دکتر تغذیه برای کودکان چاق و کاهش وزن اطفال خوب است؟

چاقی در کودکان مانند بیشتر بزرگسالها از دو عامل اصلی یعنی نداشتن فعالیت بدنی و تغذیه ناسالم ناشی میشود. امروزه بیشتر کودکان فعالیت فیزیکی خاصی ندارند و بخش عمدهای از زمان خود را (به غیر از زمان حضور در مدرسه) مقابل تلویزیون، کامپیوتر یا گوشی موبایل میگذرانند، از این رو جنب و جوش چندانی ندارند.
از سوی دیگر کودکان امروزی وضعیت خورد و خوراکشان هم نامطلوب است. بسیاری از کودکان به جای استفاده از غذاهای سالم و تامین نیاز بدنشان از منابعی نظیر انواع گوشت و حبوبات، سبزیجات و میوهها، غلات و لبنیات، به خوراکیهای پرکالری و کمارزش (از نظر ارزش غذایی) روی آوردهاند.
انواع غذاهای فرآوری شده مانند سوسیس و کالباس، تنقلات پرکالری مثل چیپس و پفک و همچنین نوشابههای گازدار، سسهای چرب و پنیر پیتزا حاوی کالری زیادی هستند و در عین حال ارزش غذاییشان بسیار کم است یعنی پروتئین، کلسیم، املاح معدنی و ویتامین ناچیزی دارند.
طبیعی است که در چنین شرایطی کودک دچار افزایش وزن غیرطبیعی بشود. اما راهکار این مشکل به نقل از بهترین دکتر تغذیه برای چاقی کودکان، در سه کلمه خلاصه میشود: تغییر سبک زندگی. به این معنی که نه تنها کودک بلکه تمام اعضای خانواده باید تغذیهای مناسب داشته باشند یعنی منابع خوراکیشان سالم و متنوع باشد. از سوی دیگر باید جلوی بیتحرکی و تنبلی کودکان را گرفت و آنها را به انجام فعالیتهای فیزیکی تشویق کرد.
عوارض چاقی کودکان چیست؟
کودکان چاق علاوه بر اینکه به دلیل ظاهر متفاوت و نامناسبشان اعتماد به نفس خود را از دست میدهند در معرض عوارض متعددی نظیر دیابت نوع 2، بیماریهای قلبی و عروقی، کبد چرب و... قرار دارند. از سوی دیگر همین وزن بالا زمینهساز بسیاری از بیماریها در بزرگسالی میشود و سلامت آینده آنها را به طور جدی تهدید میکند.
بنابراین از همان بدو تولد مراقب وزن کودکتان باشید و به طور مرتب فاکتورهایی نظیر قد و وزن او را چک کنید. ضمنا این تفکر قدیمی و پوسیده که میگوید کودک چاق سالمتر است را دور بریزید. حواستان باشد که اعداد مربوط به قد و وزن فرزندتان در نمودار سلامت، همیشه در وضعیت متوسط و مطلوب باشد یعنی نه کمتر از استانداردها و نه بیشتر از آنها. در صورتی که مغایرتی میان وزن و قد فرزندتان با الگوهای تعیینشده مشاهده کردید، حتما به پزشک متخصص اطفال مراجعه کنید و از او مشورت بگیرید.
ضمنا اگر کودک دچار عوارضی نظیر دیابت، کبد چرب و... شده علاوه بر تلاش برای کاهش وزن، برای درمان هرچه سریعتر این بیماریها نیز اقدام کنید.
چگونه میتوان از چاقی کودکان پیشگیری کرد؟
اگر وزن کودکتان بالاتر از استانداردهای سن خودش است، زمان را از دست ندهید و پیش از بروز چاقی به فکر چاره باشید. هر چه زودتر اقدام کنید، فرآیند کاهش وزن بهتر پیش میرود. اما واقعا چه باید کرد؟ باید دو اقدام اساسی را در پیش بگیرید.
با رعایت این اصول مراقب تغذیه خانواده باشید: تا حد ممکن میزان روغن و خوراکیهای چرب را کاهش دهید، میزان مصرف میوه و سبزیجات را با حفظ تنوع غذایی افزایش دهید و در نهایت تنقلات و خوراکیهای ناسالم را کم کنید و جایگزینهای مطلوبی برای آنها بیابید.
