زوم لایف؛ کمک به زندگی بهتر

کاربردهای چت بات‌های هوش مصنوعی در پزشکی؛

کاربردهای چت بات‌های هوش مصنوعی در پزشکی؛

کاربردهای چت بات‌های هوش مصنوعی در پزشکی؛

تشخیص بیماری و مشاوره پزشکی تا اطلاع‌رسانی و جمع‌آوری داده‌های پزشکی همگی به کمک چت بات های هوشمند: چت‌بات‌های مجهز به هوش مصنوعی که با نام چت‌بات‌های هوشمند یا AI chatbots شناخته می‌شوند.

در کسب و کارهای بسیاری در صنایعی گاه بسیار متنوع به کار گرفته شده‌اند و به سرعت هم در حال فراگیر شدن هستند. بسیاری از کسب و کارهای خدماتی، فروشگاه‌های اینترنتی و باقی فعالان حوزه ای‌کامرس، در حال استفاده از نسل‌های مختلف ربات‌های گفتگوگر هستند؛ از چت‌بات‌های ساده تا چت‌بات‌های هوشمند. در این میان یک پرسش پیش می‌آید؛ آیا می‌توان از چت بات‌های هوشمند در صنایع پزشکی و خدمات درمانی هم استفاده کرد. آیا در زمینه‌ای که با سلامتی جامعه در پیوند است، می‌توان به هوش مصنوعی اعتماد کرد؟ به نظر می‌رسد پاسخ به این پرسش مثبت است و از همین حالا، کاربردهای زیادی در زمینه خدمات درمانی برای چت‌بات‌های هوشمند، در نظر گرفته شده است.

در این نوشته قصد داریم کاربردهای چت‌بات‌های هوشمند در حوزه بهداشت و درمان را بررسی کنیم:

  • آموزش و پشتیبانی از بیماران: چت‌بات‌های هوشمند می‌توانند به بیماران اطلاعات ویژه و شخصی‌سازی‌شده متناسب با شرایط سلامتی، داروها و برنامه درمانی‌شان ارائه دهند. این چت‌بات‌ها می‌توانند به سوالات پرتکرار بیماران پاسخ دهند و به آن‌ها نکاتی درباره اصلاح سبک زندگی و تندرستی‌شان عرضه کنند و آنان را به گونه‌ای آگاه کنند که بتوانند روند درمانی خود را بهتر سپری کنند.
  • نوبت‌گیری هوشمند و آنلاین: چت‌بات‌های هوشمند می‌توانند مدیریت فرایند نوبت‌دهی پزشکان و مراکز درمانی را به صورت شبانه‌روزی و در هفت روز هفته انجام دهند و عامل انسانی را از این فرایند فرساینده و تکراری آزاد کنند. همچنین مراجعه‌کنندگان را از گفتگو و چانه‌زنی با یک اپراتور انسانی خسته و کلافه رها می‌کنند.
  • فرایند تریاژ و تشخیص اولیه: در هر مرکز اورژانس، بخشی به نام تریاژ وجود دارد که مسئول بررسی علائم اولیه بیمار و تشخیص میزان اضطرار و هدایت وی به بخش متناسب است. چت بات‌های هوشمند می‌توانند فرایند تریاژ را آنلاین و هوشمند کرده و با دریافت تاریخچه بیماری، نشانه‌های بالینی و شرایط بیمار، او را متناسب با میزان اولویت زمانی، در نزدیک‌ترین بخش و مرکز درمانی پذیرش کنند.
  • یادآوری و زمان‌بندی فرایندها: چت‌بات‌ها می‌توانند متناسب با برنامه درمانی هر بیمار، زمان مصرف داروها یا کنترل‌های پزشکی را به او یادآوری کنند و خطر به هم خوردن زمان‌بندی‌ مصرف داروها، فراموشی انجام حرکات فیزیوتراپی و باقی عادت ضروری درمانی را کاهش می‌دهند.
  • خدمات سلامت روان: چت بات‌های مجهز به هوش مصنوعی این قابلیت را دارند تا به عنوان شنونده‌هایی بدون قضاوت و منصف، به درد دل‌ها و تخلیه هیجان‌های منفی مخاطبان خود گوش دهند و مشاوران مجازی دغدغه‌های روانی افراد باشند. آن‌ها می‌توانند روش‌هایی برای کنترل مشکل به مراجعانشان پیشنهاد دهند، آن‌ها را به متخصصان مناسب ارائه دهند و نشانه‌های پیدایش مسائل جدی روانی (مثل تمایل به خودکشی) را تشخیص دهند.
  • پایش سلامتی و گردآوری داده‌های پزشکی: چت بات‌ها می‌توانند با بیماران در تعامل بوده و نسبت به گردآوری داده‌های مرتبط با تندرستی آنان مانند برنامه ورزشی، عادت‌های غذایی و الگوهای خواب اقدام کنند. آن‌ها می‌توانند این داده‌های گردآوری‌شده را تحلیل کرده و به بیماران، توصیه‌های پزشکی ویژه و شخصی‌سازی‌شده برای بهبود سبک زندگیشان بدهند.
  • ترجمه گفته‌های بیماران کشورهای دیگر: به دلیل پدیده «گردشگری سلامت»، بیماران زیادی برای دریافت خدمات درمانی به کشورهای دیگر سفر می‌کنند؛ اما سد زبانی موجب می‌شود نتوانند با کادر درمان به خوبی ارتباط برقرار کنند. چت‌بات‌های هوشمند می‌توانند نقش مترجم را ایفا کرده و فرایند ارتباط بین بیمار و پزشک را بهبود بخشند.
  • پشتیبانی پس از ترخیص: بیماران پس از ترخیص از مرکز درمانی، نیازمند مجموعه‌ای از پشتیبانی‌های درمانی و مشاوره‌ای هستند. چت‌بات‌ها می‌توانند فرایندهای پشتیبانی در زمان پس از ترخیص را با دقت و وسواس ماشینی انجام دهند و وضعیت بیماران را در زمانی که در دوران نقاهت در خانه هستند، پایش کنند و دستورالعمل‌های ضروری را به آنان یادآوری کنند.
  • پژوهش‌های دارویی و گردآوری داده‌: چت‌بات‌های مجهز به هوش مصنوعی می‌توانند داده‌های ارزشمندی را از بیماران مانند نشانه‌ها، نتایج روش‌های درمانی و عوارض دارویی گردآوری کنند که می‌تواند نقش مهمی در پژوهش‌های دارویی و مطالعات پزشکی ایفا کنند و پیشرفت‌های درمانی را سرعت ببخشند.
  • کاهش فشار از نیروهای بخش‌های درمانی: زمانی که چت‌بات‌های هوشمند، کارهای ساده و تکراری را بر عهده بگیرند، فشار از روی نیروی انسانی برداشته شده و این نیروها می‌توانند روی امور درمانی پیچیده و حیاتی که نیاز به تحلیل انسانی دارد تمرکز کنند.

