از معجزه هوش هیجانی EQ تا فریب هوش

برای موفقیت خودتان هم که شده این مطلب را تا آخر مطالعه کنید. این ها واقعیاتی است که از دل تجربه و بررسی های علمی من و بسیاری از پژوهشگران دیگر حاصل شده است. بیایید با هم ببینیم که تاکید بیش از حد در مورد هوش چه بلایی بر سر صاحبان کسب و کار آورده است.
آن هایی که تست هوش هیجانی EQ بار-آن را داده اند بارها به من اشاره کرده اند که این آزمون زندگی شان را تغییر داده است. این تغییر برای آن ها عجیب بود اما من پس از سال ها تدریس و برگزاری دوره های هوش هیجانی به این گفتار عادت داشتم.
سرابی به نام هوش
سال ها بود که روانشناسان جنبه های مختلف هوش مانند استدلال منطقی، مهارت ریاضی و مهارت تجسمی را به عنوان عامل موفقیت معرفی می کردند. اما پژوهش ها و بررسی های بعدی نشان داد که چیزی در این معادله کم است. به عبارتی برخی از کسانی که نمرات فوق العاده ای در هوش بهر یا IQ کسب کرده بودند، عملکرد ضعیفی در زندگی واقعی نشان دادند.
اینجا بود که پژوهشگرانی مثل گلمن، سالووی، بارآن و شات با گسترش نظریه های خود و به کمک تست های هوش هیجانی EQ به این نتیجه رسیدند که هوش سرابی بوده که همه را فریب داده است.
به نظر شما عجیب نیست؟ مگر می شود فردی هوش بالایی داشته باشد اما موفق نباشد!!! بله همین طور است، واقعا مطالعات نشان داده اند که هوش (IQ) ملاک مناسبی برای موفقیت نیست.
سازمان هایی که فریب هوش را خوردند.
بررسی های متخصصین روانشناسی نشان داد که در گذشته بسیاری از شرکت ها تلاش داشتند که افراد باهوش را به استخدام خود درآوردند. آن ها هزینه های گزافی را صرف این کار کردند. اما نتیجه آن چیزی جزء شکست نبود.
این شرکت ها فکر می کردند که فرد باهوش می تواند با خلق و ایجاد محصولات جدید، آن ها را از رقبایشان جلو بیاندازد. به نظر شما نتیجه این فکر چه بود؟
بله عوامل دیگری وجود داشت که باعث می شد این افراد لزوما نتوانند با آن شرکت سازگار شوند. به همین خاطر بسیاری از این افراد با هوش، سازمان را ترک کردند و هزینه های زیادی را به جای گذاشتند.
هوش هیجانی، چشمه ای که از دل این سراب جوشید
بالاخره سال ها گذشت و برخی از پژوهشگران با بررسی پژوهش های خود به راز ناکافی بودن هوش پی بردند. بله هوش کافی نبود. به خاطر اینکه واقعیت های اجتماعی با استفاده از منطق، استدلال، توانایی ریاضی و قدرت تجسم لزوما همخوان نبود.
به همین دلیل تعداد زیادی از افراد باهوشی که درک درستی از واقعیت های اجتماعی نداشتند، نمی توانستند با همکاران و افراد دیگر کنار بیایند. آن ها مدام در حال مجادله، درگیری و بحث با دیگران بودند. خشم، عصبانیت، رفتارهای تکانشی و عدم درک دیگران باعث می شد تا نتوانند در یک گروه دوام بیاورند.
بله حلقه گمشده این معادله چیزی نبود جز هوش هیجانی (EQ). هوش هیجانی به زبان ساده و عامیانه یعنی اینکه فرد بتواند احساسات خود و دیگران را به خوبی بشناسد و رفتار معقولانه ای در روابط اجتماعی داشته باشد.
