علائم سرماخوردگی در کودکان و بزرگسالان

آبریزش بینی دارید، سرفه میکنید، خسته هستید و احساس سوزش گلو درد دارید؟ اینها میتوانند علائم پیش سرماخوردگی باشند که بدن شما هشدار میدهد و میگوید که در حال سرماخوردگی هستید!
آیا این علائم ممکن است نشانه آلرژی، آنفولانزا یا کرونا باشد؟ در ادامه درباره علائم سرماخوردگی و تفاوت آنبا کرونا و آنفولانزا بیشتر توضیح دادهایم.
دسترسی سریع به عناوین:
ویروس سرماخوردگی را بهتر بشناسید!
بسیاری از انواع ویروسها میتوانند باعث سرماخوردگی شوند. بیش از دویست نوع ویروس عامل سرماخوردگی وجود دارد، با این حال راینو ویروسها (که خود بیش از ۹۹ نوع مختلف شناختهشده هستند) متداولترین عامل این بیماری هستند. ویروسهای عامل بیماری میتوانند تا مدت زمانی طولانی (برای راینو ویروس تا بیش از ۱۸ ساعت) در محیط فعال بمانند و ممکن است از دستان به چشمان و بینی که محل عفونت هستند، منتقل شوند. ویروس از طریق عطسه، سرفه و تماس با افراد یا اشیاء آلوده قابل انتقال به بدن است.
کودکان زیر 6 سال بیشتر در معرض خطر سرماخوردگی هستند، اما بزرگسالان هم ممکن است سالانه دو یا سه سرماخوردگی را تجربه کنند. سرماخوردگی معمولاً با خستگی، عطسه و سردرد آغاز میشود و با علائمی چون سرفه، گلودرد، آبریزش بینی و تب ادامه مییابد و معمولاً هفت تا ده روز بعد برطرف میشود و برخی علائم ممکن است تا سه هفته طول بکشد.
سرماخوردگی معمولاً با خستگی، عطسه و سردرد آغاز میشود و با علائمی چون سرفه، گلودرد، آبریزش بینی و تب ادامه مییابد و معمولاً هفت تا ده روز بعد برطرف میشود و برخی علائم ممکن است تا سه هفته طول بکشد.
علائم سرماخوردگی ممکن است در افرادی که سیگار میکشند طولانیتر باشد. اگر بعد از 10 روز علائم بهبود نیافت، به پزشک مراجعه کنید.
سرماخوردگی چه علائمی دارد؟
پزشکان به طور عمده سرماخوردگی را با استفاده از مشاهده بالینی و سابقه پزشکی تشخیص میدهند. هیچ آزمایش دیگری هم لازم نیست.
علائم سرماخوردگی معمولاً یک تا سه روز پس از قرار گرفتن در معرض ویروس ایجادکننده سرماخوردگی ظاهر میشود. علائم و نشانهها، که ممکن است در افراد مختلف متفاوت باشد.
علائم سرماخوردگی در بزرگسالان
- آبریزش بینی یا گرفتگی بینی؛
- گلو درد؛
- سرفه؛
- اندکی درد بدن یا سردرد خفیف؛
- عطسه کردن؛
- تب درجه پایین؛
- به طور کلی احساس ناخوشی (بی حالی).
ممکن است ترشحات از بینی شما غلیظتر و به رنگ زرد یا سبز درآید زیرا سرماخوردگی روند آن را ادامه میدهد. این نشانه ای از عفونت باکتریایی نیست.
علائم سرماخوردگی در کودکان
کودکان شیرخوار نیز ممکن است دچار سرماخوردگی شوند و از آنجا که تشخیص سرماخوردگی از آلرژی، آنفلوانزا یا بیماریهای دیگر برای والدین سخت است، بنابراین با مشاهده هر علامتی از بیماری در کودکتان حتماً لازم است به یک پزشک متخصص مراجعه کنید و خودسرانه در خانه شروع به تشخیص و درمان نکنید.
عوامل خطر سرماخوردگی
این عوامل میتوانند احتمال سرماخوردگی شما را افزایش دهند:
- سن: کودکان زیر 6 سال بیشتر در معرض خطر سرماخوردگی قرار دارند، به خصوص اگر اوقات خود را در محیط مراقبت از کودک بگذرانند.
