کیوی چه فوایدی دارد؟ 13 خواص شگفتانگیز کیوی برای سلامتی

خواص کیوی برای سلامتی چیست؟ کیوی برای سلامت بدن و پوست چه خواصی دارد؟ خواص کیوی با پوست برای معده چیست؟ آیا مصرف کیوی برای زنان باردار مفید است؟ اگر به دنبال یک میوه خوشمزه و پر از خواص برای سلامتی هستید، کیوی گزینهای عالی است.
فهرست مطالب
کیوی با طعم شیرین و ترش خود، همراه با انبوهی از ویتامینها، مواد معدنی، و آنتیاکسیدانها، برای بدن شما منبعی ارزشمند از مواد مغذی است. در این مطلب از مجله زوم لایف به بررسی ۱۵ خواص مهم و مفید کیوی میپردازیم.
فواید شگفتانگیز کیوی برای سلامت بدن
همه ما میدانیم که مصرف میوههای تازه و سبز، به سلامتی بسیار کمک میکند. کیوی نیز از این قاعده مستثنی نیست. این میوه به دلیل غنی بودن از ویتامین C، K، E و فیبر، از جمله مواد معدنی مانند پتاسیم و فولات، به بدن انسان انرژی و تقویت میدهد.
کیوی منبعی غنی و سرشار از ویتامین C است و مقدار ویتامین C آن از پرتقال نیز بیشتر است. اگر بخواهیم برخی فواید کیوی را بیان کنیم، میتوان به: بهبود سلامت گوارشی و قلب و عروق و کمک به درمان سرطان، بیخوابی، دژنراسیون ماکولا (تباهی لکه زرد) و دیابت. کیوی غنی از فلاونوئیدهاست و در طول بارداری مفید است، در حفظ سلامت پوست و به جذب آهن بدن کمک بسیاری میکند. همچنین خصوصیات ضد میکروبی کیوی، بدن را در برابر تعدادی از پاتوژنها محافظت و موجب تقویت سیستم ایمنی بدن میشود.
ارزش غذایی کیوی چیست؟
میوه کوچک کیوی حاوی گنجینهای از شگفتیهای غذایی است. کیوی یک منبع عالی از ویتامین C (اسید اسکوربیک) است. بعضی از ویتامینهای دیگر مانند ویتامین A، فولات، ویتامین E (آلفا توکوفرول) و ویتامین K (فیلووینون) نیز در کیوی به مقدار قابل قبولی وجود دارد. همچنین در کیوی مقدار زیادی پتاسیم همراه با سایر مواد معدنی مانند کلسیم، منیزیم و فسفر وجود دارد.
فواید و خواص کیوی
کیوی محبوبیت جهانی دارد و از ویژگیهای این ترکیب در مصارف دارویی و درمانی استفاده میشود. فواید کیوی بدین شرح میباشد:
1. کیوی دارای خاصیت آنتی اکسیدانی است
کیوی مقدار قابل توجهی از ویتامین C را همراه با سایر اجزای فنلی و کاروتنوئید(رنگدانههای موثر در فوتوسنتز) ارائه میدهد که سلامتی را به ارمغان میآورد. یک مطالعه تطبیقی از میوهها ،شامل کیوی، پرتقال و گریپ فروت نشان داد که میوه کیوی حاوی خواص قوی آنتی اکسیدانی نسبت به میوههای دارای آنتی اکسیدان دیگر است.
با توجه به وجود فیتوکمیکال (گیاهمغذی) تغذیهای، توانایی محافظت از DNA در سلولهای بدن از آسیب اکسیداتیو ناشی از رادیکالهای آزاد را در بر میگیرد، بنابراین خطر ابتلا به التهاب و بیماریهای مرتبط را کاهش میدهد.
2. کیوی به سلامت قلب و عروق کمک میکند
همانطور که قبلا ذکر شد، کیوی دارای پلی فنلهای محافظ همراه با ویتامین C، ویتامین E و پتاسیم است که در حفظ سلامت قلب و عروق موثر میباشد. یک مطالعه تحقیقاتی نشان داده است که کیوی فعالیتهای مهار کنندهای دارد که باعث کاهش تری گلیسیرید در خون میشود.
