آشنایی با ترفندهای گچکاری

ترفندهای گچ کاری ازجمله مواردی هستند که میتوانند در نتیجه کار یک گچ کار تأثیر زیادی داشته و کیفیت کار او را افزایش دهند. این ترفندها در گچکاری مثل فوت کوزه گری هستند. برخی از این ترفندها میتوانند سرعت انجام کار را افزایش داده و برخی دیگر برای بهبود کیفیت و دوام گچکاری هستند.
حرفه گچکاری همانند فعالیتهای دیگر دارای اصول فنی است که رعایت آنها در نتیجه کار اهمیت بسیار زیادی دارد. یک گچ کار حرفهای باید با تمام این موارد آشنایی داشته تا بتواند هنری زیبا و کاربردی را خلق کند. در ادامه به بررسی مهمترین ترفندهای گچ کاری میپردازیم.
تعیین مصالح موردنیاز
یکی از اولین و مهمترین مراحل گچ کاری، تعیین مصالح موردنیاز است. این کار باید با تخصص و دقت کامل انجام شده تا در حین کار با کمبود مصالح روبرو نشوند. همچنین خرید مصالح اضافه میتواند هزینه زیادی را به صاحب کار متحمل شود. معمولا تعیین مصالح بر اساس موارد مختلفی مانند متریال زیرسازی دیوار صورت میگیرد. دیوارهایی که به صورت بلوک سیمانی، سفالی، آجری و ... باشند و همچنین نحوه تیغه چینی نیز در میزان مصالح به کار رفته تأثیر دارند.
برای گچ کاری سقف رابیتس به ازای هر یک متر مربع، یک کیسه گچ موردنیاز است. علاوه بر آن با توجه به متراژ و متریال زیرسازی، در صورتی که ارتفاع 3 متر باشد، به ازای هر یک متر مربع، یک کیسه گچ و یک چهارم همان مقدار خاک موردنیاز است.
ترفندهای آماده سازی ملات و گچ
پس از تهیه مصالح موردنیاز، باید برای آماده سازی ملات و گچ اقدام کنید. تکنیکها و ترفندهای مختلفی وجود که گچکار با رعایت آنها میتواند ملات باکیفیتی آماده کند:
داشتن اطلاعات کامل از حرفه گچکاری و مصالح موردنیاز لازم و ضروری است و پیمانکار و استادکار باید کاملا متخصص و حرفهای باشند.
برای تهیه ملات ابتدا در استانبولی به میزان کافی آب ریخته و سپس گچ را مرحله به مرحله و به آرامی به آن اضافه کنید. به این صورت به میزان کافی ملات گچ آماده میشود.
پس از مخلوط کردن آب و گچ باید به خوبی هم زده تا کاملا ترکیب شوند. ترکیب شدن آنها باید به صورتی باشد که به هیچ عنوان گچ گلوله گلوله شده درون آن وجود نداشته باشد. همچنین قبل از استفاده حتما چک کنید که هیچ حبابی درون آن وجود نداشته باشد.
ملات گچ زنده به سرعت خشک شده و دیگر قابل استفاده نیست. به همین دلیل پس از تهیه باید به سرعت آن را به کار برده و کار گچکاری را انجام دهید.
ترفندهای گچ کاری کروم بندی و شمشه گیری
ایجاد سطح تراز برای زیر گچکاری یا همان کروم بندی یکی از مراحل گچکاری است که توسط گچ کار به دو روش مختلف انجام میشود:
در روش قدیم ابتدا لقمههای کروم بندی آماده شده و شاقول میشوند، سپس مراحل سختی اجرا میشود.
در روش جدید، ابتدا محور X و Y در محیط موردنظر تعیین شده و سپس تمام دیوارها بر همین اساس، سروته زده میشوند. شمشهها (ابزاری برای ایجاد سطح صاف،هموار و تراز) را در ارتفاع 20 سانتی متری به دیوار قرار داده و بلوکهایی زیر آنها قرار میگیرد. پس از آن فاصله شمشهها تا ریسمان اندازه گیری شده و پشت شمشهها را از ملات گچ پر میکنند. به یان صورت بیس کار ایجاد شده و با برداشتن شمشهها، در نهایت سطح آماده پر کاری میشود.
توجه داشته باشید از شمشههای دارای لبه تیز استفاده نکنید، زیرا باعث میشود ترکهای مختلفی بر روی دیوار ایجاد شود.
ترفندهای گچ کاری برای بزرگنمایی اتاق
سقف فضایی بسیار مهم در خانه است که میتواند تأثیر زیادی در طراحی داخلی داشته باشد. تنوع بالایی از روشها و طراحیهایی مختلف برای ایجاد سقفهایی جذاب و خیره کننده وجود دارد. استفاده از طرحهای متنوع گچکاری و کناف برای سقف خانه میتواند فضای موردنظر را کاملا خاص و بی نظیر کند و فضا را به صورت جزیرهای با کاراکترهای خاص نشان دهد.
