زوم لایف؛ کمک به زندگی بهتر

شوینده بدون آنزیم بهتر است یا آنزیم‌دار؟

شوینده بدون آنزیم بهتر است یا آنزیم‌دار؟

شوینده بدون آنزیم بهتر است یا آنزیم‌دار؟

برخی از سوال‌ها هستند که هیچ جواب روشنی برای آن‌ها وجود ندارد و طرفداران هر سمت از ماجرا دلایلی برای ادعای خود دارند. سوال «شوینده بدون آنزیم بهتر است یا آنزیم‌دار؟» از این دست سوال‌ها است و از ابتدای تولید محصولات آنزیم‌دار چنین سوالی به وجود آمده که هنوز هم با قطعیت نمی‌توان در مورد بهتر بودن یکی از این دو محصول نظر داد.

به همین دلیل در این نوشته تلاش می‌کنیم از جنبه‌های مختلف نگاهی بیندازیم به شوینده‌های آنزیم دار و بدون آنزیم و ویژگی‌های مهم آن‌ها را زیر ذره‌بین ببریم تا مسیر انتخاب را برای شما کمی روشن کرده باشیم. 

آنزیم چیست؟

آنزیم‌ها یک نوع پروتئین هستند که به عنوان یک کاتالیزور بیولوژیکی عمل کرده و با تجزیه مولکول‌های بزرگ، آن‌ها را به اجزای ساده‌تری تبدیل می‌کنند. این فرایند مشابه کاری است که آنزیم‌های گوارشی در سیستم گوارش ما انجام می‌دهند و با شکستن مولکول‌های چربی، کربوهیدرات و  پروتیئن‌ها، به فرایند جذب و هضم غذاها کمک می‌کنند.

هر آنزیم روی یک نوع از مولکول‌ها تاثیر می‌گذارد و آن را تجزیه می‌کند برای نمونه آنزیم لیپاز مسئول تجزیه چربی‌ها است و آمیلاز تجزیه زنجیره‌های کربوهیدرات را برعهده دارد. استفاده از آنزیم‌ها در پودر لباسشویی کمک می‌کند که لکه‌ها ساده‌تر از روی پارچه و لباس‌ها پاک شده و لباس‌های تمیزتری داشته باشیم.

تفاوت شوینده آنزیم دار و بدون آنزیم در چیست؟

مهم‌ترین تفاوت این دو که در عنوان هم مشخص است به وجود آنزیم در شوینده‌های آنزیم دار مرتبط است. همین موضوع است که روی کارکرد و تمیز کنندگی شوینده‌ها تاثیر می‌گذارد و باعث می‌شود که خروجی نهایی با هم متفاوت باشد. این تفاوت‌ها دامنه گسترده‌تری را به خود خواهند گرفت که در ادامه به بررسی آن‌ها می‌پردازیم:

1. قدرت پاک کنندگی

در مقایسه شوینده‌های آنزیم دار و بدون آنزیم اولین موردی که باید بررسی شود، قدرت پاک کنندگی این دو محصول است. شوینده‌های آنزیم دار به مراتب قدرت پاک کنندگی بیشتری دارند و به راحتی می‌توانند انواع لکه‌ها را از روی پارچه‌ها پاک کنند. آنزیم‌ها لکه‌ها را در سطح مولکولی تجزیه خواهند کرد و باعث می‌شوند این لکه‌ها به قطعات کوچک‌تری تبدیل شوند.

همچنین شوینده‌های آنزیم دار توانایی بیشتری در پاک کردن لکه‌های قدیمی و سخت دارند که در شوینده‌های بدون آنزیم این توانایی دیده نمی‌شود. توجه داشته باشید که هر چه لکه قدیمی‌تر باشد، پاک کردن آن سخت‌تر خواهد بود و در برخی از موارد حتی ممکن است لکه دیگر پاک نشود. برای پاک کردن لکه‌های قدیمی هم شوینده‌های آنزیم‌دار عملکرد بهتری از خود نشان می‌دهند. 

2. میزان مصرف آب و انرژی

از نظر میزان مصرف آب و انرژی شوینده‌های آنزیم دار به مراتب گزینه‌ی بهتری نسبت به شوینده‌های بدون آنزیم هستند. اولا آنزیم‌ها در دمای پایین هم فعال هستند، بنابراین برای شستشو لازم نیست که حتما از آب گرم استفاده کنید.

همین موضوع باعث کاهش مصرف انرژی خواهد شد. دوما شوینده‌های آنزیم دار به دلیل قدرت پاک کنندگی بالا، زمان کمتری برای شستشو نیاز دارند و کاهش زمان شستشو هم باعث صرفه جویی در مصرف آب می‌شود و هم برق کمتری را مصرف خواهد کرد.

سوما برای شستشوی مقدار مشخصی لباس به شوینده آنزیم دار کمتری نیاز داریم و این موضوع می‌تواند در بلند مدت از نظر هزینه‌ای به نفع خانواده‌ها باشد. حال اگر در کنار همه این ویژگی‌ها یک ماشین لباسشویی کم مصرف مانند ماشین لباسشویی پاکشوما 8 کیلویی مدل BWF 40802 هم اضافه کنید، می‌توانید کلی در هزینه‌های زندگی صرفه جویی کنید.

