همه چیز درباره علائم و درمان گلو درد و سوزش گلو

همهی ما دچار گلودرد شدهایم چون گلودرد یا سوزش گلو یکی از رایجترین بیماریهای تنفسی است که به ویژه در فصل سرد به اوج خودش میرسد. شایعترین علت گلودرد (فارنژیت) یک عفونت ویروسی مانند سرماخوردگی یا آنفولانزا است.
اگر دچار دردی در ناحیه گلو هستید که احساس میکنید مدت زمان بیشتری طول کشیده و یا درد متفاوتی را تجربه میکنید حتما با گذاشتن 10 دقیقه وقت این مقاله از سایت زوم لایف را بخوانید.
آنچه در ادامه میخوانید:
علت گلودرد چیست؟
گلودرد (sore throat) یک امر شایع است که اکثر در طول زندگی مان تجربه کردهایم، زمانی که گلودرد ما را میآزارد در اولین برخورد بزرگترها احتمال سرماخوردگی میدهند، این در بسیاری مواقع یک حدس درست است، عفونتهای ویروسی که در عموم به آن سرماخوردگی (فارنژیت) هم گفته میشود علت درد زیر گلو هستند.
گلودرد استرپتوکوک و یا گلودرد ناشی از باکتری هم نوع دیگری از گلودرد است، این نوع درد نیاز به استفاده و مصرف آنتی بیوتیک دارد تا فرد را دچار عوارض نکند، از مجموعه علت درد زیر گلو میتوان به برگشت اسید و آلرژی نیز اشاره کرد.
دلایلی که میتواند باعث درد گلو شود!
دلایلی که میتواند باعث درد زیر گلو باشد، عبارتند از:
- عفونتهای ویروسی: عفونتهای ویروسی از جمله سرماخوردگی، آنفولانزا، خروسک، سرخک و برخی دیگر ویروسها میتوانند علت درد زیر گلو باشند.
- عفونتهای باکتریایی: ایجاد عفونت در اثر باکتری باعث درد در ناحیه گلو میشود به همراه این باکتریها ایجاد لکههای سفید و برفی شکل بر روی لوزهها، تورم و قرمزی نیز به وجود خواهد آمد، در چنین شرایطی مصرف آنتی بیوتیک برای درمان گلودرد و از بین بردن باکتری لازم است.
- عفونتهای ویروسی در مجرای هوایی بینی: عفونت ناشی از قارچها، باکتریها و یا ویروسها که با افزایش مخاط بینی همراه است، تجمع این مخاط در پشت گلو باعث درد در ناحیه میشود.
- آلرژی هم علت درد زیر گلو است: آلرژی بنا به دلایل مختلف به وجود میآید، آنچه در پشت آلرژنها به عنوان علت درد زیر گلو مطرح میشود، افزایش و تجمع مخاط بینی در پشت گلو است.
- ریفلاکس و بازگشت اسید: برگشت اسید معده به مری، پشت گلو و دهان از جمله عوامل درد در ناحیه گلو میباشد.
- سوزش به دلیل هوای خشک، مواد شیمیایی و یا دود سیگار.
- وجود تورم در غده تیروئید و در مواردی توده یا ندول تیروئید علت درد زیر گلو.
گلو درد ناشی از سرماخوردگی
در سرماخوردگی، گلودرد یا منشأ ویروسی دارد یا باکتریایی. اما شایعترین علت گلودرد ویروسها هستند. گلودرد ویروسی معمولا از آنجایی قابل تشخیص است که با دیگر علائم سرماخوردگی مثل آبریزش بینی و چشم، سرفه، قرمز و ملتهب شدن چشمها و عطسه همراه است.
علل دیگر گلودرد ممکن است در اثر سیگار کشیدن، وجود آلودگی یا مواد محرک پخش شده در هوا، مشکلات آلرژیک یا خشکی هوا اتفاق بیفتد.
علائم گلودرد ناشی از سرماخوردگی
مهمترین علائم گلودرد ناشی از سرماخوردگی عبارتند از:
- آبریزش بینی.
- عطسه.
- سرفه.
- سردرد خفیف.
- بدن درد خفیف.
- تب.
درمان گلودرد ناشی از سرماخوردگی
اگرچه هیچ درمانی برای گلودردِ ناشی از سرماخوردگی وجود ندارد اما راههایی وجود دارد که تحمل درد آن را برای شما سادهتر میکند.
- نوشیدن مایعات گرم.
- غرغرهی گلو با آبنمک ولرم.
- مکیدن آبنبات سرد.
- مصرف داروهای کاهش دهندهی درد، تب و التهاب گلو.
