راه های آرام سازی ذهن و رفع استرس با مدیتیشن

با انجام مدیتیشن به صورت مستمر میتوانیم از فواید جسمی و روحی آن بهره بگیریم و حتی زندگی خود را تغییر دهیم. مدیتیشن تا حد زیادی به بهبود و کاهش دردهای روحی و جسمی کمک میکند و راهی برای شناخت خودمان است. با انجام مدیتیشن میتوانیم زندگی بهتر و ایده آلی که مدنظرمان است را تجربه کنیم. برای دستیابی به اطلاعاتی جامع در مورد مدیتیشن با ما همراه باشید.
مدیتیشن یعنی چه؟
مراقبه یا مدیتیشن به روشهایی اطلاق میشود که توسط آنها میتوانیم بر ذهن و افکار خود تسلط پیدا کنیم. مراقبه، مجموعهای از تکنیکهاست که به شما کمک میکند بهسادگی فکرهای منفی را کنار بگذارید و به سمت آرامش بروید.
فواید مدیتیشن
مهمترین فواید مدیتیشن که معمولاً در زمانهای کوتاهی شروع به ظهور میکنند عبارتاند از:
- کنترل احساسات: با مراقبه میتوان احساساتی مانند خشم، استرس و اضطراب، ترس، اندوه و... را به شکل کنترلشدهای تجربه کرد. در این صورت، احساسات به شما آسیب وارد نمیکنند؛ بلکه جزئی از فرایند رشد شما خواهند بود.
- افزایش خلاقیت: مدیتیشن دید شما را نسبت به همه چیز عوض میکند؛ اشیا، اتفاقات، تصاویر و... برای شما مفهوم دیگری پیدا میکنند و میتوانید از هر چیزی یکی ایده جدید بگیرید.
- تمرکز: تمریناتی که در مراقبه انجام میدهید؛ در تمام ابعاد زندگی شما تأثیر میگذارد. ازآنجاکه مدیتیشن در تسلط شما به افکارتان، تأثیر میگذارد میتوانید بهراحتی در موضوعات نیز تمرکز کنید.
- خودآگاهی: پس از مدتی که بهصورت مستمر مشغول مراقبه میشوید، بهتر میتوانید احساسات و نیازهای خود را بشناسید. پس از شناخت خود میتوانید شخصیت خود را رشد دهید.
- افزایش صبر و تحمل: مراقبه باعث میشود آستانه تحمل شما تا حد زیادی بالا برود و در شرایط متفاوتی که برای شما ایجاد میشود؛ آرامش بیشتری داشته باشد. با مدیتیشن، شما دید جدیدی به اتفاقات سخت و دردناک پیدا میکنید و با صبر و تحمل آن را پشت سر میگذارید. حتی تجربه دردها باعث رشد شما میشوند.
- کاهش علائم افسردگی: اغلب ما در اطرافیان خود افراد مبتلا به افسردگی را دیدهایم و آمار افسردگی روزبهروز در حال افزایش است. مدیتیشن به کنترل افسردگی کمک بسیاری میکند. اگر دچار افسردگی هستید؛ با مراقبه میتوانید از شدیدتر شدن آن جلوگیری کنید.
- درک و همدلی بیشتر با اطرافیان: مراقبه به شما میآموزد که شرایط دیگران را بهتر درک کنید. کمک میکند تا با آرامش بیشتر و ذهنی آمادهتر به موضوعاتی که مربوط به دیگران است فکر کنید.
- کاهش دردهای جسمی: مدیتیشن باعث میشود تمرکز شما روی آرامش باشد و در این حالت از فکر کردن به درد، غافل میشوید. درنتیجه درد کمتری احساس میکنید.
- خواب بهتر: مدیتیشن خواب را بهبود میبخشد و همچنین کمک میکند تا کیفیت خواب شما تا حد زیادی بالا برود و چالشهایی که برای خواب با آن روبرو هستید را بهخوبی پشت سر بگذارید.
نکات مهم برای انجام مراقبه
اگر قصد انجام تمرینات مدیتیشن را دارید؛ باید به نکاتی توجه کنید که باعث افزایش کیفیت مراقبه میشود:
1) زمان مناسب
تلاش کنید زمانی را در طول روز برگزینید که روزهای دیگر هم در همان زمان، بتوانید تمرینات خود را انجام دهید. انجام مراقبه در ساعتهای مشخص و بهصورت مستمر علاوه بر ایجاد نظم در زندگی شما، تبدیل به یک عادت میشود و تأثیرات شگفتانگیزی روی زندگی شما میگذارد. معمولاً مدیتیشن هنگام صبح میتواند باعث شود که شما در تمام طول روز، احساس آرامش داشته باشید و همینطور مراقبه قبل از خواب باعث میشود که آرامش بیشتری هنگام خواب داشته باشید و روز بعد را با احساس بهتری شروع کنید.
2) انتخاب مکان مناسب
مکانی خلوت و بدون سروصدا انتخاب کنید تا حواستان پرت نشود. مکانی که انتخاب میکنید باید از نظر دما مناسب باشد و ترجیحاً هوا در آن جریان داشته باشد.
