چگونه یک رژیم غذایی مساعد اگزما داشته باشیم؟

اگزما یک بیماری التهابی پوست که به نام درماتیت آتوپیک نیز شناخته میشود. این بیماری میتواند باعث سوزش پوستی، تاولهای چرکی و جوشهای خارشدار شود. همچنین میتواند باعث شود پوست چروک شود و ترک بخورد.
اگزما در كودكان كمتر از 2 سال شایع است، اما میتواند در نوجوانان و بزرگسالان نیز تأثیر بگذارد. محرکهای ارثی و محیطی ممکن است در توسعه شرایط این بیماری پوستی مزمن نقش داشته باشند، اما علت آن به روشنی قابل درک نیست. بسیاری از کودکان در معرض اگزما قرار دارند و در بزرگسالان در تعداد کمی از آنها رخ میدهد.
تحقیقات نشان میدهد که اگر مادر کودکی پروبیوتیک مصرف کند و از نوشیدن شیر گاو در دوران بارداری خودداری کند، ممکن است احتمال ابتلا به اگزما را در شیرخوار کاهش دهد. نوزادانی که در سه ماه اول زندگی خود تنها از شیر مادر تغذیه میکنند نیز احتمال ابتلا به اگزما را ندارند.
بسیاری از افرادی که اگزما دارند دارای آلرژی غذایی نیز هستند. با این حال، افراد با هم فرق دارند و کشف نیازهای غذایی شخصی شما برای به حداقل رساندن مسائل مربوط به اگزما و درمان قطعی اگزما مهم است. همه افراد با غذاهای ذکر شده در زیر مشکلی نخواهند داشت، اما آلرژی غذایی مشترک در بیماران مبتلا به اگزما شامل موارد زیر میشود:
- شیر گاو
- تخم مرغ
- محصولات ساخته شده از سویا
- گلوتن
- آجیل
- ماهی
- صدف
خوردن برخی از این غذاها باعث اگزما نمیشود، اما اگر به اگزما مبتلا باشید با خوردن این خوراکیها ممکن است باعث تشدید بیماری شوید. حفظ یک رژیم مناسب برای اگزما برای مدیریت وضعیت کلی سلامت بدن مهم است. هر شخص مبتلا به اگزما در برابر خوردن خوراکیهای آلرژیزا واکنشهای یکسانی را نشان نمیدهد و یا حتی با خوردن این خوراکیها حساسیتی نیز نشان نمیدهد.
در ادامه مقاله لیستی از خوراکیهای دارای خاصیت کاهش التهاب اگزما وجود دارد که ممکن است به کاهش تشدید اگزما کمک کند، اما آشنایی با بدن و اینکه چه غذاهایی برای شما به صورت جداگانه مفید است، مهم است.
آیا خوراکیهای خاصی وجود دارد که باید بخورم؟
خوردن خوراکیهای ضد التهابی ممکن است به کاهش یا بهبود علائم اگزما کمک کند. این خوراکیها شامل موارد زیر میشود:
ماهی چرب
ممکن است با خوردن ماهیهای چرب مانند سالمون و شاه ماهی، بتوانید علائم اگزما را کاهش دهید. روغن ماهی حاوی مقادیر زیادی اسیدهای چرب امگا 3 است که مادهای ضد التهاب است. اگر علاقهای به خوردن ماهی ندارید میتوانید از مکمل امگا 3 استفاده کنید.
به طور کلی، توصیه میشود روزانه حداقل 250 میلی گرم اسید چرب امگا 3 مورد اعتماد، ترجیحا از مواد غذایی دریافت کنید.
خوراکیهای حاوی کوئرستین
کوئرستین دسته خوراکیهای دارای زردینه است. زردینه کمک میکند تا بسیاری از گلها، میوهها و سبزیجات رنگ غنی داشته باشند. همچنین یک آنتی اکسیدان و آنتی هیستامین قدرتمند است. این بدان معنی است که میتواند التهاب و همچنین سطح هیستامین در بدن شما را کاهش دهد.
خوراکیهای سرشار از کوئرستین شامل موارد زیر می شود:
- سیب
- بلوبری
- گیلاس
- کلم بروکلی
- اسفناج
- کلم پیچ
خوراکیهای حاوی پروبیوتیک
خوراکیهای پروبیوتیک، مانند ماست، حاوی میکروب زندهای هستند که به داشتن سیستم ایمنی قوی کمک میکنند. این خوراکیها میتوانند به کاهش التهاب و تشدید بیماری یا واکنشهای آلرژیک کمک کند.
خوراکیهای غنی از پروبیوتیک شامل موارد زیر میشود:
- نان تهیه شده از خمیر ترش
- سوپ میسو
- ترشی خیار طبیعی
- پنیرهای نرم مانند گودا
- کلم ترش پاستوریزه
- کفیر
- تمپه از فراوردههای سنتی سویا
بهترین خوراکی برای شما تا حد زیادی به هر نوع حساسیت غذایی که ممکن است داشته باشید، بستگی دارد. غذاهایی که مساعد برای اگزما هستند ممکن است برای کسانی که به این خوراکیها حساسیت و آلرژی دارند مشکل ساز شود و منجر به التهاب بیشتر شوند.
