آیا درد دست نشانه وجود سرطان است؟

درد دست راست، یکی از مشکلات رایج در طول زندگی افراد است که علاوه بر دلایلی مانند آسیبهای عضلانی، اختلالات عصبی، بیماریهای مفصلی و غیره، علت جدیتری مانند سرطان نیز دارد که به نواحی اطراف دستها و کتفها انتشار پیدا میکند.
البته لازم است قبل از هر چیزی این نکته را گوشزد کرد که صرف درد در دست راست، مطرحکننده بیماری خاصی نیست و باید برای تشخیص دقیق علت درد، حتما برای مشاوره با بهترین فوق تخصص تومورهای استخوانی در تهران به این سایت مراجعه کرد.
در موارد نادر، امکان دارد که درد در دست راست نشاندهنده مشکلات جدیتر مانند وجود تومورهای سرطانی باشد. تومورهای سرطانی، ممکن است در ناحیه مچ دست ایجاد و موجب درد دست راست شوند. هر چند، این نوع سرطانها بسیار نادر هستند و در دو نوع سارکوم بافت نرم و سارکوم بافت سخت رخ میدهند.
برخی از عوارض درد دست راست ناشی از سرطانها نیز عبارتند از:
- انتشار سرطان به سایر بافتها و اعضای بدن
- اختلالات عصبی مانند بیحسی، گزگز یا ضعف در دستها و تغییر در عملکرد روزانه بیمار
- کاهش کیفیت زندگی و بروز مشکلاتی مانند اختلال در خواب، افسردگی و اضطراب
- اختلالات حرکتی و محدودیت در حرکت بیمار و تأثیر منفی آن بر تواناییهای شغلی و اجتماعی او
چه سرطانهایی موجب درد دست راست میشوند؟
همان طور که اشاره شد، درد دست راست در برخی موارد نشانهای از وجود سرطان در بدن فرد است که به شکل مستقیم یا غیر مستقیم به دستها آسیب میزنند. در ادامه، برخی از سرطانهایی که منجر به درد دست راست میشوند را بررسی خواهیم کرد:
سرطان ریه
درد دست راست در افرادی با سابقه سرطان ریه، موجب فشار تومور بر روی اعصاب یا ساختارهای اطرافشانه و گردن میشود که اغلب به صورت مبهم و منتشر در دست و کتف احساس خواهد شد. این نوع درد دست راست، در مراحل پیشرفتهتر سرطان ریه به شکل مستقیم به دستها منتقل میشود.
برخی از علائم سرطان ریه نیز عبارتست از:
- سرفه مزمن
- تنگی نفس و مشکلات تنفسی
- کاهش وزن بیدلیل
- خستگی و ضعف عمومی
- خونریزی یا سرفه خونی
سرطان کبد
سرطان کبد نیز در مبتلایان، موجب انتشار درد به نواحی مختلف بدن به ویژه گسترش تومور به بافتهای اطراف مانند دیافراگم و اعصاب میشود که در این موارد، درد به کتفها و دستها نیز انتقال مییابد.
برخی از علائم سرطان کبد نیز عبارتند از:
- زردی پوست و چشمها
- کاهش وزن بیدلیل
- درد در ناحیه شکم و کبد
- بی اشتهایی
- ضعف و خستگی
- تورم در شکم
سرطان استخوان
این نوع سرطان به ویژه در مواردی که تومور در استخوان دست یا کتف ایجاد شده است، موجب درد شدید در این نواحی میشود که اغلب در قسمت استخوان منتشر و با وارد شدن فشار به آن، تشدید میشود. این نوع درد دست راست که مزمن و غیر قابل وصف است، نشانهای وجود سرطان استخوان در فرد است.
علائم سرطان استخوان نیز شامل موارد زیر است:
- درد شدید و مداوم در استخوان
- تورم یا تغییر شکل استخوانها
- شکستگی استخوان بدون دلیل واضح
- کاهش توان حرکتی و عضلانی
سرطان پانکراس
این نوع سرطان نیز در مراحل پیشرفته، موجب فشار به بافتهای اطراف و ایجاد درد در نواحی کتف یا دست میشود. این نوع درد دست راست، اغلب مبهم و از ناحیه شکم شروع میشود و به شکل غیر مستقیم، به نواحی بالاتر بدن مانندشانه و دست میرسد.
برخی از علائم سرطان پانکراس یا لوزالمعده عبارتست از:
- درد ناحیه شکم یا پشت
- زردی پوست و چشم
- کاهش وزن بیدلیل
- حالت تهوع و استفراغ
- مشکلات گوارشی مانند نفخ
سرطان غدد لنفاوی
یکی از شایعترین سرطانهای سیستم لنفاوی، لنفوم یا سرطان غدد لنفاوی است که با بزرگ شدن تودههای لنفاوی در ناحیه گردن و زیر بغل، به اعصاب فشار میآورد و موجب انتشار درد در دست راست خواهد شد.
