شیرینیهای معروف ترکیه

از قدیم رسم بوده که اگر به شهر یا کشوری سفر میکنید برای آشنایی بیشتر با فرهنگ آن قوم از شیرینیهای آنها سراغ بگیرید. به علاوه، شیرینی سوغات خوبی هم خواهد بود برای شمایی که میخواهید به خانواده و دوستان بگویید در سفر به یادشان بودید. نهایتا اینکه امکان ندارد به ترکیه سفر کنید ولی شیرینیهای جذاب ترکیهای را امتحان نکنید.
اگر قصد خرید تور وان ترکیه را دارید یا فقط میخواهید قیمت تور ترکیه را بدانید، این مقاله را بخوانید تا با شیرینیهای معروف ترکیه آشنا شده و با اطلاعات کافی وارد شیرینی فروشیها و سوغات فروشیها شوید.
باقلوا (Baklava)
باقلوای استانبولی را همه میشناسند. از ایران گرفته تا سایر کشورهای اروپایی یا حتی دور افتادهترین کشورهای آمریکای جنوبی و آفریقا. حتی باقلوا به عنوان میراث فرهنگی ترکیه در سازمان یونسکو ثبت شده است. این معجزه شیرین و معروف، صدها سال است که در تمام شهرهای ترکیه پخته میشود و انواع مختلفی دارد. از باقلوای لانه کبوتری گرفته تا باقلوای رشتهای امکان ندارد وارد باقوا فروشی شده ولی با عطر این شیرینیها مست نشوید.
یک باقلوای خاص و اصیل ترکیهای دو ماده تشکیلدهنده اصلی دارد، کره تازه و خوشعطر و آجیل فراوان. بعد از پخت هم باقواهای داغ را در شهد غلیظ شکر، هل، و آبلیمو غوطهور میکنند تا شهد کاملا در جان باقلوا نفوذ کند. اینجاست که دیگر نمیتوانید به تعارف شیرینیفروش خونگرم ترکیهایه نه بگویید.
کنفه (Künefe)
کنفه یا آنطور که در زبان عربی میگویند کنافه، حقیقتا شیرینی عجیب غریبی است. چرا؟ به لایههای تشکیل دهنده آن توجه کنید: یک لایه باقلوای رشتهای با پسته و شهد فراوان که عطر بینظیر هل و کره را به شما هدیه میدهد. یک لایه پنیر بی نمک و کشدار که از شیر بز تهیه میشود. یک لایه دیگر از باقلوا رشتهای ولی با شهد کمتر. بشقاب کنفه را معمولا به صورت گرم سرو میکنند و روی آن یک اسکوپ بستنی میگذارند که با حرارت کنفه کم کم ذوب میشود و عطر خامه را به محتویات آن اضافه میکند. و نهایتا این شیرینی بینظیر را با چای داغ نوش جان میکنید.
این همه تناقض در یک بشقاب دسر حقیقتا شگفتانگیز است و در کمتر جایی از دنیا پیدا میشود. مردم ترکیه صدها سال است که کنفه را در مراسمات و جشنها و یا در عصرانههای خانوادگی ساده سرو میکنند. اما کنفه محدود به ترکیه نیست و تقریبا در تمام کشورهای همسایه از جمله ایران میتوان آن را پیدا کرد. اگر در کافههای شهر خود قبلا کنفه را امتحان کردهاید حتما در یکی از کافههای ترکیه هم این تجربه را داشته باشید تا استاندارد یک کنفه اصیل دستتان بیاید. مطمئنا پشیمان نخواهید شد.
لوکوم یا راحتالحلقوم (Lokum)
این شیرینی آنچنان در روح و تاریخ دنیا رخنه کرده است که سی اس لویس در کتاب شیر، جادوگر، و کمد که ما آن را در ایران به نام سفرهای نارنیا میشناسیم از لوکوم نام میبرد. البته این تنها نمونه از ذکر نام و شهرت لوکوم در ادبیات دنیا نیست. حالا از ادبیات که بگذریم لوکوم در کشور ترکیه تبدیل شده است به فرهنگی عمیق و غنی که به هیچ عنوان نمیشود از کنار آن بیتفاوت گذر کرد. جالب است بدانید که لوکوم الهام بخش پاستیلهای معروف دنیا که Jelly beans نام دارند هم بوده.
مواد اصلی تشکیل دهنده لوکوم نشاسته، شکر، و طعم دهندهها هستند. این طعم دهندهها شامل انواع آجیل، هل، گل رز، و انوع میوه خشک میشوند. مرسوم است که لوگوم را به همراه چای یا قهوه ترکی میل کنید تا شیرینی آن با تلخی نوشیدنی شما با هم به تعادل برسند. اما اگر از طرفداران طعمهای شیرین هستید به هیچ عنوان لوکوم اصلی ترکیهای را از دست ندهید!
