ارتودنسی نامرئی به چه کسانی توصیه میشود؟

با پیشرفت علم، روشهای نوینتری برای درمان مشکلات و ناهنجاریهای دندان ارائه میشود. یکی از روشهای جدید، ارتودنسی نامرئی بوده که بدون جلبتوجه نامرتب بودن دندانها را برطرف میکند.
بنابراین نه نوجوانان و نه بزرگسالان دیگر دغدغه تغییر ظاهر خود در طول درمان را ندارند ولی این سوال مهم وجود دارد که ارتودنسی نامرئی برای چه دندان هایی مناسب است؟ چه افرادی باید از این روش استفاده کنند؟
ارتودنسی نامرئی چیست؟
داشتن یک لبخند زیبا، چیزی است که اعتماد به نفس را افزایش میدهد اما گاهی به دلایل مختلف بعضی از ما از آن محروم هستیم. به همین دلیل باید به دنبال راهکارهایی مانند ارتودنسی برای رفع این مشکل باشیم. اصلا ارتودنسی چیست و چرا بسیاری از افراد از سن کم به سراغ آن میروند؟
تا چند سال قبل، تنها راه مرتب کردن دندانها و رفع ناهنجاریهای آن استفاده از سیمهای فلزی و براکتها بود. البته که این مدل ارتودنسی کاربردیترین و در دسترسترین روش برای نظم دادن به دندانها بوده اما در حال حاضر روشهای نوینتری نیز وجود دارند. راههایی که در آن سیمها و براکتها کمتر نمایان بوده و به آن ارتودنسی نامرئی (Invisalign Orthodontics) میگویند.
انواع ارتودنسی شفاف
برای اینکه بدانیم ارتودنسی نامرئی برای چه دندان هایی مناسب است باید با انواع آن آشنا شویم. ارتودنسی شفاف به سه دسته تقسیم بندی میشود:
- ارتودنسی سرامیکی
- الاینر شفاف
- ارتودنسی لینگوال
هرکدام از این سه مدل ارتودنسی برای یک گروه مناسب بوده و باید با مشورت متخصص انتخاب شود.
ارتودنسی سرامیکی
ارتودنسی سرامیکی شباهت بسیار زیادی به براکتهای فلزی دارد فقط با این تفاوت که از مواد کامپوزیتی و سرامیکی همرنگ دندان برای ساخت آنها استفاده میشود. براکتهای سرامیکی روی بخش جلویی دندان نصب شده و فشار لازم برای تغییر موقعیت دندانها را ایجاد میکنند.
مزایای ارتودنسی سرامیکی:
- دارای براکتهای سرامیکی
- ظاهر همرنگ دندانها
علاوه بر این، این مدل ارتودنسیها معایبی هم دارند:
- در مقایسه با براکتهای فلزی شکننده هستند
- تغییر رنگ بعد از نوشیدن قهوه و چای
الاینر شفاف
یک مدل دیگر این ارتودنسیها، الاینر شفاف است. الاینرهای شفاف مجموعهای از پلاکهای پلاستیکی بدون رنگ هستند که برای هر بیمار به صورت خاص طراحی میشوند. این پلاکها یا بهتر است بگوییم قالبهای شفاف روی دندانها قرار میگیرند. به همین دلیل، به راحتی قابل مشاهده نیستند و باید هر چند هفته یکبار تعویض شده و متحرک هستند.
باید این پلاکها یا قالبها را در زمان غذا خوردن یا مسواک زدن از دهان خارج کرد ولی به جز این موارد، 20 تا 22 ساعت در شبانهروز باید داخل دهان باشند. در غیر این صورت عملکرد خوبی نخواهند داشت. مزایای الاینرهای شفاف شامل موارد زیر میشود:
- شفاف و نامرئی
- متحرک با قابلیت درآوردن از دهان
- قابلیت بالا برای حفظ بهداشت دهان
البته الاینرهای شفاف جنبههای منفی و معایبی هم دارند:
- نامناسب برای ناهنجاریها و مشکلات پیچیده
- نیازمند همکاری بیمار (نامناسب برای کودکان)
- هزینه بالا
- نیاز به مراجع مداوم به متخصص ارتودنسی
ارتودنسی لینگوال
گفتیم که ارتودنسی شفاف انواع مختلفی دارد که یکی از آنها لینگوال است. ارتودنسی لینگوال به جای جلو، پشت دندانها نصب میشوند و به همین دلیل از بیرون به هیچ عنوان قابل مشاهده نیستند. عملکرد این مدل ارتودنسی کاملا شبیه به ارتودنسی فلزی ثابت است.
از مزایای ارتودنسی لینگوال:
- سرعت درمان بالا
- عملکرد کامل مشابه ارتودنسی ثابت فلزی
- عدم مشاهده از بیرون
علاوه بر این، معایبی هم دارد:
- هزینه بالاتر در مقایسه با ارتودنسی فلزی ثابت
- غذا خوردن و صحبت کردن دشوار در ابتدای دوره درمان
- تمیز کردن سختتر
اگر این سوال برای شما ایجاد شده که این مدل ارتودنسی نامرئی برای چه دندان هایی مناسب است باید بگوییم برای هر میزان ناهنجاری دهانی مناسب است. البته با توجه به شرایط سخت و دشوار استفاده و نگهداری از آن به بزرگسالان توصیه میشود.