برخی از علائم این نوع سرطان نیز عبارتست از:
- تورم و حساسیت در گردن یا زیربغل
- تب و تعریق شبانه
- کاهش وزن بیدلیل
- خستگی و ضعف
رابطه درد دست راست با سرطان سینه
درد دست راست با وجود سرطان سینه یا پستان نیز در افراد ارتباط دارد که این امر، به ویژه زمانی مطرح میشود که تومور، به غدد لنفاوی زیر بغل گسترش پیدا کند. این وضع، موجب فشار روی اعصاب دست و ایجاد درد، سوزش یا بیحسی در بازو و دست خواهد شد.
علاوه بر این، درد دست راست در سرطان سینه، اغلب با نشانههای دیگری مانند سندروم بافت(شبکه) زیر بغل، تغییرات در بافت پوست سینه و احساس وجود توده یا گره در سینه نیز همراه است که نشان دهنده پیشرفت و گسترش سرطان به خارج از بافت اصلی پستان است.
مشکلات و دردهای شایع در سرطان سینه
درد ناشی از سرطان سینه در مبتلایان، اغلب به شکل درد شدید و ثابت به همراه تیر کشیدنهای ناگهانی در ناحیه سینه است که ممکن است همراه با احساس سنگینی یا حساسیت بیش از حد باشد و اغلب در یک قسمت خاصی از سینه یا زیر بغل احساس شود.
هر چند این نوع دردها، همیشه به معنی وجود سرطان نیستند و ممکن است دلایل دیگری مانند تغییرات هورمونی، کیستها یا بیماریهای خوش خیم داشته باشد. با توجه به همه موارد گفته شده، در صورتی که این نوع دردها در افراد پایدار باشند و یا با علائم دیگری مانند فرو رفتگی نوک سینه، تغییر شکل سینه، ترشحات خونی یا تودهها و گرهها همراه باشد، لازم است هر چه سریعتر برای بررسی دقیق به پزشک متخصص مراجعه شود.
ارتباط درد کتف و سرطان پستان
کتف، شامل مجموعهای از استخوانها، عضلات، رباطها، تاندونها، اعصاب و رگهای خونی متصل و پیچیده به هم است که برای تنظیم حالت بدن و کمک به حرکت دستها با هم همکاری دارند.
برخی از عملکردهای کتف، شامل جای دادن انتهای توپی شکل استخوان بازو، صفحه اتصال چندین ماهیچه و رباط، انعطاف و ثبات بازو در جهات مختلف و غیره است.
در برخی موارد، درمان برخی سرطانها بر استخوان کتف و بسیاری از عملکردهای گفته شده تأثیر میگذارد و با تغییر اندازههای رباط و ماهیچه حرکت کتف را برای فرد دردناک خواهد کرد و احتمال بروز جراحات در کتف را افزایش خواهد داد.
در برخی موارد نیز درد کتف، ناشی از وجود سرطانها مانند سرطان پستان است که وقتی سرطان از پستان به استخوان، کبد یا قسمتهای دیگر سرایت کند، این درد رخ خواهد داد.
احساس درد استخوان کتف مرتبط با سرطان پستان چه احساسی است؟
نوع درد احساس شده، اغلب بستگی به علت آن دارد که در برخی موارد، آسیبهای عصبی ناشی از فیبروز ناشی از رادیوتراپی یا درآوردن غدد در پستان، برداشتن بافت پستان یا برداشتن غدد لنفاوی، موجب درد شدید کتف در افراد مبتلا خواهد شد.
علاوه بر این، ممکن است در برخی موارد، هنگام حرکت بازوها به سمت بالا یا پایین نیز احساس درد شدید وجود داشته باشد که همراه با تعریق فراوان، سفتی عضلات یا بیحسی است. در صورتی که درد کتف ناشی از گسترش سرطان باشد، اغلب موجب دردی عمیق و مبهم در مفاصل یا استخوانها خواهد شد و نزدیک بودن درد به کتف راست، نشانه درگیر شدن کبد خواهد بود.
چه زمانی باید برای درد کتف یا دست به پزشک خون و آنکولوژی مراجعه کرد؟
هر چند درد دست راست و کتف در بسیاری موارد ناشی از مشکلات سطحی است، با این حال در موارد نادر نیز نشانهای از وجود بیماریهای جدی مانند سرطان باشد.
البته توصیه میکنیم که قبل از مراجعه به پزشک خون و آنکولوژی، ابتدا برای تشخیص منشا درد به پزشک ارتوپد مراجعه کنید، پزشک با بررسی دقیقتر دلایل بروز درد، منشا آن را پیدا خواهد کرد و درصورت لزوم شما را به متخصص خون و آنکولوژی ارجاع خواهد داد. درصورت تجربه علائم زیر، حتما به پزشک مراجعه کنید تا برای تشخیص دلایل احتمالی درد در دست راست بررسی شوید:
داشتن درد شدید و مداوم
در صورتی که درد دست یا کتف به شکل شدید و ادامه داری باشد و یا با علائم دیگری همراه شود، باید به متخصص خون مراجعه شود.
