زوم لایف؛ کمک به زندگی بهتر

عفونت دندان یا آبسه لثه چیست؟

عفونت دندان یا آبسه لثه چیست؟

عفونت دندان یا آبسه لثه چیست؟

عفونت دندان به طور عمده نتیجه عدم درمان پوسیدگی دندان است. عفونت دندان یا آبسه لثه، کیست پر از چرکی است که در اطراف ریشه دندان عفونی تشکیل می شود و هر کس از کودکان تا سالمندان می تواند به آن مبتلا شود.

اگر شما دندانی دارید که درد آن بهتر نمی شود و مداوم است به احتمال زیاد به عفونت دندان مبتلا شده اید و نیاز به درمان دندانپزشک یا متخصص ریشه دندان دارید. اگر عفونت دندان درمان نشود عفونت می تواند به فک، گردن، سر و یا سایر قسمت های بدن گسترش یابد.

دسترسی سریع به عناوین:

اگر نمی دانید عفونت دندان یا آبسه چیست و می خواهید با علائم، علت و درمان عفونت دندان آشنا شوید، ادامه مطلب را مطالعه کنید.

عفونت دندان یا آبسه چیست؟

عفونت دندان که به آن دندان آبسه نیز می‌گویند، یک اصطلاح عمومی است که برای توصیف دندانی که دچار عفونت و تورم شده است، به کار می رود. هنگامی که پوسیدگی دندان اتفاق می افتد، باکتری در دندان ها، لثه ها و مغز استخوان ایجاد بی نظمی می کند، که پالپ و آب را احاطه کرده و موجب تورم و ایجاد آبسه می شود.

انواع عفونت دندان

درباره آبسه های دندانی چه می دانید؟ آبسه های دندانی انواع مختلفی دارند که به محل ایجاد عفونت بستگی دارد. به طور کلی سه نوع عفونت دندان وجود دارد که عبارتند از:

آبسه پرایاپیکال

1. آبسه پرایاپیکال، Periapical abscess

باکتری ها را از طریق حفره های کوچک ناشی از پوسیدگی دندان یا پوسیدگی وارد دندان می شوند که در لایه سختی دندان قرار دارند. پوسیدگی در نهایت لایه نرم تر از بافت زیر مینا را تخریب می کند، که دنتین نامیده می شود. اگر عفونت ادامه یابد، حفره در نهایت به پالپ داخلی نرم در دندان نفوذ می شود و آلوده می شود.

این به عنوان پالپیت شناخته شده است. همانطور که پالپیت پیشرفت می کند، باکتری ها مسیر خود را برای استخوان هایی که اطراف آن هستند و از دندان حمایت می کنند و به نام استخوان آلوئولار نامیده  می شوند، تشکیل می دهند و آبسه پریآپیکال تشکیل می شود.

آبسه پریودنتال

2. آبسه پریودنتال، Periodontal abscess

هنگامی که باکتری هایی که در پلاک وجود دارند، لثه ها را آلوده می کنند، بیمار دارای پریودنتیت است. لثه ها ملتهب می شوند، که می تواند بافت اطراف ریشه دندان را از پایه دندان جدا کند. پریودنتال، یک شکاف کوچک، زمانی تشکیل شده که پایه پریودنتال از ریشه جدا می شود.

همانطور که باکتری در پريودنتال ایجاد می شود، آبسه پريودنتال شکل می گيرد. بیماران می توانند آبسه های پریودنتال را در نتیجه یک روش دندانی ایجاد کنند که به طور تصادفی باعث جابجایی پرتوگرافی می شود.

همچنین استفاده از آنتی بیوتیک ها در پریودنتیت بدون درمان، که می تواند علائم یک آبسه را پنهان کند، می تواند منجر به آبسه پرتوودنت شود. گاهی اوقات آسیب لثه می تواند به آبسه های پريودنتال منجر شود، حتی اگر پريودنتيت وجود نداشته باشد.

آبسه لثه

3. آبسه لثه، Gingival abscess

آبسه لثه در کودکان و بزرگسالان فقط بافت لثه را تحت تاثیر خود قرار می دهد و تاثیری بر روی دندان یا بافت بین دندانی ندارد.

