زوم لایف؛ کمک به زندگی بهتر

فرق کمک پرستار و بهیار در چیست و چه تفاوتی با هم دارند؟

فرق کمک پرستار و بهیار در چیست و چه تفاوتی با هم دارند؟

فرق کمک پرستار و بهیار در چیست و چه تفاوتی با هم دارند؟

مشاغل مختلفی در حوزه علوم پزشکی و بهداشت وجود دارند که امکان خدمت‌رسانی و کمک به بیماران را در محیط‌های درمانی فراهم می‌کنند. به‌عنوان‌مثال پزشک، کارشناس آزمایشگاه و دندان‌پزشک، برخی از مشاغل این حوزه هستند که وظایف شناخته‌شده‌ای دارند. این در حالی است که معمولا شرح وظایف شغلی در فرصت‌های استخدام کمک پرستار و بهیار، کمتر موردتوجه قرار گرفته است.

به همین دلیل در این مقاله، به معرفی فرصت‌های شغلی کمک پرستار و بهیار می‌پردازیم. به شکلی که با بیان وظایف و مسئولیت‌های موردتوجه برای استخدام کمک پرستار، نگاهی به شرایط استخدامی کمک پرستار و بهیار خواهیم انداخت. همچنین در این مطلب، شیوه ورود به بازار کار کمک پرستاری و بهیاری را موردبررسی قرار می‌دهیم.

معرفی شغل کمک پرستاری

رشته پرستاری یکی از مهم‌ترین رشته‌های دانشگاهی است که خدمات متعددی را به جامعه ارائه می‌دهد. در حقیقت یکی از مشاغلی که بازار کار تمام کشورها به آن نیاز فراوانی دارد، رشته پرستاری است. ارائه مراقبت‌های پزشکی و پرستاری به بیماران در مراکز درمانی مختلف مانند بیمارستان‌ها و درمانگاه‌ها، جزء مهم‌ترین وظایف یک پرستار است. همچنین یک پرستار ممکن است خدمات پرستاری خود را در منازل یا مراکز دیگری مانند آسایشگاه‌ها و مراکز نگهداری از سالمندان، به افراد نیازمند به دریافت کمک‌های پرستاری ارائه دهد.

این در حالی است که حوزه کار پرستاری، شامل چندین فرصت شغلی است. معمولا در اغلب کشورهای توسعه‌یافته، رشته پرستاری در 4 گروه شغلی کمک پرستاری، بهیاری، پرستاری آکادمیک و پرستاری آکادمیک پیشرفته تعریف می‌شود. در ایران با توجه به نظر سازمان نظام پرستاری، مشاغل پرستاری، بهیاری و کمک بهیاری، جزء مشاغل تعریف‌شده در بیمارستان‌ها هستند.

برای ورود به بازار کار رشته کمک پرستاری، کارجویان دارای مدرک تحصیلی دیپلم می‌توانند در دوره کمک پرستاری شرکت کنند. معمولا با شرکت در دوره کمک پرستاری که زمان دوره حدودا بین 6 ماه تا 1 سال متغیر است، کارجویان خانم و آقا می‌توانند وارد بازار کار این حرفه شوند.

به شکلی که بعد از شرکت در دوره کمک پرستاری، فرد می‌تواند برای انجام مراقبت‌های اولیه در حوزه پرستاری و کمک به بیماران، آمادگی لازم را پیدا کند. با مراجعه به سایت‌های کاریابی می‌توانید آگهی‌های استخدام کمک پرستار در بیمارستان خصوصی، بیمارستان‌های دولتی و درمانگاه‌ها را مشاهده کنید.

حقوق و درآمد در حرفه کمک پرستاری معمولا متغیر بوده و با توجه به تعداد شیفت های کاری تعیین می‌شود. به شکلی که با حضور بیشتر در مراکز درمانی و کار در شیفت های مختلف، یک کمک پرستار می‌تواند حقوق و درآمد خود را افزایش دهد.

شرایط و مهارت‌های لازم برای استخدام کمک پرستار

برای کار در شغل کمک پرستاری، کارجویان خانم و آقا باید دارای مهارت‌ها و توانمندی‌های مشخصی باشند. در ادامه به برخی از مهم‌ترین شرایط استخدام کمک پرستار اشاره خواهیم کرد:

  • جزئی‌نگری
  • مهارت‌های ارتباط کلامی و نوشتاری
  • توانایی اجرای دقیق دستورالعمل‌های پرستاری و پزشکی
  • انعطاف‌پذیری لازم برای انجام وظایف کمک پرستاران
  • توانایی کار گروهی
  • توانایی فیزیکی لازم برای جابه‌جا کردن بیمار

شرح وظایف کمک پرستاران

افراد شاغل در حرفه کمک پرستاری معمولا زیر نظر یک پرستار وظایف خود را انجام می دهند. اقدامات مراقبتی و خدماتی در شغل کمک پرستاری به شکل غیر تخصصی هستند. یک کمک پرستار بعد از گذراندن آزمون صلاحیت حرفه‌ای، شرح وظایف مشخصی در مراکز درمانی خواهد داشت. در ادامه به برخی از مهم‌ترین وظایف تعریف‌شده برای استخدام کمک پرستار اشاره شده است:

  • توزیع غذا بین بیماران در محیط‌های درمانی
  • دادن غذا به بیماران مطابق با برنامه غذایی روزانه
  • کمک به نظافت و حمام بیمار
  • کمک به تعویض لباس بیماران
  • مرتب کردن تخت بیمار
  • تمیز کردن اتاق بیمار
  • استخدام کمک پرستار به‌منظور بررسی وضعیت بیمار از طریق بررسی علائم حیاتی فرد
  • پاسخ‌گویی به تماس‌ها
  • آماده کردن تجهیزات و وسایل موردنیاز پزشکان و پرستاران
  • کمک به کنترل عفونت‌های بیمارستانی
  • گوش دادن به مشکلات و نگرانی‌های مطرح‌شده از طرف بیمار و ارائه گزارش‌های مربوطه به تیم پرستاری یا پزشکی در صورت لزوم

