معرفی دکتر و فوق تخصص جراحی زانو در تهران
آسیبدیدن مفصل زانو و یا زانوهای پرانتزی، هر دو از شایعترین مشکلات هستند که ممکن است، در افراد با سنهای متنوع اتفاق میافتند و ربطی به کهولت ندارد. در این مطلب قصد داریم به بررسی روشهای درمانی و شرایط جراحی تعویض مفصل زانو و زانوی پرانتزی بپردازیم و نکاتی را در رابطه با انتخاب دکتر جراح مناسب با شما در میان بگذاریم. پس تا انتهای مطلب همراه ما باشید.
چه مواقعی باید به جراحی تعویض مفصل زانو فکر کنیم؟
«جراحی تعویض مفصل زانو»، (Total Knee) که به TKA نیز شهرت دارد، زمانی توصیه میشود که سایر روشهای درمانی همچون فیزیوتراپی، داروهای ضدالتهابی و تزریقات داخل مفصلی نتوانستهباشند مشکل فرد را برطرف سازند و درد ناشی از آرتروز و یا آسیبهای شدید زانو، کیفیت زندگی فرد را تحت تأثیر خود قرار دادهاست.
5 نشانۀ آشکار برای جراحی تعویض مفصل زانو
در این قسمت ما به 5 نشانۀ بارز برای جراحی تعویض زانو اشاره میکنیم، البته تصمیمگیری برای جراحی زانو به عوامل مختلفی همچون سن و میزان سلامت فرد، میزان فعالیتهای فیزیکی، شغل و انجام کارهای پیش از عمل همچون فیزیوتراپی و ... بستگی دارد. اما در صورت بروز علائم زیر، مسئله را جدی بگیرید:
- درد بسیار شدید که با استراحت و مصرف داروهای مسکن نیز کمتر نمیشود.
- تورم و سفتی مزمن زانو به گونهای که فرد قادر به انجام فعالیتهای روزمره عادی خود نباشد.
- محدودشدن دامنۀ حرکت زانوی فرد و ناتوانی در خم یا صافکردن کامل زانوها.
- فرد هنگام راهرفتن از شدت درد بلنگد.
- زانو تغییر شکل دهد و به صورت پرانتزی یا ضربدری شود.
- فرد قادر به انجام فعالیتهای روزمره و ساده مثل بالا رفتن از پلهها، نشستن و برخاستن، یا راهرفتن مسافتهای کوتاه نباشد.
زانوی پرانتزی؛ علل و درمانها
یکی دیگر از مشکلات شایع ارتوپدی، زانوی پرانتزی یا (Genu Varum) است که در آن پاها به صورت غیرطبیعی به سمت بیرون خم میشوند و فرد در هنگام ایستادن، فاصلهای بین دو زانویش دارد. دلیل بروز این مشکل به عوامل مختلفی بستگی دارد که در ادامه به آنها اشاره میکنیم:
1.اختلال در صفحه رشد
- رشد نامتناسب قسمتهای مختلف استخوان باعث بروز زانوی پرانتزی میشود.
- زود راهافتادن، کودک قبل از اینکه استخوانها و مفاصل به اندازۀ کافی قوی شوند.
2.عوامل تغذیهای
- چاقی یا وزن زیاد نیز روی مفاصل فشار آورده و باعث تغییر شکل آنها میشود.
- کمبود ویتامین D و کلسیم، نیز موجب نرمی استخوان یا راشیتیسم و درنهایت؛ پرانتزیشدن زانوها میشود.
3.عوامل مکانیکی
- در گذشته، استفاده از کهنههای زیاد در کودکان موجب بروز مشکل زانو پرانتزی در بچهها میشد.
- کوتاهی عضلات نیمغشایی و نیموتری باعث کشیدهشدن زانو به سمت بیرون میشود.
- ضعف عضله دوسر رانی نیز میتواند به ایجاد زانوی پرانتزی کمک کند.
4.ضربات و آسیبها
آسیب به صفحه رشد که مسئول رشد استخوانها است، هم میتواند باعث تغییر شکل استخوان و ایجاد زانوی پرانتزی شود.