از سوی دیگر زمان استفاده از صفحه نمایش (تلویزیون، کامپیوتر، تبلت و گوشی) را مدیریت کنید و همچنین با زمینهسازی درست کودک را به انجام فعالیت فیزیکی و ورزش اصولی سوق دهید.
نقش والدین در کنترل چاقی کودکان چیست؟
اگرچه پزشک متخصص میتواند راهکارها و باید و نبایدها را تعیین کند اما اصلیترین نقش در کنترل وزن کودکان بر عهده خانواده است. زیرا این خانواده است که منابع غذایی را برای کودک آماده میکند و در اختیارش میگذارد.
همان طور که بارها گفته و شنیده شده، کودکان تا حد ممکن نباید از تنقلات ناسالم استفاده کنند اما چطور چنین چیزی ممکن است در حالیکه این خوراکیها در اطراف به وفور وجود دارد و همسالانش از آنها استفاده میکنند. طبیعتا کار سادهای نیست اما والدین تا حد امکان باید جایگزینهای سالم مانند میوه، میوه خشک و آجیل برای فرزندشان آماده کنند تا آنها ظرفیتی برای خوراکیهای ناسالم نداشته باشد.
علاوه بر این اگر والدین خودشان اهل ورزش و فعالیت جسمی منظم باشند، کودکان هم از آنها الگوبرداری میکنند و برای انجام این فعالیتها پیشقدم میشوند.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
اگر با اصلاح سبک زندگی یعنی روی آوردن به تغذیهای متنوع و سالم و همچنین انجام فعالیتهای ورزشی، نه تنها وزن فرزندتان کم نشد بلکه دچار افزایش وزن ناگهانی هم شد، موضوع را دست کم نگیرید. دیگر وقت آن رسیده که فرزندتان را نزد پزشک متخصص ببرید. اگر پزشک مطمئن باشد که تغذیه کودک سالم است و او هرزهخوری پنهانی ندارد، عوامل دیگر را بررسی میکند.
طبیعی است که پزشک برای درمان ابتدا باید دلیل بروز مشکل را بیابد که این امر به واسطه معاینه پزشکی، بررسی سابقه پزشکی و انجام آزمایش خون امکانپذیر است. پس از بررسی نتایج آزمایش و معاینات روند تشخیص و درمان آغاز میشود.
آیا چاقی کودکان قابل درمان است؟
بله چاقی کودکان قابل درمان است. پس از اینکه پزشک علت اصلی بروز چاقی کودک را بیابد، کار آسانتر میشود. پیروی از یک الگوی غذایی سالم و متنوع (و نه رژیم غذایی سخت و محدودکننده) در کنار انجام فعالیتهای فیزیکی، به کاهش وزن و رسیدن به شاخصهای مطلوب سلامتی منجر خواهد شد.
اما این موضوع را از خاطر نبرید که کودکان در هر شرایطی نیازمند محیط خانوادگی آرام و سالمی هستند تا وضعیت جسمی و روانی مطلوبی داشته باشند. حالا اگر قرار باشد کودکی در مسیر تحولات بزرگ و سرنوشتساز نظیر تغییر سبک زندگی حرکت کند، اهمیت این محیط امن و آرام چندبرابر میشود.
بهترین دکتر تغذیه برای کودکان چاق کیست؟
برای اینکه مشکل اضافه وزن فرزندتان برطرف شود نیاز به مشاوره با یک پزشک متخصص دارید. حالا دو انتخاب پیش روی شماست یا به پزشک اطفالی مراجعه کنید که در زمینه تغذیه کودکان هم سررشته دارد یا نزد یک متخصص تغذیه بروید که در حوزه تغذیه کودکان هم فعال بوده است. برای یافتن چنین متخصصی میتوانید سری به اینترنت بزنید و به دنبال چنین پزشکی بگردید.
علاوه بر این از والدینی که تجربه مشابه شما داشتهاند کمک بگیرید و از آنها بخواهید به شما دکتر تغذیه معرفی کنند. ضمن اینکه میتوانید به مراکز درمانی معتبر مراجعه کنید و از آنها بخواهید علاوه بر معرفی پزشکانی که در این زمینه متخصص هستند، برای شما وقت ویزیت تعیین کنند.
