زوم لایف؛ کمک به زندگی بهتر

47 خواص سرکه سیب برای پوست، مو و سلامتی

47 خواص سرکه سیب برای پوست، مو و سلامتی

47 خواص سرکه سیب برای پوست، مو و سلامتی

سرکه سیب خواص بسیار زیادی دارد، از مهم‌ترین خواص سرکه سیب مقابله با دیابت، سرطان، مشکلات قلبی و میزان بالای کلسترول خون و کمک به کاهش وزن است. در این مطلب از زوم لایف درباره خواص، عوارض و مضرات سرکه سیب و همچنین نحوه مصرف این سرکه را توضیح داده‌ایم.

آنچه در ادامه می‌خوانید:

سرکه سیب چیست؟

سرکه سیب دراثر تخمیر سیب با مخمرها تولید می‌شود. مخمرها قند موجود در سیب را به الکل تبدیل می‌کنند. سپس باکتری‌هایی به این مخلوط اضافه می‌شوند و الکل را به استیک اسید تبدیل می‌کنند. درحدود 5 تا 6٪ سرکه‌ی سیب از استیک اسید ساخته شده است. استیک اسید در دسته‌ی اسیدهای ضعیف قرار می‌گیرد. بااین‌حال مقادیر بالای آن خاصیت اسیدی نسبتا بالایی ایجاد می‌کند. سرکه سیب علاوه بر استیک اسید، محتوی آب، سایر اسیدها، ویتامین ها و مواد معدنی است.

سرکه سیب در طب سنتی

بهترین نوع سرکه در طب سنتی سرکه انگور قرمز است که به طور طبیعی و نه صنعتی تهیه شده باشد. مصرف روزانه سرکه برای افراد گرم مزاج در اقلیم‌های گرمسیری مفید است چون تیزی و شدت گرمی صفرا و داغی خون و مواد زائد تجمع یافته در بدن را مخصوصاً در فصول گرم از بین می‌برد.

فواید و خواص سرکه سیب

سرکه سیب فواید زیادی برای سلامتی دارد و باید در آشپزخانه شما وجود داشته باشد. کاربردهای سرکه‌ی سیب عبارتند از تمیز کننده عالی، کمک به شستن بهتر موها، نگهداری از غذا و بهبود وضعیت پوست. به علاوه می‌توان از آن در تمامی دستور پخت‌ها از جمله سس سالاد، سوپ، سس‌ها، نوشیدنی‌های گرم و غیره استفاده کرد.

فواید سرکه سیب متعدد هستند و می تواند برای مصارف مختلف مورد استفاده قرار بگیرد، اما این سرکه عوارضی را هم به همراه دارد که باید به آن ها توجه کنید (در پایان مطلب به عوارض سرکه سیب اشاره کرده‌ایم).

سرکه سیب

خواص سرکه سیب برای سلامتی

در ادامه 27 خواص سرکه سیب برای سلامت بدن را بخوانید:

1. کاهش قند خون

ادعا می‌شود که سرکه‌ی سیب به کنترل سطح قند خون افراد دیابتی کمک می‌کند. برخی از تحقیقات نشان داده‌اند که مصرف سرکه‌ی سیب پس از یک وعده‌ی غذایی با کربوهیدرات بالا می‌تواند حساسیت به انسولین را به میزان 34% بهبود داده و سطح قند خون را به میزان قابل توجهی کاهش دهد. اگر برای دیابت دارو مصرف می‌کنید، باید پیش از خوردن سرکه‌ سیب با پزشکتان مشور کنید.

اگر به دنبال روش‌هایی برای کاهش قند خون به صورت طبیعی هستید، اینجا کلیک کنید.

2. باعث احساس سیری می‌شود.

گاهی سرکه‌ی سیب برای کمک به کاهش وزن مورد استفاده قرار می‌گیرد؛ زیرا باعث می‌شود که احساس سیری به شما دست دهد. مطالعات کوتاه مدت نشان داده‌اند که مصرف سرکه‌ی سیب به شما کمک می‌کند تا کالری کمتری بخورید، در نتیجه وزن کم کرده و چربی شکمتان آب می‌شود.

هرچند، تاثیرات بلند مدت آن بر کاهش وزن ناشناخته بوده و احتمال می‌رود که تاثیر اندکی بر کاهش وزن داشته باشد؛ مگر اینکه سبک زندگی و رژیم غذایی‌تان را نیز تغییر دهید.

3. کلسترول خون را کاهش می‌دهد

سطح بالای کلسترول خون می‌تواند باعت افزایش حمله قلبی و سکته مغزی شود. برخی شواهد حاکی از آن است که مصرف سرکه سیب می‌تواند به کاهش کلسترول و تری گلیسیرید کمک کند. محققان طی یک مطالعه 12 هفته‌ای دریافتند که شرکت کنندگانی که روزانه سرکه سیب خوردند وزن بیشتری کم کردند. در نتیجه میزان کلسترول خون در آن‌ها نیز کمتر شده است.

4. سرکه سیب و خاصیت ضد قارچی

سرکه سیب حاوی 4 درصد مالئیک اسید است و در درمان عفونت‌های قارچی موثر می‌باشد. عفونت‌های قارچی می‌توانند باعث بروز مشکلاتی در زندگی انسان‌ها شوند. این عفونت‌ها می‌توانند در دهان و گلو ایجاد شوند. خطر ابتلا به عفونت‌های قارچی در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 بیشتر دیده می‌شود. برخی از عفونت‌ها در برابر داروهای ضد قارچ مقاوم هستند و به راحتی از بین نمی‌روند.

