با ترک سیگار چه اتفاقی برای بدن شما می افتد؟

شمار زیادی از افرادی که به کشیدن سیگار اعتیاد دارند به دنبال راه هایی برای ترک کردن سیگار کشیدن می گردند زیرا از مضرات کشیدن سیگار مطلع هستند و یا شاهد آسیب هایی شده اند که بر سلامتی آن ها ظاهر شده است.
بنابراین برای افرادی که به دنبال ترک سیگار هستند این سوالات حتما پیش می آید:
- برای ترک سیگار چه بخوریم؟
- عوارض ترک سیگار چند روز است؟
- تغییرات چهره بعد از ترک سیگار چیست؟
- عوارض ترک سیگار ناگهانی خطرناک است؟
- بهترین داروی ترک سیگار چیست؟
سیگار کشیدن باعث افزایش چشم گیر فشار خون می شود.
در عرض نیم ساعت از آخرین سیگار، ضربان قلب و فشار خون شما معمولاً به سطح طبیعی کاهش می یابد.
فشار خون بالا به دلیل اثرات خطرناک آن که اغلب بدون علامت است به عنوان "قاتل خاموش" شناخته می شود.
از عوارض سیگار کشیدن می توان به حمله قلبی، سکته مغزی، از دست دادن بینایی و ... اشاره کرد. نبض خیلی سریع برای قلب شما مضر است و می تواند باعث خستگی، سرگیجه، درد قفسه سینه و مشکلات تنفسی شود.
وجود ماده سمی کربن مونوکسید در سیگار منجر به عدم ذخیره اکسیژن کافی در گلبول های قرمز خون می شود. توجه داشته باشید که اکسیژن برای فعالیت حیاتی قلب، مغز و سایر اندام های بدنتان ضروری است.
مرکز مشاوره خانواده آویژه مشتاقانه منتظر پاسخ گویی و همراهی با افرادی است که با عزمی راسخ تصمیم بر ترک سیگار و ایجاد تحول در زندگی و سلامتی خود کرده اند و مشتاق هستند بدانند که عوارض ترک سیگار چیست؟
تغییرات بدن بعد از ترک سیگار
حملات قلبی
در نظر داشته باشید، سیگار عامل اصلی حملات قلبی است. کشیدن سیگار باعث کاهش جریان خون به قلب می شود و خطر حملات قلبی را افزایش می دهد. سیگار باعث افزایش سرعت گرفتگی و باریک شدن عروق کرونر می شود. حمله قلبی زمانی اتفاق می افتد که چیزی، معمولاً یک لخته خون، جریان خون را به قلب قطع می کند.
تغییرات قلبی بعد از ترک سیگار (حملات قلبی و ترک سیگار)
خطر رخ دادن حمله قلبی برای شما تنها پس از یک روز سیگار نکشیدن کاهش می یابد و پس از آن همچنان کمتر خواهد شد. اگر قبلاً برای شما یک حمله قلبی اتفاق افتاده باشد و پس از آن اقدام به ترک سیگار کرده اید، شانس ابتلا به یک مورد دیگر را به نصف کاهش خواهید داد.
مشکلات تنفسی
بسیاری از بیماری های ریوی ناشی از سیگار کشیدن است که شامل آمفیزم و برونشیت مزمن می شود. استعمال سیگار در بیشتر موارد باعث سرطان ریه می شود. اگر آسم دارید، دود تنباکو و توتون می تواند باعث حمله یا تشدید حمله شود.
تغییرات تنفسی بعد از ترک سیگار (پاکسازی ریه بعد از ترک سیگار)
دود سیگار مجاری و مسیرهایی را که از طریق آن هوا به داخل و خارج از ریه های شما حرکت می کند، ملتهب می کند. عفونت مجاری تنفسی می تواند نفس کشیدن را سخت تر کند. جالب است بدانید تنها 72 ساعت پس از ترک سیگار لولهها شروع به بهبود یافتن می کنند. در بسیاری از موارد افراد متوجه افزایش انرژی خود نیز می شوند.
اشکال در گردش خون
طبق بررسی های انجام شده توسط مشاوران آویژه استعمال دخانیات در میان علل اصلی بیماری های قلبی عروقی از جمله بیماری عروق کرونر قلب، سکته مغزی ایسکمیک، بیماری شریان محیطی و آنوریسم آئورت شکمی قرار دارد. سیگار خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی را از راه های مختلفی افزایش می دهد. کشیدن سیگار به پوشش شریان ها از جمله عروق کرونر آسیب می رساند.
تغییرات عروقی بعد از ترک سیگار( مشکلات گردش خون و ترک سیگار)
قائدتا گردش خون انسان بلافاصله پس از ترک سیگار باید شروع به بهبود کند. اما این بهبود جریان خون بعد از چند هفته یا بیشتر ممکن است در فرد احساس شود. در واقع حس لامسه شما افزایش پیدا می کند. دستها و پاهایتان نیز گرم تر خواهند شد. گردش خون خوب به همراه فشار خون مطلوب با نبض و سطح اکسیژن مناسب بسیار مرتبط است.