3. کارایی روی انواع پارچه

تفاوت شوینده آنزیم دار و بدون آنزیم

شوینده‌های آنزیم دار بسیار قوی‌تر هستند و می‌توانند به عمق الیاف پارچه نفوذ کنند که باعث پاکیزگی بهتر لباس‌ها خواهد شد، اما از طرفی دیگر ممکن است به الیاف پارچه‌های نازک و حساس آسیب بزند. به همین دلیل توصیه می‌شود برای پارچه‌های حساس مانند ابریشم، پشم و الیاف مصنوعی ظریف از شوینده‌های بدون آنزیم استفاده کنید. در حالیکه برای پارچه‌هایی مانند پنبه و کتان یا لباس‌های ورزشی می‌توانید با خیال راحت از شوینده‌های آنزیم دار استفاده کنید.

البته نوع لباسشویی و قدرت آن هم می‌تواند به بافت برخی از پارچه‌ها آسیب زده و باعث خرابی آن‌ها شود. بنابراین اگر ماشین لباسشویی شما چنین مشکلی دارد با بررسی لیست قیمت ماشین لباسشویی اسنوا می‌توانید یک ماشین لباسشویی مناسب را برای خود انتخاب کنید. 

4. ایجاد حساسیت‌های پوستی

یکی دیگر از جنبه‌های مقایسه بین شوینده آنزیم‌دار و بدون آنزیم به سازگاری پوست با این محصولات مرتبط می‌شود. پودرهای بدون آنزیم با پوست سازگاری بهتری دارند و کمتر برای افراد مشکل ایجاد می‌کنند. بنابراین اگر قرار است لباس را با دست بشویید بهتر است از پودرهای بدون آنزیم استفاده کنید، البته نباید بدون دستکش از این شوینده‌ها هم استفاده کنید.

از طرفی دیگر در صورتی که شستشو به صورت کامل پودر را از روی لباس پاک نکند‌، ممکن است افراد حساس مانند کودکان یا بیماران دچار مشکلات پوستی شوند. بنابراین توصیه می‌شود لباس این افراد را با شوینده‌های بدون آنزیم بشویید. 

5. تاثیر بر محیط زیست

مزیت دیگری که باعث می‌شود شوینده‌های آنزیم دار به یک انتخاب مناسب تبدیل شود، سازگاری آن‌ها با محیط زیست است. از آنجایی که این آنزیم‌ها در طبیعت وجود دارند، زیانی به محیط زیست وارد نمی‌کنند.

همچنین با کم کردن میزان مصرف آب و انرژی به حفظ منابع طبیعی برای نسل‌های آینده کمک خواهند کرد. در حالیکه در شوینده‌های بدون آنزیم ممکن است مواد مخربی به کار رفته باشد که برای محیط زیست و آبزیان مشکلاتی را ایجاد خواهد کرد. 

6. قاطی کردن رنگ‌ها

شوینده مناسب برای ماشین لباسشویی

برای بسیاری از ما پیش آمده که پس از باز کردن درب لباسشویی متوجه شده‌ایم که لباس سفیدمان دیگر سفید نیست و رنگ دیگری به خود گرفته است. این قاطی کردن رنگ‌ها بیشتر به دلیل استفاده از شوینده‌های آنزیم دار اتفاق می‌افتد و شوینده‌های بدون آنزیم کمتر باعث قاطی شدن رنگ‌ها می‌شوند.

بنابراین توصیه می‌شود لباس‌های همرنگ را با هم و جدا از رنگ‌های دیگر بشویید. اگر این امکان را هم ندارید، سعی کنید که بیشتر از شوینده‌های بدون آنزیم استفاده کنید. در نظر داشته باشید که موارد دیگری مانند جنس پارچه، دمای شستشو و میزان کثیف بودن لباس‌ها هم روی قاطی کردن رنگ‌ها تاثیر گذار هستند و همه عوارض آن ناشی از شوینده‌ها نیست.

توجه به برچسب لباس برای خرید شوینده

اکثر تولید کنندگان لباس شناخت خوبی نسبت به پارچه‌های به کار رفته در محصولات خود دارند و تلاش می‌کنند با ارائه برچسب‌های راهنما، عمر این لباس‌ها را افزایش دهند. در این برچسب‌ها نوع شستشو و خشک کردن مناسب لباس بیان شده است و در برخی از موارد، نوع شوینده مناسب هم نشان داده می‌شود. بنابراین در هنگام مقایسه شوینده آنزیم دار و بدون آنزیم به برچسب راهنمای روی لباس هم توجه کافی داشته باشید.

سخن پایانی

این نوشته تلاشی بود برای مقایسه شوینده‌های آنزیم دار و بدون آنزیم و بررسی این موضوع که کدام یک از این دو برای شستشو مناسب‌تر است؟ جواب یکتا و سرراستی برای این مشکل وجود ندارد و لازم است بر اساس نوع لباس، فردی که لباس را می‌پوشد و میزان کثیف بودن لباس‌ها برای خرید شوینده مناسب اقدام کنید.

اگر ملاحظات محیط زیستی، قدرت پاک کنندگی بالاتر و مصرف کمتر آب و انرژی اولویت شما هستند، بهتر است از شوینده‌های آنزیم دار استفاده کنید. از طرفی دیگر اگر به دنبال شوینده‌ای هستید که کمتر رنگ لباس‌ها را قاطی کند و حساسیت پوستی کمتری به دنبال داشته باشد، بهتر است سراغ شوینده‌های بدون آنزیم بروید. 

کانال تلگرام زوم لایف
ارسال نظر
عکس خوانده نمی‌شود