برخی تحقیقات نشان داده است که سرکه سیب می‌تواند به عنوان یک درمان ضد قارچ مورد استفاده قرار گیرد. نتایج یک گزارش مشخص می‌کند مردی که مبتلا به دیابت نوع 2 بوده، مدام از عفونت‌های قارچی در دهان خود رنج می‌برد. این فرد که به مدت 7 روز و روزانه 2 مرتبه از سرکه سیب به عنوان دهانشویه استفاده کرده و آثار بیماری تا 94٪ در وی کاهش یافته است.

5. خاصیت ضد باکتری سرکه سیب

سرکه سیب خاصیت ضد باکتری دارد و می‌تواند در درمان برخی بیماری‌ها مفید باشد. مطالعات نشان می‌دهند که سرکه سیب می‌تواند باعث از بین بردن برخی باکتری‌های بیماری زا در روده شوند و از ابتلا به عفونت‌های روده‌ای جلوگیری کند.

6. سم‌زدایی بدن

از آنجا که همه‌ی ما از رژیم‌های غذایی سم‌زدا آگاهی داریم، اما افزودن یک یا دو قاشق سرکه‌ سیب به رژیم غذایی می‌تواند گردش خون غدد لنفاوی را بهبود ببخشد که همین به بالا رفتن ایمنی بدن کمک می‌کند.

7. رفع بوی بد پا

همان‌طور که سرکه‌ سیب می‌تواند با بوی بد بدن مبارزه کند، قادر است تا این کار را با بوی بد پا نیز انجام دهد و همه‌ی اینها به خاطر توانایی سرکه‌ سیب در متعادل‌سازی PH پوست است. با این کار، سرکه‌ سیب باکتری‌های تولید‌کننده‌ی بوی بد پا را از بین می‌برد. یک دستمال کاغذی را با مقداری سرکه‌ سیب بخیسانید و روی پاهای خود بمالید.

8. رفع بوی بد دهان

یکی از خجالت‌آورترین مشکلات بهداشتی بوی بد دهان است که می‌توان با سرکه‌ سیب از شر آن خلاص شد. اما چگونه؟ سرکه‌ سیب باکتری‌های به وجود‌ آورنده‌ی بوی بد را می‌کشد. برای داشتن بوی خوش دهان، مقداری از آن را در دهان‌تان قرقره کنید یا یک قاشق چای‌خوری از آن را سر بکشید.

9. کاهش خطر سرطان

اغلب ادعا می‌شود که سرکه‌ی سیب می‌تواند احتمال ابتلا به سرطان را کاهش دهد. در مطالعات آزمایشگاهی مشخص شده است که سرکه، سلول‌های سرطانی را از میان می‌برد. هم‌چنین بر اساس برخی از مطالعات، مصرف سرکه‌ی سیب را با کاهش خطر ابتلا به سرطان تیروئید مرتبط می‌دانند. هرچند، مطالعات دیگر ذکر کرده‌اند که مصرف سرکه سیب با افزایش احتمال ابتلا به سرطان مثانه همراه است.

بنابراین به نظر می‌رسد سرکه سیب بتواند رشد سرطان را کم یا آن را متوقف کند. ولی قطعا نمی‌تواند به طور معجزه‌آسا باعث درمان بیماری خطرناکی مانند سرطان شود.

10. درمان گلودرد

سرکه‌ی سیب روش خانگی محبوبی برای درمان گلودرد است. تصور می‌شود که خواص آنتی باکتریال آن می‌توانند باکتری‌های مضر را از میان ببرند. هرچند شواهی دال بر صحت این موضوع وجود ندارد. اگر می‌خواهید این مورد را در خانه امتحان کنید، سرکه‌ی سیب را با آب مخلوط کرده و آن را غرغره کنید.

توجه: سرکه‌ی سیب بسیار اسیدی بوده و مصرف سرکه سیب خالص، می‌تواند گلو را بسوزاند.

11. درمان شوره‌ی سر

ماساژ سرکه‌ی سیب رقیق روی پوسته‌ی سر می‌تواند در از میان بردن شوره‌ی سر موثر باشد. میزان تاثیر گذاری آن مشخص نیست، اما این نظریه وجود دارد که اسید موجود در سرکه، رشد قارچ مالاسه زیا را که می‌تواند موجب بروز شوره گردد، متوقف می‌سازد.

12. استفاده به عنوان دهان شویه

اغلب گفته می‌شود که سرکه‌ی سیب جایگزین موثری برای دهان شویه‌های شیمیایی است. خواص آنتی باکتریال آن بوی بد دهان را از میان می‌برد، گرچه هیچ تحقیقی میزان تاثیر گذاری آن را مشخص نکرده است.

اگر می‌خواهید این دهان شویه را امتحان کنید، حتماً سرکه‌ی سیب را با آب رقیق کنید (مقدار معمولی آن 1 قاشق غذاخوری برای هر فنجان یا 140 میلی لیتر آب است)؛ زیرا خاصیت اسیدی سرکه می‌تواند به دندان‌هایتان آسیب بزند.

13. تمیز کردن مسواک

اگر می‌خواهید دندان‌هایی تمیز داشته باشید، باید به تمیزی مسواکتان توجه کنید. همانطور که درباره‌ی خاصیت اسیدی سرکه‌ی سیب گفته شد، می‌توانید از آن به عنوان تمیز کننده‌ی خانگی مسواک استفاده کنید.

