معنی اعتماد به نفس چیست؟

ما وقتی از افراد میخواهیم اعتماد به نفس را تعریف کنند، آنها معمولاً به نزدیکترین برداشتی که از این مفهوم درک می شود، اکتفا میکنند. آنها اعتماد به نفس را نوعی خودباوری و عزت نفس توصیف میکنند، فردی که به قدرت و توانمندی خود ایمان دارد؛ اما از نگاه علم روانشناسی، اعتماد به نفس محدود به باور درباره توانمندی نیست؛ بلکه اعتماد به نفس یعنی ایمان و اطمینان به قابلیت انسانی خویشتن، که این باور منجر به انجام رفتاری متناسب و مؤثر میشود؛ بنابراین صرف احساس توانمندی اثباتکننده توانمندی نیست، توانمندی وقتی حاصل میشود که شما آن عمل را به شکل متناسب و مؤثر بهانجام برسانید.
اعتماد به نفس چیست؟
بیشتر مردم معنی واقعی کلمهی اعتماد به نفس را خوب درک نمیکنند به همین خاطر اعتماد به نفس و خودباوری که مورد نظرشان است در زندگی خود تجربه نمیکنند. اکثر ما فکر میکنیم اعتماد به نفس به این معناست که به تواناییهای خود ایمان داشته باشیم.
برای مثال، توانایی این را داشته باشیم که بگوییم:
- من یک فروشندهی حرفهای هستم و بخوبی میدانم چگونه مشتریان را برای خرید جذب کنم.
- من یک نقاش ماهر هستم و به مهارت خود شک ندارم میتوانم از رنگ، بهجا و بهخوبی استفاده کنم.
- من مردی با اعتماد به نفس بالا هستم که به راحتی میتوانم زنها را به خود علاقه مند کنم.
این طرز فکر درباره مفهوم اعتماد به نفس باعث میشود که در بعضی کارها به خصوص مثل نقاشی، فروشندگی، عشق ورزیدن یا در موارد دیگر مهارت فوق العادهای داشته باشید تا در وجودتان احساس اعتماد به نفس کنید.
مشکلی که در این نوع طرز فکر وجود دارد عبارت است از:
مهارتهای کمی وجود دارند که شما میتوانید بخوبی آنها را یاد بگیرید و در انجام آنها توانایی بالایی به دست آورید. پس اگر احساس اعتماد به نفس درونی خود را بر اساس آن دسته کارهایی که در آنها به توانایی کامل رسیدید، به وجود آورید، فقط وقتی در حال انجام این قبیل کارها هستید احساس اعتماد به نفس و خودباوری میکنید نه در همه اوقات برای نمونه اگر یک فروشندهی ملک و مستغلات هستید و در این کار دارای مهارت بالایی هستید، فقط در مواقعی که بتوانید معاملهای را انجام دهید احساس اعتماد به نفس میکنید و در بقیهی وقت ها این احساس خوب را ندارید.
اگر در مشاوره دادن به دیگران مهارت زیادی دارید، فقط در لحظاتی که دوستانتان برای مشورت کردن نزد شما میآیند، احساس خودباوری دارید در صورتی که در بقیهی اوقات این طور نیست. اگر یک نویسنده یا مترجم هستید، فقط هنگامی که نوشتن مقاله و یا کتابی را به اتمام میرسانید احساس اعتماد به نفس میکنید، ولی در غیر این صورت، احساس خوبی ندارید. پس همان طور که میبینید احساس اعتماد به نفس و خودباوری در وجود شما در صورتی تداوم دارد که در همهی اوقات شبانه روز به انجام دادن کاری بپردازید که درآن احساس اعتماد به نفس میکنید و همهی کارها را به نحو احسن انجام دهید و در آخر نیز نتیجهی خوبی بگیرید.
