رزین سختی گیر، رزین آنیونی و رزین میکس بد | هر آنچه باید بدانید

قبل از مقایسه و بررسی رزین سختی گیر در مدلهای مختلف بهتر است به ویژگی مشترک همه آنها نیز اشاره کنیم. تمامی رزینهای سختیگیر باعث جداشدن مواد معدنی و سنگین از آب شده و در نتیجه ورود آب به دستگاهها و تجهیزات با راحتی بیشتری انجام میشود.
همانطور که شباهت کلی آنها را بررسی کردیم باید گفت که تفاوت رزینهای مختلف نیز در میزان اسیدی یا بازی بودن آنها است. رزین به چند نوع تقسیم میشود که هرکدام کاربردهای خاصی دارند. برای درک این موضوع باید ویژگیهای انواع رزین را مورد بررسی قرار دهیم.
ما در ادامه به بررسی رزین، کاربردها و انواع آن پرداختهایم پس تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
رزین سختیگیر چیست؟
رزینی که بیشترین استفاده از آن در تجهیزات تصفیه آب است میتواند بهراحتی یونهایی مانند منیزیم و کلسیم را که باعث سختی آب میشوند از آن حذف کند.
با از بینرفتن یونهای سنگین و در اصطلاح نرمی آب چه اتفاقی میافتد؟ باید گفت این موضوع باعث میشود آب درون لولهها و تجهیزات رسوب نکند.
نرمی آب چه برای مصارف صنعتی و چه در آبهای آشامیدنی، مزایای بسیاری بههمراه دارد و از آنها میتوان به کاهش بیماریهای کلیوی در افراد و عدم خرابی دستگاهها در اثر رسوبگیری اشاره کرد.
این رزین که با اصطلاح رزین تبادل یون نیز شناخته میشود در 2 نوع کاتیونی و آنیونی وجود دارد. گرفتن سختی آب بهواسطه یک واکنش شیمیایی برگشتپذیر انجام شده که در آن یونهای مشخص، جایگزین یا حذف میشوند.
رزینهای تبادل یون از ترکیب دیوینیل بنزن و پلیاستایرن تشکیل شدهاند و برای اینکه بهشکل دانهای کرویشکل درآیند باید از پیوندهای الاستیک کمک گیرند.
رزین پرولایت انگلیس چیست؟
رزین پرولایت رزین سختیگیری است که از آن برای حذف کربناتها، سولفاتها، فلزات و دیگر مواد سختکننده آب استفاده میشود.
دلیل این نامگذاری قرارگیری شرکت تولید پرولایت در کشور انگلیس است. البته کارخانههای آن در کشورهای دیگر دنیا نیز وجود دارند.
قیمت رزین پرولایت سختی گیر با توجه به نوع آن تفاوت دارد. یعنی قیمت رزین کاتیونی پرولایت با رزین آنیونی آن برابر نیست.
رزین سختی گیر چه کاربردهایی دارد؟
شاید تابهحال رسوب آب را در تجهیزات یا وسیلههای مختلف دیده باشید. در واقع دلیل این موضوع وجود ترکیباتی مانند آهن، کلسیم و منزیم در ترکیب آب است.
این موضوع در صنایع مختلف باعث ایجاد مشکلات زیادی شده، زیرا رسوباتی که در دستگاههای مختلف بهوجود میآیند به احتمال زیاد خرابی دستگاه را بهدنبال دارند.
مهمترین کاربرد این نوع رزین، گرفتن سختی آب و عدم رسوب در تجهیزات و لولهها است. بهطور کلی میتوان کاربرد آن را در موارد زیر خلاصه کرد.
- گرفتن سختی آب و قابل استفادهشدن در سیستمهای گرمایشی
- استفاده در فرآیند پیش تصفیه فاضلاب و آبهای صنعتی
- قابل استفاده در صنعت داروسازی برای بهتر شدن طعم داروها
- قابل نصب در ورودی موتورخانهها برای عدم رسوبگیری شوفاژ و لولهها
معرفی رزین کاتیونی
یکی از انواع رزین نوع کاتیونی آن است که خود به 2 دسته رزین سختی گیر اسید ضعیف و اسید قوی تقسیم میشود.
تفاوت این 2 مدل در محدوده کاری آنها و کاملا وابسه به فاکتور ph است. نوع اسید قوی میتواند بازه بیشتری را تصفیه کند.
قیمت رزین کاتیونی بسته به نوع ضعیف یا قوی آن، همچنین کاربردی که مورد استفاده قرار میگیرند متفاوت است.
معرفی رزین آنیونی
این گروه از رزینها آنیون فعالی دارند که با استفاده از آن میتوانند یونهای کلراید و نیترات را کاملا از بین ببرند.
این نوع رزین نیز مانند نوع کاتیونی دارای 2 دستهبندی باز قوی و باز ضعیف است که نوع باز قوی آن میتواند تمامی آنیونهای آب را حذف کند.