برای تهیه‌ی آن نصف فنجان (120 میلی لیتر) آب را با 2 قاشق غذاخوری (30 میلی لیتر) سرکه‌ی سیب و 2 قاشق غذاخوری جوش شیرین به خوبی ترکیب کرده و سپس سر مسواکتان را به مدت 30 دقیقه درون آن قرار دهید. حتماً مسواکتان را پیش از استفاده به خوبی با آب بشویید، زیرا خاصیت اسیدی سرکه‌ی غلیظ می‌تواند به دندان‌هایتان آسیب برساند.

14. سفید کردن دندان‌ها

سرکه‌ی سیب، اسیدی است؛ به همین دلیل، بسیاری از افراد از آن برای از میان بردن لکه‌ها و سفید کردن دندان‌هایشان استفاده می‌کنند. بدین منظور، مقدار کمی سرکه‌ی سیب را با یک پنبه روی دندان‌هایتان بمالید. نتیجه‌ی آن فوری نخواهد بود، اما استفاده‌ی مکرر از آن می‌تواند لکه‌ها را از میان ببرد.

البته احتیاط لازم را به خرج دهید. مطمئن شوید که پس از استفاده از آن، دهانتان را به خوبی می‌شویید؛ زیرا اسید موجود در آن می‌تواند مینای دندان را از میان ببرد.

15. دئودورانت طبیعی

گفته می‌شود که مالیدن سرکه‌ی سیب رقیق به زیر بغل، جایگزین خانگی خوبی برای دئودورانت‌های شیمیایی است. با این حال، گرچه سرکه‌ی سیب در برخی نواحی محبوب است، اما میزان تاثیر گذاری آن هنوز ثابت نشده است.

16. رهایی از کک

سرکه‌ی سیب می‌تواند از ابتلای حیوان خانگی‌تان به کک جلوگیری کند. گفته می‌شود که اسپری کردن ترکیب 1 واحد آب و 1 واحد سرکه‌ی سیب روی حیوان خانگی‌تان، به وجود آورنده‌ی محیطی است که کک‌ها نمی‌توانند در آن رشد کنند.

17. درمان رگ‌های واریسی

سرکه سیب برای رگ‌های واریسی بسیار سودمند است زیرا میزان گردش خون را در دیواره‌ی رگ‌ها بالا می‌برد و به خاطر خاصیت ضدالتهابی خود، تورم رگ‌ها را کاهش می‌دهد. سرکه‌ سیب را با نارون‌کوهی ترکیب کنید و روی رگ‌های جریان‌دهنده‌ی خون بمالید. در عرض دو هفته شاهد آثار آن خواهید بود.

18. سرکه سیب و تنظیم PH بدن

سرکه‌ سیب سرشار از استیک اسید است که به خودی خود دارای خاصیت اسیدی است اما در بدن بیشتر خاصیت قلیایی از خود نشان می‌دهد. متعادل‌سازی PH بدن می‌تواند خطر بیماری‌های مزمن مثل سرطان را کاهش دهد و به طور چشم‌گیری میزان انرژی را بالا ببرد.

19. درمان کبد چرب با سرکه سیب

سرکه سیب طبیعی یکی از بهترین روش‌های خانگی برای درمان کبد چرب است. سرکه سیب کمک می‌کند چربی انباشته شده در داخل و اطراف کبد از بین برود. همچنین سرکه سیب باعث کاهش وزن شما می‌شود. برای این‌منظور، یک قاشق چای خوری سرکه سیب را در یک لیون آب گرم بریزید، در صورت تمایل به آن عسل اضافه کنید. برای تاثیرگذاری بیشتر، قبل و بعد از غذا سرکه سیب مصرف کنید و این کار را برای چند ماه انجام دهید.

اگر برای از بین بردن چربی کبد، به دنبال روش هستید، این مقاله (لینک) را بخوانید.

20. درمان سکسکه با سرکه سیب

یک قاشق چایخوری سرکه سیب را بردارید و بنوشید. سرکه سیب طعم ترشی دارد و می‌تواند سکسکه را متوقف کند. سرکه‌ سیب با تحریک بیش از حد عصب‌های گلو که عامل اسپاسم هستند مانع از انتقال پیام سکسکه می‌شود.

21. کمک به هضم و گوارش

سرکه سیب ماده‌ای به نام «پری‌بیوتیک» (prebiotics) وجود دارد که در ته بطری ته‌نشین می‌شود. پری‌بیوتیک‌ها برخلاف پروبیوتیک‌ها فرم خاصی از فیبر هستند. این مواد باکتری‌های مفید یا همان پروبیوتیک‌های موجود در دستگاه گوارش را تغذیه می‌کنند.

بسیاری از فواید سرکه سیب به دلیل پری بیوتیک‌های موجود در آن است. پس فراموش نکنید قبل از مصرف سرکه سیب بطری را خوب تکان دهید تا مواد رسوب شده در انتهای بطری، درون مایع پخش شوند.

22. پیشگیری از پوکی استخوان

از آنجا که سرکه‌ سیب به جذب کلسیم که یک ماده‌ی معدنی مهم در پیش‌گیری از پوکی استخوان است، کمک می‌کند، این ماده یکی از بهترین مواد غذایی برای کاهش خطر پوکی استخوان محسوب می‌شود. با نوشیدن سرکه‌ سیب در هر وعده‌ی غذایی، جذب مناسب کلسیم برای تقویت استخوان‌های خود را تضمین خواهید کرد.

اگر می‌خواهید درباره درمان پوکی استخوان بیشتر بخوانید، اینجا کلیک کنید.

23. درمان سرماخوردگی و درمان سرفه

سرکه‌ سیب، یک روشی محبوب برای درمان سرماخوردگی و سرفه است. یک قاشق چای‌خوری را با عسل و آب و گرم مخلوط کنید و بنوشید. اضافه کردن زنجبیل خرد شده به این ترکیب، اثر درمانی آن را بیشتر می‌کند.

