علت جوش ریز و درشت صورت در نوجوانی و بزرگسالی چیست؟

چرا جوش میزنیم؟ علت جوش صورت چیست و چرا صورتمان دائماً جوش میزند؟ دلیل زیاد شدن جوش صورت چیست؟ جوش یک زائده کوچک پوستی است. جوشها جراحتها یا مشکلات پوستی کوچک ناشی از غدد چربیای هستند که بهوسیله میکربها آلوده و ملتهب میشوند و در مرحله بعد، سطح آنها را ترشحات پر میکند.
هر شخصی مرد یا زن، نوجوان، سن بالا و یا حتی خانمهای باردار ممکن است جوشهای ریز و درشتی بر روی صورت داشته باشد اما دلیل جوش زدن صورت برای هر شخصی میتواند متفاوت باشد. در این مطلب از سایت زوم لایف دربارهی مهمترین دلایل ایجاد جوش های ریز و درشت روی صورت توضیح دادهایم.
فهرست مطالب
علت جوش صورت چیست؟
آکنه یا جوش یکی از مشکلات رایج پوستی است. این مشکل بیشتر در دوران نوجوانی به دلیل تغییرات هورمونی رخ میدهد، اما در سنین دیگر نیز ممکن است به آن مبتلا شوید. اما علت جوش صورت چیست و آیا جوش زدنهای مداوم نشانهی بیماری خاصی است؟
چند عامل اصلی باعث ایجاد جوش میشود که مهمترین آنها، تولید بیش از حد چربی در پوست، بسته شدن منافذ پوست و یا عوامل ژنتیکی است. البته واکنش بدن شما نسبت به هورمونها نیز میتواند علت جوشهای صورتتان باشد.
علل هورمونی جوش عبارتند از:
- تغییر میزان هورمونها در چرخه قاعدگی؛
- مصرف قرصهای ضد بارداری خوراکی؛
- عدم تعادل هورمونی؛
- اختلالات سیستم غدد درون تراو، و غیره.
علل غیر هورمونی جوش عبارتند از:
- رژیم غذایی؛
- کمبود ویتامین و مواد مغذی؛
- استرس؛
- ژنتیک؛
- بیماریهای گوارشی؛
- بهداشت پایین؛
- سیستم ایمنی ضعیف.
برخی علتهای که میتوانند باعث ایجاد جوش صورت شوند، عبارتند از:
- تماس محصولات آرایشی مو با پوست صورت؛
- زدودن موهای صورت؛
- استفاده از محصولات متعدد مراقبت از پوست؛
- استفاده بسیار زیاد از ضد آفتاب؛
- رژیم غذایی سرشار از غذاهای فرآوری شده؛
- باکتریهای گوشی موبایل.
در ادامه سعی میکنیم علت جوشهای صورت را در موارد ملموستر و شفافتر بیان کنیم. با ما همراه باشید تا ببینیم علت جوش زدن صورت شما کدامیک از موارد زیر است؟

جوش در هر ناحیه از صورت نشانه چیست؟
پوست معمولا بازتاب دهنده سلامت عمومی بدن است، لذا تغییراتی که در هر ناحیه خاص از پوست ایجاد میشود مانند جوشهای صورت یا سایر نواحی پوست میتواند نشان دهنده اختلالاتی خاص باشد. البته باید توجه داشت که وجود چنین جوشهایی لزوما در همه افراد نشانه اختلال نبوده و این روش تشخیصی نمیتواند چندان دقیق و علمی باشد.
گرچه اختلالات داخلی بدن از جمله علل ایجاد جوش صورت هستند به خصوص جوشهای کیستیک، علل دیگری نیز در ایجاد جوش صورت دخیلاند از جمله مصرف محصولات مختلف جهت محافظت از پوست، بهداشت عمومی، هورمونها، آلرژی و ژنتیک. با این حال دانستن علل احتمالی ایجاد جوش در ناحیه خاصی از صورت میتواند به تصمیمگیری هر چه بهتر برای درمان کمک کند.

دلایل ایجاد جوش صورت در زنان
جوش صورت در زنان عموما ناشی تغییرات هورمونی و یا افزایش ترشحات غدد سباسه و مسدود شدن مسیر خروجی آنها و عفونی شدن با یک پاتوژن به نام پروپیونی باکتریوم است.
جوش صورت در خانمها چه نشانهای دارد؟
یکی از مهمترین نشانههای جوش هورمونی یا آکنه در خانمها، بیماری تخمدان پلی کیستیک میباشد در این خانمها تغییرات هورمونی شدید، پرمویی، نامنظمی در عادت ماهانه از سایر علائم جوش صورت میباشد.
عوامل زیر میتوانند بروز جوش زنان را تحریک کنند:
- استرس و افسردگی؛
- لباسهای تنگ که نمیگذارند پوست نفس بکشد؛
- محصولات مراقبت از پوست و لوازم آرایش نامناسب؛
- آب و هوای بسیار خشک (یا بسیار مرطوب)؛
- بهداشت نامناسب (یا بیش از حد)؛
- آبکشی با آب بسیار داغ که چربی پوست را افزایش میدهد.
اگر آکنه ناشی از عدم تعادل هورمونی یا مشکل دستگاه گوارشی باشد، حذف کردن محرک ها نمیتواند وضعیت را بهبود ببخشد. در این مورد رفع علت بیماری تنها درمان خواهد بود.
نکات مهمی که باید در درمان جوشهای صورت خانمها مورد توجه قرار داد عبارتند از:
- جوش صورت یکشبه ایجاد نمیشود و طبیعتا یکشبه نیز درمان نخواهد شد.
- نباید صورت آکنهای را زیاد و یا شدید شستشو داد بلکه باید به آرامی و حداکثر 3 بار در روز با صابون مناسب شستشو داده شود.
- جوشهای صورت را نباید فشار داد و یا ترکاند چون باعث ایجاد تشدید و یا ایجاد اسکار میگردد.
- رژیم غذایی را باید اصلاح نمود.
- جوشهای صورت در زنان با جوشهای صورت در نوجوانان تفاوتهای اساسی دارد و نیازمند مراقبت و پیگیریهای مکرر است.
- همکاری پزشک و بیمار و آموزش چهره به چهره، در کاهش شدت ضایعات و اصلاح کیفیت زندگی بسیار موثر است.

