فواید و عوارض دانه چیا در بارداری + ارزش غذایی چیا
شاید تا همین چند سال پیش نمیتوانستیم دانه چیا را در هر فروشگاهی پیدا کنیم، اما امروزه این دانه مغذی تقریبا در اغلب فروشگاههای موادغذایی یا عطاریها پیدا میشود. این دانههای سیاه و سفید ساده، یک غذای فوقالعاده و سرشار از مواد مغذی بهویژه برای دوران بارداری هستند.
مصرف دانه چیا برای بارداری فواید خاص خود را دارد و معمولا بیخطر قلمداد میشود، اما هرگز نباید بهصورت خشک خورده شود، چون احتمال منبسط شدن دانهها در گلو و خفگی وجود دارد. بنابراین بهتر است به غذاهای مرطوب مانند بلغور جو دوسر یا ماست اضافه شود. تحقیقات ثابت کردهاند که مصرف دانههای چیا در دوران بارداری به رشد شبکیه و مغز جنین کمک میکند.
فواید مصرف دانه چیا برای بارداری
روش مصرف دانه چیا برای بارداری بهقدری آسان است که شاید باورکردنی نباشد. این دانهها را به بلغور جو دوسر، ماست و حتی بستنی میتوان اضافه کرد و از خوردنشان بهعنوان یک میانوعده سالم و سیرکننده لذت برد. برخی از دلایلی که این ایده را به یک انتخاب برتر تبدیل میکند، عبارتند از:
کمک به رفع یبوست
بارداری میتواند سیستم گوارش زنان را تحتتاثیر قرار داده و با یبوست و عارضه ناامیدکنندهتر آن یعنی هموروئید مواجه کند. اما مصرف غذاهای غنی از فیبر میتواند در بهبود عملکرد سیستم گوارش و نرم شدن رودهها نقش مهمی داشته باشد. دو قاشق غذاخوری دانه چیا، حدود 8 گرم (گرم) فیبر دارد که حدود 32درصد از مقدار توصیهشده روزانه را تامین میکند.
تقویت گلبولهای قرمز با مصرف دانه چیا برای بارداری
سردی دست و پا، احساس سرگیجه و خستگی در دوران بارداری ممکن است نتیجه کمبود آهن باشد. بارداری میتواند آسیب زیادی به بدن یک زن وارد کند، بنابراین داشتن عوارض مرتبط با بارداری مانند کمخونی ناشی از فقر آهن غیرمعمول نیست.
مشکل این است که در بدن بسیاری از زنان باردار گلبولهای قرمز کافی تولید نمیشود، که همین موضوع میتواند باعث کم خونی شود.
در کنار مصرف مکملهای آهن، دریافت آهن از طریق غذا نیز میتواند به تقویت گلبول های قرمز بدن کمک کند. درحالیکه اسفناج و گوشت قرمز ممکن است بهدلیل محتوای آهن خود مشهورتر باشند، اما دانههای چیا نیز یک منبع عالی از این ماده معدنی هستند و 2 قاشق غذاخوری از این دانه، 11درصد از نیاز روزانه بدن به آهن را تامین میکند.
تقویت دندان و استخوان با مصرف دانه چیا برای بارداری
زنان باردار معمولا به حدود 1000 میلیگرم کلسیم در روز نیاز دارند، اما لازم نیست که برای برآورده کردن این نیاز، مجبور باشند روزی چندین لیوان شیر بخورند! آنها میتوانند کلسیم را از میوهها و سبزیجات مختلف و حتی دانه چیا دریافت کنند. دو قاشق غذاخوری از این دانه فوقالعاده حدود 152 میلیگرم کلسیم دارد که 15 درصد از نیاز روزانه را تشکیل میدهد.
مصرف دانه چیا برای بارداری برای رفع مشکل گرسنگی مداوم
گرسنگی بارداری اگر مداوم باشد، میتواند زنان را بسیار آزار دهد و تبدیل به عادت پرخوری شدید شود. یکی از بهترین راهها برای احساس سیری و درعینحال، دریافت موادمغذی و مقوی، مصرف این دانههای ارزشمند و سرشار از پروتئین است. در هر 2 قاشق غذاخوری، حدود 4 گرم پروتئین برای رفع 8درصد از نیاز روزانه وجود دارد.
دریافت امگا 3 کافی با مصرف دانه چیا در بارداری
اگر با امگا 3 آشنا هستید، میدانید که چگونه این اسیدهای چرب میتوانند به کاهش التهاب مزمن، سلامت چشم و حتی کاهش اضطراب و افسردگی کمک کنند. اما آیا می دانستید که امگا 3 باعث رشد سالم مغز جنین شده و حتی ممکن است به بارداری سالم کمک کند؟ یکی از راههای رساندن امگا 3 به جنین، برای مادرانی که به بوی ماهی حساس شدهاند، مصرف این دانههای کوچک اما قدرتمند است. یک اونس چیا حاوی حدود 5 گرم امگا 3 است.
کمک به رشد مغز جنین
تحقیقات نشان میدهد که مصرف روغن چیا در 3 ماه آخر بارداری و 3 ماه اول شیردهی ممکن است باعث افزایش محتوای DHA در شیر شود. DHA برای رشد مغز نوزاد مهم است.
علاوهبراین، مصرف دانه چیا برای بارداری فواید دیگری نیز دارد که در ادامه به آنها میپردازیم.
- خواص ضدپیری و ضدسرطان
- کنترل قند خون بارداری
- خواص ضدالتهابی
- کاهش فشار خون در افراد مبتلا به فشار خون بالا در بارداری
- اگر از اضطراب یا افسردگی شدید رنج میبرید، دانه چیا میتواند به تثبیت خلق و خوی شما کمک کند.
