علائم اولیه کمبود منیزیم در بدن
آیا میدانستید دیابت، مشکلات هضم یا حتی اسهال شدید شما ممکن است ناشی از کمبود منیزیم باشد؟ این ماده معدنی که معمولاً در غذاهای روزانه ما پیدا میشود، برای تولید بیش از 300 آنزیم در بدن انسان ضروری است و کمبود آن میتواند مشکلات مختلفی ایجاد کند.
خیلیها سهلانگارانه از کنار این ماده میگذرند و به نشانههای کمبود آن توجه نمیکنند، در حالی که ممکن است با جدیترین عارضه تمام عمرشان روبرو باشند. در این مقاله قصد داریم به بررسی علائم اولیه کمبود منیزیم در بدن بپردازیم. اگر مایلید سلامتی و طول عمر خود را تضمین کنید، بهتر است در ادامه همراه ما باشید.
علائم کمبود منیزیم
منیزیم یک ماده معدنی و الکترولیتی ضروری است که در بسیاری از عملکردهای بدن، نقش کلیدی دارد، از جمله:
- تولید انرژی
- تقویت ساختار استخوان و دندان
- عملکرد عضلات
- عملکرد سیستم عصبی
- همانند سازی DNA
- RNA و سنتز پروتئین
گرچه این ماده معدنی را میتوان به اندازه کافی از منابع غذایی و دارویی دریافت کرد اما تحقیقات نشان داده که بین 2 تا 15 درصد از مردم در خطر ابتلا به کمبود منیزیم قرار دارند. این آمار البته در بیمارستانها، آیسییوها، بین بیماران دیابتی و مصرف کنندگان مشروبات الکلی بیشتر است.
در اغلب موارد علائم کمبود منیزیم در بدن نادیده گرفته میشوند؛ زیرا تا زمانی که بیماری عود نکند، به خوبی بروز نمیکند. از این رو تشخیص علامتهای اولیه برای درمان به موقع میتواند ضروری باشد.
نشانههای اولیه کمبود منیزیم در بدن
علائم اولیه کمبود منیزیم در بدن عبارتند از:
- گرفتگی عضلات
- اسهال
- حالت تهوع و استفراغ شدید
- خستگی و بیحالی
- بی اشتهایی
- ضعف عمومی بدن
- تنگی نفس
- سبکی سر
- غش
- درد قفسه سینه
گرفتگی یا انقباض ناگهانی عضلات یکی از اصلیترین علائم اولیه کمبود منیزیم در بدن است، هرچند میتواند ناشی از بیماریهای دیگری هم باشد. چنانچه دچار مشکلات بالا شدید، بهتر است به پزشک مراجعه کرده و احتمال ابتلا به این بیماری را نیز در نظر بگیرید.
با رشد و گسترش بیماری کمبود منیزیم، ممکن است دچار مشکلات دیگری هم بشوید که شامل موارد زیر هستند:
- کاهش شدید سطح کلسیم در بدن (هیپوکلسمی)
- کاهش سطح پتاسیم خون که در 60% بیماران رایج است (هیپوکالمی)
- علائم قلبی و عروقی
مهمترین علائم کمبود منیزیم در بدن
در کنار موارد فوق که مهمترین آنها گرفتگی و انقباض عضلانی است، کمبود منیزیم 6 نشانه کلیدی دیگر دارد که در زیر به آنها اشاره خواهیم کرد. در صورتی که این نشانهها را در خود مشاهده کردید، بهتر است با در نظر گرفتن احتمال ابتلا به این بیماری، حتماً به یک پزشک متخصص مراجعه کنید.
- مشکلات روحی و روانی
کسانی که به کمبود منیزیم مبتلا هستند ممکن است علائمی همچون بیعلاقگی، لمس حسی در برابر وقایع، اضطراب مداوم و افسردگی از خود نشان دهند. این بیماری در موارد شدید، حتی میتواند موجب هذیان گویی و کما هم بشود!
تحقیقات نشان داده است که مصرف مکملهای عمومی و تأمین منابع منیزیم کافی از طریق آنها، میتواند در برطرف کردن علائم این بیماری مؤثر باشد.
- پوکی استخوان
این اختلال که زیاد در اثر کمبود منیزیم رخ میدهد، میتواند احتمال شکستگی استخوانهای بدن را افزایش داده و توان حرکتی را محدود نماید. البته عوامل مختلفی همچون بالا رفتن سن، کمبود برخی ویتامینها و ورزش نکردن میتوانند موجب بروز این عارضه شوند اما پایین بودن منیزیم خون نیز اثرات بسیار زیادی روی این موضوع خواهد گذاشت.
البته کمبود منیزیم مستقیماً تأثیری روی پوکی استخوان نمیگذارد بلکه با کاهش سطح کلسیم بدن موجب بروز این اختلال میشود.