- سیستم ایمنی بدن: سیستم ایمنی ضعیف شده داشتن یک بیماری مزمن یا سیستم ایمنی ضعیف، خطر شما را افزایش میدهد.
- زمان سال: کودکان و بزرگسالان در پاییز و زمستان بیشتر در معرض سرماخوردگی هستند، اما در هر زمان میتوانید سرما بخورید.
- سیگار کشیدن: اگر در معرض دود سیگار باشید بیشتر احتمال دارد که سرما بخورید و سرماخوردگی شدیدتری داشته باشید.
- قرار گرفتن در معرض بیماری: اگر در اطراف افراد زیادی هستید، احتمالاً در معرض ویروسهایی قرار خواهید گرفت که باعث سرماخوردگی میشوند.
تفاوت علائم کرونا و سرماخوردگی
کرونا همهگیر شده اما سرماخوردگی نیز بیماری رایجی است، همانطور که قبل از کروناویروس نیز رایج بوده است. اما فرق کرونا و سرماخوردگی کدام است؟
علائم سرماخوردگی معمولاً احتقان و آبریزش بینی و همچنین گلودرد، سردرد و عموماً داشتن احساسی ناخوشایند است. سرفهٔ خفیف ناشی از ترشحات پشت حلق و همچنین عطسه نیز ممکن است رخ دهد، اما احتمال خارش کمتر است. علائم شدیدتر مانند تب و تنگی نفس علائم کلاسیک سرماخوردگی نیست.
علائم کرونا چیست؟
زمانیکه فردی به بیماری کرونا (کووید ۱۹) خفیف مبتلا میشود، در ۸۰٪ موارد علائمی مانند احتقان و آبریزش بینی به وقوع میپیوندد. در طی این همهگیری، بهتر است هرگونه علائمی را به عنوان علائم کووید ۱۹ در نظر گرفته و خود را قرنطینه کنید. حتی کوید 19 خفیف نیز میتواند به شخص دیگری منتقل شود که ممکن است در او نوع شدیدتری از عفونت را ایجاد کند (1).
شایعترین علائم COVID-19 عبارتند از:
- تب؛
- سرفه خشک؛
- خستگی؛
علائم دیگری که کمتر شایع هستند و ممکن است برخی از بیماران را درگیر کنند عبارتند از:
- از دست دادن طعم یا بو؛
- گرفتگی بینی؛
- ورم ملتحمه (که به آن چشم قرمز نیز گفته می شود)؛
- گلو درد؛
- سردرد؛
- درد عضلانی یا مفصلی؛
- انواع مختلف بثورات پوستی؛
- حالت تهوع یا استفراغ؛
- اسهال؛
- لرز یا سرگیجه.
علائم معمولاً خفیف است. برخی از افراد آلوده میشوند اما فقط علائم بسیار خفیفی دارند یا اصلاً علائمی ندارند.
علائم بیماری COVID ‐ 19 شدید شامل موارد زیر است:
- تنگی نفس؛
- از دست دادن اشتها؛
- گیجی؛
- درد یا فشار مداوم در قفسه سینه؛
- دمای بالا (بالاتر از 38 درجه سانتیگراد).
علائم دیگر کمتر شایع عبارتند از:
- تحریک پذیری؛
- گیجی؛
- کاهش هوشیاری (گاهی اوقات با تشنج همراه است)؛
- اضطراب؛
- افسردگی؛
- اختلالات خواب؛
- عوارض عصبی شدیدتر و نادرتر مانند سکته مغزی ، التهاب مغز ، هذیان و آسیب عصبی؛
افراد در هر سنی که دچار تب و یا سرفه همراه با دشواری تنفس یا تنگی نفس، درد یا فشار قفسه سینه، یا از دست دادن گفتار یا حرکت می شوند، باید سریعاً به دنبال مراقبتهای پزشکی باشند. در صورت امکان ابتدا با ارائه دهنده خدمات بهداشتی، خط تلفن یا مرکز بهداشت خود تماس بگیرید تا بتوانید به کلینیک مناسب هدایت شوید.
افرادی که علائم خفیف دارند و در غیر این صورت سالم هستند باید علائم خود را در خانه مدیریت کنند. از زمان آلوده شدن فرد به ویروس ، 5-6 روز طول میکشد تا علائم نشان داده شود، اما ممکن است 14 روز طول بکشد.