آیا خوراکیهایی وجود دارد که باید آنها را محدود کنم یا از آنها پرهیز کنم؟
آنچه میخورید ممکن است به طور مستقیم باعث اگزما نشود، اما میتواند باعث افزایش علائم اگزما شود. این امر به ویژه در مورد خوردن خوراکیهایی که به آنها حساسیت دارید، صدق کند.
آلرژیهای غذایی رایج در بیماران مبتلا به اگزما شامل خوراکیهای زیر میشود:
- محصولات لبنی
- تخم مرغ
- سویا
- آجیل
خوراکیهای حاوی مواد نگهدارنده و مواد مصنوعی نیز ممکن است علائم اگزما را تشدید کنند. این خوراکیها شامل کره پر چرب مانند مارگارین، غذاهای فرآوری شده و فست فود میشود.
خوراکیهای پر قند نیز ممکن است باعث بروز اگزما شود. شکر باعث افزایش انسولین میشود که میتواند منجر به التهاب شود.
مواردی که معمولاً قند زیادی دارند شامل موارد زیر میشود:
- کیکها
- برخی از نوشیدنیهای ساخته شده از قهوه
- برخی از نوشیدنیهای گازدار
- برخی اسموتیها
- فست فودها مانند همبرگر
آیا برنامه غذایی خاصی وجود دارد که بتوانم آن را دنبال کنیم؟
یک رژیم غذایی کامل که برای تمام افراد مبتلا به اگزما مناسب باشد وجود ندارد، اگرچه داشتن یک رژیم غذایی سرشار از آنتی اکسیدان ممکن است به کاهش علائم کمک کند. برخی از برنامههای غذایی مبتنی بر اصولی است که ممکن است در کاهش علائم مفید واقع شوند. این برنامهها شامل موارد زیر میشود:
رژیم غذایی مدیترانهای
این رژیم بر خوردن موارد زیر تأکید دارد:
- میوهها
- سبزیجات
- ماهی
- چربیهای سالم مانند روغن زیتون
دسرهای قندی و گوشت قرمز را میتوان در مقادیر بسیار کم در این رژیم غذایی میل کرد و یا اصلاً نخورد.
رژیم ضد التهابی
این برنامه غذایی بر حذف غذاهایی که باعث افزایش التهاب میشود و خوردن غذاهای سرشار از فیبر تاکید دارد. این رژیم تأکید جدی بر موارد زیر دارد:
- میوهها
- سبزیجات
- غلات کامل
- چربیهای سالم مانند روغن زیتون
- ماهی، که از نظر اسیدهای چرب امگا 3 بسیار سرشار است
غذاهای فرآوری شده شیمیایی در این برنامه غذایی جایی ندارند.
رژیم غذایی خود حذف
رژیم غذایی خود حذف برای افرادی است که آلرژی غذایی دارند، توصیه میشود. اگر مطمئن نیستید که اگزما شما به چه دلیل رخ داده است، امتحان کردن رژیم غذایی خود حذف ممکن است باعث کاهش یا افزایش علائم این بیماری شود.
غیر از آنچه میخورید، محرکهای زیادی برای اگزما وجود دارد، از جمله استرس، محصولات موضعی و زیست محیطی از جمله آنها هستند. این ممکن است تعیین آنچه که باعث شیوع بیماری شما میشود را دشوارتر کند.
اگر میخواهید رژیم غذایی خود حذف را امتحان کنید، با حذف برخی از خوراکیهایی که در سه روز گذشته خوردید شروع کنید تا ببینید که آیا التهاب را کمتر میکنند یا خیر. برای کسب بهترین نتیجه، سعی کنید یک بار یک گروه خاص از مواد غذایی یا خوراکیها را از رژیم غذایی خود حذف کنید.
آیا خوردن غذاهای فاقد گلوتن کمکی به کم کردن التهاب اگزما میکند؟
برای برخی از افراد، بیماری سلیاک و اگزما با هم ارتباط دارند. این ممکن است به دلیل پیوند ژنتیکی باشد که هر دو اختلال دارند. بیماری سلیاک با خارج کردن گلوتن از رژیم غذایی درمان میشود. اگر علاوه بر اگزما به بیماری سلیاک یا حساسیت به گلوتن نیز مبتلا هستید، در صورت از بین بردن گلوتن، ممکن است پیشرفت واقعی بهبود در پوست خود را مشاهده کنید.
غذاهای فاقد گلوتن بسیار پرطرفدار شدهاند و در حال حاضر بسیاری از غذاهایی که در رستورانها سرو میشوند، به عنوان غذای فاقد گلوتن شناخته میشوند. بیشتر محصولات تهیه شده از گندم، چاودار و جو جایگزینهایی بدون گلوتن هستند که میتوانید خریداری کنید.
روی یک رژیم غذایی سالم و پر از میوه و سبزیجات تازه، چربیهای سالم و پروتئینهای ناب تمرکز کنید. این ممکن است به شما کمک کند تا برخی یا حتی همه موارد تشدید کننده اگزما را از بین ببرید.
اگر قصد باردار شدن دارید و اگزما در خانواده شما ارثی است، با پزشک خود صحبت کنید. پزشک شما میتواند کارهای پیشگیرانه برای مبتلا نشدن فرزندتان به اگزما را به شما توصیه کند.