مشکلات ریوی
از جمله مشکلات ناشی از سیگار کشیدن می توان به کاهش ظرفیت ریه های شما از طرق مختلف اشاره کرد. کشیدن سیگار می تواند دیوارههای کیسههای هوایی را که به تنفس شما کمک می کنند، تخریب کند و حرکت هوا را از طریق ریه ها دشوار سازد. همچنین متورم و مسدود شدن لوله های تنفسی و مخاطی می تواند از اثرات مخرب کشیدن سیگار باشد.
تغییرات ریوی بعد از ترک سیگار( مشکلات ریوی و ترک سیگار)
بعد از یک تا 9 ماه پس از ترک سیگار واقعاً ممکن است احساس کنید انرژی بیشتری دارید، کمتر سرفه می کنید و بهتر نفس می کشید. همچنین ساختارهای ریز مو مانندی در ریه های شما به نام مژک شروع به رشد می کنند. وجود این ساختارهای مژکی به پاکسازی ریه ها و کاهش عفونت کمک می کنند. در همین راستا عملکرد ریه شما می تواند تا 10 درصد افزایش یابد.
بیماری سرطان
سیگار کشیدن ممکن است هر قسمت از بدن را دچار سرطان کند. سیگار کشیدن موجب سرطان مری، کلیه و لگنچه کلیه، معده، روده بزرگ، دهان و گلو، راست روده، کبد، پانکراس، جعبه صوتی یا همان حنجره، ، مثانه و دهانه رحم، ریه، نای، برونش می شود و باعث لوسمی حاد میلوئیدی نیز می شود.
تغییرات داخلی بعد از ترک سیگار( سرطان و ترک سیگار)
سیگار خطر ابتلا به برخی سرطان ها را افزایش می دهد. در صورت ترک سیگار خطر درگیری با سرطان در افراد کاهش می یابد. بعد از 5 سال، خطر ابتلا به سرطان های دهان، گلو، مری و مثانه به نصف زمانی که فرد سیگاری بوده است، کاهش می یابد. خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم برای افراد غیرسیگاری کاهش چشم گیری دارد.
عوارض سکته مغزی و قلبی
سیگار با افزایش فشار خون و کاهش اکسیژن در خون، خطر سکته مغزی را افزایش می دهد. سیگار همچنین چسبندگی خون را افزایش می دهد. این امر خطر تشکیل لخته های خون را بیشتر می کند.
تغییرات مغزی بعد از ترک سیگار (سکته و ترک سیگار)
استعمال دخانیات تشکیل لخته های خونی را تسریع می کند که می تواند منجر به سکته شود. اما در کمتر از 5 سال پس از ترک سیگار، خطر سکته مغزی شما به اندازه خطر سکته مغزی در افرادی که سیگار نمی کشند کاهش می یابد.
زمان بروز نشانه های بهبود پس از ترک سیگار
همان طور که تا اینجای مطلب ملاحظه کردید مبتلایان اعتیاد به سیگار با ترک سیگار در راستای سلامتی خود گام بر می دارند. همچنین در بازه های زمانی اندک نیز سلامتی بدنشان ارتقا پیدا خواهد کرد. درادامه جدولی از بازه های زمانی متفاوت و بروز سلامتی پس از سیگار نکشیدن برای شما تهیه کرده ایم.
بروز سلامتی در زمینه مربوطه | زمان لازم |
ضربان قلب به حالت نرمال خود باز می گردد. | 20 دقیقه |
ماده سمی مونوکسید کربن به حد نرمال خود بر می گردد. | 12 ساعت |
افزایش حس هایی مانند بویایی و چشایی | 2 روز |
احساس تنفس راحت تر | 3 روز |
افزایش چشم گیر جذب اکسسیژن توسط شش ها | چند ماه |
کاهش ابتلا به بیماری های قلبی | 1 سال |
کاهش 50 درصدی ابتلا به بیماری سرطان ریه | 10 سال |
سخنی از مشاوران آویژه
همواره ادامه دادن اشتباه در زندگی افراد شرایط را دشوار تر از قبل خواهد کرد. تقریبا همه افرادی که به کشیدن سیگار اعتیاد دارند می دانند که سلامتی خود را به خطر می اندازند. به همین دلیل افراد زیادی تصمیم بر ترک سیگار می گیرند و اتفاقا در این راه موفق هم خواهند بود.
شما با آگاهی از اتفاقاتی که پس از ترک سیگار در بدن شما رخ خواهد داد قطعا با عزمی راسخ تر به ترک سیگار می اندیشید. به همین دلیل ما مشاوران مرکز مشاوره تلفنی خانواده آویژه سعی کردیم اطلاعات مفیدی را در مورد بروز سلامتی در زمینه های مختلف سلامتی به شما عزیزان ارائه دهیم.
منبع: مرکز مشاوره خانواده و روانشناسی آویژه