ارتودنسی نامرئی برای چه کسانی مناسب است؟
تا اینجا درباره انواع ارتودنسی نامرئی صحبت کردیم ولی به این سوال پاسخ ندادیم که برای چه افرادی مناسب است؟ آیا ارتودنسی نامرئی برای همه مناسب بوده یا محدودیتهایی دارد؟ فرآیند مراقبت از دندانها و رعایت بهداشت در ارتودنسی نامرئی کمی سختتر از دیگر روشها است. به همین دلیل هم استفاده از آن برای کودکان مناسب نیست. به طور کلی ارتودنسی نامرئی برای افراد زیر گزینه مناسبی است:
- افراد بزرگسالی که نگران ظاهر ارتودنسی هستند
- افرادی که به بهداشت دندانها اهمیت میدهند
- بیماران حساس به براکتهای فلزی
- افرادی که مسئولیت مراقبت از الاینرها را میپذیرند
- افرادی که بعد از ارتودنسی، دندانهایشان کمی جابجا شده است
ارتودنسی نامرئی در درمان چه ناهنجاری هایی موثر است؟
حالا که متوجه شدیم این روش به چه افرادی توصیه میشود، سوال اساسی و مهم این بوده که ارتودنسی نامرئی برای چه دندان هایی مناسب است. به عنوان مثال الاینرهای شفاف را باید برای ناهنجاریهای خفیف تا متوسط استفاده کرد. این در حالی است که ارتودنسی لینگوال و سرامیکی برای ناهنجاریهای شدید هم کاربرد دارد.
برای تصمیمگیری نهایی شما باید به یک متخصص ارتودنسی مراجعه کنید تا بعد از بررسی دهان و دندانها تصمیم بگیرد که کدام روش بهتر است. برای اطلاع کامل از اینکه هر ارتودنسی برای کدام ناهنجاری مناسب است، مقاله راهنمای ارتودنسی شفاف دکتر خدیوی را مطالعه کنید.
- وجود فاصله بین دندانها: وجود فاصله بین دندانها یا دیاستم به فضایی گفته میشود که اغلب بین دندانهای جلو وجود دارد.
- اوربایت: روی هم آمدن شدید دندانهای بالا اوربایت نامیده میشود.
- اوپن بایت: وقتی فک بسته بوده، دندانهای جلویی با هم در تماس نیستند و این مشکل با ارتودنسی نامرئی برطرف میشود.
- آندربایت: به زمانی که دندانهای پایین جلوتر از ردیف دندانهای بالا قرار میگیرند، آندربایت میگویند.
- کراس بایت: کراس بایت، به قرار گرفتن دندانهای فک بالا پشت دندانهای ردیف پایین میگویند.
- چرخش دندانها: گاهی دندانها سر جای خود چرخیده و به همین دلیل دندانها نامنظم خواهند بود.
- بازگشت جزئی پس از ارتودنسی: گاهی اوقات پس از پایان دوره ارتودنسی، دندانها کمی جابجا میشوند که با ارتودنسی نامرئی میتوان آن را برطرف کرد.
- دندانهای به هم ریخته: هنگامی که فضای کافی برای دندانها وجود نداشته و به شکل به هم ریختهای قرار میگیرند.
ارتودنسی نامریی برای چه افرادی مناسب نیست؟
با وجود مزایا و جنبههای مثبتی که ارتودنسی نامرئی دارد، این روش برای گروهی از افراد مناسب نیست. انتخاب روش ارتودنسی باید بر اساس شرایط دهان و دندان فرد، سن و سال و همچنین بودجه مشخص شود. بنابراین اگر از گروه زیر هستید، ارتودنسی مناسب شما نخواهد بود:
- ناهنجاریهای اسکلتی شدید در دهان دارید؛
- سن پایینی دارید و نمیتوانید از ارتودنسی نامرئی مراقبت کنید؛
- اگر نظم و همکاری کافی در روند درمان ندارید؛
- اگر عادت به مصرف نوشیدنیهای رنگی و دخانیات دارید؛
- به دنبال درمان ارزانقیمت هستید؛
- مشکلات شدید در زمینه پوسیدگی دندان دارید؛
- دندانهای بسیار رویهمرفتهای دارید؛
یکی از سوالات مهمی که در این مقاله به آن پاسخ دادیم این بود که ارتودنسی نامرئی برای چه دندان هایی مناسب است و چه افرادی نباید از این روش درمانی استفاده کنند. موضوع مهم این است که انتخاب روش درمانی به نظر متخصص ارتودنسی بستگی دارد.
دکتر خدیوی با بیش از 16 سال سابقه درمان به عنوان بهترین متخصص ارتودنسی در این زمینه و فعالیت در سه مرکز تخصصی در میرداماد، تهرانپارس و نواب میتوانند شما را در زمینه انتخاب ارتودنسی نامرئی راهنمایی کنند. نظر شما درباره ارتودنسی نامرئی چیست؟ آیا در مقایسه با براکت فلزی گزینه بهتری محسوب میشود؟
