آیا شیوع موج دوم آنفولانزا حقیقت دارد؟ چه زمانی واکسن بزنیم؟
شیوع موج دوم ویروس آنفولانزا از اوایل دیماه آغاز میشود و ممکن است افراد زیادی را درگیر کند. اگرچه این ویروس بهطور کلی خطرناک نیست، اما گروههای حساس مانند کودکان، سالمندان، مادران باردار و افراد دارای بیماریهای زمینهای ممکن است در صورت ابتلا به مشکلات جدی دچار شوند.
واکسن آنفولانزا میتواند خطر ابتلا و شدت بیماری را کاهش دهد. در این متن، به نکات مهم در مورد زمان واکسیناسیون، افراد در معرض خطر، مزایای واکسن و نکات ایمنی اشاره شده است.در ادامه به شما میگوییم که بهترین زمان برای تزریق واکسن آنفلوآنزا چه زمانی است.
کدام افراد در معرض خطر آنفولانزا هستند؟
تقریبا تمام افراد جامعه در زمان شیوع موج دوم آنفولانزا در معرض خطر ابتلا به این بیماری قرار دارند، اما برخی افراد در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به این بیماری هستند. اگر این افراد به ویروس آنفولانزا مبتلا شوند ممکن است در شرایط خطرناکی قرار بگیرند. در ادامه این گروهها را به شما معرفی میکنیم:
- افرادی که به بیماریهای زمینهای مانند دیابت، سرطان، کم خونی و...
- افراد مسن و کودکان
- افرادی که به صورت گروهی زندگی میکنند
- افراد باردار
- افرادی که در محیطهای درمانی کار میکنند.
چه زمانی باید واکسن آنفولانزا بزنیم؟
برای افرادی که در فصل شیوع موج دوم آنفولانزا تنها به یک دوز واکسن نیاز دارند، اواسط مهر تا اواسط آبان بهترین زمان تزریق واکسن است. در حالت ایده آل، تمام افرادی که به واکسن نیاز دارند باید تا پایان آبان واکسینه شوند. یک سری نکات مهم هم وجود دارد که باید به آنها توجه داشته باشید:
گروه افراد | زمان مناسب برای واکسیناسیون | توضیحات |
---|---|---|
بزرگسالان (بهویژه ۶۵ سال به بالا) | پس از شهریور ماه | تزریق زودتر ممکن است باعث کاهش ایمنی بدن در طول زمان شود، اما در صورت ضرورت، مشکلی وجود ندارد. |
کودکان (واکسیناسیون دو دوز) | دوز اول: به محض دسترسی به واکسن دوز دوم: حداقل چهار هفته پس از دوز اول |
بین دو دوز باید حداقل چهار هفته فاصله باشد. |
کودکان (واکسیناسیون یک دوز) | اواسط تیر تا اواسط مرداد | مناسب برای کودکانی که فقط به یک دوز نیاز دارند. |
مادران در سهماهه سوم بارداری | مرداد تا شهریور یا دی تا بهمن | این واکسیناسیون نه تنها مادر بلکه نوزاد را تا چند ماه پس از تولد در برابر ویروس محافظت میکند. |
کدام افراد در زمان شیوع موج دوم آنفولانزا نباید واکسن بزنند؟
برخی افراد هم هستند که نباید این واکسن را دریافت کنند. در ادامه به شما میگوییم که کدام افراد نباید این واکسن را بزنند:
- کودکان کمتر از شش ماه
- افراد مبتلا به آلرژی شدید به هر یک از مواد تشکیل دهنده واکسن Flu مانند ژلاتین، آنتیبیوتیکها و...
- افرادی که به دوز اول این واکسن واکنش آلرژیک شدید داشتهاند.
کدام واکسن آنفولانزا را دریافت کنیم؟
واکسیناسیون باید از مراکز معتبر و با نسخه پزشک انجام شود. خرید واکسن از منابع غیرمعتبر میتواند به تزریق واکسنهای تقلبی منجر شود که خطرات جدی برای سلامت دارد. توجه به تاریخ تولید و انقضای واکسن نیز ضروری است.