علائم عفونت دندان چیست؟

اگر می خواهید عفونت دندان را با داروهای خانگی درمان کنید، باید علائم را سریعا تشخیص دهید ،که شامل موارد زیر است:

دندان و لثه درد از علائم عفونت دندان

این علائم قابل تشخیص ترین نوع از عفونت دندان است.التهاب، می تواند درد پایدار ایجاد کنداین درد هنگام جویدن افزایش میابد . این درد می تواند موجب بی خوابی شود.

حساسیت به غذاهای گرم و سرد از نشانه های عفونت دندان

موقع خوردن غذای سرد و گرم دندان دچار درد می شود و بیمار احساس طعم تلخ در دهان می کند.

هالیتوزیس در عفونت دندان

نفس بوی بد میگیرد. این نشانه نباید صرفا به دلیل بهداشت دهان و دندان ضعیف باشد، بلکه به علت آبسه دندان است.التهاب عفونت است ،که باعث ایجاد بوی بد دهان می شود.

عفونت دندان و لایه سفید در اطراف ریشه

در صورتی که سطح اطراف دندان ها قرمز شود، همراه با لاتکس سفید، خطر ابتلا به آبسه دندان تا 90٪ افزایش میابد.

تب و سردرد در عفونت دندان

وقتی دچار التهاب و تب شدید میشوید، نشان میدهد عفونت در سطح بسیار جدی قرار دارد ، همراه با تب احساس خستگی میکنید، گره های لنفاوی در گردن ظاهر می شود.

تورم صورت، گونه ها و گردن در عفونت دندان

رشد عفونت نقاط دیگر صورت را تحت تاثیر قرار می دهد و موجب تورم دیگر نقاط می شود.

از دیگر علایم عفونت دندان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

  • سخت شدن تنفس؛
  • تب و لرزتورم در لثه؛
  • تغییر رنگ لثه؛
  • چرک های مرطوب و خیس در دهان؛
  • درد در ناحیه گوش (گوش درد)؛
  • تورم های شدید در فکین؛
  • دندان درد و احساس کسالت؛
  • سرگیجه؛
  • احساس مزه های تلخ در دهان؛

چرا دندان عفونت میکند؟

چرا دندان عفونت می کند؟

دندان شما از خارج سخت به نظر می رسد اما از داخل از مجموعه ای از اعصاب، بافت های مرتبط به هم و رگ های خونی تشکیل شده است. در بعضی از موارد دندان عفونی می شود که می تواند نتیجه:

  • کرم خوردگی یا پوسیدگی دندان؛
  • بیماری لثه، همچنین به عنوان بیماری پریودنتال شناخته می شود؛
  • دندان ترک خورده.

اگر عفونت را درمان نکنید، می توانید پالپ دندانی که همان مجموعه ای از بافت همبند و اعصاب و رگ ها است را از بین برده و به عفونت منجر شود دو نوع رایج عفونت دندان وجود دارد:

  • عفونت پری اپیکال که در نوک ریشه دندان شما شکل می گیرد.
  • عفونت پریودنتال که بر استخوان کنار دندان تاثیر می گذارد.

شما می توانید بیش از یک عفونت دندان داشته باشید. یا عفونت می تواند از طریق استخوان عبور کند و در چندین نقطه دیگر نیز ظاهر شود. اما هر یک فقط به یک دندان مربوط می شود.

عفونت دندان

تشخیص عفونت دندان

برای تشخیص عفونت دندان توجه به نکات زیر الزامی است:

  • درد دهان؛
  • ورم لثه؛
  • قرمزی لثه؛
  • مزه بد در دهان؛
  • درد وقتی چیزی میخورید؛
  • دل درد؛
  • تب؛
  • تورم غدد لنفاوی؛
  • مشکل تنفس یا بلع.

گاهی اوقات عفونت دندان باعث ایجاد یک برآمدگی جوش مانند روی لثه می شود. اگر شما آن را فشار داده و مایعی از آن خارج شود این یک شرط مطمئن است که شما عفونت دندان دارید این مایع به احتمال زیاد چرک خواهد بود.

