احساس سنگین بودن قفسه سینه به چه دلیل است؟ و چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

احساس سنگینی قفسه سینه ممکن است به دلایل مختلفی رخ دهد. علاوه بر مشکلات قلبی، برخی بیماری های عصبی ، بیماری های گوارشی و همینطور مشکلات ریوی نیز می توانند باعث سنگین شدن قفسه سینه شوند.
اگر دچار سنگینی قفسه سینه شده اید برای تشخیص علت آن باید حتما به علائم دیگر نیز توجه کنید. مثلا همراه شدن درد قفسه سینه با علائمی مثل تپش قلب و تنگی نفس می تواند نشان دهنده ی مشکلات قلبی جدی باشد.
در ادامه ی این مطلب به استناد بر تجربیات و قلم دکتر حکمت متخصص قلب در اصفهان به بررسی اصلی ترین دلایل ایجاد سنگینی در قفسه سینه و معرفی بهترین راهکار ها جهت بهبود مشکلات این چنینی خواهیم پرداخت
دلایل ایجاد سنگینی در قفسه سینه چیست؟
یادگیری اینکه علت سنگینی قفسه سینه چه زمانی نگران کننده است و چه زمانی باید به یک متخصص قلب رجوع شود، به شما در جلوگیری از خطرات جدی برای سلامتی کمک می کند.
به طور کلی 4 علت اصلی برای سنگینی قفسه سینه وجود دارد که عبارتند از:
علل مرتبط با سلامت روان نظیر اضطراب، حمله پانیک و غیره
علل گوارشی مثل ریفلاکس معده به مری، پارگی مری و غیره
علل مرتبط با مشکلات قلبی نظیر حمله قلبی، میوکاردیت و غیره
علل تنفسی مرتبط با مشکلات ریوی نظیر آمبولی ریه، ذات الریه، آسم و بیماری انسدادی مزمن ریه
در ادامه به رایج ترین علل مرتبط با مشکلات قلبی که موجب احساس سنگینی در قفسه سینه می شود می پردازیم:
حمله قلبی
درد قفسه سینه که با حمله قلبی همراه است ممکن است مانند یک احساس تیز و خنجر زدن باشد، یا ممکن است بیشتر شبیه سفتی یا فشار در قفسه سینه شما باشد.
سایرعلائم حمله قلبی عبارتند از:
- عرق سرد
حالت تهوع
سبکی سر
- بی حسی در بازو یا دست
درد مداوم در وسط قفسه سینه
- داشتن یک احساس مبهم از درد
دردی که چند دقیقه طول می کشد؛
دردی که به نواحی دیگر بدن منتقل می شود
(نبض سریع یا نامنظم) تپش قلب و تنگی نفس
احساس یک توده در گلو یا احساس خفگی
علائم شوک، مانند ضعف ناگهانی و شدید
حمله قلبی همچنین می تواند باعث درد در فک، گردن، پشت یا بازو شود. اگر این علائم پنج دقیقه یا بیشتر طول بکشد، باید فورا با اورژانس تماس بگیرید.
میوکاردیت
در برخی موارد، علت سنگینی قفسه سینه میوکاردیت یا التهاب عضله قلب است که در اثر یک عفونت ویروسی ایجاد شده است. علائم دیگر میوکاردیت عبارتند از:
درد خفیف قفسه سینه
فشار قفسه سینه
تپش قلب و تنگی نفس (شایع ترین علامت)
تورم در پاها
اگر علائم شما خفیف است، حتما برای درمان به موقع به متخصص قلب مراجعه کنید. اما اگر درد قفسه سینه ، تنگی نفس و سایر علائم شدیدتر هستند، باید فورا با اورژانس تماس گرفته شود.
پریکاردیت
پریکاردیت نیز می تواند باعث درد قفسه سینه شود. این مورد شامل یک درد تیز یا مبهم است که معمولا از مرکز یا سمت چپ قفسه سینه شروع می شود. همچنین گاهی اوقات این درد به پشت شما نیز سرایت می کند. علائم دیگر آن عبارتند از:
خستگی
درد عضلانی
تب خفیف
پریکاردیت در اصل نوع دیگری از التهاب قلب است که می تواند ناشی از عفونت های ویروسی یا باکتریایی باشد. جراحی قلب نیز می تواند منجر به پریکاردیت شود. در بیشتر موارد علت پریکاردیت، ناشناخته می ماند. البته خوشبختانه این وضعیت خیلی شایع نیست و درصد کمی از بیماران آن را تجربه می کنند.