علت جوش در بارداری چیست؟
بارداری به دلیلی افزایش هورمونها در برخی از خانمها با کاهش آکنه و در برخی از خانم با تشدید شدید آکنه در بارداری همراه میشود گزینههای درمانی بسیار محدد میباشد تنها یک نوع آنتی بیوتیک و ژل AHA میتواند درمان باشد.
علت جوش در بزرگسالان چیست؟
شاید تصور کنید جوش مختص دوران نوجوانی است و پس از پایان این دوران به طور طبیعی برطرف میشود. اما مطالعات مختلف نشان میدهد که درصد بالایی از افراد بزرگسال نیز درگیر جوش صورت میشوند. جوش در بزرگسالان به طور معمول برای افراد بالای ۲۵ سال تعریف میشود.
دلایل جوش بزرگسالی عبارتند از:
- اختلالات غدد درون ریز؛
- ژنتیک؛
- مقاومت پروپیونی باکتریوم اکنه نسبت به آنتی بیوتیکها؛
- لوازم آرایش؛
- سیگار کشیدن؛
- فشار عصبی؛

تفاوت جوش در نوجوانی و بزرگسالی چیست؟
جوش و آکنه بزرگسالان ممکن است به علت عوامل مشابه با جوش در دوران نوجوانی ایجاد شود، اما تفاوتهای قابل توجهی در بروز آکنه صورت در این دو دوران وجود دارد:
- جوش بزرگسالان در بین زنان بیشتر از مردان رایج است، در حالیکه جوش در دوران نوجوانی در بین پسران بیشتر از دختران رواج دارد.
- آکنه در دوران بزرگسالی کمتر از دوران نوجوانی به علت بسته شدن منافذ پوست (کومدون) ایجاد میشود، اما التهاب جوشها در میان بزرگسالان بیشتر از نوجوانان است. در نتیجه، جای زخم ناشی از آکنه در دوران بزرگسالی بیشتر از دوران نوجوانی به جا میماند.
- هر دو آکنه در دوران بزرگسالی و دوران نوجوانی میتوانند روی صورت، گردن و تنه ایجاد شوند.
- بسیاری از تحقیقات نشان میدهند که آکنه بزرگسالان هم در زنان و هم در مردان بیشتر بر روی نواحی نزدیک گونهها، چانه و فک ظاهر میشوند.
چرا بعد از دوران بلوغ و در بزرگسالی جوش میزنیم؟
بسیاری فکر میکنند پس از دوران نوجوانی دیگر جوش نخواهند داشت. متأسفانه چنین چیزی درست نیست. یکی از پژوهشها جوش را به عنوان عوارض جانبی رژیم غذایی در نظر میگیرد که میتواند زنان و مردان را تحت تأثیر قرار دهد.
جوش در مردان:
تغییرات هورمونهای آندروژنیک یا مردانه یکی از علل آکنه است. برخی افراد به شدت نسبت به این هورمونها حساس هستند.
جوش در زنان:
اگرچه زنان در اصل هورمونهای زنانه مانند استروژن و پروژسترون دارند اما مقادیر کمی از هورمونهای دیگر مانند آندروژن که شامل تستوسترون هم هستند، نیز در بدن آنان یافت میشود. هنگامی که این مقدار تغییر کند، جوش زنان به وجود میآید.

روشهای پیگیری از ایجاد جوش روی صورت
جلوگیری صد در صد از جوش صورت امکان پذیر نیست اما تا حدی با رعایت برخی نکات میتوان از بروز جوش پیشگیری کرد.
- پوست خود را هر صبح و شام با آب ولرم بشویید و از محصولات پاک کننده متناسب با نوع پوست خود استفاده کنید؛
- برای شستشوی صورت از لیف یا اسفنج آلوده که میتواند سبب بروز عفونت شود استفاده نکنید؛
- قبل از خواب آرایش خود را پاک کنید زیرا محصولات زیبایی سبب بسته شدن منافذ پوست میشوند؛
- دست آلوده را به صورتتان نزنید باکتریهای روی دست میتواند به پوست صورت منتقل شوند. این موضوع نه تنها در مورد دست بلکه سایر وسایلی که با چهره در تماس است هم صدق میکند مثلا هنگام صحبت با تلفن همراه نباید خیلی آن را به گوش و گونه خود بچسبانید بالشها را هم هفتهای یک بار بشویید؛
- وسایل شخصی نظیر حوله و برسهای آرایشی و فرچهها برای استفاده فردی هستند؛
- پوست آینه سلامت بدن شماست خواب خوب، رژیم غذایی سالم و احساسات مثبت و زندگی بدون استرس میتواند به داشتن پوستی سالم کمک کند.
بطور کلی سبک زندگی سالم به همراه ورزش فراوان، تغذیهی مناسب و استرس کم نیز ممکن است به جلوگیری از بروز جوش صورت کمک کند.
حرف پایانی
امیدواریم با خواندن این مطلب، با دلایل ایجاد جوش روی صورت آشنا شده باشید. اگر اطلاعات دیگری در مورد علت جوش صورت دارید، لطفاً از قسمت نظرات با ما به اشتراک بگذارید.