کم کردن درد عفونت دندان

تا زمانی که به دندانپزشک خود مراجعه کنید انجام برخی از کارهایی میتوانید درد دندان آسیب دیده را کمی تسکین دهد:

  • چیزی که خیلی گرم یا خیلی سرد باشد نخورید و نیاشامید.
  • اطراف دندان آسیب‌دیده را نخ دندان نکشید.
  • با طرف دیگر دندان خود که سالم است غذا بخورید.
  • از مسواک نرم استفاده کنید.

پیشگیری از عفونت دندان

پیشگیری از عفونت دندان

هدف اصلی این است که از عفونت دندان خلاص شوید برای انجام این کار متخصص ریشه معمولا موارد زیر را تجویز خواهد کرد.

  • آنتی بیوتیک ها: اگر عفونت از محل آبسه به فک تان یا دورتر از بدن شما پخش شده باشد، احتمالا باید آنتی بیوتیک مصرف کنید. با این حال، آبسه را درمان نخواهد کرد.
  • کشیدن دندان: اگر دندانپزشک نتواند دندان را نجات دهد، باید دندان را بکشد.
  • عصب کشی: این مورد از رایج ترین درمان های عفونت دندان است که می تواند دندان شما را حفظ کند.دندان پزشک با مته پالپ دندان را تا نزدیکی لثه تراش خواهد داد و سپس مجددا دندان را با مواد مخصوص پر خواهد کرد. شما می توانید حتی تاج دندان را نیز با این مواد پر کنید. و ظاهر دندان عصب کشی شده عینا مانند دندان های دیگر شما خواهد بود.
  • جراحی: ممکن است برای درمان عفونت پریودنتال نیاز باشد.

به یاد داشته باشید، اگر عفونت دندان قطع شود، درد شما کاهش می یابد، اما شما هنوز هم نیاز به درمان دندانپزشک یا متخصص ریشه دارید.

این مراحل ساده را انجام دهید تا دندان ها و لثه ها را سالم نگه دارید:

  • از خوردن انواع اسنک ها مانند چیپس و پفک به عنوان میان وعده اجتناب کنید.
  • محدود کردن غذاها و نوشیدنی های شیرین، شیرینی ها و نوشابه زیرا منجر به پوسیدگی دندان شده که در نهایت منجر به عفونت دندان می شوند.
  • در صورتی که یک دندان شل شده یا شکسته دارید، قرار ملاقات دندانپزشک را در اسرع وقت انجام دهید.
  • نخ دندان کردن روزانه برای تمیز کردن لکه های سخت بین دندان ها و لثه ها.
  • دندان های خود را دو بار در روز به مدت دو دقیقه با خمیر دندان حاوی فلوراید مسواک بزنید.
  • به طور منظم دندان ها را چکاپ کرده و آن ها را تمیز نگه دارید.

عفونت در دندان کشیده شده

اگر متوجه شود خطر عفونت در شما وجود دارد، ممکن است پیش و پس از کشیدن دندان آنتی بیوتیک برایتان تجویز کند. کشیدن ناقص دندان به صورتی که ریشه دندان در فک باقی مانده است. دندانپزشک شما معمولا ریشه دندان را میکشد تا از عفونت جلوگیری کند اما گاهی اوقات بر جای گذاشتن رأس کوچک ریشه، خطر کمتری دارد.

عوارض کشیدن دندان عفونی

اگر ناگزیر مجبور به کشیدن دندان عفونی خود شدید ممکن است با عوارضی مواجه شوید.حفره خشک یک عارضه متداول پس از کشیدن دندان است و زمانی اتفاق می افتد که در حفره لخته خون نتواند تشکیل شود یا لخته ای که تشکیل شده، کنده شود. این اتفاق موجب میشود استخوان پشتیبان و عصبها در معرض هوا و غذا قرار بگیرند. اغلب حفره خشک کاملا دردناک است و دو تا پنج روز پس از کشیدن دندان اتفاق می افتد و میتواند بوی بد یا طعم بد دهان را ایجاد کند.

اگر یکی از دندانهای بالایی کشیده شود، سوراخی ممکن است در یکی از نواحی سینوس تشکیل شود. معمولا این حالت خود به سرعت بهبود می یابد اما اگر چنین نشود ممکن است لازم باشد دوباره به دندانپزشک مراجعه کنید.