رزین آنیونی باز ضعیف، مقاومت بیشتری نسبت به نوع باز قوی دارد اما خاصیت قلیائی آن کمتر است. این رزین میتواند آنیونهای اسید قوی معدنی را جذب کند اما نسبت به آنیونهای اسید ضعیف بهخوبی عمل نمیکند.
قیمت رزین آنیونی نیز مانند نوع کاتیونی به موارد مختلفی بستگی دارد و شما باید برای خرید رزین سختی گیر مناسبترین نوع را انتخاب کنید.
رزین آنیون چه کاربردهایی دارد؟
- با کمک پیش اکسیداسیون میتواند یونهای منفی آرسنیک را از بین ببرد.
- برای کاهش مواد معدنی آب مورد استفاده قرار میگیرد.
- با خواص خود میتواند مانند یک ضد عفونیکننده عمل کند و میکروبها را از بین ببرد.
- قابل استفاده برای حذف کربن آلیکل از آب آشامیدنی که بسیار مضر است.
رزین میکس بد چیست؟
در اینجا ما با 2 نوع اصلی رزین تبادل یون آشنا شدیم اما رزین مکس بد جزء کدام دسته است؟ این رزین ترکیبی خاص از 2 نوع کاتیون و آنیون است که استفاده از آن برای شفافسازی و بهدست آوردن آبی با خلوص بالا کاربرد دارد.
بیشترین ترکیبی که برای تولید رزین میکس بد مورد استفاده قرار میگیرد معمولا 60 درصد رزین آنیونی قوی و 40 درصد رزین سختی گیر کاتیونی قوی است.
آگاهی از قیمت رزین میکس بد برای صنایعی خاص که بهدنبال آبی با خلوص بالا هستند اهمیت دارد.
رزین میکس بد چه کاربردهایی دارد؟
این رزین باعث حذف نمک و تولید آب با خلوص بالا میشود که استفاده از آن را برای صنایع و تولیدیهای خاص ممکن میکند.
همچنین این رزین با حذف کامل مواد معدنی محلول و نمک، میتواند آب دیونیزه را تولید کند که برای مصارف بیمارستانی، صنعت داروسازی، آزمایشگاهها و برخی تولیدیها بسیار کاربردی است.
انواع مختلف رزینهای سختیگیر چه تفاوتی با هم دارند؟
اگر بهخوبی مطالب بالا را مطالعه کرده باشید متوجه تفاوت رزین سختی گیر، رزین آنیونی و رزین میکس بد میشوید.
رزین سختی گیر آب در هر نوعی که باشد وظیفه دارد آب را تصفیه و یونهای سنگین آن را جدا کند. حال اینکه برای مصارف مختلف از چه رزینی استفاده شود کاملا به خلوص مد نظر شما بستگی دارد.
همانطور که گفتیم رزین میکس بد میتواند آب را با درصد بالای خلوص به ما تحویل دهد پس صنایع خاص باید از این نوع استفاده کنند.
برای آب آشامیدنی، صنایع دارویی، سیسستمهای گرمایشی و دیگر موارد باید افراد و صنایع طبق نیاز خود و مواد معدنی قابل حذف، رزینی مناسبی را انتخاب و آن را خریداری کنند.
قیمت رزین تصفیه آب نیز کاملا به کاربرد آن و نوعی که انتخاب میکنید بستگی دارد. هر چه رزین کارایی بیشتری داشتهباشد قطعا قیمت بالاتری نیز دارد.
خرید رزین سختیگیر
شاید اولین فاکتور شما در حین خرید، بررسی قیمت رزین سختی گیر باشد. البته این یک امر کاملا طبیعی است زیرا طبیعتا خرید رزین پرولایت یا هر چیز دیگری با قیمت مناسب میتواند باعث خوشحالی افراد شود.
البته نباید در این بین کیفیت را فدای قیمت کنید. زیرا این محصول باید کارایی لازم را داشته باشد و بتواند بهخوبی از پس وظایف خود برآید.
اهمیت دادن به قیمت رزین پرولایت نیز بعد از بررسی کیفیت، کارایی بالا، متناسببودن با نیازهای صنعت قابل استفاده و دیگر موارد اینچنینی لازم است.
جمعبندی
دلیل استفاده از رزین سختی گیر کاهش سختی آب و نرمکردن آن است. این موضوع در اولین قدم برای سلامت افراد اهمیت دارد. زیرا ناخالصیها و وجود برخی یونها میتواند باعث ایجاد مشکلات کلیوی در انسان شود.
برای اینکه یونهای مضر از آب حذف شوند از رزین سختیگیر یا تصفیهکننده آب استفاده میشود که در 2 نوع آنیونی و کاتیونی وجود دارد.
نوع دیگری از رزین بهنام میکس بد نیز وجود دارد که از ترکیب درصدهای خاصی از 2 نوع اولیه بهوجود میآید.
