علائم دیسک کمر و خطرات درمان نکردن آن

نقش ستون فقرات در حمایت از شکل بدن و فراهم نمودن امکان حرکت فرد انکارناپذیر است. دیسکهایی که در بین مهره های ستون فقرات قرار می گیرد، نقش جاذب ضربات، حمایت از ستون فقرات و منعطف تر کردن حرکات ستون فقرات را بر عهده دارند. این دیسکها ممکن است به دلیل آسیب دیدگی، بیماری یا فعالیت های روزمره با پارگی مواجه شود و درد و نشانه های دیگر را به همراه آورد.
اگر فکر می کنید به دیسک کمر مبتلا شده اید، بهتر است که بیشتر با ساختار ستون فقرات و نشانه های دیسک کمر آشنا شوید سپس به پزشک مراجعه نمایید تا اقدام به درمان دیسک کمر شما نماید. این مورد را هم بدانید که عدم درمان فتق دیسک کمر یک عامل بزرگ ایجاد درد آزاردهنده ای است که نخاع و اعصاب مهم دیگر را متاثر میکند.
دیسک کمر چیست؟
این مشکل که با نام پارگی دیسک کمر هم شناخته می شود، حالتی است لایه خارجی دیسک ضعیف و خشک می شود. دیسک ها هم مثل هر عضو دیگر بدن، به خصوص اگر فکر به حال سلامت و مراقبت آن نکرده باشید، شامل پیری و افزایش سن می شود. با تغییر شکل دیسک، امکان بروز یک بیرون زدگی خفیف در ناحیه آسیب دیده دیسک ایجاد می شود. نهایتا مایع درونی دیسک از دیواره آن بیرون آمده و وارد کانال نخاعی می شود. این موضوع، فشردگی عصبی و همچنین نشانه های دردناک و آزاردهنده ای را به همراه می آورد.
8 نشانه دیسک کمر که باید بدانید
پارگی دیسک کمر و فشار ناشی از آن بر یک عصب می تواند با نشانه های مختلفی همراه شود. در اکثر موارد، دیسک گردن و کمر به دلیل حرکات یا فشار شدید ایجاد شده در این نواحی بروز می کند. اگر فکر میکنید که درگیر دیسک کمر شده اید، حواستان به این نشانه ها باشد.
درد پایین کمر
یکی از اصلی ترین نشانه های ناشی از فشار دیسک بر اعصاب نزدیکش، درد است. بسته به وضعیت عصب تحت فشار، این درد ممکن است خفیف یا آزاردهنده و ناتوان کننده باشد. گاهی این درد بعد از گذشت چند ماه فروکش می کند، اما در بعضی نفرات هم می تواند شکل مزمن تری داشته باشد.
درد معمولا از نواحی نزدیک به دیسک آسیب دیده آغاز می شود، بنابراین در صورت ابتلا به دیسک کمر می توان انتظار داشت که با درد پایین کمر و کفل مواجه شوید. گاهی این درد به دلیل آسیب و التهاب عصب به نقاط دیگر بدن نیز منتشر می شود.
رادیکلوپاتی کمر
در صورت وجود آسیب دیدگی دیسک کمر ممکن است با دردی مشابه با فشردگی عصب گردن مواجه شوید. این درد ممکن است از پشت ران آغاز شده و تا انگشتان پا هم منتشر شود که به آن درد سیاتیک گفته می شود. افراد مبتلا به دیسک کمر، معمولا یک درد عمیق و تقریبا همیشگی را گزارش می کنند که در زمان نشستن یا راه رفتن بدتر می شود.
مورمور شدن بدن
علاوه بر درد ممکن است با موارد دیگری مثل بیحسی و مورمور شدن بدن در نقاط تحت تاثیر آسیب دیدگی دیسک مواجه شوید، که به آن مورمور شدن گفته می شود. این موارد ممکن است به اندام های انتهایی بدن (دست ها و پاها) هم منتقل شوند.
ضعف عضلانی
اعمال فشار بر نخاع و ریشه های عصب از جمله مشکلاتی است که با دیسک کمر ایجاد می شود و این فشار، انتقال امواج از عصب به مغز را مختل می کند. در نتیجه، فعالیت عضلات مختل شده و به تدریج ضعیف می شوند. التهاب ریشه عصب می تواند از دست رفتن مهارت های حرکتی ظریف و درشت را به همراه بیاورد.