اگر دندانی در فک مقابل وجود نداشته باشد، حفره دندانِ کشیده به مرور زمان جا به جا میشود و احتمالا ریشه نمایان شده و به تغییرات دما حساس میشود. به ویژه زمانی که چند دندان کشیده شده باشند، مشکل بلند مدت محتمل دیگر نازک شدن استخوان فک است که در نتیجه این اتفاق، آسانتر می شکند.

عفونت دندان عصب کشی شده

عفونت دندان عصب کشی شده

عصب کشی دندان درمانی غیر قابل پیش بینی است و احتمال درد و عفونت دندان بعد از عصب کشی و متعاقب آن کشیدن دندان وجود دارد. در صورتیکه مقدار عفونت دندان کم بوده و ریشه دندان را درگیر نکرده باشد و فقط مربوط به استخوان و لثه اطراف دندان باشد. بعد از استفاده ی داروهای ضد عفونت مشکل برطرف می شود.

یکی از علل عفونت  و تورم بعد از عصب کشی ، نفوذ مواد ریز شده باقیمانده عصب در هنگام عصب کشی به نوک ریشه دندان و داخل بافت دور دندان است که معمولاً غیر قابل پیشگیری است، و در صورتیکه مقاومت بدن مناسب باشد سریع این مواد جذب و درد وعفونت بر طرف خواهد شد.

یکی دیگر از علل عفونت و درد بعد از عصب کشی وجود ضایعه و عفونت در استخوان و لثه اطراف دندان عصب کشی شده است، ترشحات این عفونت معمولاً قبل از عصب کشی از طریق حفره موجود در پوسیدگی دندان خارج شده و به همین دلیل این عفونت قبل از عصب کشی خود را نشان نمی دهد و بعد از عصب کشی و بسته شدن راه خروجی ترشحات عفونت، این ترشحات در جستجوی راهی برای خروج بوده که ایجاد فشار در نوک ریشه دندان شده و باعث تورم و درد می شود.

کانال تلگرام زوم لایف
ارسال نظر
عکس خوانده نمی شود
تعداد نظرات (16)
  1. Mortezaghasmi در 10 بهمن 1399
    دندانهای نامرتب کج کوله دارم و شمردم نزدیک هفت تا دندان اضافه دهنمه کدوم پزشک جیگر داره بیاد درست کنه پول میدم هرچقد که بخاد همون جا کارت به کارت میکنم همدانم ۰۹۱۸۵۰۵۷۹۳۳ شمارمه ایمیلم خرابه
    پاسخ
  2. محمد رضا بنایان در 18 مهر 1399
    سلام و عرض خسته نباشید.
    دندان نیش بالا عفونت کرده و تا زیر چشم به شدت متورم شده.
    دندان درد شدید ندارم. ولی تورم اذیتم میکنه.
    از درمان های پیشنهاد شده این سایت استفاده کردم و مفید بود.ممنون.
    پاسخ
  3. رضا محمدزاده در 18 مهر 1399
    سلام. لثه ی بالایی و پایینی من مدتیه عفونت داره. تازگیها زیر چانه م یکم متورم شده فکر کنم غده لنفاویه و کنار لثه ی پایینی هم انگار چیزی شبیه غده سفت شده هست که با فشار درد کمی داره. سوال من اینه که به دندانپزشک مراجعه کنم یا متخصص غدد؟ با تشکر
    پاسخ
    1. مجله زوم لایف
      مجله زوم لایف در 18 مهر 1399

      سلام، ابتدا به دندانپزشک مراجعه بفرمایید.

      پاسخ
  4. saber در 16 فروردین 1399
    سلام دکتر بنده دندون عقلم عفونت کرده و زیرگلوم تورم کرده زبونمم کامل نمیتونم بیرون بیارم درد میکنه میتونم الان بکشمش؟؟؟ اخه همه میگن دندونی عفونت کرده ودرد میکنه اول باید خوب بشه وعفونتش خشک بشه بعد درمانش کرد ایا درست میگن؟ ممنون
    پاسخ
    1. مجله زوم لایف
      مجله زوم لایف در 17 فروردین 1399

      سلام، بنده دکتر نیستم و هیچ پزشکی بدون معاینه نمیتونه به شما بگه که باید دندان رو الان بکشید یا خیر! حتماً از بین بردن عفونت و بعد کشیدن دندان به دندانپزشک مراجعه کنید.

