چطور از مذاکره کردن نترسیم؟ 9 روش غلبه بر ترس از مذاکره
مذاکره کلید موفقیت است و هرچقدر مذاکره کننده خوبی باشید، به موفقیت بیشتری میرسید. همهی ما اهدافی در زندگی داریم که برای رسیدن به آنها نیاز داریم با افراد مختلف تعامل داشته باشیم و حتی در مواقعی ممکن است برای رسیدن به نتیجه دلخواه نیاز باشد با شخص یا مجموعه دیگری مذاکره کنیم.
مذاکره کردن ممکن است دلایل متفاوتی داشته باشد مثل مذاکره برای برای افزایش حقوق، گرفتن مرخصی، خرید یا فروش، مصاحبه شغلی، خواستگاری و... هر شخصی ممکن است در چنین شرایطی قرار بگیرد.
اگر شما در چنین موقعیتی قرار بگیرید چه کار میکنید؟ آیا بیخیال میشوید و دنبال راه دیگری میگردید؟ آیا خودتان را در جایگاهی نمیبینید که بخواهید مذاکره کنید؟ آیا مذاکره کردن میترسیدید؟ ترس از مذاکره یکی از شایعترین دلایلی است که باعث میشود افراد زیادی بیخیال صحبت کردن و مذاکره شوند.
اگر دوست دارید مذاکره کنید اما از مذاکره کردن فراری هستید و میترسید، ما در این مطلب از سایت زوم لایف نکاتی را توضیح دادیم که به شما کمک میکند تا بر ترس از مذاکره غلیه کنید. در ادامه درباره اهمیت مذاکره کردن و اینکه چگونه با ترس از مذاکره مواجه شویم تا بتوانیم به خواستههای خودمان برسیم بیشتر بخوانید.
چطور از مذاکره نترسیم؟
شما مذاکره میکنید تا در شرایط بهترین قرار بگیرید و ترسیدن از مذاکره باعث شود معامله به نفع شما انجام نشود. برای اینکه بتوانید ترس از مذاکره را کنار بگذارید و نتیجه بهتری بگیرید، در ادمه چند نکته ساده را رعایت کنید:
1. مذاکره را سخت نگیرید
بعضیها دوست دارند روند مذاکره را بهصورت بسیار پیچیده و سخت پیش ببرند؛ درحالیکه برخی دیگر آن را بیش از اندازه ساده و آسان میپندارند و فکر میکنند که در همه نوع مذاکره میتوان از یک رویکرد و روش ثابت استفاده کرد. برای کمک به افراد در درمان ترس شان برای مذاکره کردن از توصیه مشهور آلبرت انیشتین میتوان پیروی کرد که گفته است: «تا آنجایی که میتوانید چیزها را ساده کنید، اما نه سادهتر از آنچه هستند.».
2. خودتان را آماده کنید
همیشه قبل از اینکه سر جلسه مذاکره حاضر شوید، خودتان را آماده کنید. این آمادگی شامل برنامهریزی برای رسیدن به اهداف و نتایجی هست که باید از مذاکره بدست آورید. حتی اگر مطمئن هستید که برنامهریزی به درد شما نمیخورد، باز هم برنامهریزی کنید. هرچقدر قبل از مذاکره خودتان را آمادهتر کنید، مذاکره موفقتری خواهید داشت.
3. کمتر حرف بزنید
اگر از مذاکره کردن میترسید، کمتر حرف بزنید و سعی کنید خوب گوش دهید. مذاکره کنندگان حرفهای اول گوش میکنند و عجلهای برای صحبت کردن و بیان دیدگاه خودشان ندارد. اول باید ببینید طرف مقابل چه چیزی میخواهد و این فرصت برای شما بسیار مهم است که فکر کنید چطور مذاکره را به نفع خودتان به پایان برسانید.
4. خط قرمز خودتان را مشخص کنید
در مذاکره هیچوقت از خط قرمزهای خودتان عبور نکنید و همیشه بهیاد داشته باشد که عبور از خط قرمز باعث میشود که هر نتیجهای را بپذیرید. اما باید تعداد خط قرمزها را مدیریت کنید، هرچقدر تعداد آنها بیشتر باشد ترس مواجه با آنها برایتان سختتر است. قبل از شروع مذاکره، خط قرمزهای خودتان را مشخص کنید تا کار برایتان راحت شود.
5. خود را برای بدترین احتمالات آماده کنید!
بخشی مهمی از مذاکره، آماده شدن برای بدترین حالت ممکن است. اغلب در واقعیت، مذاکرات به مراتب بهتر از آنچه تصور میکنید اتفاق میافتند اما باید آماده رسیدن به بدترین نتایج باشید. این خیلی مهم است که شما قبل از مذاکره بتوانید حالتهای مختلف یک معامله را بررسی کنید تا اگر به نتیجه دلخواه نرسیدید، شکه نشوید.