- تقویتکننده سیستم ایمنی بدن است که در دوران بارداری تا حدودی ضعیف میشود.
- این دانهها ۱۷درصد پروتئین بیشتر نسبت به سایر غلات داشته اما گلوتن ندارند.
- دانه چیا دارای 20 پروتئین مختلف و همچنین کلسیم، منیزیم، پتاسیم و فسفر بیشتری نسبت به سایر غلات است.
- دریافت کلسیم کافی میتواند خطر ابتلا به پره اکلامپسی را کاهش دهد. پره اکلامپسی یک عارضه بارداری است که با فشار خون بالا و آسیب کبد و کلیه مشخص میشود.
- در دوران بارداری، امگا 3 دانههای چیا از رشد مغز جنین حمایت کرده و خطر زایمان زودرس را نیز کاهش میدهد.
ارزش غذایی دانه چیا
دانه چیا حاوی ۱۳۸ کالری در هر اونس (۲۸ گرم) است. از نظر وزن، هر دانه از ۶ درصد آب، ۴۶ درصد کربوهیدرات (که ۸۳ درصد آن فیبر است)، ۳۴ درصد چربی و ۱۹ درصد پروتئین تشکیل شده است. مواد مغذی موجود در ۱۰۰ گرم دانه چیا عبارتند از:
- کالری: ۴۸۶
- آب: ۶ درصد
- پروتئین: ۱۶٫۵ گرم
- کربوهیدرات: ۴۲٫۱ گرم
- شکر: ۰ گرم
- فیبر: ۳۴٫۴ گرم
- چربی: ۳۰٫۷ گرم
- اشباع: ۳٫۳۳ گرم
- تک غیراشباع: ۲٫۳۱ گرم
- اشباع نشده: ۲۳٫۶۷ گرم
- امگا ۳: ۱۷٫۸۳ گرم
- امگا ۶: ۵٫۸۴ گرم
- چربی ترانس: ۰٫۱۴ گرم
قابل ذکر است، دانههای چیا فاقد گلوتن بوده و سرشار از آنتی اکسیدانها هستند.
اثرات سلامتی مواد مغذی دریافتی دانه چیا برای بارداری
دانه چیا سرشار از فیبر، اسیدهای چرب امگا 3، کلسیم، فسفر، منیزیم و پروتئین بوده و برای سلامت بدن در بارداری مهم است. این دانه برای درمان آلرژی، آنژین، سرطان، بیماری عروق کرونر قلب (CHD)، بهبود عملکرد ورزشی، حمله قلبی، عدم تعادل هورمونی و غدد درونریز بهترین اثربخشی ممکن را نشان داده است.
برخی شواهد نشان دادهاند این دانههای شگفتانگیز اثرات ضدانعقادی، آنتیاکسیدانی و ضدویروسی هم دارند. یک قاشق غذاخوری سرپر از دانه آسیاب شده چیا میتواند 3.1 گرم پروتئین، 7٪ آهن، 2.9 گرم ALA (اسید چرب امگا 3)، 5.7 گرم فیبر و 9٪ کلسیم موردنیاز روزانه را برای بدن تامین کند.
با رشد کودک، بدن مادر ممکن است مواد مغذی مهمی را از دست بدهد، اما مصرف دانه چیا برای بارداری میتواند به سلامت مادر و کودک کمک کند. آجیلها و مغزها معمولاً دارای محتوای چربی نسبتاً بالایی هستند و بههمیندلیل، عمر مفید کوتاهی دارند، اما بذر چیا آنقدر غنی از آنتیاکسیدان است که میتوان آن را تا چهار سال بدون هیچ مشکلی در انبار نگهداری کرد.
عوارض دانه چیا در بارداری
این دانه اگرچه یک ماده مغذی نسبتا کمضرر است اما زیاده روی در مصرف آن در دوران بارداری ممکن است عوارض زیادی به دنبال داشته باشد که از آن جمله میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- اسهال یا ناراحتی معده: اگر به مصرف فیبر عادت ندارید، خوردن بیش از حد این دانهها میتواند باعث اسهال و سایر ناراحتیهای معده بهویژه در حالت تهوع صبحگاهی شود.
- احتمال تداخلات دارویی: زنان بارداری که برای کنترل قند خون خود دارو مصرف میکنند، ممکن است با خوردن دانههای چیا دچار تداخل دارویی شوند.
- خطر خفگی: این دانهها میتوانند بهسرعت متورم شده و 10 برابر وزن خود آب جذب کنند. اگر یک قاشق دانه چیا بخورید و بلافاصله بعد از آن آب بنوشید، دانهها ممکن است در مری منبسط شوند و ایجاد خفگی کنند.
- واکنشهای آلرژیک: واکنشهای آلرژیک ممکن است شامل احساس خارش یا بسته شدن گلو، احساس سوزن سوزن شدن یا خارش در زبان یا لب یا ناراحتی معده باشد که شباهت زیادی به حالت تهوع صبحگاهی دارد.
البته اگر راجب خواص دیگر دانه چیا در بارداری، زنان، لاغری و زیبایی علاقه مند به خواندن مقالات دیگر هستید میتوانید اینجا کلیک کنید.
کلام آخر
مصرف دانه چیا برای بارداری تقریبا بیخطر بوده و فواید زیادی برای رفع یبوست در این دوران، تقویت گلبولهای قرمز، افزایش انرژی، امگا 3 بالا و استحکام دندان و استخوان مادر و رشد مغز جنین دارد. برخی از مضرات آن نیز شامل اختلالات گوارشی، آلرژی، تداخلات دارویی و احتمال خفگی با دانه خشک است.
برگرفته شده از سایت: https://kermany.com