برخی از این علائم، شامل موارد زیر هستند:
- کاهش وزن بیدلیل و ناگهانی که نشانه وجود سرطانها یا اختلالات خونی است.
- تب و تعریق شبانه همراه با درد که نشانه عفونت یا اختلالات خونی مانند لنفوم یا لوسمی است.
- خستگیهای غیر طبیعی که نشانهای از کم خونی یا سرطان است.
- تودههای قابل لمس در گردن، زیر بغل یا نواحی دیگر که نشانه اختلالات خونی یا لنفوم است.
- مشکلات تنفسی که نشانه مشکلات قلبی یا سرطان ریه است.
درد ناگهانی در کتف یا دست راست
داشتن دردهای ناگهانی در دست راست یا کتف، نشانهای از وجود حمله قلبی یا آمبولی ریه است که با وجود علائمی مانند فشار شدید در قفسه سینه، تنگی نفس، تعریق فراوان، تهوع یا سرگیجه باید به متخصص خون مراجعه کرد. در برخی موارد نیز دردهای ناگهانی در کتف یا دست راست، ناشی از فشار به اعصاب یا دیسک گردنی است که در صورت تشدید درد باید به پزشک مراجعه شود.
وجود دردهایی همراه با خونریزی یا کبودی غیر عادی
در صورتی که درد دست یا کتف با خونریزی یا کبودی غیر عادی نیز همراه باشد، نشانهای از اختلالات خونی مانند کم خونی، لوسمی یا اختلالات انعقادی است که منجر به خونریزی زیر پوستی، کبودی غیر عادی یا درد در دست و کتف میشود.
در این موارد باید با مراجعه به متخصص خون آزمایشات لازم برای بررسی عملکرد مغز استخوان را انجام داد. پزشک نیز از طریق تستهایی مانند شمارش سلولهای خونی، بررسی میزان پلاکت و سایر فاکتورهای خونی و غیره، تشخیص دقیقتر و درمان بهتری را ارائه خواهد داد.
داشتن سابقه سرطان یا بیماری خونی
در صورتی که فردی دارای سابقه خانوادگی سرطان مانند سرطان ریه، سرطان کبد یا لنفوم باشد و دارای درد در ناحیه دست یا کتف نیز باشد، باید برای ارزیابی و بررسی دقیقتر به متخصص خون مراجعه نماید. زیرا در این شرایط، وجود درد نشانهای از متاستاز یا گسترش سرطان به دیگر نواحی بدن است که پزشک میتواند با انجام آزمایشات خاص مانند سی تی اسکن، آزمایش خون و بیوپسی، در تشخیص و درمان بیماری به فرد کمک کند.
وجود درد به همراه تغییرات در پوست یا بافتها
در صورتی که درد دست یا کتف به همراه تغییرات در پوست یا بافتهای اطراف باشد، نشانهای از بیماریهای التهابی، عفونت یا سرطان است که به طور مثال در سرطان پوست یا سرطان غدد لنفاوی، این تغییرات در پوست و بافت اطراف آن کاملاً مشهود است.
وجود درد بدون دلیل واضح
در مواردی که دردهایی با دلیل مبهم در دست یا کتف فرد به صورت مداوم ادامه یابد، لازم است به پزشک متخصص خون مراجعه شود. این دردها در اغلب موارد، ناشی از مشکلات داخلی مانند اختلالات گوارشی است که به کتف و دست انتشار پیدا میکند.
درمانهای خانگی برای درد دست راست
در اغلب موارد، برای درمان درد دست راست، نیازی به درمانهای دارویی و ویزیت پزشک نیست و میتوان با استفاده از درمانهای خانگی، طیف وسیعی از آسیبهای ناشی از درد دست راست یا کتف را درمان کرد.
در ادامه، برخی از روشهای درمان خانگی درد دست را بررسی خواهیم کرد:
- استراحت کافی و عدم استفاده از دست آسیب دیده
- استفاده از کمپرس یخ به مدت ۲۰ دقیقه بر روی دست آسیب دیده
- فشردهسازی ناحیه آسیب دیده توسط یک باند نرم
- بالا نگه داشتن دست آسیب دیده از سطح قلب
- ماساژ ناحیه دردناک و عضلات اطراف آن
- استفاده از گرما با وقفههای ۲۰ دقیقهای برای دردهای دست راست
- مصرف داروهای ضد التهابی و غیر استروئیدی مانند ایبوپروفن برای کاهش درد و التهاب ناشی از بیماریها
- انجام تمرینات فیزیوتراپی به منظور کاهش درد دست یا کتف
- استفاده از داروهای گیاهی و مکملهای سنتی مانند کندر هندی، زردچوبه، روغن زیتون، روغن سیاهدانه و غیره، برای ماساژ دست
منبع: bybysaratan.com