- ضعف عضلات و خستگی بدن
کمبود منیزیم نهتنها موجب ضعف و خستگی عضلانی میشود بلکه ممکن است عامل خستگی روحی و روانی شما هم باشد.
خستگی گرچه یک علامت کلیدی برای کمبود منیزیم است اما از آنجایی که هرکس به دلایل مختلفی میتواند خسته شود، نمیتوان آن را یک عامل مشخص و تعیین کننده در نظر گرفت. به همین خاطر معمولاً آن را به عنوان یک نشانه تکمیلی برای تشخیص این بیماری حساب میکنند.
از طرف دیگر از آنجایی که کمبود منیزیم موجب کاهش شدید سطح پتاسیم در بدن میشود، میتواند منجر به ضعف عضلانی و تحلیل رفتن ماهیچههای بدن گردد.
به همین خاطر است که اکثر ورزشکاران و بدنسازان از مکملهای حاوی منیزیم مانند بهترین قرص تقویتی خارجی مردان بدون عوارض استفاده میکنند.
- فشار خون
چنانچه رژیم غذایی مناسبی نداشته باشید و منیزیم به اندازه کافی به بدن شما نرسد، ممکن است دچار مشکلاتی همچون افزایش شدید فشار خون شوید که در نهایت منجر به بروز عارضههای قلبی و عروقی میگردد.
افرادی که دچار فشار خون پایین هستند با مصرف مکملهای منیزیم میتوانند آن را جبران کرده و سلامت خود را تضمین نمایند.
- آسم و مشکلات تنفسی
کمبود منیزیم موجب کاهش سطح کلسیم بدن شده و در نهایت میتواند منجر به تجمع این ماده معدنی در عضلات پوشاننده ریهها شود. در نتیجه فرد بیمار ممکن است به علائمی همچون آسم یا دیگر مشکلات تنفسی مبتلا گردد.
گاهی اوقات در اسپری تنفسی افراد مبتلا به آسم، سولفات منیزیم وجود دارد تا بتواند به رفع مشکلات تنفسی کمک کند.
- مشکلات قلبی و عروقی
یکی از اساسیترین علائم کمبود منیزیم، آریتمی یا نامنظم بودن ضربان قلب است. گرچه نشانههای این عارضه، اغلب ضعیف هستند اما این بینظمی را حتی با استفاده از برخی ساعتهای هوشمند هم میتوان شناسایی کرد.
کمبود منیزیم علاوه بر این، میتواند موجب بروز مشکلات قلبی و عروقی زیر در بدن هم بشود:
- ناهماهنگی دهلیزی
- فیبریلاسیون بطنی
- ایسکمی قلبی
پیامدهای کمبود منیزیم در بدن
چنانچه فرد برای مدت طولانی در معرض کمبود منیزیم قرار داشته باشد، ممکن است به پیامدهای مختلفی دچار شود.
کمبود طولانی مدت این ماده معدنی میتواند موجب بروز عوارض زیر در بدن گردد:
- کاهش تراکم استخوانها
- اختلال در عملکرد عصبی
- اختلال در عملکرد ماهیچهها و عضلات
- مشکلات مربوط به سیستم گوارش
کمبود منیزیم میتواند موجب اختلال در رشد کافی استخوانهای افرادی شود، که هنوز در سن رشد قرار دارند. به همین دلیل ضروری است کودکان و نوجوانان به اندازه کافی این ماده معدنی را دریافت کنند.
چگونه سطح منیزیم بدن را افزایش دهیم؟
با تغییر رژیم غذایی، استفاده از مکملهای تقویتی و بهبود جذب منیزیم، میتوانید کمبود این ماده معدنی را در بدن خود جبران کنید.
تحقیقات نشان داده که هر فرد بالغ در روز باید بین 310 تا 420 میلیگرم منیزیم مصرف کند. بنابراین تنظیم رژیم غذایی و توجه به غنی بودن آن از مواد معدنی کافی، ضروری خواهد بود.
پزشک ممکن است مصرف مکملهای منیزیم را هم توصیه کند یا چند غذای غنی از این ماده معدنی را به شما معرفی نماید.
سخن آخر
کمبود منیزیم میتواند علائم مختلفی در بدن ایجاد کند، از پوکی استخوان گرفته تا ضعف عضلانی و افسردگی روحی. چنانچه به موقع برای درمان این بیماری اقدام نکنید، در آینده میتواند موجب بروز مشکلات بسیاری جدیتری شود.
از این رو آشنایی با علائم اولیه کمبود منیزیم میتواند نقش مهمی در حفظ و تداوم سلامتی بدن ایفا کند. امیدواریم این مقاله برای شما مفید بوده باشد.