زوم لایف؛ کمک به زندگی بهتر

راهنمای سفر به گیلان

راهنمای سفر به گیلان + معرفی بهترین جاهای دیدنی گیلان

راهنمای سفر به گیلان + معرفی بهترین جاهای دیدنی گیلان

برنامه سفر به گیلان دارید؟ مسافرانی که قصد سفر و طبیعت گردی دارند در ایام تعطیل یا غیر تعطیل ، استان باران (گیلان) جزء انتخاب هایشان است. طبیعت استان گیلان جزو بکرترین نواحی ایران است که خود جهت تورسیم و گردشگری سهم عمده ای از گردشگری ایران را دربر دارد. سواحل زیبا، تالاب های بین المللی، نواحی ییلاقی، جنگلهای زیبا و دیدنی، چشمه های آب معدنی، دریاچه های متعدد، آبشارها، گردنه ها و ... همه اینها اندکی از نعمت های خدا دادی استان گیلان هستند.

به دلیل وسعت استان گیلان از نظر تعداد شهر و مناطق گردشگری ، در چند قسمت به معرفی شهرهای این استان می پردازیم.

آنچه در ادامه می‌خوانید:

سفر به گیلان هیجان انگیز است و بدلیل داشتن منطقه ای بکر و طبیعتی مثال زدنی همیشه مورد استقبال ایرانگردان داخلی و خارجی قرار داشته است. مرکز این استان شهر رشت می باشد و شهرهای تابعه آن عبارتند از : رشت، آستارا، آستانه اشرفیه، شفت، رودسر، بندر انزلی، رودبار، سیاهکل، ماسال، صومعه صرا، تالش، رضوانشهر، فومن، لاهیجان و لنگرود هستند.
استان گیلان یکی از زیباترین مناطق ایران است که هر سال پذیرای تعداد بیشماری از ایرانگردان داخلی و خارجی است. جنگل های زیبا و ییلاق های مصفا،کوهستانهای غرب و شرق گیلان، سواحل زیبای خزر و تالاب بین المللی انزلی از ویژگی های منحصر به فرد این استان است و دهها مرکز تاریخی ، مذهبی و تفریحی ، شاهد انبوهی از جمعیت بازدید کننده در تمام فصول سالند.

آشنایی با استان گیلان

استان گیلان با مساحت 14711 کیلومتر مربع از سمت شرق توسط رود سفید تمشک مابین چابکسر و رامسر، از استان مازندران و از سمت غرب توسط رود آستاراچای از جمهوری آذربایجان جدا گردیده است. رشته کوه البزر،با ارتفاع متوسط 3000 متر، همانند دیواری در شرق و جنوب آن کشیده شده است. بلندترین قله گیلان،قله سماموس، به ارتفاع 3678 (3620 هم گفته شده است) واقع در شهرستان رودسر است که پس از قله دماوند ، به ارتفاغ 5610 متر مربع مرتفع ترین قله ی رشته کوه البرز است .

تصویر مربوط به بهشت گیلان ، ماسال
بهشت گیلان ، ماسال

آب و هوای گیلان

گیلان دارای آب و هوای معتدل مدیترانه ای است و آن از تداخل آب و هوای کوهستانی رشته کوه البرز و دریای خزر حاصل میشود. به علت فراوانی باران در گیلان ، این استان را استان باران نیز می نامند. آب و هوای گیلان از رطوبت زیادی برخوردار است .

پیشینه گیلان

گیلان دارای پیشینه فرهنگی غنی بوده و از هفت هزار سال تاریخ بهره مند است . گیلان در اوستا با نام "وارِنا" معرفی شده است و یونانیان این سرزمین را با نام یکی از اقوام بومی ایران پیش از آمدن آریایی ها یعنی کادوسیان می نامیدند . با مهاجرت آریایی ها و دیگر اقوام به این سرزمین، از آمیزش مهاجران و ساکنان بومی منطقه ، اقوام جدیدی پدید آمدند که در این میان دو قوم گیلگ و دیلم اکثریت داشتند . دیلمیان در نواحی کوهستانی که به آن دیلمستان میگفتند و گیلک ها در مناطق جلگه ای این منطقه ساکن گردید.
واژه «دِیل» به معنی میان و درون که همان دل می باشد و واژه «لَم» به معنی بیشه و جنگل است . بنابراین کلمه «دِیلم» به معنی دل جنگل و بشه است . لغتنامه دهخدا «گیلان» را مرکب از واژه «گیل» و واژه «اَن» دانسته، این سرزمی محل سکونت قومی به نام «گِلای» بوده است که بعد ها به صورت گیل در آمده و «اَن» به معنای مکان گیل ها می باشد. گیلان در دوران هجوم اعراب ، «دارلمرز» نامیده می شد. زیرا که حدود متصرفات مسلمین در این نقطه به پایان رسید.