هوش هیجانی (EQ) به اعتقاد بارآن چشمه ای بود که از دل این سراب جوشید. چشمه ای که معمای فریب هوش را حل کرد
5 راز اعجاز هوش هیجانی چیست؟
راز اعجاز هوش هیجانی در روابط اجتماعی نهفته است. در واقع هوش هیجانی قابلیت هایی به فرد می دهد تا بتواند به نیرویی ارزشمند در یک گروه کاری تبدیل شود.
همانطور که گفتیم آن هایی که هوش هیجانی (EQ) نداشتند علی رغم توان IQ بالا نمی توانستند ارتباط مثبت خود را با گروه حفظ کنند. این در حالی است که هوش هیجانی این مشکل را حل می کند و باعث می شود تا فرد به کمک دیگران مسیر موفقیت را به خوبی طی نماید. 5 ویژگی در اعجاز هوش هیجانی نهفته است که در ادامه به آن اشاره خواهیم کرد.
- خودآگاهی: اولین راز هوش هیجانی خودآگاهی است. یعنی توانایی شناخت و درک احساسات خود و تأثیر آن بر دیگران. خودآگاهی فرد را قادر میسازد تا جنبههای رفتاری و عاطفی ساختار روانشناختی خود را شناسایی کند و از آنها برای حفظ روابط استفاده نماید.
- خودتنظیمی: این ویژگی مربوط به توانایی مدیریت احساسات منفی یا مخرب خود و سازگاری با تغییرات محیطی است. کسانی که در خودتنظیمی مهارت دارند در مدیریت تعارض برتری دارند، به خوبی با تغییرات سازگار می شوند و احتمال بیشتری برای قبول مسئولیت دارند.
- انگیزه: این ویژگی به توانایی خودانگیختگی، با تمرکز بر دستیابی به رضایت درونی یا خود در مقابل تحسین یا پاداش بیرونی اشاره دارد. افرادی که قادر به ایجاد انگیزه در خود از این طریق هستند، تمایل بیشتری به تعهد و هدفمندی دارند.
- همدلی: توانایی تشخیص و درک احساسات دیگران و در نظر گرفتن آن احساسات قبل از واکنش در موقعیت های اجتماعی. همدلی همچنین به فرد اجازه می دهد تا پویایی هایی را که بر روابط تأثیر می گذارد، چه شخصی و چه در محل کار، درک کند.
- مهارت های اجتماعی: توانایی مدیریت احساسات دیگران از طریق درک عاطفی و استفاده از آن برای ایجاد رابطه و ارتباط با افراد از طریق مهارت هایی مانند گوش دادن فعال، ارتباط کلامی و غیرکلامی.
این 5 راز نهفته در هوش هیجانی کمک می کنند تا فرد بتواند توانایی های خود را در محیط زندگی خود به شکوفایی برساند. بنابراین فردی موفق است که هوش هیجانی بالایی دارد و می تواند از این قابلیت برای پیشبرد اهدافش استفاده کند.
چگونه راز هوش هیجانی را در خود کشف کنیم؟
پژوهشگرانی نظیر بارآن تستی را تدوین نمودند که میزان هوش هیجانی را در شما اندازه گیری می کند. تست هوش هیجانی بارآن به شما کمک خواهد کرد تا قابلیت های خود را در این زمینه بررسی و کشف نمایید.
تست و ارزیابی هوش هیجانی بسیار مهم است. چرا که شما را به شناخت واقعی می رساند. اگر در این زمینه ضعیف باشید، حتما نیاز به تمرین و آموزش دارید. باور کنید هوش هیجانی قابل یادگیری است.
وقتی این ویژگی را در خود افزایش دهید، مطمئن باشید گام بزرگی به سوی موفقیت برداشته اید. شک نکنید، این گفته ها واقعیت دارند، کافی است، مطالب علمی در مورد هوش هیجانی را بیشتر بخوانید. مطمئنا با کمی بررسی در این حوزه با من هم عقیده خواهید شد که هوش هیجانی = با اعجاز موفقیت.