24. سرکه سیب برای رفع سکسکه

اگر بی‌وقفه سکسکه می‌کنید به سراغ سرکه سیب بروید. طعم تیز این سرکه یک روش موثر برای مقابله با سکسکه است. این ماده باعث تحریک عصب‌های موجود در گلو که عامل اسپاسم‌ها هستند، شده و آن را برطرف می‌کند.

خواص سرکه سیب برای پوست

25. درمان آکنه

ادعا می‌شود که یک روش خوب برای از میان بردن جوش‌ها این است که اندکی سرکه‌ی سیب رقیق را روی جوش‌ها بمالید. هرچند، سرکه‌ی سیب غلیظ، شدیداً اسیدی بوده و استفاده‌ی مستقیم آن روی پوست می‌تواند موجب سوزش شود.

26. از بین بردن زگیل

همانطور که در مورد آکنه گفته شد، تصور می‌شود که سرکه‌ی سیب ماده‌ای طبیعی برای از میان بردن زگیل‌هاست. دلیل این موضوع، خاصیت اسیدی آن است. گرچه باید توجه داشته باشید که این روش درد زیادی به همراه دارد و برخی از افرادی که آن را امتحان کرده‌اند، از بی حسی موضعی استفاده کرده‌اند.

27. تونر صورت

ادعا می‌شود که سرکه‌ی سیب در درمان مشکلات پوستی و کاهش علائم پیری موثر است. به همین دلیل، بسیاری از افراد از آن برای بهبود پوستشان استفاده می‌کنند.  دستور تهیه‌ی کلی این است که 1 واحد سرکه‌ی سیب را با 2 واحد آب مخلوط کرده، سپس آن را با استفاده از پنبه به صورت بزنید. هرچند اگر پوستتان حساس است، این محلول را رقیق‌تر کنید.

28. کاهش چین و چروک پوست

با بالا رفتن سن علاوه بر بالا رفتن تجربه، علائم فیزیکی مثل چین و چروک پوست نیز نمایان می‌شود. آنتی‌اکسیدان موجود در سرکه‌ سیب می‌تواند از پیری زودرس جلوگیری کند و حتی به کاهش سرعت پیری نیز کمک کند. توانایی سرکه‌ سیب در حفظ تعادل بازی/ اسیدی در بدن نیز نقش مهمی در این خصوص ایفا می‌کند.

کاربردهای سرکه سیب

کاربردهای سرکه سیب

سرکه‌ی سیب همه کاره بوده و کاربردهای فراوانی دارد. استفاده از آن روشی آسان و ارزان برای حل بسیاری از مشکلات خانه است. در ادامه 19 کاربرد سرکه سیب را بخوانید:

1. تهیه‌ی سس سالاد

یک راه آسان برای استفاده از سرکه‌ی سیب، تهیه‌ی سس سالاد است. سس‌های خانگی نسبت به سس‌هایی که از فروشگاه می‌خرید، سالم‌تر بوده و اغلب خوشمزه‌تر نیز هستند.

2. پاک کننده‌ی همه کاره

معمولاً سرکه‌ی سیب به دلیل داشتن خواص آنتی باکتریال، انتخابی محبوب و جایگزینی طبیعی برای پاک کننده‌های شیمیایی محسوب می‌شود. 1 فنجان آب را با نصف فنجان سرکه‌ی سیب مخلوط کنید و پاک کننده‌ی همه کاره‌ی شما آماده است. هرچند، این محلول ارزش چندانی ندارد؛ زیرا سرکه‌ی سیب در مقایسه با پاک کننده‌های شیمیایی که باکتری‌های مضر را از میان می‌برند، تاثیر بسیار کمتری داشته و فقط می‌تواند برخی از باکتری‌ها را از بین ببرد.

3. از بین بردن کرم‌های داخل میوه

برخی اوقات این کرم‌ها می‌توانند به آفت تبدیل شوند. خوشبختانه به سادگی می‌توان آن‌ها را با استفاده از سرکه‌ی سیب به دام انداخت. کمی سرکه‌ی سیب را داخل یک فنجان ریخته و چند قطره مایع ظرفشویی به آن اضافه کنید (تا کرم‌های به دام افتاده غرق شوند) و مشکلتان حل خواهد شد.

4. آب‌پز کردن بهتر تخم مرغ‌ها

افزودن سرکه به آبی که برای جوشاندن یا آب پز کردن تخم مرغ‌ها استفاده می‌کنید، به شما در داشتن تخم مرغ‌های بهتر کمک می‌کند؛ زیرا هنگامی که پروتئین‌های موجود در سفیده‌ی تخم مرغ در یک محیط اسیدی‌تر قرار می‌گیرند، سریع‌تر سفت می‌شوند.

قطعاً هنگام آب پز کردن تخم مرغ می‌خواهید سفیده‌اش سریعاً سفت شود تا شکل تخم مرغ حفظ شود. استفاده از سرکه هنگام جوشاندن تخم مرغ، فرایند سفت شدن سفیده‌ی تخم مرغ را افزایش می‌دهد. اگر پوسته‌ی تخم مرغ حین جوشاندن آن بشکند، سرکه‌ی موجود در حفظ شکل تخم مرغ موثر خواهد بود.

5. تهیه‌ی چاشنی غذا

می‌توانید هنگام آشپزی از سرکه‌ی سیب برای درست کردن چاشنی غذا استفاده کنید. در واقع، سرکه‌ی سیب ترکیبی فوق العاده در بسیاری از چاشنی‌های استیک است، زیرا مزه‌ی ترش و شیرینی به گوشت می‌دهد. سرکه‌ی سیب را با سیر، سس سویا، پیاز و فلفل قرمز ترکیب کنید تا استیکتان خوشمزه‌تر شود.