برخی از ترفندهای گکچاری مانند سقفهای طاقدار میتواند حس بزرگی، ارتفاع، آزاد بودن و بلندی را در فضا ایجاد میکند. اگر آپارتمان کوچک با سقف کوتاه باشد، به این صورت میتواند فضایی بزرگتر و دلنشینتر داشته باشد. گزینه دیگر سقفهای دو طبقه هستند که میتوانند چهرهای مدرن در فضا ایجاد کنند. البته در خانههایی که دارای سقفهای بلند باشند، این نوع سقفها کاربردیتر هستند.
ترفندهایی برای زود خشک شدن گچ دیوار
با توجه به شرایط آب و هوایی محیطی که در آن گچکاری انجام میدهید، زمان خشک شدن گچ متفاوت است. عوامل مختلفی مانند رطوبت زیر گچ، نشت رطوبت و همچنین کیفیت گچ به کار رفته در خشک شدن گچ تأثیر دارند. هرچه گچکاری با ضخامت بیشتری انجام شود، در زمان طولانیتری خشک میشود.
اگر گچکاری را در فصل گرما انجام دهید، نتیجه بهتری حاصل میشود. در غیر این صورت بهترین کار برای سرعت دادن به خشک شدن گچ دیوار، استفاده از بخاریهای صنعتی و پرقدرت است. از ترفندهای زیر برای خشک شدن سریعتر استفاده کنید.
پوشش گچ دیوار باید ضخامتی به اندازه 1.5 تا تا 5 سانتی متر داشته باشد. میزان ضخامت بیشتر از 5 سانتی متر دیرتر خشک شده و کیفیت پایینتری دارد.
اگر از شاخصهای دمایی و بخاریهای قدرتمند استفاده کنید، میتوانید در طی یک تا دو روز گچ را کاملا خشک کنید.
میزان رطوبت موجود در لایه گچ نباید از 8 درصد بیشتر شود.
ترفندهای گچ کاری برای جلوگیری از ایجاد موج
معمولا پس از اجرای کامل گچکاری، ایجاد نورهای مصنوعی مانند هالوژنها، نورهای مخفی، لوسترها و ... میتوانند ایرادات گچکاری را به خوبی نشان دهند. مهمترین کار این است که در هنگام انجام فعالیت گچکاری، حتما از نورهای مصنوعی استفاده کنید، تا تمام ایرادات در همان مراحل ابتدایی کار مشخص شده و برطرف شوند. در این موارد نور طبیعی که از طریق در و پنجره وارد محیط میشود، به هیچ عنوان ایرادات کار را نشان نمیدهد.
ترفندهای دیگر در گچکاری
علاوه بر موارد گفته شده، ترفندهای دیگری نیز وجود دارد که در ادامه ذکر شدهاند:
سطح کار قبل از گچکاری باید کاملا آماده شود، زیرا گچ به راحتی به سطح کار نمیچسبد.
قبل از شروع گچکاری، دیوار را با دستمال تمیز و خیس، کاملا تمیز کرده تا هیچ گونه گرد و غباری بر روی سطح باقی نماند.
دیوار را از نظر میزان جذب رطوبت بررسی کنید. سطح متخلخل را قبل از کار کمی خشک کنید، زیرا به سرعت خشک میشوند.
اگر گچ روی سطح دیوار سرازیر شد، میتوانید کمی صبر کرده تا گچ خشکتر شود.
استفاده از آب تمیز میتواند باعث زودتر خشک شدن گچ شود.
برای بررسی و تست میزان خشک شدن گچ، تکه چوبی به صورت عمودی درون آن قرار دهید، در صورتی که چوب در جای خود ثابت بماند، گچ به میزان کافی خشک شده است.
سطح باید کمی مرطوب شده تا حالت چسبنده داشته باشد و پسس گچ را روی سطح قرار دهید.
زمانی که گچ استفاده شده بر روی دیوار خشک شد، کمی تغییر رنگ داده و تیرهتر میشود. در این زمان باید ماله نهایی را استفاده کنید.
سخن آخر
گچکاری فعالیتی بسیار مهم است که در محیطهای و فضاهای مختلفی انجام میشود. برای اجرای گچکاری با کیفیت بالا باید کاملا متخصص و کاربلد باشید تا نتیجه دلخواه حاصل شود. در این زمینه برخی از ترفندهای گچ کاری وجود دارند که در مراحل ابتدایی تا پایان کار مورد استفاده قرار میگیرند و هر کدام میتواند تأثیر مثبتی بر نتیجه کار داشته باشند.