چت‌بات هوشمند پزشکی

آیا در ایران، چت‌بات‌های هوشمند ویژه مراکز درمانی وجود دارند؟

طراحی و تولید چت‌بات‌های هوشمند در ایران آغاز شده است و چت‌بات هوشمند چاتا توسط شرکت دانش‌بنیان هوش مصنوعی دلفین، به بازار فناوری ایران عرضه شده است. چاتا ویژه و متناسب با زبان فارسی ساخته و آموزش دیده است و می‌تواند یک رابط کارامد بین کادر درمان و مخاطب فارسی‌زبان باشد. عنصر دیگری که درباره چت‌بات‌های هوشمند پس از حل مساله زبان وجود دارد، آموزش دیدن این ابزارهای فناورانه متناسب با هر بستر کاری و علمی است.

از همین رو اگر شما به عنوان فعال بخش بهداشت و درمان، قصد دارید از چاتا برای استفاده در امور مرکز درمانی خود استفاده کنید، می‌توانید از مشاوره رایگان کارشناسان این مجموعه استفاده کنید تا این چت‌بات را برای امور مرتبط آموزش دهید و مناسب‌سازی کنید.

آیا چت‌بات‌ها جایگزین کادر درمان هستند یا دستیار آن‌ها

بر خلاف تصور بسیاری، چت‌بات‌های مجهز به AI قرار نیست دست کم در کوتاه‌مدت و میان‌مدت، جایگزین پزشکان و پرستاران شوند. چت‌بات‌های هوشمند با هدف تبدیل شدن به دستیاران درمانی در حال مجهزشدن و توسعه هستند. این ابزارها قرار است با انجام کارهای ساده و اداری در فرایند درمان، به نیروی انسانی اجازه بدهند روی کارهای کلیدی درمانی تمرکز کنند.

    کانال تلگرام زوم لایف
    ارسال نظر
    عکس خوانده نمی شود