درمان قطعی سرطان پستان با جراحی ماستکتومی

زنان، پیشگام تندرستی در یک خانواده هستند. با آگاهی از سرطان پستان و شناخت راه های درمانی آن در صف پیشگیری از آمار صعودی سرطان سینه بایستید.
در سالهای اخیر، سرطان سینه به رایجترین نوع سرطان در بین بانوان تبدیل شده است. به همین دلیل، این موضوع باعث بروز نگرانی شدید در بانوان شده است. به طوری که با لمس هر گونه تودهای در بافت پستان، ترس و نگرانی از ابتلا به این بیماری در آنها ظهور خواهد کرد. در صورتی که وجود یک توده به تنهایی نشان دهنده سرطان پستان نیست.
با این حال، طبق گفته دکتر فرهاد موسی زاده از برجسته ترین جراحان درمان سرطان پستان، رعایت برخی اصول میتواند به تشخیص زودهنگام این بیماری کمک کند. مسلما هر چه سرطان سینه زودتر تشخیص داده شود، درمان راحتتری خواهد داشت. حال سوال این است برای تشخیص سریع این بیماری چه باید کرد؟ آیا سرطان پستان درمان قطعی دارد؟ در ادامه این مقاله به سوالات مربوط به سرطان پستان پاسخهای دقیقتری خواهیم داد.
سرطان سینه چیست؟
سرطان سینه عموما با ایجاد یک توده جدید در بافت پستان به وجود میآید. البته هر نوع توده پستانی نشان دهنده ابتلا به سرطان پستان نیست. برای مثال، کیستهای ساده سینه نمیتوانند سرطانی باشند. با این حال، در صورت لمس توده جدید لازم است فرد حتما مورد معاینه فیزیکی و تخصصی قرار گیرد.
انواع سرطان پستان
انواع سرطانهای سینه در چند دسته اصلی تقسیم بندی میشوند که مهمترین آنها شامل موارد زیر هستند:
سرطان سه گانه منفی پستان
سرطان التهابی پستان
کارسینوم لوبولار درجا
کارسینوم مجرای شیری درجا
کارسینوم تهاجمی لوبولار
کارسینوم تهاجمی مجرای شیری
برای تشخیص نوع سرطان پستان لازم است ابتدا فرد از طریق سونوگرافی و ماموگرافی پستان مورد بررسی قرار گیرد. سپس، از طریق بیوپسی پستان نوع سلولهای سرطانی در آزمایشگاه تعیین خواهد شد.
سرطان سینه میتواند به صورت موضعی یا متاستاتیک باشد. استیج و گرید سرطان سینه، میزان پیشرفت بیماری را نشان میدهند. برای درمان این بیماری لازم است نوع و مقدار پیشرفت آن به طور دقیق تشخیص داده شود. زیرا برخی روشهای درمانی بر روی نوع خاصی از سرطانهای پستان تاثیری ندارند.
عوامل ابتلا به سرطان سینه چیست؟
علت قطعی ابتلا به سرطان سینه هنوز مشخص نشده است. با این حال، وجود برخی فاکتورهای خطر، احتمال ابتلا به این بیماری را افزایش میدهند. از مهمترین عوامل سرطان پستان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
عوامل ارثی و ژنتیکی
افزایش سن
وجود سابقه فامیلی سرطان پستان
نژاد فرد (سفید پوست و سیاه پوست)
وجود ژنهای جهش یافته BRCA1 و BRCA2
قاعدگی زودرس یا یائسگی دیررس
نداشتن بارداری کامل در طول زندگی
ابتلا به برخی بیماریهای زمینهای مانند دیابت
وجود عوامل یاد شده به معنای ابتلای حتمی به سرطان سینه نیست. بلکه افرادی که یک یا چند مورد از موارد یاد شده را دارا هستند، بیش از دیگران در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند. با انجام معاینات دورهای میتوان از وضعیت سلامت سینهها مطمئن شد.
علائم سرطان سینه چگونه هستند؟
ظهور توده در پستان به تنهایی نمیتواند نشانه ابتلا به سرطان سینه باشد. بلکه افرادی به این بیماری مبتلا هستند که حداقل یک یا چند مورد از علائم سرطان پستان را نیز داشته باشند. برخی از مهمترین علائم این بیماری عبارتند از:
ترشح از نوک پستان (غیر از شیر مادر)
تغییر وضعیت پوست سینه (برآمدگیهای متعدد شبیه به پوست پرتقال)
قرمزی و التهاب پوست پستان
احساس درد مداوم که به قاعدگی مربوط نباشد
فرورفتن نوک سینه به سمت داخل
افزایش ضخامت پوست سینه
ایجاد برآمدگی بر روی پستان
خارش و حساسیت غیرعادی سینه
هر گاه بروز توده جدید با یک یا چند مورد از علائم بالا همراه شود، میتواند نشان دهنده ابتلا به سرطان سینه باشد. البته حتی در این صورت نیز لازم است روشهای تشخیصی دقیق به کار برده شود. بهترین کار مراجعه به یک پزشک متخصص پستان است.