با توجه به مطالعات انجام شده، مصرف کیوی به صورت روزانه باعث کاهش پاسخ تهاجمی پلاکتها و خطر لخته شدن خون میشود. این اثر فیبرولیتیک میوه در رگهای خونی مانع از خطر ترومبوآمبولیک (انسداد عروق) و اختلالات قلبی مانند آترواسکلروز (تصلب شرایین) میشود.
3. کیوی به کیفیت خواب کمک خواهد کرد
کیوی منبع سروتونین است که به بهبود خواب بهتر کمک میکند. یک مطالعه تحقیقاتی در این زمینه نشان داده است که مصرف کیوی کمک میکند تا یک خواب کامل و با کیفیت داشته باشید. همچنین مصرف کیوی از بروز بیخوابی و شببیداری جلوگیری میکند.
کیوی حاوی مقادیر زیادی فلاونوئیدها مانند نایسینژین، کوئریتین، روتین، کاتچین، اپیکاتچین است که به کیفیت خواب کمک میکند. با توجه به این موضوع، پوست کیوی یک عنصر قوی برای کمک به خواب بهتر است.
4. کیوی جذب آهن را بهبود میبخشد
یکی دیگر از مزیتهای شگفت انگیز کیوی، توانایی آن در جذب آهن بدن است. کیوی سرشار از ویتامین C و سایر مواد شیمیایی مانند لوتين و زاكسانتين است که به جذل آهن را بهبود میبخشد و از کمبود آهن در بدن جلوگیری میکند.
یک مطالعه مقایسهای بین کوی و موز انجام شده که نشان میدهد اگر همراه با غلات صبحانه کیوی مصرف شود، میزان جذب آهن چند برابر موز خواهد بود.
5. فواید کیوی برای دستگاه گوارش
کیوی به سالم ماندن دستگاه گوارش کمک میکند. کیوی سرشاز از فیبر است که به هضم و سلامت روده کمک میکند. کیوی سیستم روده را تحریک میکند تا از یبوست امتناع کند. از دیگر خواص کیوی میتوان به خاصیت ضد یبوست بودن آن اشاره کرد. به همین دلیل مصرف کیوی را معمولاً به عنوان یک ملین طبیعی و پرخاصیت به افرادی که از مشکل یبوست رنج میبرند، توصیه میکنیم.
یک مطالعه در مورد کیوی نشان داد که مقدار خوبی از آنتی اکسیدان پروتئولیتیک اکتینیدین را ذخیره میکند که هضم پروتئین ها را بهبود میبخشد. عصاره کیوی باعث افزایش رشد اسید لاکتیک میشود و مانع از رشد باکتریهای اشریشیا کلی (Escherichia coli) و کمک به حفظ سلامتی گوارشی میشود.
6. خواص کیوی برای زنان باردار
کیوی یک میوه مناسب برای یک زن باردار است که به فراوانی فولاتهای طبیعی وابسته است. ویتامین B9 که بیشتر تحت عنوان فولات یا فولیک اسید شناخته میشود کمک میکند تا از بروز نقایص لوله عصبی در نوزادان نارس جلوگیری شود و برای مغز و رشد شناختی آنها ضروری است. جذب فولات کافی در تمام طول دورهی رشد مانند دوران بارداری، نوزادی و حتی بزرگسالی بسیار حائز اهمیت است.
دیگر مواد مغذی حیاتی همچون ویتامین C، ویتامین E و ویتامین K همراه با فلاونوئیدها موجود در کیوی نیز به طور کلی در سلامت کلی و رشد جنین مفید است.
7. خواص کیوی برای پوست
کیوی حاوی مقدار بالایی از ویتامین C است و به حفظ سلامت پوست کمک میکند و روند سنتز کلاژن کمک میکند. ویتامین E که در کیوی وجود دارد، به رفع چین و چروک پوست صورت کمک میکند. همچنین ویتامین E از پوست شما در مقابل اشعه ماوراء بنفش نور خورشید به خوبی محافظت خواهد کرد. کیوی به دلیل داشتن آنتی اکسیدانها به صورت یک عامل ضد پیری عمل میکند و از پوست در برابر پیری زودرس جلوگیری میکنند.
8. پیشگیری از سرطان با مصرف کیوی
آنتیاکسیدانها و فیتوشیمیکالهای موجود در کیوی میتوانند در پیشگیری از برخی از انواع سرطانها مؤثر باشند. این مواد معده به خصوص در مبارزه با سلولهای سرطانی و تقویت سیستم ایمنی بدن نقش دارند.