تاوک گوگسو (Tavukgöğsü)
معنی نام این دسر «سینه مرغ» است که باعث میشود به راحتی بتوانید با استفاده از آن با دوستان خود شوخی کنید. تصور کنید که در رستوران به عنوان دسر سینه مرغ سفارش میدهید و چهره دوستانتان را ببینید وقتی که دسری شیرین و نرم به شما تحویل میدهند!
اما جدا از نام جالب آن، تاوک گوگسو یک پودینگ شیر ساده است که با کره، آرد، شکر، و وانیل درست میشود. البته تفاوت اصلی این دسر با پودینگ شیر این است که تاوک گوگسو غلیظتر است و با یک لایه ضخیم از داریچین شکری تزئین میشود. پس اگر آخر شب است و شما دسری سبک میخواهید بهتر است کمی سینه مرغ سفارش دهید!
فیرین سوتلاچ (Fırında sütlaç)
فیرین سوتلاچ یا همان پودینگ برنج ترکیهای شباهت عجیبی با فرنی ایرانی دارد. حتی شباهتهایی در اسمهای آنها هم دیده میشود. و البته باید بدانید که مواد تشکیل دهنده فیرین سوتلاچ هم شیر، برنج، آرد برنج، و شکر هستند.
در ایران این دسر را برای رهایی از سرماخوردگی و گلودرد در روزهای سرد زمستان درست میکنیم. البته فیرین سوتلاچ با یک لایه خوشمزه از دارچین شکری هم پوشیده شده که خواص گرم کننده آن را چند برابر میکند. دقت کردهاید دارچین چه نقش مهمی در فرهنگ غذای کشور ترکیه دارد؟
روانی (Revani)
بهترین نامی که به زبان فارسی میتوان برای این دسر ترکیهای استفاده کرد کیک باقلوایی است. این کیک شیرین و خیس از مواد جالبی مانند ماست و آرد سمولینا تهیه میشود و بافتی بسیار نرم و سبک دارد.
بعد از اینکه کیک آماده شده و کمی خنک شد، شهد شکر را به آن اضافه میکنند و در داخل یخچال میگذارند تا کم کم شهر به بافت کیک اضافه شده و بافت متفاوتی را به آن بدهد. این دسر را مردم ترکیه معمولا در خانه برای عصرانه درست میکنند ولی اگر برای مسافرت به ترکیه رفتهاید میتوانید آن را در کافهها، رستورانها، و شیرینیفروشیهای شهر هم پیدا کنید.
تولومبا (Tulumba)
تولومبا یا بامیه ترکیهای را با اسمها و به شکلهای مختلف میتوانید تقریبا در تمام کشورهای دنیا پیدا کنید. این دسر خوشمزه البته به هر کشوری که سفر میکند عطر و طعم آن کشور را به خود میگیرد و نشان دهنده فرهنگ خاص آن کشور میشود. برای همین چوریو در کشورهای اسپانیایی زبان، بامیه در ایران و تولومبا در ترکیه تفاوتهای ریزی دارند که باعث میشود امتحان کردن آن ارزشش را داشته باشد.
تفاوت اصلی بامیه ترکیهای با بامیه ایرانی در دو چیز است، اول اینکه آردی که در تولومبا استفاده میشود آرد سمولینا است در حالی که در ایران از آرد سفید گندم استفاده میکنیم. و دوم اینکه در شهد تولومبا معمولا دارچین یا وانیل میریزند در حالی که شهدهای ایرانی معمولا زعفرانی یا همراه با عطر هل هستند. به هر حال هر گلی بویی دارد و امتحان کردن آن هرگز خالی از لطف نیست.
حلوا (Helva)
حلوا هم یکی از آن دسرهایی هست که در ایران با آن آشنایی کامل داریم و صدها سال است که در مراسمات از آن استفاده میکنیم. اما جالب است بدانید این دسر اصیل و خوشمزه حتی تا آفریقا هم رفته و تقریبا تمام کشورهای آسیایی و آفریقایی نسخه خود از حلوا را دارند. حلوای ترکیه هم از این قائده مستثناء نیست. در این کشور انواع حلوا تنوع خیلی زیادی دارد و با طعمها و عطرهای مختلف درست میشود.
عاشوره (Aşure)
آیا میدانستید داستان نوح در ترکیه اتفاق افتاده بود و بقایای کشتی را هم بالاه کوه آرارات پیدا کردهاند؟ حالا ربط آن به عاشوره چیست؟ عاشوره را در ترکیه با نام پودینگ نوح هم میشناسند. داستان این دسر این است که عاشوره را برای اولین بار با باقیمانده آذوغه در کشتی نوح درست کردهاند. برای همین به آن قدیمیترین دسر دنیا هم میگویند.