دلیل این که بسیاری از مردم به کارشان اعتیاد پیدا میکنند نیز همین موضوع است. یا اشتغال ذهنی بیمار گونهای نسبت به فعالیت ویژهای در زندگی خود پیدا کرده و قسمت اعظم وقت خود را با انجام دادن آن فعالیت به ویژه میگذرانند، در نتیجه با این کار، تعادل زندگی خود را برهم میزنند، از سوی دیگر احساس خوب آنها محدود به زمانهایی میشود که مشغول انجام فعالیت مورد علاقهی خود هستند.
اعتماد به نفس؛ قدرتی درونی برای تغییر
اعتماد به نفس خودتان را چقدر محک زدهاید؟ مصاحبه شغلی مهمی دارید و از روزها قبل تلاش کردید خودتان را برای چنین روزی آماده کنید؛ اما استرس و ترس از خرابکردن مصاحبه باعث کاهش شدید عملکرد شما شده است. شما نتوانستید توانمندیهایتان را بهصورت کامل به کارفرما معرفی کنید. در حین صحبت، چند بار تپق زدید، لرزش صدا و دستتان نیز مزید بر علت شد که نمره خوبی از مصاحبه کسب نکنید.
در جمع هیأتمدیره شرکت هستید، یکی از اعضاء برای افزایش میزان بهرهوری و سوددهی شرکت، یک طرح کاری فوقالعاده هیجانانگیز به شما پیشنهاد میدهد. اجراییشدن این طرح نیاز به کمی ابتکار، ریسکپذیری و جسارت شما دارد. شما با شنیدن این پیشنهاد بیاختیار میلرزید، افکارتان مشوش میشود، ترجیح میدهید جلسه را ترک کنید تا همکارانتان متوجه اوضاع بهمریخته شما نشوند.
چه موضوعی شما را تا این حد آشفته میکند؟ چرا در مصاحبه شغلی نتوانستید خود را بهخوبی اثبات کنید؟ چرا وقتی دانشجو یا دانشآموز بودید، از ارائه کنفرانس کوتاهی درکلاس واهمه داشتید؟ چه مواردی عملکرد شما را در موقعیتهای جدید، تضعیف میکند؟ عوامل متعددی میتواند، منجر به کاهش عملکرد و متوقف شدن توسعه فردی شما شود، که فقدان یا کمبود اعتماد به نفس یکی از مهمترین موارد است.
اعتماد به نفس مفهومی است که بسیاری از مردم با آن آشنا هستند. تا آنجا که چرایی بسیاری از رفتارها را با داشتن یا نداشتن اعتماد به نفس تعبیر و تفسیر میکنند. اعتماد به نفس برای داشتن زندگی شاد ضروری است. اعتماد به نفس موفقیت شما را در بسیاری از موقعیتهای شغلی، خانوادگی و اجتماعی تحت تأثیر قرار میدهد.
در هر کاری که انجام میدهید اعتماد و اطمینان به خود، بدون شک بزرگترین دارایی است. ثروت و شهرت نیز نمیتواند احساس ضعف درونی را جبران کند؛ افرادی که اعتماد به نفس پایینی دارند، همیشه کمتر به آرزوها و اهداف خود دست مییابند، آنها کمماجرا هستند و کمتر از زندگی بهره میبرند. بیشتر مستعد انواع مشکلات مرتبط با استرس، از جمله اضطراب، اختلالات خوردن و مشکلات سلامت روان هستند.
اگر میخواهید اعتماد به نفس خود را افزایش دهید، در مقالهای جداگانه درباره روشهای افزایش اعتماد به نفس توضیح دادهایم که میتوانید برای خواندن این مقاله اینجا کلیک کنید.
سخن پایانی
اعتماد به نفس موفقیت شما را در بسیاری از موقعیتهای شغلی، خانوادگی و اجتماعی تحت تأثیر قرار میدهد. در هر کاری که انجام میدهید اعتماد و اطمینان به خود، بدون شک بزرگترین دارایی است. آیا شما به ضرورت اعتماد به نفس در زندگی پی برده اید؟ لطفاً دیدگاه های خود را در این زمینه با ایران مدیر به اشتراک بگذارید.