5.بیماریها
یکی دیگر از عوامل موثر در زانو پرانتزی «بیماری پاژه استخوان» (Paget's disease) است که موجب ضخیمشدن و نرمشدن استخوانها میشود و میتواند به تغییر شکل استخوانها و مفاصل منجر گردد.
مهمترین عوامل ایجاد زانوی پرانتزی در بزرگسالان
از جمله مهمترین عوامل ایجاد زانوی پرانتزی در بزرگسالان مشکلات زیر هستند:
- آرترز یا تخریب غضروف مفصل زانو
- پارگی رباط زانو باعث ناپایداری مفصل و تغییر شکل آن میشود.
- شکستگیهای استخوانی که به درستی جوش نخوردهاند.
- روماتیسم مفصلی نیز یکی از بیماریهای التهابی است که موجب تخریب غضروف و تغییر شکل مفصلها میشود.
نکات کلیدی در انتخاب پزشک متخصص جراحی زانو
انتخاب یک پزشک متخصص و حاذق برای تعویض مفصل یا جراحی زانوی پرانتزی یکی از مهمترین تصمیمهایی است که باید پس از تشخیص مشکل، اتخاذ کنید. دلیل این مسئله هم به سلامتی و کیفیت زندگیتان و بهبود آن برمیگردد. در ادامه به برخی از مهمترین نکات در این رابطه میپردازیم:
1.تخصص و تجربه
به دنبال پزشکی باشید که دارای فوقتخصص در جراحی زانو باشد. پزشکهای فوقتخصص، آموزشهای تخصصی و گستردهتری در زمینه بیماریها و جراحیهای زانو دیدهاند و در این زمینه تجربه بیشتری دارند.
علاوه بر توجه به وضعیت تحصیلی پزشک، به بررسی تجارب و سابقۀ کاری آن در زمینه جراحی زانو نیز بپردازید و در نهایت جستوجو کنید که چند جراحی زانوی موفق داشتهاست؟
2.بررسی شهرت و توصیههای سایر بیماران پزشک
از دوستان و یا اعضای خانواده که درگذشته جراحی زانو داشتهاند، پرسوجو کنید. نظرات بیماران قبلی پزشکتان را در سایتها و انجمنهای پزشکی بخوانید. بررسی کنید، رفتار پزشکتان پس از عمل جراحی چگونه بودهاست؟ آیا بیمار رها شده یا در مورد مراقبتهای پس از عمل پیگیریهای لازم را تیم پزشک انجام میدهند؟
3.امکانات و تجهیزات بیمارستان
اطمینان حاصل کنید که پزشک در یک بیمارستان مجهز با امکانات پیشرفته جراحی میکند. تیم پزشکی که همراه دکتر شما هستند، پرستاران، فیزیوتراپیستها و ... آیا افراد مجربی هستند؟
4.ارتباط موثر با پزشک
رابطهتان با پزشکتان چطور است؟ آیا میتوانید به راحتی پرسشهایی که در ذهنتان دارید را از او بپرسید؟
آیا دکتر باحوصله و صبر، به تمام پرسشهای شما پاسخ میدهد؟ دسترسی به پزشکتان چطور است؟ آیا میتوانید در صورت بروز مشکل بعد از عمل با او صحبت کنید؟ در دسترس هست؟
5.روشهای درمانی پیشنهادی
آیا پزشکتان دربارۀ گزینههای درمانی مختلف با شما صحبت کردهاست؟ مزایا و معایب هرکدام از گزینههای درمانی را با شما در میان گذاشتهاست؟
سخن آخر
در این مطلب به بررسی مشکلات زانو و دلایلی که ممکن است نیاز به جراحی تعویض مفصل زانو یا اصلاح زانوی پرانتزی داشته باشید، پرداختیم. همچنین نکات مهمی برای انتخاب پزشک مناسب جهت این جراحیها مطرح شد.
اگر به دنبال یک فوقتخصص جراحی زانو در تهران هستید، «دکتر نیما قمشی» با تجربه و تخصص خود، در این زمینه میتواند گزینۀ مناسبی باشد. برای دریافت اطلاعات بیشتر و مشاوره با ایشان، میتوانید با مطب تماس بگیرید و از تجربه و دانش او در جراحی زانو بهرهمند شوید.