آیا خوردن خمیردندان ضرر دارد؟

آیا قورت دادن خمیردندان سلامت افراد را به خطر می اندازد؟ احتمالاً برای شما هم پیش آمده که هنگام مسواک زدن، خمیردندان را قورت دهید. باید بدانید که خوردن خمیردندان ضرر دارد و باید در هنگام مسواک زدن مراقبت باشید که خمیردندان را قورت ندهید. این مورد برای کودکان از اهمیت بیشتری برخوردار است.
چرا نباید خمیردندان را قورت بدهیم؟
فلوراید مادهای سمی است که در خمیردندان ها یافت می شود و از پوسیدگی دندان ها پیشگیری می کند اما در صورتی که بیش از حد مجاز بلع شود ممکن است مسمومیت ایجاد کند. این موضوع به ویژه درمورد بچه ها صادق است.
خمیردندان های مخصوص کودکان فاقد فلوراید هستند تا اگر کودک ذره ای از آن را بلعید مشکلی برای او پیش نیاید.
عوارض خوردن خمیردندان
بلعیدن مقدار زیادی از خمیر دندان ممکن است موجب درد معده و انسداد احتمالی روده شود. این علائم ممکن است در هنگام بلعیدن مقدار زیادی از خمیر دندان حاوی فلوراید رخ دهد:
- اسهال
- سخت نفس کشیدن
- حمله قلبی
- کاهش ضربان قلب
- استفراغ
- ضعف
عوارض خوردن خمیردندان زنان باردار
قرار گرفتن در معرض سطوح بالای فلوراید پیش از زایمان ممکن است بر تکامل عصبی جنین تاثیر بگذارد، به طوری که هوش کودک را کاهش می دهد.
بهترین جایگزین خمیر دندان
استفاده از آب نمک برای زنان بارداری که نمی توانند در زمان حاملگی از مسواک و خمیردندان به دلیل تهوع و دیگر مسائل استفاده کنند می تواند پلاک موجود در دندان های آنان را از بین ببرد و بهداشت دهان آنان حفظ شود.
درمان بعد از خوردن خمیردندان
اگر حجم زیادی از خمیردندان قورت داده شود باید سریعاً به پزشک مراجعه شود. اگر مقدار کمی از خمیردندان خورده اید، بلافاصله آب یا شیر بنوشید. اگر فرد دچار علائم (استفراغ، تشنج و یا کاهش سطح هشیاری) شود، آب یا شیر ندهید و سریعاً به پزشک مراجعه کنید.
فلوراید چیست و چه مزایا و معایبی دارد؟
انجمن پزشکی آمریکا و سازمان بهداشت جهانی استفاده از فلوراید را در منابع آب تایید کرده و تاثیر آن در کاهش پوسیدگی دندان ثابت شده است. بنابراین از این ماده در محصولات پاک کننده دهان مانند خمیر دندان و دهان شویه نیز استفاده می شود.
معایب فلوراید:
با این حال، همانند هر ماده دیگری در طبیعت مصرف بیش از حد فلوراید نیز با خطرات و عوارضی همراه است. برخی از معایب استفاده بیش از حد از فلوراید عبارتند از:
- فلوئوروزیس عارضه ای ناشی از مصرف بیش از حد و طولانی مدت فلوراید است و باعث ایجاد ناهنجاری های استخوان و دندان می شود.
- مصرف بیش از حد فلوراید سمی است و می تواند با کلسیم زدایی موجب پوکی استخوان شود.
- مصرف بیش از حد فلوراید می تواند دندان های شما را تا ابد لکه دار کند.
- مصرف فلوراید در کودکان باید با احتیاط همراه باشد. کودکان زیر سه سال قادر به تف کردن نیستند. بنابراین با قورت دادن خمیردندان دوز روزانه فلوراید را در خود بالا می برند. بنابراین ممکن است در طولانی مدت دچار عوارض مصرف بیش از حد این ماده شوند.
مزایا فلوراید:
فلوراید برای همه گروه های سنی مفید است، زیرا:
- مقاومت مینای دندان به پوسیدگی را افزایش می دهد.
- به رشد دندان های دائمی کمک می کند.
- مقدار اسید تولید شده توسط باکتری های موجود در دهان را به حداقل می رساند.
- مواد معدنی دندان را بازسازی می کند و وارد شدن به ساختار یون های کلسیم و فسفات را تسهیل می کند.
- یک عامل ضد باکتریایی است که به باکتری های تجمع یافته در سطح دندان حمله می کند.
- به رفع نقص و کمبود کلسیم و ویتامین D کمک می کند. در نتیجه در درمان پوکی استخوان و تقویت استخوان مفید است.
- در صورت نیاز به مراقبت های خاص دهان و دندان، فلوراید درمانی ضروری است. افرادی که از بریس استفاده می کنند باید به طور مداوم تحت درمان با این ماده قرار گیرند تا از تجمع باکتری در اطراف بریس جلوگیری کنند.
با توجه به مواد مختلف در خمیردندان ها و عوارضی که می تواند این مواد برای بدن داشته باشند، توصیه می شود از بلع خمیردندان جلوگیری کنید.
آیا فلوراید ایمن است؟
تا به امروز تحقیقات زیادی در رابطه با فلوراید انجام گرفته است. پس از سال ها تحقیق دقیق، نتیجه گیری علمی این است که آب و خمیر دندان، شیر و نمک حاوی این ماده برای سلامت کلی بدن از مزایای زیادی برخوردار هستند.