6. شست‌و‌شوی میوه‌ها و سبزیجات

ممکن است بسیاری از افراد به سموم و آفت کش‌های موجود روی میوه‌ها و سبزیجات حساس باشند؛ به همین دلیل، برخی از آن‌ها میوه‌ها و سبزیجات خود را در سرکه‌ی سیب می‌شورند و امیدوارند که مواد شیمیایی بیشتری را نسبت به آب پاک کند.

هرچند کاملاً مشخص نیست که آیا سرکه نسبت به آب سموم بیشتری را پاک می‌کند یا خیر، اما ممکن است در از میان بردن باکتری‌های مضر غذاها موثر باشد. مثلاً مشخص شده است که شستن غذا در سرکه، باکتری‌های مضر مانند ای کولای و سالمونلا را از میان می‌برد.

7. شست و شوی موها

گفته می‌شود که شست و شوی موها با سرکه‌ی سیب، تجمع آلودگی را از میان برده، گره‌های مو را از هم باز کرده و باعث درخشندگی مو می‌شود. 1 واحد سرکه‌ی سیب را با 1 واحد آب مخلوط کرده و آن را روی موهایتان بریزید. چند دقیقه صبر کرده و سپس موهایتان را بشویید. اگر پوستی حساس دارید، باید محلولتان را رقیق‌تر کنید؛ زیرا سرکه‌ی سیب نسبتاً اسیدی است.

8. تمیز کردن دندان مصنوعی

می‌توانید از سرکه‌ی سیب برای تمیز کردن دندان مصنوعی استفاده کنید. گرچه اتفاق نظر روی بهترین روش تمیز کردن دندان مصنوعی وجود ندارد، اما تصور می‌شود که مواد باقیمانده از سرکه‌ی سیب نسبت به پاک کننده‌های دیگر، آسیب کمتری به لایه‌ی درونی دهان می‌زنند.

9. استفاده در حمام

بسیار از افراد به همان دلیل قبلی که از سرکه‌ی سیب به عنوان تونر صورت استفاده می‌کردند، از آن در حمام نیز استفاده می‌کنند. اگر می‌خواهید آن را امتحان کنید، 1 یا 2 فنجان سرکه‌ی سیب را به آب وان اضافه کرده و از حمامتان لذت ببرید.

10. تهیه‌ی سس

سرکه‌ی سیب ماده‌ای فوق العاده برای تهیه‌ی سُسی تند است. می‌توانید آن را به سس‌های گوجه‌ای اضافه کنید تا طعمشان تقویت شود.

11. استفاده در سوپ

افزودن سرکه به سوپ، طعم آن را بهتر می‌کند. اگر سوپ خانگی و مورد علاقه‌تان کم مزه است، در پایان، تا زمانی که طعم آن عالی شود، کمی سرکه‌ی سیب به سوپتان اضافه کنید.

12. از میان بردن علف‌های هرز

یکی دیگر از کاربردهای خانگی و فوق العاده‌ی سرکه‌ی سیب، از میان بردن علف‌های هرز است. سرکه‌ی غلیظ را روی علف‌های هرز باغچه‌تان اسپری کنید. هم‌چنین می‌توانید آن را با صابون و آبلیمو ترکیب کنید تا تاثیرش دو چندان شود.

13. استفاده در کیک‌ها و شکلات‌های خانگی

سرکه‌ی سیب، به خصوص هنگام پختن شکلات‌های وِگان که نمی‌توان در آن‌ها از تخم مرغ استفاده کرد، طعمی محبوب در شیرینی پزی و بهبود دهنده‌ی بافت کیک است. هم‌چنین سرکه‌ی سیب می‌تواند مانند این دستور پخت، طعم بیشتری به شکلات‌ها و کارامل بدهد.

14. استفاده در نوشیدنی‌های داغ

2 قاشق غذاخوری سرکه‌ی سیب را با 1 قاشق غذاخوری دارچین، 1 قاشق غذاخوری عسل و 2 قاشق غذاخوری آبلیمو و 12 اونس (355 میلی لیتر) آب داغ ترکیب کنید تا نوشیدنی داغ متفاوتی تهیه کنید.

15. تمیز کننده‌ی ظرف‌ها

شستن ظرف‌ها در سرکه‌ی سیب به از میان بردن تمامی باکتری‌های مضر کمک کرده و ظرف‌ها را تمیز نگه می‌دارد. برخی از افراد آن را به آب سینک اضافه کرده و برخی دیگر آن را در مایع ظرفشویی‌شان می‌ریزند.

16. محافظت از غذا

سرکه‌ی سیب همانند انواع دیگر سرکه‌ها، نگه دارنده‌ی فوق العاده‌ایست. در حقیقت، هزاران سال است که مردم از سرکه سیب برای درست کردن ترشی و نگهداری از غذا استفاده می‌کنند؛ این سرکه بدین گونه عمل می‌کند که غذا را اسیدی‌تر کرده، آنزیم‌های آن را غیر فعال می‌کند و باکتری‌هایی را که ممکن است غذا را فاسد کنند، از میان می‌برد.

17. تمیز کردن سطوح چینی

برای از بین بردن لکه از روی سینک‌های چینی، آن را با آب پُر کنید و 2 فنجان سرکه‌ سیب به آن بیفزایید. سینک را به همین حالت به مدت 20 دقیقه الی 2 ساعت بسته به مقدار لکه‌ها بگذارید.