دوستان عزیزم توجه داشته باشید هنگامیکه سرماخورده هستید، استراحت کافی، رژیم غذایی سالم و نوشیدن فراوان مایعات میتواند کلیهی علائم سرماخوردگی از جمله گلودرد را کاهش دهد.
گلودرد ناشی از التهاب لوزهها
گاهی اوقات گلودرد خودش را با ورم لوزهها نشان میدهد، این التهاب لوزه میتواند توسط ویروس یا باکتری ایجاد شود و از آنجاییکه کار لوزهها کمک به مبارزه با عفونت است خود لوزهها هم ممکن است درگیر این عفونت ها شوند که در نتیجهی این درگیری لوزهها ملتهب میشوند و فرد بیمار گلودرد دردناکی را تجربه خواهد کرد.
علائم گلودرد ناشی از تورم لوزهها
از دیگر نشانههای الهتاب لوزه عبارتند از:
- بوی بد دهان.
- تب.
- تغییر صدا بهخاطر تورم لوزه.
- بلع دردناک.
- تورم غدد لنفاوی گردن.
در سرماخوردگی، فرد بیمار علاوهبر گلودرد دچار علائمی مثل آبریزش یا گرفتگی بینی هم میشود اما در ورم لوزهها معمولا علائمی مثل التهاب لوزه همراه با لکههای سفید یا زرد روی لوزهها بروز میکند.
درمان گلودرد ناشی از ورم لوزهها
در صورتی که التهاب لوزهها منشأ باکتریایی داشته باشد و فرد دچار عفونت گلو باشد، برای فرد مبتلا آنتیبیوتیک تجویز میشود. اگر عفونت یا التهاب لوزه ویروسی باشد، تجویز آنتیبیوتیک به رفع مشکل کمک نخواهد کرد و این بیماری باید دورهی خود را طی کند تا بهبودی حاصل شود. اما چه ورم لوزه در اثر حملهی یک باکتری اتفاق بیفتد چه منشأ ویروسی داشته باشد، اقدامات درمانیای مثل:
- استراحت کردن.
- نوشیدن مایعات فراوان.
- خوردن خوراکیهایی که گلو را تحریک نمیکنند. مانند سوپ، ژله و بستنی که به راحتی بلعیده میشوند.
- اجتناب از خوردن غذاهای تند.
- بخور آب.
- مصرف داروهای مسکن مثل استامینوفن، ایبوپروفن و ناپروکسن (کودکان نباید آسپرین مصرف کنند).
گلودرد استرپتوکوکی
گلودرد استرپتوکوکی (Streptococcal pharyngitis) دهان و لوزهها را تحت تأثیر قرار میدهد. گلودرد استرپتوکوکی میتواند بر روی حنجره نیز اثرگذار باشد.
علائم گلودرد استرپتوکوکی
علائم گلودرد استرپتوکوکی معمولا شدیدتر از گلودرد ناشی از سرماخوردگی است و مهمترین علائم آن شامل:
- گلودرد ناگهانی.
- از دست دادن اشتها.
- بلع دردناک (حتی احساس درد در گلو هنگام قورت دادن آب دهان).
- لوزههای متورم و قرمز همراه با لکههای سفید.
- تب.
درمان گلودرد استرپتوکوکی
گلودرد استرپتوکوکی معمولا با مصرف آنتیبیوتیک که باکتری عامل این بیماری را از بین میبرد، درمان میشود.
هشدار: چنانچه گلودرد شما بعد از مصرف آنتیبیوتیک بهبود نیافت حتما دوباره به پزشک مراجعه کنید و بهخاطر داشته باشید که نباید مصرف دارو را بدون اطلاع پزشک متوقف کنید و در صورت مشاهدهی علائمی که در ادامه خواهیم گقت حتما پزشک خود را در جریان قرار دهید:
- بروز تب یک یا دو روز پس از اینکه فرد حس کرد بهبود یافته است.
- تهوع یا استفراغ.
- گوش درد.
- سردرد.
- گرفتگی یا سفتی گردن.
- جوشهای پوستی.
- سرفه.
- تورم غدد لنفاوی.
- درد مفاصل.
- تنگی نفس.
- ادرار تیره.
- بثورات جلدی.
- درد قفسه سینه (ممکن است سه تا چهار هفته بعد رخ دهد).
درمان گلودرد با دارو
درمان خاصی برای گلودرد ناشی از سرماخوردگی وجود ندارد و بیشتر دارهای ضدسرماخوردگی، علائم سرماخوردگی و گلودرد را کاهش میدهد. اما تقریبا تمامی این داروها، کمترین فایده را دارند. برخی از داروهای سرماخوردگی عبارتند از:
- داروهای مسکن. مثل استامینوفن، ایبوبروفن، ناپروکسن برای از بین بردن درد و تیرکشیدن ناشی از گلودرد و سرماخوردگی.(توجه داشته باشید، نباید به کودکان آسپرین داده شود زیرا این دارو با اختلالی به نام سندرم ری مرتبط است که میتواند آسیبهای مغزی شدید و مرگ را در پی داشته باشد.).