      پاسخ
  5. محمود در 3 فروردین 1399
    سلام آقای دکتر
    لثه های من خیلی عفونت شدید دارن و همه دندانهای من پوسیده شده هست هر دارویی که مصرف میکنم تاثیری ندارد راه چاره چیه
    پاسخ
    1. مجله زوم لایف
      مجله زوم لایف در 3 فروردین 1399

      سلام، محمود عزیز بنده دکتر نیستم :)

      هیچ پزشکی بدون معاینه، راه‌حل ارائه نمی‌کند و برای بررسی لث‌ها و درمان حتماً و حتماً به دندانپزشک باید مراجعه کنید.

      پاسخ
  6. نیما در 21 دی 1398
    با سلام‌و خسته نباشید یک سوالی داشتم خانمه من دندان عقلش احتیاج به جراحی داشته و بعد از عکس گرفتن دکترش گفت که لثه اش عفونت کرده و بعد از کشیدن دندان الان ۳ روز میشه که صورت خانمم ورم کرده و درد خیلی بده داره میخواستم یه راهنمایی کنید من رو با سپاس و تشکر
    پاسخ
    1. مجله زوم لایف
      مجله زوم لایف در 21 دی 1398

      سلام، پاسخ این سوال و علت این موضوع رو باید از دکتر بپرسید و تو اینترنت دنبال جواب نباشید.

      پاسخ
  7. bahar در 15 دی 1398
    سلام. من دندان فک بالام دومی چپ. 8سال پیش عصب کشی شده و الان دوهفتس به شدت درد میکنه تورم هم نداره ولی دردش جوریه که حتی زبان یا لب هم بهش میخوره درد میگیره.. ممنون میشم راهنمایی کنید
    پاسخ
    1. مجله زوم لایف
      مجله زوم لایف در 15 دی 1398

      سلام، درد دندان می‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد. شما برای معاینه و بررسی علت این موضوع باید به دندانپزشک مراجعه کنید.

      پاسخ
  8. یگانه حسینی در 28 آذر 1398
    سلام و خسته نباشید...
    یه مدتی بود که یکی از دندون های پایین سمت راستم با اینکه دردی نداشت دائما آبسه میزد و از اونجایی که کنار دندون شماره 7میزد منم فکر میکردم که مشکل از این دندونمه
    اما بعد از اینکه رفتم پیش متخصص ریشه و معاینه انجام شد و عکس گرفتند گفتند که مشکل از دندون شماره 6هست.الآن سوال من اینه که پس چرا آبسه ها کنار دندون 7میزد؟؟؟
    پاسخ
    1. مجله زوم لایف
      مجله زوم لایف در 30 آذر 1398

      سلام، خانم حسینی بهتر بود این سوال را ایز متخصص ریسه می‌پرسیدید، چون با حدس و گمان نمی‌شود پاسخ داد و باید شرایط دندان‌ها بررسی شود.

      اگر از تشخیص متخصص ریشه مطمئن نیستید، می‌توانید به متخصص دیگری مراجعه کنید تا اطمینان حاصل شود و سپس به درمان فکر کنید.

      پاسخ
  9. رضا در 23 آبان 1398
    سلام خسته نباشید.من یه هفته پیش دندون ۶ پایین رو کشیدم.بعد فکرکنم عفونت داشته به هر حال دندونم رو کشیدم بعد ۳ روز درد دندونم بیشتر شد. یعنی هر وفت با زبونم لثه رو فشار میدادم لثم درد میکرد.بعد این درد میزد به دندون بقلیش. بعد رفتم پیش یه دکتر دیگه جای دندون رو یکمی دستکاری کرد و یه ماده که بین مشکی و خاکستری بود گذاشت اونجا بعد دیگه لثه رو که فشار میدادم دیگه درد نمیکرد دندون بقلیش هم خوب شد. بعد دو روز رفتم مطب دکتر و اون ماده رو در اورد بعد گفت کامل خوب نشدع و ممکنه دو باره بعد چند روز بازم درد بگیره. استخون جای دندون که کشیدم یکمی سفید بود. بعد یه روز الان جای دندونم یکمی سفید شده.انگاری یه مادی سفید تو خونه وقسمتی از استخون سفیده. ولی هنوز دردی ندارم. این سفیدیا عفونت یا یه چیز دیگست؟؟
    پاسخ
    1. مجله زوم لایف
      مجله زوم لایف در 23 آبان 1398