18. جلا دادن نقره، برنز، برنج و مس

برای جلا دادن نقره نصف فنجان سرکه‌ سیب را با 2 قاشق غذاخوری جوش شیرین مخلوط کنید. نقره را برای چند ساعت در این مخلوط قرار دهید و سپس تمیز کنید.

برای جلا دادن برنز، برنج و مس؛ نمک و سرکه‌ سیب را به نسبت مساوی با هم مخلوط کنید و بر روی این سطوح بکشید تا لکه پاک شود. سپس با آب سرد بشویید و با یک حوله‌ خشک کنید.

19. از بین بردن بوی بد

سرکه‌ی سیب خواص آنتی باکتریال دارد. به همین دلیل، اغلب اوقات ادعا می‌شود که سرکه‌ی سیب می‌تواند بوهای بد را از بین ببرد. هیچ تحقیقی این ادعا را تایید نمی‌کند، اما می‌توانید با ترکیب سرکه‌ی سیب و آب، اسپری خوشبو کننده تهیه کرده و این ادعا را آزمایش کنید. این اسپری، جایگزینی طبیعی برای خوشبو کننده‌های موجود در بازار است. می‌توانید آن را با آب و نمک‌های اِپسوم ترکیب کرده و خوشبو کننده‌ی پا تهیه کنید. بدین ترتیب، با از میان رفتن باکتری‌های ایجاد کننده‌ی بوی بد، از شر بوی بد و ناخوشایند پا خلاص خواهید شد.

خواص خوردن سرکه سیب ناشتا

سرکه سیب سرشار از خواص مفید برای بدن است به ویژه اگر صبح مصرف شود. اگر سرکه سیب به صورت ناشتا استفاده شود  برای بهبود هضم غذا، کاهش سطح قند خون، تقویت سیستم ایمنی، تقویت انرژی، سم‌زدایی از بدن موثرتر خواهد بود.

عوارض سرکه سیب

عوارض سرکه سیب

علی‌رغم تمام فوایدی که گفته شد، فراموش نکنید این ماده بسیار اسیدی است. پس برای مصرف باید حتما آن را رقیق کنید. از آنجا که سرکه سیب می‌تواند به مینای دندان آسیب برساند، استفاده از نی راهکار خوبی است. اجازه ندهید عوارض سرکه سیب به شما آسیب برساند.

سرکه سیب خواص فوق‌العاده‌ای دارد اما ممکن است مصرف سرکه سیب عوارضی هم داشته باشد.

برخی عوارض سرکه سیب عبارتند از:

  • سرکه سیب به دلیل اسیدی بودن می‌تواند تاثیرات منفی بر سلامت دندان‌ها داشته باشد و به مینای دندان آسیب وارد کند.
  • مصرف زیاد و مکرر سرکه سیب می‌تواند باعث بروز حساسیت در گلو شود.
  • سرکه سیب می‌تواند باعث بروز سوزش و تحریک چشم شود. اگر برای شستشوی پوست و موی خود از سرکه سیب استفاده می‌کنید مراقب باشید این ماده با چشم شما تماس پیدا نکند.
  • استفاده از سرکه سیب برای درمان زخم توصیه نمی‌شود.
  • در صورتی که به هنگام مصرف سرکه سیب بر روی پوست خود احساس سوزش و یا سوختگی می‌کنید، محل مورد نظر را با آب سرد بشویید و مصرف سرکه را متوقف کنید.
  • اگر از فلج معده رنج می‌برید، بهتر است از مصرف سرکه سیب چشم‌پوشی بکنید

نحوه‌ی مصرف سرکه سیب

هنوز مقدار توصیه شده‌ای برای مصرف این سرکه اعلام نشده است، به همین دلیل توصیه می‌شود قبل از مصرف روزانه سرکه سیب از یک متخصص تغذیه مشورت بگیرید. اما به طور کلی اگر قصد مصرف سرکه سیب را دارید موارد زیر را در نظر بگیرید:

  • سعی کنید آن را با آب رقیق کنید تا آسیب کمتری به گلو و مینای دندانتان وارد شود.
  • از سرکه سیب بیشتر از 2 بار در روز استفاده نکنید.
  • در صورتی که هنگام مصرف احساس سوزش معده، حالت تهوع، معده درد و گلو درد می‌کنید مصرف خود را متوقف کنید.
  • اگر قصد دارید از سرکه سیب برای پاک کردن صورت استفاده کنید مقداری از سرکه را بر روی پنبه بریزید و آن را روی صورت خود بمالید. از برخورد مستقیم سرکه با پوست صورت خودداری کنید، زیرا می‌تواند باعث ایجاد سوختگی در پوست صورت شود.

در صورت بروز مشکلات جدی به پزشک متخصص مراجعه کنید.

این افراد نباید سرکه مصرف کنند!

  • افرادی که درد پشت دارند.
  • افرادی که به فکر افزایش وزن هستند، نباید از سرکه سیب استفاده کنند، زیرا سرکه سیب بدن را لاغر می‌کند.
  • نیروی جنسی را ضعیف و حتی قطع می‌کند.
  • زیاده روی در مصرف سرکه سیب برای مبتلایان به سوءمزاج سوداوی، سرفه، افرادی که به ضعف بدن و ضعف اعصاب دچارند، افراد لاغر و مبتلایان به نزله، افراد کم خون، پیران و افراد سبزه رو زیان دارد.
  • افرادی که دچار بیماری‌های اعصاب و افسردگی هستند نیز نباید از سرکه استفاده کنند.
  • مصرف زیاد سرکه باعث ضعف دید، زردی رنگ چهره و بیماری‌های اعصاب می‌شود.

