مراحل و مدارک مورد نیاز ثبت شرکت سهامی خاص

شرکت ها در روند ثبت رسمی خود، باید اقدام به تعیین نوع خاصی برای فعالیت شان کنند. مشارکت کنندگان در تاسیس چنین نهادهایی موظف هستند که قبل از اقدام به ارائه هر گونه درخواستی مبنی بر ثبت، شکل و ساختار قانونی آن را به سازمان های ذیربط اعلام نمایند.
شرکت سهامی خاص یکی از همین گونه های متنوع هفت گانه در قانون ثبت شرکت ها است و روش های انجام این کار هم مطابق با دستورالعمل صادر شده از سوی اداره متبوع، به صورت زیر خواهد بود که مفصل در مورد آن صحبت خواهیم کرد.
شرکت سهامی خاص چیست؟
اگر بخواهیم یکی از رایج ترین انواع ثبت شرکت در داخل کشور را مورد اشاره قرار دهیم، باید از نوع سهامی خاص نام برد. در این مدل از راه اندازی نهادهای تجاری، معمولا آنچه که با نمونه های مشابه تفاوت اساسی خواهد داشت، مربوط به فرم سرمایه گذاری از سوی موسسین است. خاص بودن در عنوان این شرکت ها، اشاره به تامین سرمایه از سوی متقاضیان تاسیس است و هیچ فرد حقیقی یا حقوقی دیگری در این روند موثر و دخیل نیست.
از سوی دیگر در نظر داشته باشید که به همین دلیل، تمامی مسئولیت های ممکن اعم از دیون و منافع احتمالی هم متوجه همین سرمایه گذاران خاص می باشد. بنابراین با توجه به خصوصی بودن گردش کارها و سود و زیان در این نوع شرکت ها؛ افراد بیشتر ترجیح می دهند تا با استفاده از این مدل، حریم درآمد و زیان های خود را کاملا مشخص و شفاف داشته باشند.
این ایده کاملا مخالف آن چیزی است که در سهامی عام اتفاق می افتد. در واقع سهامداری به صورت عمومی در کار نخواهد بود و دخالت آنها در تصمیم گیری کلا منتفی می باشد. سهام تقسیم بندی شده برای شرکت سهامی خاص، دقیقا مطابق با تفکیک سرمایه به نسبت مساوی میان موسسان می باشد. هر یک از آنها که حتما تعداد محدودی هم هستند، به میزان مساوی در قبال هر گونه سود و زیان مشارکت داشته و باید پاسخگو باشند.
مزایای شرکت سهامی خاص
سوال بسیار مهمی که نشان می دهد چرا باید در میان این نمونه های مختلف ثبت شرکت، به سراغ سهامی خاص برویم. قطعا مزایای متعددی در این میان برای تاسیس کنندگان وجود خواهد داشت و هر یک عامل محرک مهمی در این مسیر می باشد.
- اعتبار بالا: قطعا ثبت شرکت سهامی خاص نسبت به سایر مدل های آن مخصوصا در حالت مسئولیت محدود از میزان اصالت بیشتری برخوردار است. نهادهای دولتی و سازمان ها، در مواجهه با این شکل از شرکت ها توجه بیشتری به حمایت های احتمالی و انجام امور خواهند داشت.
- همواره تجاری: شرکت های سهامی خاص در هر صورت تجاری و بازرگانی محسوب می شوند. افرادی که این نهادها را به صورت مدنی هم تاسیس کنند، با توجه به ذات اقتصادی آن امکان فعالیت های مربوط به این حوزه را خواهند داشت. بنابراین آزادی عملی بیشتری دارید.
- افراد محدود و همدل: معمولا اشخاصی که اقدام به راه اندازی نوع سهامی خاص می کنند، به دلیل سرمایه گذازی های خصوصی و مجموعه محدود و همدل، موفقیت های بیشتری را نصیب خود می کنند.
- مسئولیت متناسب با سرمایه گذاری: افراد مشارکت کننده در روند تاسیس این نهاد، به اندازه میزان سرمایه دخیل در آن مسئول خواهند بود و دیون به وجود آمده از محل دارایی های خصوصی تامین نمی شود.
- انتقال آسان: هر گونه نقل و انتقال و جابه جایی در سهام میان افراد مختلف به سادگی هر چه تمام تر و بدون هیچ دردسری انجام خواهد شد.