بنابراین بهتر است قبل از خرید واکسن حتما به پزشک مراجعه کنید و همراه با نسخه برای تهیه واکسن اقدام کنید. حتما هم به تاریخ تولید و انقضای روی بسته بندی واکسن دقت کنید.
مزایا واکسن در زمان شیوع موج دوم آنفولانزا چیست ؟
واکسن آنفولانزا شاید نتواند به طور ۱۰۰ درصد از ابتلا به این بیماری جلوگیری کند، اما مزیتهای زیادی دارد. به همین دلیل هم پزشکان توصیه میکنند که تمام افراد و به ویژه افراد حساس حتما این واکسن را به موقع دریافت کنند. در ادامه به مزایای دریافت این واکسن اشاره میکنیم:
کاهش خطر ابتلا به بیماری آنفولانزا
واکسن Flu میتواند بدن شما را در برابر ابتلا به ویروس آنفولانزا مقاوم کند. این واکسن قبل از شیوع ویروس کرونا از حدود ۷ میلیون ابتلا، سه میلیون مراجعه به پزشک، ۱۰۰ هزار مورد بستری مرتبط با آنفولانزا و ۷ هزار مرگ ناشی از آنفلوآنزا پیشگیری کرد. بررسیها نشان دادهاند که دریافت واکسن، مراجعه به پزشک برای درمان این ویروس و ویروسهای شبیه به آن را ۴۰ الی ۶۰ درصد کاهش میدهد.
کاهش شدت بیماری
چندین مطالعه نشان دادهاند که دریافت واکسن آنفلوآنزا شدت این بیماری را کاهش میدهد؛ یعنی بعد از دریافت واکسن ممکن است باز هم به ویروس مبتلا شوید، اما بیماری شما خیلی خفیف خواهد بود. تزریق این واکسن خطر بستری شدن در بیمارستان را به میزان ۲۶ درصد و خطر مرگ ناشی از آنفولانزا را حدود ۳۱ درصد کاهش میدهد.
ایمن شدن افراد مبتلا به بیماریهای مزمن
واکسیناسیون آنفولانزا یک روش پیشگیری بسیار مفید برای افرادی است که به بیماریهای مزمن مبتلا هستند. واکسن آنفولانزا میتواند خطر بدتر شدن بیماریهای مزمن مانند دیابت و بیماریهای ریوی مرتبط با آنفولانزا، مانند بیماری مزمن انسدادی ریه (COPD) را کاهش دهد. این افراد بعد از ابتلا به آنفولانزا احتمالا به بستری شدن در بیمارستان نیاز خواهد داشت، اما بعد از واکسینه شدن این احتمال تقریبا به صفر میرسد. که نیاز به بستری شدن در بیمارستان دارد.
مفید برای مادران باردار
تزریق واکسن آن هم در زمان شیوع موج دوم آنفولانزا برای مادران باردار واقعا ضروری است. این واکسن میتواند خطر بستری شدن این افراد در بیمارستان به دلیل آنفولانزا را تا ۴۰ درصد کاهش دهد. همچنین نوزادانی که از مادران واکسینه به دنیا میآیند، تقریبا تا شش ماهگی از ابتلا به این ویروس در امان میمانند.
کاهش خطر ابتلا به بیماری در کودکان
واکسن آنفولانزا میتواند جان کودکان را نجات دهد. یک مطالعه در سال ۲۰۲۲ نشان داده که واکسینه کردن کودکان در برابر ویروس آنفولانزا خطر ابتلا به نوع شدید این بیماری در کودکان را تا ۷۵ درصد کاهش میدهد.
نتیجه گیری
شیوع موج دوم آنفولانزا از اوایل دی ماه آغاز میشود و بهترین راه برای ایمن ماندن در برابر این بیماری دریافت واکسن ضد آنفولانزا بهستان دارو است. اگر خودتان یا اطرافیانتان در معرض خطر ابتلا به این بیماری قرار دارید، باردار هستید، فرزند کوچک دارید، از پدر و مادر میانسال خود نگهداری میکنید یا اینکه نمیخواهید در زمستان دچار سرماخوردگی و آنفولانزای شدید شوید، بهتر است این واکسن را از مراکز معتبر دریافت کنید.