تداخل دارویی سرکه سیب

ممکن است سرکه سیب با برخی داروها تداخل داشته باشد. این داروها عبارت‌اند از:

  • داروهای دیابت: افرادی که انسولین یا داروهای تحریک‌کننده‌ی تولید انسولین را همراه با سرکه سیب مصرف می‌کنند، ممکن است کاهش خطرناک قند خون یا سطح پتاسیم را تجربه بکنند.
  • دیگوکسین (لانوکسین): این دارو سطح پتاسیم را کاهش می‌دهد. مصرف این داروها همراه با سرکه سیب ممکن است سطح پتاسیم بدن‌تان را بیش‌ازحد کاهش بدهد.
  • برخی داروهای مدر: برخی داروهای مدر می‌توانند باعث تخلیه‌ی پتاسیم از بدن بشوند. برای جلوگیری از کاهش بیش‌ازحد پتاسیم، این داروها نباید با مقادیر بالای سرکه‌ سیب مصرف بشوند.

فواید سرکه سیب

سوالات متداول درباره سرکه سیب

در ادامه برخی از سوالات رایج درباره سرکه سیب را مورد بررسی قرار داده‌ایم:

مصرف سرکه سیب قبل از خوال

خوردن سرکه سیب قبل از خواب، کاملاً اشتباه است! در حالی خوردن سرکه سیب قبل از غذا، یک ایده خوب است، مصرف آن قبل از خواب اصلا ایده‌ی خوبی نیست، چون ممکن است سوزش مری و ریه را به همراه داشته باشد. حتی اگر سرکه سیب رقیق شده باشد، اسید موجود درآن با تماس با مری شما، درحالی که دراز کشیده‌اید، می‌تواند آسیب‌های جدی برساند.

صرف نظر از زمان و مکان، افرادی که از این سرکه استفاده می‌کنند، باید به مدت 30 دقیقه بصورت ایستاده بمانند، تا از کلیه‌ی رفلاکس‌های آن نیز در امان بمانند توصیه می‌شود که حداقل نیم ساعت قبل از آنکه به رختخواب بروید، این سرکه را بنوشید.

آیا سرکه سیب واقعا به کاهش وزن کمک می‌کند؟

یکی از مهم‌ترین خواص سرکه سیب که حسابی هم سروصدا به‌پا کرده است، کمک به افزایش سوخت‌وساز بدن و کاهش وزن است. اما سرکه‌ سیب واقعا تا چه اندازه می‌تواند به کاهش وزن کمک کند؟ و به چه روش‌هایی می‌توان از آن استفاده کرد؟ با ما همراه باشید تا با نحوه‌ی درست مصرف سرکه‌ی سیب آشنا شوید.

با توجه به تحقیقات انجام‌شده روی سرکه‌‌ سیب به‌نظر می‌رسد، درحالی‌که اضافه کردن مقداری سرکه‌ سیب به رژیم غذایی‌تان ممکن است به شما کمک کند که در عرض چند ماه حدود 1 کیلوگرم وزن کم کنید، اما سرکه‌ سیب در آب کردن چربی‌ها معجزه نمی‌کند. یکی از معدود مطالعات منتشرشده که به بررسی تأثیر سرکه‌ سیب بر کاهش وزن پرداخته است، دریافت که مصرف روزانه‌ی مقداری سرکه‌ سیب به‌مدت 2 ماه، در کل منجر به ازدست دادن 450 تا 900 گرم وزن شد؛ در مقایسه با گروه کنترل که به‌جای سرکه‌ سیب، آب مصرف کرده بودند و هیچ وزنی ازدست ندادند. تمام شرکت‌کنندگان در این مطالعه افراد چاقی بودند که به‌جز چاقی، مشکل سلامتی دیگری نداشتند (1).

آیا سرکه سیب برای دیابت مؤثر است؟

برخی شواهد نشان داده که مصرف سرکه سیب برای کنترل قند خون می‌­تواند مفید باشد. در مطالعات انسانی، سرکه سیب در کنار وعده غذایی حاوی کربوهیدرات بالا، موجب افزایش سطح قند خون در هر سه گروه (دیابت، قبل از دیابت و غیردیابتی) می­‌شود.

تصور می­‌شود که ترکیبات سرکه سیب (استیک اسید) موجب کاهش سرعت تبدیل کربوهیدرات­‌های پیچیده به قندها جهت جذب و ورود به جریان خون می­‌شود. البته هنوز نیاز به بررسی بیشتر جهت دریافت بهتر این مکانیسم داریم.

با این که به نظر مصرف سرکه سیب می­‌تواند در افراد دارای دیات نوع 2 موثر واقع شود، در افراد مبتلا به دیابت نوع 1 شاید مضر باشد. زیرا مشکلات گوارشی و تاخیر در تخلیه معده یکی از عوارض دیابت نوع 1 است که به نظر می‌­رسد با مصرف سرکه سیب تشدید می‌­شود.

باید توجه داشته باشیم که مصرف سرکه سیب در دیابت نوع 2 همراه با توصیه های پزشکی و مصرف دارودرمانی، رژیم متعادل و فعالیت فیزیکی باید در نظر گرفته شود و به تنهایی کافی نیست. بهترین روش مصرف، 1 تا 2 قاشق مرباخوری در 1 تا 2 لیوان آب قبل از وعده غذایی ناهار و شام است (2).