به عنوان مثال شما اگر بخواهید برای افزایش حقوق با مدیر خود مذاکره کنید، ممکن است چنین نتیجههایی متصور شود: ”امکانپذیر نیست، اگر نمیتوانید با این شرایط کار کنید، استعفا دهید، بله میشود اما مقدارش کم است، چقدر عالی که گفتید و حتماً افزایش حقوق را بررسی میکنیم، با افزایش حقوق شما مشکلی نداریم"
شما اولین نفری نیستید که تقاضای حقوق بیشتری دارد، آخرین نفر هم نخواهید بود. این مذاکرات همه روزه در شرکتها صورت میگیرند. حتی اگر مدیر استخدام درخواست شما را رد کند، این به معنی توقف کار شما نخواهد بود. شما میتوانید بر سر عوامل دیگری مذاکره کنید، مثل بیمهی درمانی، مرخصی و یا مزایای دیگر. همچنین میتوانید درخواست یک بازنگری 6 ماهه داشته باشید تا به فرایند ارتقای خود سرعت دهید.
6. برای مذاکره کردن تمرین کنید!
افراد درون گرا معمولا ازشرایط نا آشنا میترسند. بنابراین یکی از راههای عالی برای مقابله با این اضطراب آمادهسازی است. با یک دوست یا عضو خانواده رو در رو بشینید و مذاکره کنید. اگر سناریوهای مختلف و حالتهایی که ممکن است رخ دهد را بررسی کنید، قادر خواهید بود واکنش خود را پیشبینی کنید. حرفهایی که میخواهید بزنید را با دوستتان تمرین کنید. اگر مدیر بگوید این طرح افزایش حقوق قابل مذاکره نیست چه خواهید گفت؟ اگر مدیر به جای مذاکره دربارهی میزان حقوق، سریع به سراغ امضا کردن برگهها رفت چه خواهید کرد؟
تمرین کردن شما باعث میشود بتوانید خودتان را در شرایط مختلف قرار دهید و از پیش آماده باشید تا بتوانید در بدترین شرایط، بهترین مذاکره و معامله را به نفع خودتان انجام دهید.
7. برای تغییر قرارداد درخواست کنید!
کلید دستیابی به معاملهی بهتر، بسیار ساده است. قیمت کمتر یا شرایط بهتر را درخواست کنید. درخواست تغییرات یا اصلاح قرارداد را مطرح کنید. افزودن موارد، تخفیفها، امتیازها یا محصولات و خدمات جانبی را به عنوان بخشی از قرارداد کلی بخواهید.
با گشاده رویی درخواست خود را اعلام کنید. با اطمینان و مودبانه درخواست کنید. اگر بر این باورید که درخواست شما موثر واقع خواهد شد، مصرانه تقاضا کنید، اما همیشه تقاضای خود را روشن و شفاف مطرح کنید و بپرسید چرا یا چرا نه؟
آینده متعلق به درخواست کنندگان و از آن کسانی است که مطالبات خود را با شجاعت و اطمینان مطرح میکنند و از درخواست، دست برنمیدارند.
اگر این توصیه به نظرتان ساده میرسد، چرا عدهای انگشت شمار از جایشان بلند میشوند و خواستهی خود را بیان میکنند!!
8. شما لایق شرایط بهتر هستید
برای بسیاری از ما، ریشهی این موضوع در کودکی است. این نخواستن، نتیجهی ترس از طرد شدگی، انتقاد و عدم وجود عشق بیقید و شرط دورهی کودکی است. وقتی کودکان، سالهای مهم ابتدای رشدشان را در محیط امن و عاشقانه نگذرانند، با کمبود اعتماد به نفس و عزت نفس بزرگ میشوند. به همین دلیل همواره احساس میکنند لیاقت شرایط بهتر از آنچه به آنها پیشنهاد میشود را ندارند.
این ترس از طردشدن میتواند در سراسر زندگی، فرد را از پیشرفت بازدارد. آنها تنها به دلیل ترس از «نه» شنیدن، قراردادها، شرایط استخدامی و قیمتهایی را میپذیرند که به مراتب سودی کمتر از آنچه واقعاً میتوانند به دست بیاورند، دارد.
9. از پاسخ منفی نترسید!
برای غلبه بر ترس، باید رفتاری متضاد نشان دهید. اگر از طرد شدگی میترسید و رفتار همیشگی شما پذیرش انفعالی تمام شرایط و مفاد پیشنهادی است، میتوانید با درخواست مداوم برای شرایط و معاملهی بهتر و بیتوجهی به پاسخ منفی، بر ترس خود غلبه کنید.
حرف پایانی
اگر این کارها را دائم انجام دهید، به تدریج متوجه میشوید ترس از وجود شما رخت بر بسته است. این فرایند همان «حساسیت زدایی منظم» است. در مواجهه با ترس و تکرار مداوم کارهایی که از آنها میهراسیم، ترس ناگهان از بین میرود. همانطور که ترس عادت است، شجاعت نیز عادت میشود. با تحمیل اقدام شجاعانه به خود به ویژه در تقاضای قیمت یا شرایط بهتر، درواقع در راه ایجاد و افزایش اعتماد به نفس و عزت نفس قدم برداشتهاید.