کیوی در برابر بیماری سرطان با ایجاد سیتوتوکسیک (واکنش ایمنی سلولی) به مبارزه با سلولهای آلوده به ویروس و باکتری و سلولهای سرطانی بدخیم بدون تاثیر بر سلول های سالم میپردازد. فراوانی آنتی اکسیدانها، کاروتنوئیدها، ویتامینها و فیبر در کیوی به پیشگیری و یا بهبود زودرس سرطان کمک میکند.
9. مصرف کیوی سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند
کیوی به تنظیم سیستم ایمنی بدن و عملکرد سالم بدن کمک فوقالعادهای خواهد کرد. برخی از خواص کیوی در تقویت سیستم ایمنی عبارتند از :
- عصارههای کیوی اقدام ضد باکتری در برابر پاتوژنهای مختلف از جمله استافیلوکوکوس اورئوس (Staphylococcus aureus) و استرپتوکوک پیوژنز (Streptococcus pyogenes) ایجاد میکند.
- مصرف کیوی به مبارزه با عفونتهای فصلی و سایر بیماریها کمک میکند.
- مصرف کیوی به مبارزه با عفونتهای فصلی و سایر بیماریها کمک میکند.
- میوه کیوی علائم سرماخوردگی و آنفولانزا و دیگر عفونتهای دستگاه تنفسی را کاهش میدهد.
10. کیوی از مبتلا شدن به دیابت جلوگیری میکند
کیوی دارای شاخص گلیسمی پایین است و برای افراد مبتلا به دیابت مناسب میباشد. یک مطالعه بر روی عصارههای کیوی نشان داد که مصرف کیوی در تنظیم آدیپوژنز موثر است که برای جلوگیری از بیماری دیابت ضروری است. اختلال عملکرد بافتهای چربی در بدن به شدت در توسعه مقاومت به انسولین و دیابت دخالت دارد.
مصرف میوههای با اندک شیرینی و با گلیسمیک ایندکس پایین مانند کیوی، به کنترل قند خون کمک کرده و ریسک دیابت نوع 2 را کاهش میدهد.
12. خواص کیوی برای افزایش انرژی
با توجه به میزان قابل توجه ویتامین C و قندهای طبیعی موجود در کیوی، مصرف این میوه میتواند انرژی و تازگی روزانه شما را بهبود بخشیده و کمک به فعالیتهای روزمره کند.
13. سلامت استخوان
کیوی حاوی ویتامین K است که نقش مهمی در سلامت استخوان دارد. این ویتامین به حفظ استخوانها و کاهش ریسک ابتلا به بیماریهای استخوانی مانند اوپنیا میکند.
حرف پایانی
با توجه به خواص بیشمار کیوی برای سلامتی، اضافه کردن این میوه فوقالعاده به رژیم غذایی خود میتواند به بهبود کلی سلامتی شما کمک کند. با مصرف منظم کیوی، از فواید آن برای سلامت قلبی، گوارشی، پوست و مو، وزن، جلوگیری از سرطان، باروری و حتی انرژی بیشتر برخوردار خواهید شد.
سوالات متداول
کیوی را با پوست بخوریم یا بدون پوست؟
کیوی میوه بومی کشورمان محسوب نمیشود و ممکن است برخی از ما بدلیل وجود بعضی ترکیبها و مواد آرژن در کیوی، دچار حساست شویم، این حساسیت در پوست کیوی نیز وجود دارد. اگر مشکلی با خوردن کیوی با پوست و یا بدون پوست ندارید، پیشنهاد میشود که این میوه را با پوست مصرف کنید. زیرا بخش عمدهای از ویتامین E، در پوست کیوی وجود دارد.
آیا میتوان هر روز کیوی خورد؟
بله، مصرف میوههای تازه مثل کیوی به میزان مناسب و در حد مصرف روزانه برای بدن سالم و مفید است.
آیا کیوی برای کاهش وزن مناسب است؟
بله، کیوی با مقدار کم کالری و پرفیبر، یک انتخاب خوب برای کمک به کاهش وزن و کنترل اشتها است.
آیا مصرف زیاد کیوی عوارضی دارد؟
مصرف معقول کیوی برای اکثر افراد بیخطر است، اما ممکن است در برخی افراد باعث مشکلات گوارشی شود.