      سلام، رضا جان این سوال رو باید از پزشک بپرسی و ممکنه پزشک هم بدون معاینه به سوال شما پاسخ نده.

      پاسخ
      1. رضا در 23 آبان 1398
        به طور کلی میشه عفونت رو با انتی بیوتیک درمان کرد
        ممنون از زحماتت و پاسخ به موقعون
        پاسخ
        1. مجله زوم لایف
          مجله زوم لایف در 24 آبان 1398

          بله درسته، پزشکان نیز قبل از انجام کارهای دنداپزشکی، در صورت عفونت برای بیمار آنتی‌بیوتیک تجویز می‌کنند.

          سلامت باشید

          پاسخ
  10. hossein در 25 مهر 1398
    خسته نباشید
    من چندروز پیش دندونمو پر کردم،،قبل پرکردنش عفونت از حفره دندان خارج میشد الان که پرش کردم دو مرتبه لثم جوش چرکی زده که دکتر گفتش طبیعیه و عفونت داره خارج میشه،،
    میخاستم نظر شمارو بدونم؟؟
    پاسخ
    1. مجله زوم لایف
      مجله زوم لایف در 25 مهر 1398

      سلام، قطعاً باید بعد از معاینه نظر داده بشه و بهتر به نظر دکتر پسنده کنید.

      پاسخ
  11. Reza در 19 اسفند 1397

    سلام دکتر

    به مدت یک سال بعد از کشیدن دندان فکرمیکنم یک عفونت دندان دارم

    ولی هیچ کدام از این علاعمی را که گفتید ندارم 

    فقط در همون ناحیه حالت بنفش در امده و یک بار هم به پزشک مراجعه کردم که ان را شکافت و بعد چند تا قرص داد

    خوب نشد و حالا دوباره به پزشک دیگری مراجعه کردم و من را برای عکس ctفرستاده

    میخواهم بدانم راه علاج این بیماری چیست؟

    و ایا ممکن است به سرطان مبدل شده باشد؟

    من 63سال سن دارم

    لطفا راهنمایی کنید

    پاسخ
    1. مجله زوم لایف
      مجله زوم لایف در 19 اسفند 1397
      سلام، در اول یک توضیح باید بدم که بنده دکتر نیستم و مطالبی که در زوم لایف منتشر می شود، به نقل از منابع معتبر است.
      در رابطه با مشکلی که برای شما پیش آمده، حتماً باید متخصص دندانپزشک بعد از بررسی نظرش را اعلام کند. توصیه می شود به هیچ وجه خود درمانی نکنید.
      پاسخ
  12. v در 30 مهر 1397
    سلام - ممنون بابت مطلب خوبتون.
    مدت ها قبل عصب کشی در دندان جلو بالا داشتم که بعدا عفونت کرد .. پس از درمان ظاهرا همه چیز خوب بود ولی بعدا متوجه شدم که عفونت سینوس مکررا اتفاق می افتد و گاهی گوش تیر میکشد ... با توجه مطالبی که خوانده ام احتمال می دهم فیستول به سینوس ایجاد شده باشد .. که چنین ارتباط هایی قابل تامل بوده و لازم است پزشکان دقت بیشتری داشته باشند و کوچکترین جزئیات را بررسی کنند . به دلیل درونی بودن مشکل اگر راه حلی غیر از جراحی برای چنین مشکلی میشناسید لطفا معرفی نمایید با تشکر
    پاسخ
    1. مجله زوم لایف
      مجله زوم لایف در 30 مهر 1397
      سلام،
      خواهش می کنم. برای رفع این مشکل باید پزشکان متخصص راهکاری ارائه دهند.
      پاسخ