عاشوه را در ترکیه معمولا به عنوان نذری به همسایهها و رهگذران هدیه میدهند. این دسر هیجان انگیز معمولا بین ۱۲ تا ۱۵ ماده تشکیل دهنده دارد و در قسمتهای مختلف کشور به صوت متفاوت آماده میشود.
اگر بخواهیم عاشوه را در سادهترین حالت توصیف کنیم باید بگوییم ترکیب هیجان انگیزی از انواع حبوبات و آجیلها. حبوباتی که معمولا در عاشوه استفاده میکنند شامل باقلا، نخود، گندم یا جو با سبوس، و برنج میشود. سایر مواد تشکیل دهنده این دسر انواع میوههای خشک شده، دارچین و هل، پوست لیمو و پرتغال و البته پسته، بادام، و گردو هستند. ترکیب عجیبی است. نه؟
سوسیس گردو (Cevizli sucuk)
سوسیس گردو؟ نگران نباشید، هیچ ماده گوشتی در این دسر نیست! اسم سوسیس گردو را فقط به خاطر شباهت آن به سوسیس روی این دسر گذاشتهاند. البته در شهرهای مرکزی ایران انواعی از این دسر با نام سوجوق را میتوانید به عنوان سوغات تهیه کنید.
اما خوب نمونه اصیل ترکیهای آن چیز دیگریست. برای این دسر جالب ابتدا تکه نخی را از داخل گردوها رو کرده و بعد آن را در شیره انگور غلیظشده آویزان میکنند. شیره کم کم به گردو میچسبد و یه صورت ژلهای در میآید. گاهی اوقات حتی تکههای نخ را میتوانید در این دسر پیدا کنید. هیچ نگران نباشید، جدا کردن نخ از سوجوق ممکن است بافت آن را خراب کند، برای همین معمولا نخها را داخل شیرینی نگه میدارند. این نشانه بیکیفیتی دسر شما نیست!
دوندراما (Dondurma)
تا به حال شده در یک روز گرم تابستانی در خیابان بستنی بگیرید اما چند ثانیه بعد از کار خود پشیمان شوید چون بستنی به سرعت شروع به آب شدن کرده و باعث دردسرتان شده؟ خوب در مورد بستنی دونداراما این اتفاق نمیافتد! بستنی دوندارما حاوی مقدار زیادی ثعلب است که باعث سفت و کشدار شدن آن میشود. به علاوه این بستنیها به این راحتیها آب نمیشود و میتوانید با خیال راحت از آنها در خیابان لذت ببرید.
مواد اصلی تشکیل دهنده بستنی دوندراما خامه، شیر، شکر، ثعلب، و دانههای مصطکی هستند. این دانهها از صمغ درخت نوعی پسته وحشی به دست میآیند و به بستنی عطر و طعم خاصی میدهند. به هر حال این نوع بستنی فقط در شرق کره زمین یافت میشود و به هیچ عنوان نباید آن را از دست بدهید.
پیشمانی (Pişmaniye)
در ایران گاهی به آن پشمک هم میگویند. در سایر نقاط دنیا هم این دسر جالب را پشمک یا همان cotton candy مینامند. اما در ترکیه این دسر روش پختی متفاوت با پشمک دارد و طعم آن هم کاملا متفاوت است. مواد تشکیل دهنده پیشمانی درست مانند خیلی از دسرهای دیگر آرد، شکر، و کره است. اما علاوه بر آن برای تهیه پیشمانی به روغن آفتابگردان، وانیل، و پودر نارگیل هم نیاز دارید.
البته خوب میدانید که درست کردن پیشمانی در خانه کار هر کسی نیست و برای امتحان کردن این دسر بینظیر باید آن را از یکی از سوغاتی فروشیهای ترکیه تهیه کنید. برخی افسانهها میگویند خواستگاه اولیه پیشمانی شهر ازمیر در نزدیکی استانبول است برای همین هم فروشندههای پیشمانی در این شهر خیلی بیشتر از سایر شهرهای ترکیه هستند.
کلام آخر
ترکیه از نظر تنوع غذاهای و شیرینیها واقعا میتواند سرزمین عجایب باشد! انواع دسرهایی که نظیر آنها را تا به حال ندیدهایم، یا دسرهایی که میشناسیم و در این کشور با نام و طعمی جدید سرو میشوند نظر گردشگران را جلب میکند.
اگر قصد پرداخت قیمت تور ترکیه را دارید یا میخواهید تور وان ترکیه به این کشور شگفتانگیز سفر کنید این لیست را به همراه داشته باشید و یکی یکی دسرهای بینظیر این کشور را امتحان کنید. مطمئن باشید این دسرها شیرینی سفر شما را چند برابر خواهند کرد.