معرفی شغل بهیاری

اگرچه شغل بهیاری به ارائه خدمات مراقبتی‌ از بیماران اختصاص دارد، اما این حرفه را می‌توان شغلی متفاوت از حرفه کمک پرستاری دانست. بر اساس قوانین بین‌المللی برای کار در این فرصت شغلی، فرد باید بعد از اخذ مدرک تحصیلی دیپلم و به مدت 2 سال، در دوره های بهیاری که به‌وسیله مراکز آموزشی برگزار می‌شوند، شرکت کند.

بعد از گذراندن دوره تحصیلی در مراکز آموزشی، متقاضی شغل بهیاری می‌تواند تأییدیه صلاحت حرفه‌ای خود را دریافت کرده و در مراکز درمانی مشغول به کار شود. شرح وظایف بهیاران با کمک پرستار متفاوت بوده و به همین دلیل در ادامه این مطلب، به بیان شرح وظایف کمک بهیار می‌پردازیم.

شرایط و مهارت‌های لازم برای کار به‌عنوان بهیار

یک بهیار را می‌توان فردی دلسوز دانست که با داشتن علاقه زیاد برای کمک به دیگران، مسئولیت‌پذیری و تعهد کاری بالایی برای انجام وظایف تعریف‌شده در شغل خود دارد. همچنین یاری‌رساندن به بیماران و کمک به انجام فعالیت‌های روزانه بیمار، نیاز به داشتن صبر و تحمل زیاد دارد.

یکی از شرایطی که برای انجام وظایف کمک بهیار و بهیار موردتوجه است، توانایی عمل به دستورالعمل‌های ارائه‌شده است. همچنین آشنایی با نحوه پاک‌سازی وسایل و تجهیزات، از دیگر شرایط استخدامی در شغل بهیاری است. توانایی آماده‌سازی بیماران برای انجام معاینات پزشکی، از دیگر شرایط موردتوجه برای استخدام در این حرفه است.

شرح وظایف در فرصت شغلی بهیار

ازنظر سازمان نظام پرستاری بعد از دوره پرستاری، دوره‌های‌ بهیاری و کمک بهیاری، جزء دوره‌های موردتوجه در بیمارستان‌ها هستند. به همین دلیل آشنایی با شرح وظایف کمک بهیاران و بهیاری، دارای اهمیت فراوانی است.

یک بهیار مانند کمک پرستاران، علائم حیاتی بیمار مانند فشارخون و دمای بدن بیمار را موردبررسی قرار می‌دهد. با این تفاوت که در شغل بهیاری، افراد معمولا وظایف و مسئولیت‌های تخصصی را هم انجام می دهند. به‌عنوان‌مثال دادن دارو به بیماران یکی از مهم‌ترین وظایف کمک بهیار در مراکز درمانی است. داروهای خوراکی و تزریقی می‌تواند به‌وسیله یک بهیار به بیماران داده شود.

همچنین انجام پانسمان و سونداژ، از دیگر وظایف بهیاران در بیمارستان‌ها و درمانگاه‌ها است. بررسی وضعیت بیمار، ارائه گزارش به پزشک برای بیان شرح‌حال بیمار و انجام مراقبت‌های تعریف‌شده از بیماران، بخش‌های دیگری از وظایف یک بهیار را تشکیل می‌دهند.

بر اساس قوانین بین‌المللی وظایف کمک بهیار، بهیار و کمک پرستار، با توجه به نظر پرستاران RN تعریف می‌شود. به شکلی که انجام وظایف کمک بهیاران می‌تواند بر اساس تشخیص پرستار، از یک مرکز درمانی به مرکز درمانی دیگر با تغییراتی همراه باشد.

جمع‌بندی

در این مقاله به معرفی فرصت‌های شغلی کمک پرستار و بهیار پرداختیم. به شکلی که با شرح وظایف تعریف‌شده برای استخدام کمک پرستار و بهیار، نحوه ورود به بازار کار این مشاغل را موردبررسی قرار دادیم. به شکل خلاصه می‌توان گفت که در حرفه کمک پرستاری، فرد با انجام وظایفی مانند انجام مراقبت‌های اولیه و غیر تخصصی، ثبت علائم حیاتی بیمار و نظافت اتاق و تخت بیماران، در جهت کمک به بیماران فعالیت دارد.

این در حالی است که یک بهیار با ارائه خدمات تخصصی در کنار انجام مراقبت‌های اولیه از بیمار، نقش متفاوتی در درمان و مراقبت از بیماران دارد. امیدواریم با مطالعه این مطلب بتوانید ضمن کسب شناخت بیشتر از فرصت‌های شغلی کمک پرستار و بهیار، بهترین مسیر شغلی را برای خود انتخاب نمایید.

    کانال تلگرام زوم لایف
    ارسال نظر
    عکس خوانده نمی‌شود
    تعداد نظرات (2)
    1. سمیه امیدی در 30 آبان 1402
      سلام من لیسانس حسابداری هستم و کمک پرستار هم بودم و میخوام دوره هاش رو دوباره برم من نیاز به کار دارم در این زمینه دارم
      پاسخ
    2. مهمان عاطفه در 7 فروردین 1402
      من چگونه می تونم بهیار شوم نهم هستم آیا در شهر تبریز هم امکان داره
      پاسخ