کاشت ایمپلنت دندان

ایمپلنت به پیچ ساخته شده از جنس تیتانیوم می گویند که در استخوان فک کاشته می شود و جایگزین دندان از دست رفته خواهد شد. ایمپلنت های دندانی می توانند یک پارچه و یا دو تکه باشند که توسط پیچ اتصال قسمت تاج و ریشه به هم متصل شوند.
ایمپلنت های دندانی به عنوان یک درمان جایگزین جهت پروتزهای بریج بوده که دندان ها تراشیده می شوند و هدف اصلی از معرفی این درمان (ایمپلنت دندان) این است که در آینده هیچ دندانی به دلیل پایه بریج قرار گرفتن تراشیده نشود و از بین نرود.
به طور کلی هر بیماری که شرایط کشیدن دندان را داشته باشد می تواند کاندید مناسبی جهت کاشت ایمپلنت نیز باشد. شما باید به بهترین متخصص ایمپلنت مراجعه کرده تا کاشت ایمپلنت دندان را به بهترین شکل ممکن انجام دهید.
البته گرافت های وسیع استخوانی (پیوند استخوان) باید در بیمارستان توسط متخصص جراح فک و صورت انجام شود و همچنین جراحی سینوس لیفت باز نیز باید توسط جراح فک و صورت یا متخصص ایمپلنت در مطب یا بیمارستان انجام پذیرد.
سن مناسب برای ایمپلنت
برای کاشت ایمپلنت دندان می بایست تا سن 18 سالگی صبر کرد تا اسکلت صورت شکل کامل خود را پیدا نماید، در غیر این صورت امکان دارد که در آینده به دلیل رشد فک و صورت ایمپلنت دندانی کوتاه تر به نظر آید.
در برخی موارد مثلا اگر چند ایمپلنت دندانی در یک ناحیه کاشته شده باشد و پروتزی به شکل بریج بر روی ایمپلنت ها نصب شده باشد، مقاومت بریج مانع از رشد اسکلتال در آن ناحیه خواهد شد و بنابراین بیمار دچار دفرمتی صورت می شود. اما پس از سن 18 سالگی هیچگونه محدودیتی وجود نخواهد داشت و تا هر سنی می توان ایمپلنت دندانی را انجام داد.
در سنین پایین تر برای تک دندان می شود ایمپلنت دندانی را انجام داد، اما می بایست پروتز ایمپلنت دندانی پس از 18 سالگی تعویض گردد تا اندازه آن با دندان های مجاور تناسب داشته باشد.
در صورتی که ایمپلنت ها با طرح، قطر، بهترین مارک کامپوزیت دندان و با زوایای مختلفی از هم کاشته شوند، بهتر است که با روکش آنی به یکدیگر متصل شده و به صورت گروهی روکش شوند تا اینکه تک تک و به طور مجزا روکش شوند. به این علت که می توانند در تحمل فشارهای جویدن به کمک هم آیند.
زمان لازم جهت جوش خوردن ایمپلنت دندانی
زمان لازم برای جوش خوردن ایمپلنت دندانی در فک پایین 3 ماه و فک بالا 5 ماه می باشد.
این یک قانون کلی است که می تواند در شرایط مختلف متفاوت نیز باشد. به طور مثال اگر در فک بالا لیفت سینوس انجام شده باشد، بهتر است که یک الی دو ماه بیشتر فرصت داده شود تا استخوان جدید به تراکم بیشتری برسد. از دیگر مواردی که امکان دارد نیاز به مدت زمان بیشتری باشد، انواع گرافت استخوانی و یا اسپیلیت نمودن استخوان است.
همچنین در شرایطی که استخوان تراکم کمتری داشته باشد، می بایست زمان بیشتری لحاظ گردد تا تراکم استخوان به حد مطلوب برسد و در شرایط ایده آل استخوانی می توان از مدت انتظار کم نمود، این وقتی است که طول و عرض ایمپلنت دندانی کاشته شده ایده آل برای دندان جایگزین باشد.
ایمپلنت فوری
در برخی موارد خاص اگر شرایط استخوانی بسیار مساعد باشد، می توان بلافاصله تاج را به ریشه کاشته شده متصل نمود. اما احتمال شکست درمان تا 20 درصد افزایش می یابد.
جهت انجام این کار می بایست عرض و طول استخوان ایده آل باشد و تراکم استخوان هم به اندازه ای باشد که به توان ایمپلنت را با نیروی 60 نیوتن بست. پروتز این ایمپلنت کوتاه است که در هنگام جویدن به فیکسچر فشار وارد نمی شود.
بهتر است که ایمپلنت فوری فقط برای 6 دندان قدامی انجام شود. زیرا که جنبه زیبایی دارند و در نواحی خلفی به دلیل افزایش فشار بهتر است که این کار انجام نشود. پس از مدت پنج ماه روکش موقت با روکش اصلی تعویض می گردد.
شرایط لازم جهت انجام ایمپلنت فوری
- دندان قدام بالا و یا فک پایین به صورت گروهی یا تک تک و وجود حداقل 6 میلیمتر عرض استخوان
- وجود حداقل 13 میلیمتر طول مفید استخوان
- تیپ یک یا دو و یا حداکثر 3 استخوانی (از نظر تراکم)
- گیر اولیه 35 الی 60 نیوتن
- رعایت بهداشت دهان و دندان
- عدم وجود براکسیزم (دندان قروچه)
میزان موفقیت ایمپلنت دندانی
موفقیت ایمپلنت دندانی توسط فوق تخصص ایمپلنت 97 درصد گزارش شده است. در 3 درصد موارد، به جای پیوند استخوان بافت لثه ای به ایمپلنت دندان می چسبد و در این موارد می بایست ایمپلنت دندانی خارج شده و مجددا ایمپلنت جدید کاشته شود.
دلیل این پدیده وارد شدن ضربه به ایمپلنت دندان خواهد بود، که باعث تکان خوردن ایمپلنت و همچنین جوش نخوردن آن به استخوان می گردد.
همانطور که می دانید جهت جوش خوردن استخوان باید هیچ حرکتی وجود نداشته باشد، بنابراین وارد شدن فشار به آن ناحیه می تواند منجر به جوش نخوردن ایمپلنت دندان شود.
از دیگر مواردی که امکان دارد پیش بیاید این است که بدن بیمار به جسم خارجی واکنش نشان دهد و آن را پس می زند. این پدیده بسیار نادر می باشد و اگر پیش بیاید می توان دو ماه صبر نمود و مجددا این کار را تکرار کرد. که معمولا بدن برای بار دوم پیوند ایمپلنت را خواهد پذیرفت.
بهداشت دهان و دندان از شاخص های بسیار مهم در موفقیت درمان ایمپلنت است.
رادیوگرافی ایمپلنت
رادیوگرافی مورد نیاز برای تشخیص عرض استخوان (CBCT) می باشد ، که با این تصاویر علاوه برعرض استخوان رابطه عصب تحتانی فکی، چانه ای، سینوس ماگزیلا و همچنین زاویه استخوان نیز مشاهده می شود.
توجه داشته باشید که بهترین رادیوگراف هم می تواند دچار خطا شود و نباید صد در صد به آن اکتفا نمود. باید مشاهدات بالینی را در نظر گرفت و در صورت نیاز در حین جراحی می بایست رادیو گراف تکمیلی انجام شود.