ضعف عضلانی ناشی از آسیب دیدگی کمر، می تواند به مشکلی تحت عنوان افتادگی پا منجر شود و به صورت سختی بلند کردن پا در هنگام ایستادن یا راه رفتن بروز می کند. در سوی دیگر، آسیب دیدگی دیسک های کمر وجود دارد که می تواند ضعف عضلات دستان را به همراه بیاورد.
آسیب حاد نخاعی (میلوپاتی)
فشار وارده از سوی دیسک کمر بر نخاع می تواند راه رفتن، قدرت انگشتان و حرکات دیگر بدن را تحت تاثیر قرار دهد. اگرچه شاید این مشکل به ندرت رخ دهد، اما می تواند یکی از مشکلات بسیار جدی دیسک کمر باشد. اگر در حفظ تعادل، فعالیت های حرکتی ظریف مثل بستن دکمه لباس، یا حتی تغییر دستخط خود مواجه شدید، بهتر است سریعا به یک پزشک مراجعه کنید. میلوپاتی می تواند به فلج دائمی یا حتی مرگ منجر شود و در موارد زیادی به جراحی توسط یک جراح ارتوپدی مجرب و متخصص نیاز خواهد بود.
بیاختیاری
نشانه بسیار جدی دیگری که ممکن است در بیمار بروز کند، اختلال در دفع است. اگر نیاز به دفع مدفوع و ادرار در بیمار مختل شده باشد یا نتوانید عملکردهای بدنتان را کنترل کنید، باید بلافاصله به دنبال کمک یک متخصص باشید. اگرچه این موضوع به ندرت رخ می دهد، اما می تواند با صدمات جدی دائمی همراه شود.
بیحسی زین اسبی
بروز ناگهانی یا تدریجی نشانه ها در کشاله ران، ران، باسن و ناحیه تناسلی می تواند ناشی از سندروم دم اسبی باشد. بی حسی، دردی که به صورت تیر کشیدن باشد یا بی حسی این نقاط از جمله نشانه هایی است که با این مشکل بروز می کند. معمولا برای برداشتن فشار از روی اعصاب متاثر شده لازم است که بیمار سریعا تحت عمل جراحی قرار بگیرد.
مشکلات ناشی از عدم درمان دیسک کمر
اگر تحمل درد دشوار باشد و توان انجام کارهای روزمره شما را تحت تاثیر قرار دهد، باید به دیدن یک متخصص ارتوپد بروید. اگرچه کنترل درد مداخله ای در کاهش درد ناشی از دیسک کمر موثر است، اما این روش ها نمی تواند عامل ایجاد درد را درمان کند.
درد شدید، تیز، فلج کننده یا ایجاد بی اختیاری ادراری و مدفوعی (در موارد شدید) از جمله مشکلاتی است که در صورت عدم درمان دیسک کمر رخ خواهد داد. شاید دیسک کمر به این نقطه نرسد، اما خطرات آن چیست؟ برای اطمینان از بدتر نشدن دیسک کمر باید به دیدن پزشک بروید. معاینه، نوار عصب و عضله و تصاویر ام آر آی (در صورت نیاز) برای تشخیص وضعیت دیسک کمر انجام خواهد دهید تادرمان مناسب برای شما درنظر گرفته شود.
با استفاده از درمان محافظه کارانه دیسک کمر می توان نشانه های این مشکل در میان اکثر افراد را در طول چند روز تا چند هفته کاهش داد، که این موارد عبارتند از مصرف دارو، فیزیوتراپی و درمان به کمک تزریق. اما پزشک در صورتی که به جراحی دیسک کمر نیاز داشتید، می تواند از فناوری های مدرنی مانند جراحی دیسک کمر توسط لیزر برای کاهش جای زخم، درد و دوره ریکاوری استفاده کند. خیلی سریع به دنبال وقت ملاقات با پزشک باشید، زیرا بعضی از این نشانه های می توانند خطرناک باشند و آسیب های عصبی دائمی را به همراه بیاورند.