- اسپریهای گلودرد و قرصهای مکیدنی که موقتا موجبِ تسکین درد گلو و بیحس شدن آن میشوند. (بهتر است قرصهای مکیدنی به کودکان داده نشود).
- اسپری بینی که گلو دردِ ناشی از ترشحات پشت حلق -همان ترشحاتی که در حفرهی گلو جمع میشوند- را برطرف میکند. (از این اسپریها بیش از سه روز استفاده نکنید و به این نکته توجه داشته باشید که با توقف این نوع اسپریها ممکن است این ترشحات متراکمتر شوند)
دوستان عزیزم نکتهی مهم این است که آنتیبیوتیکها نباید برای درمان سرماخوردگی و گلودردهای ویروسی استفاده شوند چون این داروها فقط روی باکتریها تأثیر میگذارند و اثری روی سرماخوردگیهای ویروسی ندارند.
درمان خانگی گلودرد
گلودرد معمولا اولین نشانهی سرماخوردگی است، اما ممکن است ناشی از صدمه دیدن تارهای صوتی نیز باشد. با کنار گذاشتن علت به وجود آمدن گلودرد، مهمترین سؤال این است که درمان گلودرد چیست و چه کار کنیم که زودتر خوب شویم؟
برای کمک به تسکین گلو درد و کوتاه کردن مدت زمان طولانی ماندن، میتوانید:
- غرغره با آب گرم و شور. (کودکان نباید این کار را امتحان کنند)
- نوشیدن مقدار زیادی آب.
- خوردن غذاهای خنک یا نرم.
- از کشیدن سیگار یا مکان های دودی خودداری کنید.
- خوردن سوپ مرغ.
- مصرف نوشیدنی گرم مثل چای سبز، دمنوشهای گیاهی حاوی آنتی اکسیدان.
- استراحت کردن.
- شستوشوی بینی.
- استفاده از دستگاه بخور (مرطوب کننده).
درمان گلودرد به روش گیاهی
>در ادامه چند روش گیاهی برای درمان سریع گلو درد برای شما مهیا کردهایم.
درمان سریع گلودرد با لیمو و عسل
یک قاشق غذا خوری از عسل و آب لیمو را در یک لیوان آب ولرم بریزید، مخلوط کنیدبه آرامی بنوشید. این نوشیدنی را در زمان مورد نیاز، چند بار در روز بنوشید تا گلو دردتان درمان شود.
تسکین درد گلو با میخک
گل میخک دارای خواص ضد باکتری و ضدالتهابی است که میتواند سبب کاهش درد و بهبود گلو درد میشود.
- 1 تا 3 قاشق چایخوری گل میخک را با یک فنجان آب داغ مخلوطکنید و چند دقیقه صبر کنید تا دم بکشد.
- برای طعم دهی میتوانید یک قاشق چایخوری عسل به آن اضافه کنید و سپس یک لیوان در روز بخورید برای درمان گلو درد بخورید.
درمان سریع گلودرد با زنجبیل
زنجبیل یک ترکیب آنتیاکسیدان قوی به همراه یک مادهی مؤثرهی فعال به نام جینجرول است که خواصش موجب تقویت دستگاه ایمنی بدن و دفاع در برابر باکتریهای ایجادکنندهی عفونت گلو میشود. زنجبیل را در طول شب در آب بخوابانید و هر صبح آب آن را قرقره کنید. این کار هم سینوسهای شما را پاکسازی میکند و موجب از بین رفتن سریع عفونت باکتریایی میشود.
درمان گلودرد با سرکه سیب
سرکه سیب به دلیل خواص ضد باکتریایی برای درمان گلو درد مفید است.
- یک قاشق غذاخوری سرکه سیب و یک قاشق چایخوری آبلیمو و عسل را به یک فنجان آب گرم اضافه کنید و بهآرامی بنوشید. این کار را دو تا سه بار در روز برای درمان سریع گلو درد انجام دهید.
- همچنین شما میتوانید یک قاشق چایخوری نمک و یک قاشق غذاخوری سرکه سیب را در یک فنجان آب گرم مخلوطکنید و چند بار در روز بنوشید.
دارچین و درمان گلودرد
دارچین نیز میتواند برای درمان گلو درد ناشی از سرماخوردگی مورداستفاده قرار گیرد.