آیا سرکه سیب برای درمان سنگ کلیه مفید است؟

سرکه سیب تولید مواد قلیایی را تحریک کند و کمک کند تا ادرار و خون قلیایی‌تر شوند. نتیجه آن شکستن سنگ‌های کلیه و جلوگیری از تشکیل سنگ‌های بیشتر می‌باشد. مطالعه‌ای جالب نشان داد که انواع مختلف سنگ کلیه انسان در اسید استیک حل می‌شوند. لازم است که از سرکه سیب خام، فراوری نشده و فیلتر نشده طبیعی استفاده کنیم که در بر گیرنده تمامی آنزیم‌ها و مواد مغذی لازم برای سلامت انسان می‌باشد.

آیا سرکه سیب برای درمان اسهال مفید است؟

نتایج یک پژوهش نشان داده است که سرکه سیب دارای ویژگی‌های ضد میکروبی است و می‌تواند باکتری ئی.کلای را نابود کند. این باکتری می‌تواند موجب مسمومیت غذایی شده و مسئول بسیاری از موارد اسهال است. با این وجود، سرکه سیب ممکن است برخی انواع باکتری‌های روده که برای گوارش خوب هستند را نیز نابود کند. این می‌تواند موجب تحریک روده شده و به اسهال منجر شود.

این پژوهش در آزمایشگاه انجام شده بود و سرکه سیب به صورت مستقیم روی باکتری آزمایش شده بود، از این رو نتایج آن احتمالا در دنیای واقعی و روی انسان متفاوت است. همچنین، برخی شواهد مبنی بر این که سرکه سیب تخلیه معده را به تاخیر می‌اندازد، وجود دارند. اگر فردی به اسهال مبتلا باشد، سرکه سیب می‌تواند روند گوارش را کند سازد که به مدفوع زمان بیشتری برای سخت‌تر شدن پیش از تخلیه می‌دهد.

پژوهش های بیشتری باید صورت بگیرند تا فواید احتمالی سرکه سیب برای بهبود اسهال بررسی شوند، چراکه مشخص نیست استفاده از این محصول برای درمان این شرایط بی‌خطر است یا خیر.

آیا سرکه سیب برای درمان سرطان موثر است؟

تحقیقات محدودی برای تأیید این ادعا وجود دارد که سرکه سیب می‌تواند به درمان سرطان یا تأیید نقش قلیایی یا اسیدیته در سرطان به طور کلی کمک کند. یک مطالعه قدیمی از سال 1996 نشان داد که سرطان در محیط‌های کمی اسیدی با سرعت بیشتری رشد می‌کند و گسترش می‌یابد. با این حال، این آزمایش در شرایط آزمایشگاهی انجام شده است نه در انسان.

برخی تحقیقات نشان می‌دهند که اسید استیک، ترکیب اصلی موجود در سرکه سیب، به از بین بردن سلول‌های تومور کمک می‌کند. ولی این تحقیقات در یک آزمایشگاه صورت گرفته است، و نمی‌توان تومور واقعی را در معرض اسید استیک قرار داد ، بنابراین بعید است که نتایج مشابهی در بدن انسان داشته باشد.

به طور کلی، به غیر از شواهد حکایتی، تأیید وجود این که یک محیط قلیایی مانع از رشد سرطان می شود، وجود ندارد.

آیا سرکه سیب در درمان سردرد تاثیر دارد؟

در حال حاضر ادعاهای متعددی در مورد خواص سرکه سیب از بهبود گوارش گرفته تا درمان سردرد وجود دارد اگر چه خواص درمانی سرکه سیب برای رفع سردرد هنوز به طور عملی ثابت نشده اما همواره از آن به عنوان یک درمان طبیعی با عوارض ناچیز یاد می‌شود.

سرکه سیب حاوی آهن، پتاسیم و کلسیم است و مواد معدنی موجود در آن و خاصیت اسیدیِ آن می‌تواند به طور غیرمستقیم به درمان سردرد کمک کند.

حرف پایانی

تأثیرات سرکه سیب ممکن است در افراد مختلف متفاوت باشد. شاید برخی از ادعاها در مورد خواص سرکه سیب درست از آب درنیاید. ولی در هر حال شکی نیست که این ماده فواید زیادی برای ما دارد. اگر خواندن خواص سرکه سیب و همچنین کاربردهای سرکه سیب برای شما مفید بوده، لطفاً به اشتراک بگذارید.

کانال تلگرام زوم لایف
توجه: محتوای مجله زوم لایف، جایگزین نسخه پزشکان نیست. اگر مشکل پزشکی دارید، برای تشخیص و درمان به پزشک مراجعه کنید.

شعار ما در مجله اینترنتی زوم لایف، کمک به زندگی بهتر با ارائه محتوای مفید درباره سلامتی است. برای این منظور از منابع معتبر خارجی که در حوزه سلامت و سبک زندگی است فعال هستند برای تولید محتوا و ارائه آن به شما کاربران محترم استفاده می‌کنیم.

ارسال نظر
عکس خوانده نمی‌شود
تعداد نظرات (4)
  1. لیلا در 4 اردیبهشت 1399
    برای از بین بردن کبد چربم از سرکه سیب هم استفاده کردم که خیلی خوب و عالی بود
    پاسخ
  2. Beh در 28 فروردین 1399
    سرکه سیب مخصوصا سرکه دوسیب واقعا خوبه و توی 4 ماه گذشته مرتط استفاده کردم و راضی ام
    پاسخ
  3. فرحناز اسدی در 9 آبان 1398
    سلام، من برای درمان کبد چرب به توصیه متخصص، از سرکه سیب استفاده میکردم که نتیجه بخش بود. حتی سرکه دوسیب هم گزینه مناسبی است.
    پاسخ
    1. سمانه در 26 دی 1398
      منم خیلی شنیدم که سرکه سیب برای کبد چرب خوبه، اما هنوز مطمئن نیستم
      پاسخ