صنایع دستی گیلان

استان گیلان سنت صنایع دستی بزرگی نظیر استانهای داخلی ایران ندارد. از جمله سنتهای محلی می‌توان ابریشم، یا چادرشب قاسم‌آباد، قلابدوزی رشت، حصیربافی شامل سفره، سبد و کلاه، مصنوعات چوبی خم شده مثل پایه میز و جاسیگاری و… و سفالگری گمج (نوعی ظرف لعابی از جنس خاک رس) را نام برد. این دامنه محدود صنایع دستی به این دلیل است که گیلان بیشتر منطقه تولیدکننده ماده خام (مثل ابریشم) بوده تا جایی که محصولات تمام شده تولید می‌کرده و ضمناً این منطقه به مدت طولانی روستایی مانده و کارگاه‌ها و استادکاران حرفه‌ای اهمیت ناچیزی داشته‌اند. از محصولات نساجی گیلان می‌توان به لنگ، پارچه تافته و کجینی اشاره کرد. قلاب‌دوزی رشت مورد تحسین زیادی قرار گرفته‌است.
در شمال تالش شال، و در جنوب استان جاجیم هم بافته می‌شود. نمدبافی در جنوب تالش و سیاه ورود و طارم و نیز در قاسم‌آباد رواج دارد. حصیربافی فعالیت مشخص دلتای سفیدرود و تالاب انزلی است. گونه‌های مختلف گالی و نی روینده در ساحل دریا و نیز در منابع آب کشاورزی، به عنوان ماده اولیه حصیربافی مورد استفاده قرار می‌گیرند. تا پایان دهه 1970 در مناطق مختلف گیلان پنج نوع اصلی سفالگری شناسایی شده است؛ که عبارتند از: کاسه و تنور نانوایی در هشتپر، گمج، نمکار و چیره در جیرده، گمج و چیره خام در گیلده و خرطوم، ظروف آب و ماست در روستاهای غرب تالاب انزلی و نزدیک سیاهکل، جنوب رودسر. تنها کارگاه‌های شهری سفالگری در خمیران زاهدان در رشت موجود بوده‌است. سفال همچنین برای پوشش سقف خانه‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد.

گردشگری گیلان

گیلان به دلیل برخورداری از طبیعت غنی و میراث فرهنگی و تاریخی از قطب‌های گردشگری ایران به شمار می‌رود که سالانه بیش از 5 میلیون گردشگر را از سراسر کشور جذب خود می‌کند. از جمله می‌توان به روستای ماسوله و دژ قلعه رودخان در فومن، شهر لاهیجان و بازارهای انزلی و آستارا اشاره کرد.
استان گیلان دارای بارش فراوان است تا جایی که بارش سالانه شاید به 120 سانتی‌متر هم برسد. مواد ساختمانی، جز صخره سخت، سریعاً خراب می‌شوند، و ساختمانهای قدیمی تبدیل به تلی از آوار می‌شوند. درختان و علفهای هرز بر این آوارها می‌رویند و ساختمان های قدیمی را تبدیل به تپه‌هایی پوشیده از گیاهان می‌کنند. بسیاری از این تپه‌ها که به گویش محلی به آنها کول، کوتی، دین و دوین می‌گویند حاشیه ساحل دریا را پر می‌کنند و هر یک پایگاهی می‌شوند که واجد ارزش برای کاوش و پژوهش باستان شناسانه‌است.
به هر حال جز چراغ علی تپه در دهانه گوهر رود، که توسط عزت‌الله نگهبان کاویده شد و بیشتر به عنوان تپه مارلیک شناخته می‌شود، هیچ کدامشان تاکنون به طور علمی مورد کاوش و مطالعه قرار نگرفته‌اند. ساختمانهای دارای ارزش تاریخی هم وجود دارند که بیشترشان در طول تاریخشان مکرراً تعمیر و بازسازی شده‌اند. بعضی هایشان ضبط واضحی از تاریخشان دارند، ولی بیشترشان فاقد اسناد اولیه قابل اطمینان اند و باید به شواهد غیرمستقیم مانند تاریخهای حک شده بر درهای ورودی، سنگ قبرها، ضریحه‌ها یا تابوت ها برای بازسازی بخشی از گذشته یک عمارت داده شده اکتفا کرده به حدس زدن منشأ آنها خطر کرد.

سوغاتی گیلان

سوغاتی گیلان به دو دسته خوراکی‌ها و صنایع دستی تقسیم می‌شود. محصولات کشاورزی و دامی، پرندگان، ماهی‌ها، ترشیجات و مربا، صنایع دستی ابریشمی، چوبی و حصیری از جمله سوغاتی‌های گیلان هستند. سوغات گیلان خصوصاً مصنوعات روستایی شدیداً با آداب و سنن سازندگان آن پیوند دارد و تابع شرایط جغرافیایی محیط است.
مهمترین و بهترین سوغات گیلان عبارتند از: ماهی سفید، چای، کلوچه، بادام زمینی، زیتون، برنج و صنایع دستی. در مناطق مختلف با توجه به فرهنگ منطقه صنایع دستی خاصی رایج است. مثلاً سفالگری در املش و جیرده، شالبافی در تالش و توسط گالش‌ها. چموش و چارق دوزی در ماسوله رایج است. همچنین نمد و بامبو بافی، فرش و گلیم و قلابدوزی در مناطق مختلف رایج است. جهانگردان به مصنوعات چوبی زیبای گیلان علاقه‌مندند.

اگر پیشنهاد یا انتقادی دارید خوشحال میشویم که با ما در میان بگذارید.

کانال تلگرام زوم لایف

شعار ما در مجله اینترنتی زوم لایف، کمک به زندگی بهتر با ارائه محتوای مفید درباره سلامتی است. برای این منظور از منابع معتبر خارجی که در حوزه سلامت و سبک زندگی است فعال هستند برای تولید محتوا و ارائه آن به شما کاربران محترم استفاده می‌کنیم.

ارسال نظر
عکس خوانده نمی‌شود
تعداد نظرات (4)
  1. ramin در 31 اردیبهشت 1397
    گیلان برای مسافرت و لذت بردن از طبیعت عالیه
    پاسخ
  2. آشنا در 27 اسفند 1395
    عالی و مفید
    پاسخ
  3. سپیده در 25 اسفند 1395
    با تشکر از مطلب مفیدی که منتشر کردید، با آرزوی موفقیت روز افزون سایت زوم لایف.
    پاسخ
    1. مجله زوم لایف
      مجله زوم لایف در 25 اسفند 1395
      سلام، نظر لطف شماست.
      متشکرم.
      پاسخ