- یک قاشق چایخوری پودر دارچین و فلفل سیاه را به یک لیوان آب گرم اضافه کنید و میتوانید هل نیز به آن اضافه کنید. حال با قاشق این محلول را هم بزنید. دو تا سه بار در روز از آن بخورید.
- روش دیگر چند قطره روغن دارچین و یک قاشق چایخوری عسل را باهم مخلوطکنید و دو بار در روز برای از بین بردن درد و التهاب گلو مصرف کنید.
سیر و درمان سریع گلودرد
سیر دارای خواص ضد باکتری و ضدعفونیکننده است که همراه با سایر خواص دارویی که دارد میتوانید به درمان گلو درد و جلوگیری از آن کمک کند.
- روزانه یک عدد سیر خام بخورید. سبب آزادسازی ماده شیمیایی به نام آلیسین میشود که سبب کشتن باکتری و از بین رفتن گلو درد میشود.
- همچنین میتوانید از روغن سیر استفاده کنید. چند قطره روغن سیر را به یکچهارم فنجان آب اضافه کنید و آن را یکبار در روز بنوشید.
- همچنین میتوانید سیر را بهصورت پختهشده یا خام در وعده غذایی خود استفاده کنید.
عوارض گلودرد چیست؟
معمولا گلو درد باعث به وجود آمدن مشکل خاصی نمیشود و بعد از یک هفته درمان میشود، اما در برخی موارد ممکن است عوارض زیر را به وجود بیاورد:
- ممکن است در گوش میانی، سینوسها و یا سینه عفونت ثانویه بروز کند.
- اگر گلو درد به علت عفونت استرپتوکوک رخ بدهد ممکن است باعث شود که فرد به مخملک نیز مبتلا شود.
- یک عارضه نادر، آبسه گلو است که معمولا در یک طرف رخ میدهد.
- در مواردی بسیار نادر ممکن است بیماریهایی مانند تب روماتیسمی یا گلومرولونفریت (بیماری خاص کلیه) رخ بدهند.
پیشگیری از گلودرد
برای پیشگیری از بروز گلودرد این توصیهها را دنبال کنید و به فرزندتان یاد دهید که همان کارها را انجام دهد:
- دست هایتان را مدام بشورید، به خصوص بعد از توالت، عطسه، سرفه و قبل از غذا خوردن.
- از شریک شدن غذا،لیوانهای نوشیدنی و یا ظروف خودداری کنید.
- هنگام سرفه یا عطسه جلو دهان خود را بگیرید.
- از ضدعفونی کنندههای الکلی به عنوان جایگزینی برای شستن دستها در زمانی که صابون و آب نیست، استفاده کنید.
- از لمس کردن تلفن عمومی یا فوارههای آبخوری با دهانتان خودداری کنید.
- کلیدها، گوشی موبایل، کنترلهای تلویزیون و صفحه کلید کامپیوتر را با تمیز کنندههای قوی تمیز کنید.
- زمانی که در سفر هستید، به صورت مداوم دستهای خود را بشویید.
- از تماس نزدیک با افرادی که بیمار هستند خودداری کنید.
زمان مراجعه به پزشک
در مواردی که گلودرد شما بیشتر از 1 هفته ادامه مییابد، باید برای مشخص شدن علت آن اقدام موثرتری انجام داد. ممکن است علت گلودرد شما ناشی از التهاب لوزهها و یا گلودرد استرپتوکوکی باشد، همچنین برای بررسی دردی که به طور مداوم شما را میآزارد باعث تب، سرفه، خستگی و یا دردهای عضلانی شدهاند به پزشک مراجعه کنید.
اگر کودک شما علائم شدیدی از این موارد داشت به پزشک مراجعه کنید:
- سختی در تنفس
- مشکل در قورت دادن
- آب دهان زیاد، که ممکن است نشانگر ناتوانی در بلعیدن باشد.
اگر شما بزرگ سال هستید، و گلودرد دارید و هر کدام از این مشکلات اتفاق افتاد به پزشک مراجعه کنید:
- گلودردی که بیشتر از یک هفته طول میکشد.
- سختی در قورت دادن.
- سختی در تنفس.
- سختی در باز کردن دهان.
- درد مفاصل.
- گوش درد.
- جوش.
- تب بالاتر از 101 درجه فارنهایت (38.3 C)
- وجود خون در بزاق یا خلط
- تکرر گلو درد.
- تورم و توده در گردن.
کلام آخر...
در این مطلب روشهایی برای درمان گلودرد؛ کنترل، پیشگیری و عوارض گلودرد توضیح داده شد، اما جایگزین روشهای درمانی پزشکی نیست و بهتر است به پزشک مراجعه کنید.