مدارک لازم برای ثبت سهامی خاص
مهم ترین و شاید زمانبرترین بخش اقدام برای ثبت شرکت سهامی خاص، مربوط به آماده سازی و تهیه مدارک لازم خواهد بود. هر گونه دریافت مشاوره و استفاده از تخصص افراد کاربلد در این زمینه می تواند مسیر رسیدن شما به مجوزهای لازم را به شدت کاهش دهد و وقفه های احتمالی در این میان را از بین ببرد. اسناد و مدارک موردنیاز برای ثبت شرکت از نوع سهامی خاص شامل موارد زیر خواهد بود:
- اعضای هیئت مدیره موظف هستند تمامی مدارک مورد نیاز درباره هویت خود از قبیل شناسنامه، کارت ملی و سایر گزینه های دیگر را در اختیار سازمان ثبت شرکت ها قرار دهند.
- شرکت ها در ابتدای تاسیس خود و همچنین به صورت دوره های زمانی استاندارد اقدام به برگزاری جلساتی تحت عنوان مجامع عمومی و هیات مدیره می کنند. صورتجلسه های تدوین شده در این میان باید به صورت رسمی به اداره متبوع ارائه شود.
- اظهارنامه های ارائه شده از سوی سازمان ثبت برای انواع سهامی خاص، باید توسط مدیران و یا وکلای اقدام کننده تنظیم و ارائه شود.
- اساسنامه بخش مهمی از روند شکل گیری اهداف و استراتژی های یک شرکت محسوب می شود. نهادهای مورد نظر برای ثبت خود در سامانه های دولتی و قانونی باید اقدام به ارائه اساسنامه کنند.
- اشخاص حقوقی در صورت مشارکت در قالب هیات مدیره سهامی خاص، باید تمامی مدارک هویتی بخش حقوقی را به صورت شفاف ارائه دهند.
- سهامداران خارجی موظف به ارائه گذرنامه و مجوزهای لازم از اداره کار و سازمان صنعت می باشند.
دستورالعمل گام به گام ثبت شرکت سهامی خاص
ثبت شرکت سهامی خاص شامل گام های زیر خواهد بود:
- ورود به سامانه رسمی ارائه درخواست و تقاضانامه
- ورود اطلاعات مختلف در ارتباط با آدرس، هویت متقاضی، سرمایه مالی و اساسنامه ها
- تعیین نام شرکت مطابق با مقررات در آیین نامه. این نام اشاره شده باید در چارچوب قانون معین شده و ریشه و اصالت ایرانی داشته باشد. باید در حداقل سه سیلاب قید شده و با عرف کشور و قانون جمهوری اسلامی تناقض نداشته باشد.
- اولین بررسی در این مرحله انجام می شود و در صورت تایید بازرسین برای ادامه کار باید به سراغ روزنامه رسمی و اعلام آن بروید و درخواست خود را به صورت آنلاین ثبت نمایید.
- شروع کار پس از اعلام رسمی و طی مدت زمان مشخص خواهد بود.
نکاتی کلیدی در مورد ثبت
برخی از نکات بسیار کلیدی و مهم در زمینه ثبت شرکت سهامی خاص وجود دارد که باید توسط متقاضیان رعایت شود:
- هیچ ارتباط سببی و نسبی میان دو رکن بازرس و هیات مدیره نباید وجود داشته باشد.
- هر یک از اعضای حاضر در هیات مدیره، باید اقدام به اخذ بخشی از سهام کنند و نمی توانند بدون مشارکت در این زمینه عضویت در این رکن را بدست آورند. در واقع موضوع مهم در این میان، مسئولیت مستقیم در برابر سرمایه و بدهی می باشد.
- شرکت های سهامی خاص موظف هستند که 35 درصد از سرمایه اولیه خود را در یک حساب مشخص واریز و مسدود کنند.
- مبلغ اسمی هر سهم و مجموعه آن برای یک فرد، بیانگر تعهد و مسئولیت او در قبال شرکت می باشد.
- ضرورت دارد که حتما پس از قید نام شرکت، اشاره به نوع سهامی خاص شود.
- پس از ثبت شرکت حتما برای اخذ پلمپ دفاتر خود اقدام کنید.
- تمامی سرمایه شرکت باید از طریق موسسین تامین شود و این موضوع الزامی خواهد بود. در واقع آنها امکان ارائه پذیره نویسی و جذب سهامدار بیرونی را برای تامین سرمایه ندارند. همچنین دقت داشته باشید که تمام روند صدور سهام پس از ثبت انجام خواهد شد و قبل از آن یک تخلف محسوب می شود.