آنوریسم آئورت
این مورد شامل علائم زیر است:
حساسیت در قفسه سینه، پشت یا شکم
سرفه کردن
تنگی نفس
(در صورت مشاهده تغییر در تنفس همراه با ناراحتی قفسه سینه، در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید.)
پارگی آئورت
اگر علت سنگینی قفسه سینه پارگی آئورت باشد معمولا با علائم زیر همراه است:
درد ناگهانی، تیز و مداوم در قفسه سینه و قسمت بالای کمر
درد در بازوها، گردن یا فک شما
مشکل در تنفس
نکته! در نظر داشته باشید که دلایل ایجاد سنگینی در قفسه سینه فقط محدود به موارد بالا نیست.
به طور کلی، تمام دردهای قفسه سینه باید توسط پزشک ارزیابی شوند، حتی اگر خفیف باشند. مگر اینکه از قبل علت واضح و قابل برگشتی برای آنها وجود داشته باشد.
چگونه بفهمیم سنگینی قفسه سینه به دلیل بیماری قلبی است؟
درد قفسه سینه که ناشی از بیماری های قلبی باشد معمولاً دیر شروع شده و به کندی برطرف می شود. همچنین این درد معمولا بیشتر از چند دقیقه طول می کشد. بنابراین اگر قفسه سینه شما فقط برای چند ثانیه درد می گیرد پس جای چندان نگرانی وجود ندارد.
اگر هنگام بالا رفتن از پله ها درد و فشار قفسه سینه را تجربه می کنید به طوری که این درد با استراحت کردن برطرف می شود احتمالاً به تنگی عروق کرونر مبتلا هستید.
البته هنگام سنگینی قفسه سینه شما باید به علائم دیگر نیز توجه کنید. به طور مثال تپش قلب و تنگی نفس، تهوع، استفراغ، تعریق زیاد و سبکی سر، از دیگر علائم نگران کننده هستند که نشان می دهند سنگینی قفسه سینه به مشکلات قلبی مربوط می شود.درد قفسه سینه قلبی همچنین می تواند به گردن، فک یا قسمت داخلی بازوی چپ انتشار یافته و با تلاش یا فعالیت های بدنی بدتر شود.
نکته! درد قفسه سینه ای که مداوم یا بدتر می شود و یا شدت وفرکانس آن افزایش می یابد، باید فورا مورد ارزیابی قرار گیرد. همچنین اگر درد و سنگینی قفسه سینه به صورت بی وقفه باشد باید حتما با اورژانس تماس بگیرید.
سنگینی قفسه سینه چگونه درمان می شود؟
به طور مثال چنانچه درد قفسه سینه به دلیل انسداد یکی از شریان های قلب باشد، معمولاً یکی از سه روش زیر برای درمان انتخاب می شود:
دارو درمانی
استنت گذاری
جراحی بای پس شریان
دارو درمانی اغلب اولین و بهترین انتخاب است. این نوع درمان فشار خون را کاهش می دهد، کلسترول را کاهش می دهد و درد ناشی از قفسه سینه را تسکین می دهد. با این حال، اگر انسداد شدید باشد یا درد با دارو برطرف نشود، بیمار ممکن است از روش استنت گذاری بهره مند شود. در این روش یک لوله کوچک مشبک درون شریان کرونر تنگ شده یا مسدود شده قرار گرفته و آنژین یا همان درد قفسه سینه را کاهش می دهد.
اما در مواردی که گرفتگی ها کاملاً شدید هستند یا در مکان هایی وجود دارند که با استنت قابل درمان نیست، باید به گزینه سوم یعنی جراحی بای پس عروق کرونرقلب فکر کنید. در این روش، جراح از شریان ها یا وریدهای خود بیمار برای دور زدن انسداد رگ ها استفاده می کند.