3) پوشش راحت
استفاده از لباسهای گشاد گزینهای بسیار مناسب برای انجام مراقبه است. سعی کنید لباسهای تنگ نپوشید. این لباسها باعث ایجاد ناراحتی و یا سنگینی حین مدیتیشن میشوند. از زیورآلات، ساعت، گیره موهای سفت و هر شیء دیگری که بهنوعی شما را درگیر میکند؛ استفاده نکنید. یکی از نکات مهم برای پوشش مراقبه، عدم استفاده از کفش و جوراب است. بههیچ عنوان از کفش استفاده نکنید و درصورتیکه احتیاج به پوششی برای پا داشتید؛ از جوراب استفاده نکنید و بهجای آن میتوانید پارچههای نازک را روی پای خود قرار دهید.
4) شیوه نشستن
حالت بدن شما هنگام مدیتیشن تأثیر مستقیم بر کیفیت آن دارد. هرچقدر درستتر و راحتتر بنشینید؛ تأثیر مدیتیشن بیشتر خواهد بود. اغلب ما تصوری که از مدیتیشن داریم، فردی است که چهارزانو نشسته است؛ درصورتیکه میتوانید روی صندلی و... هم بنشینید.
شیوههای مختلفی برای نشستن هنگام مراقبه وجود دارد. روشی را انتخاب کنید که برایتان، راحتتر است تا در زمان مراقبه خسته نشوید.
5) استفاده از شمع و عود
استفاده از شمع و عود علاوه بر افزایش انرژی، باعث تمرکز شما هم میشود. هرزمانی که حین مراقبه، حواستان پرت شد و نتوانستید به ادامه مراقبه برگردید؛ استفاده از عود و بهخصوص شمع باعث میشود تا بتوانید بهاصطلاح حواستان را جمع کنید. شمع انرژیهای زیادی در بر دارد. علاوه بر حفظ تمرکز میتوانید برای دریافت انرژی هم از شمع استفاده کنید. همچنین شما میتوانید در یک محیط تاریک قرار بگیرید و از شمع استفاده کنید. استفاده از یک شمع به تمرکز حواس شما کمک میکند و استفاده از چند شمع باعث میشود انرژی بیشتری دریافت کنید.
6) استفاده از فایلهای صوتی
مدیتیشن صوتی در ابتدای کار به شما کمک زیادی میکند تا متمرکز بمانید. مدیتیشن صوتی میتواند شامل موزیک ملایمی باشد که به تمرکز حواس شما کمک میکند و یا میتواند شامل صحبتهای شخصی باشد که شما را راهنمایی میکند تا به اتفاقات مثبت فکر کنید.
7) تصویرسازی
خودتان را در محیطی آرام تصور کنید که به شما آرامش میدهد؛ دریا، جنگل، خانهای که در آن خاطره دارید و آرامش را برای شما به ارمغان میآورد، گزینههای مناسبی برای شما هستند. برای تجسم بهتر، میتوانید از مدیتیشن صوتی هم استفاده کنید.
8) کنترل زمان
میتوانید از تایمهای کوتاه استفاده کنید. از 10 دقیقه شروع کنید و تا جایی که زمان دارید آن را افزایش دهید. فقط باید توجه کنید که این زمان به شما آرامش لازم را ببخشد. قبل از اینکه احساس خوبی دریافت کنید؛ مراقبه را به اتمام نرسانید.
9) از وقایع اطراف دور شوید!
تمام اتفاقات و شرایطی که در زندگی شما رخداده را کنار بگذارید و سپس شروع به مدیتیشن کنید. هرچه بیشتر ذهنتان درگیر باشد؛ تمرکز کردن و آرامش یافتن برای شما سختتر خواهد شد. اگر توانایی فراموش کردن اتفاقات اطرافتان برای چند دقیقه را ندارید؛ میتوانید حین مراقبه و یا قبل از آن خوب به تمام ابعاد آن اتفاق فکر کنید. فکر کردن شما نباید باعث آسیب به روح شما شود. سعی کنید با فکر کردن به پذیرفتن آن اتفاق، نزدیک شوید.
کلام آخر
مدیتیشن، تمرینی است که برای سلامت جسموروح و بهبود کیفیت زندگی بسیار مفید است. اگر قصد شروع آن را دارید؛ تنها چیزی که میتوانیم به شما بگوییم این است که "دست نکشید!". تحت هر شرایطی، طی هر زمانی و با هر روشی که برای شما راحتتر است آن را انجام دهید. معجزه مراقبه کردن، طی یک روز اتفاق نمیافتد. باید به انجام آن مداومت ورزید تا با گذشت زمان، آثار آن در زندگی شما مشخص شود. انجام مراقبه، احتیاج به دانش و شرایط خاصی ندارد و هرکسی قادر به انجام آن است. در این مقاله سعی کردیم تمام نکات مهم در خصوص مدیتیشن را برای شما شرح دهیم.