اگر آزمایشی برای تشخیص اینکه آیا هنوز ناقل هستید یا خیر انجام ندادهاید، میتوانید در صورت داشتن هر سه شرایط زیر به قرنطینه پایان داده و از خانه خارج شوید:
- حداقل ۲۴ ساعت از قطع شدن تب، بدون استفاده از تببر گذشته باشد.
- علائم بیماری (مثل سرفه و تنگی نفس) بهبود یافته باشد. از دست دادن حس بویایی و چشایی ممکن است تا هفتهها یا ماهها پس از بهبود نیز باقی بماند، بنابراین نیازی نیست که برای پایان قرنطینه تا بهبود این علامت صبر کنید.
- از شروع علائم بیماری حداقل ۱۰ روز گذشته باشد.
پس از آن، باید در مکانهای عمومی فاصلهٔ اجتماعی را رعایت کرده و از ماسک استفاده کنید. برای اطلاع بیشتر از زمان پایان قرنطینهٔ خانگی اینجا را کلیک کنید.
در صورت داشتن موارد زیر پزشک به کووید ۱۹ مشکوک میشود:
- تب و سرفه دارید.
- در طول ۱۴ روز گذشته در معرض افرادی قرار گرفتهاید که به بیماری کووید ۱۹ مبتلا بودهاند.
اگر تب و خارش چشم ندارید، احتمالاً مبتلا به سرماخوردگی هستید.
تفاوت درمان کرونا و سرماخوردگی
سرماخوردگی: پزشکان استراحت، استفاده از مایعات و داروهای بدون نسخه مانند ایبوپروفن و یا استامینوفن را توصیه میکنند. هیچ واکسنی برای سرماخوردگی در دسترس نیست.
کووید ۱۹: متخصصان استراحت، خوردن مایعات، استامینوفن و در صورت شدید شدن علائم این بیماری، پشتیبانی تنفسی را توصیه میکنند. تحقیق در رابطه با داروهای ضدویروس و ساخت واکسن بسیار فعالانه در حال جریان است اما در حال حاضر هیچ یک از آنها در دسترس نیست.
آنتیبیوتیکها برای بیماریهای ویروسی مؤثر نیستند. با این حال، ممکن است در صورت عفونتهای باکتریایی ثانویه مفید باشند (2).
تفاوت سرماخوردگی با آنفولانزا
سرماخوردگی معمولاً علائم خفیفتری نسبت به آنفولانزا دارد؛ به طوری که علائم این دو بیماری شباهتهای زیادی به هم دارند و در شدت با یکدیگر متفاوت هستند. همچنین مدت زمان لازم برای بهبودی هنگام ابتلا به آنفولانزا بیشتر از مدت زمانی است که برای درمان سرماخوردگی لازم است.
چه موقع به پزشک مراجعه کنیم؟
شرایط بیماری برای کودکان و بزرگسالان کمی متفاوت است.
برای بزرگسالان
- تب بیشتر از 38.5 سانتیگراد؛
- تب پنج روز یا بیشتر؛
- تنگی نفس؛
- خس خس؛
- گلودرد شدید، سردرد یا درد سینوس؛
برای کودکان
فرزندتان در هر سنی که باشد، باید با مشاهده اولین نشانه بیماری بهتر است با پزشک کودک تماس بگیرید. اما اگر فرزند شما یکی از موارد زیر را دارد فوراً به دنبال مراقبتهای پزشکی باشید.
- تب با هر درجهای؛
- سرفه، به خصوص سرفه رو به وخامت؛
- تنفس سریع؛ بیش از ۶۰ تنفس در یک دقیقه؛
- خسخس یا تنفس منقطع؛
- کشیدن یا مالیدن گوشها؛
- گریه کردن در طول شیر خوردن یا هنگام مکیدن سینه؛
- گریۀ بیدلیل، به ویژه وقت گذاشتنش در رختخواب؛
- آبریزش یا ترشح چشم؛
- بهانهگیری شدید، خوابآلودگی غیرمعمول یا تغییر قابل توجه در عادات خواب یا تغذیه.
سخن پایانی
در این سعی کردیم درباره علائم و نشانههای سرماخوردگی در بزرگسالان و کودکان، تفاوت علائم کرونا با سرماخوردگی و همچنین تفاوت آنفولانزا و سرماخوردگی توضیح دادهایم. امیداوریم که مورد استفاده شما قرار گرفته باشد.