راههای درمان سرطان سینه چیست؟
در درمان سرطان سینه روشهای متنوعی به کار میرود. رایجترین و مهمترین روشهای درمانی که برای بهبود بیماران مبتلا به سرطان پستان به کار میروند، عبارتند از:
جراحی پستان یا ماستکتومی (جزئی یا کامل)
شیمی درمانی
پرتودرمانی
هورمون تراپی
درمانهای هدفمند (درمان بیولوژیکی)
اصلیترین روشی که معمولا در همه افراد مبتلا به تومورهای بدخیم سینه به کار میرود، جراحی سرطان پستان است. در این نوع جراحی، توده بدخیم خارج شده و پس از آن روشهای تکمیلی درمان استفاده میشود. برای مثال، در ماستکتومی جزئی، انجام پرتودرمانی پس از جراحی ضروری است. این کار به از بین بردن سلولهای سرطانی باقی مانده از جراحی، کمک میکند.
در جراحی ماستکتومی چه اتفاقی میافتد؟
جراحی ماستکتومی یک روش جراحی برای برداشتن بافتهای آلوده پستان به صورت کامل یا جزئی است. معمولا قبل یا پس از جراحی سینه لازم است فرد تحت درمانهای مکمل مانند پرتو درمانی یا شیمی درمانی قرار گیرد. در هر حال، برداشتن بافت پستان اصلیترین مرحله در درمان سرطان سینه به حساب میآید.
متخصص جراحی پستان طی عمل ماستکتومی کامل، تومور و بقیه بافت پستان را خارج میکند. بسته به استیج و گرید بیماری، شدت تهاجمی عمل متفاوت است. اگر سرطان سینه به غدد لنفاوی زیربغل رسیده باشد، برداشتن برخی غدد یا همه آنها نیز ضرورت دارد. البته برای تشخیص این مساله برخی آزمایشها مانند تشریح غدد لنفاوی نیز باید انجام گیرد.
در مواردی که تومور به صورت موضعی و کوچک باشد یا بیماری چندان پیشرفت نکرده باشد، انجام ماستکتومی جزیی توصیه میشود. به این روش جراحی که در آن تنها تومور و بخشی از بافتهای مجاور آن خارج میگردد، لامپکتومی نیز میگویند.
عمل بازسازی پستان در سرطان سینه چیست؟
جراحی برداشتن سینه بار روانی زیادی برای بیمار در پی دارد. زیرا بخش زیادی از جذابیتهای اندام زنانه به سینهها مربوط است. بنابراین حذف آن به صورت کامل یا جزئی ناراحتی بسیاری برای فرد بیمار در بر دارد. به همین دلیل، پزشکان جراح پستان انجام عمل بازسازی پستان را توصیه میکنند.
عمل بازسازی سینه میتواند به صورت همزمان با جراحی ماستکتومی انجام شود. انجام همزمان عمل برداشتن سینه و بازسازی آن را انکوپلاستی مینامند. برای افرادی که قرار است پس از عمل جراحی، تحت پرتودرمانی قرار گیرند، بازسازی پستان به صورت تاخیری به جای انکوپلاستی توصیه میشود.
بهترین روش برای بازسازی استفاده از پروتز پستان است. پروتزها اکثرا قطعات سیلیکونی هستند که در زیر پوست و بافتهای قفسه سینه قرار میگیرند. این پروتزها تا چندین سال میتوانند جایگزین بافت حذف شده پستان بوده و ظاهری کاملا طبیعی ایجاد نمایند.
پیشنهاد دکتر فرهاد موسی زاده برای پیشگیری از سرطان سینه
ابتلا به سرطان پستان غیرقابل پیشبینی است. اما با برخی روشها میتوان ابتلا به آن را در گامهای اولیه تشخیص داد. غربالگری سرطان سینه (پستان) از مهمترین این روشها است.
غربالگری سرطان پستان عبارتست از معاینات دورهای و منظم پستان توسط یک پزشک متخصص. در غربالگری سرطان پستان، پزشک ابتدا معاینات فیزیکی را انجام میدهد. سپس از طریق بررسی تصاویر سونوگرافی و ماموگرافی وضعیت بافت سینه را به صورت دقیقتر بررسی میکند. اگر توده مشکوکی وجود داشته باشد، پزشک انجام بیوپسی سینه را درخواست خواهد کرد. به این ترتیب، نوع توده و بدخیم یا خوش خیم بودن آن به طور قطعی مشخص میگردد.
غربالگری سرطان سینه عمدتا هر 6 ماه یا یک سال یک بار انجام میشود. از این رو، حتی در صورت ابتلا به بیماری نیز سرطان در گامهای اولیه تشخیص داده خواهد شد. با تشخیص زودهنگام سرطان سینه میتوان از پیچیدگی درمان آن پیشگیری نمود.
