زوم لایف؛ کمک به زندگی بهتر

پلانتین چیست و میوه «پلانتین» چه تفاوتی با موز دارد؟

پلانتین؛ موز سبز یا سرخ شده چیست؟

پلانتین چیست و میوه «پلانتین» چه تفاوتی با موز دارد؟

پلانتین چیست؟ چه خواصی دارد و تفاوتش با موز چیست؟ پلانتین که به آن موز پختنی یا سرخ شده هم می‌گویند، بسیار از نظر ظاهری شبیه موز است. پلانتین در پخت و پز مورد استفاده قرار می‌گیرد و نشاسته بسیاری دارد. برخلاف موز، پلانتین تقریبا همواره باید پیش از مصرف پخته شود.

در حقیقت، مزه این میوه در حالت خام چندان خوشایند نیست، از این رو، نباید گول ظاهر موز مانند آن را بخورید. در ادامه توضیحاتی درباره خواص پلانتین و تفاوت پلانتین با موز ارائه داده‌ایم، با ما همراه باشید.

پلانتین

پلانتین چیست؟

پلانتین (plantain) شباهت بسیاری با موز دارد و اغلب با آن اشتباه گرفته می‌‌شود. اما مردمِ 120 کشوری که این میوه در آنها کشت می‌‌شود، کشورهایی مثل اوگاندا، کلمبیا و کامرون، به‌ خوبی از فرق بین این‌ دو آگاه‌‌اند. پلانتین، در مقایسه با موز، نشاسته بیشتر و شکر کمتری دارد؛ به این دلیل، دست‌‌مان برای استفاده از آن در انواع‌ و اقسام غذاها بازتر است. تفاوت دیگر آن با موز در شیوه استفاده است که بیشتر طبخ می‌‌شود و کمتر به‌ صورت خام خورده می‌‌شود.

ارزش غذایی پلانتین

ارزش غذایی پلانتین

پلانتین منبع غنی از کربوهیدرات‌های پیچیده، سرشار از فیبر، ویتامین‌های A، C، و B6 و مواد معدنی منیزیم و پتاسیم است. اما پلانتین منبع خوبی برای پروتئین و چربی نیست، از این رو، تنها یک بخش از یک رژیم غذایی سالم و متعادل را ارائه می‌کند. در جدول زیر می‌‌توانید ارزش غذایی پلانتین خام با پلانتین پخته‌ شده را مشاهده کنید.

جدول ارزش غذایی پلانتین

ماده مغذیمیزان موجود در پلانتین خاممیزان موجود در پلانتین پخته‌شده
کالری181232
کربوهیدرات47 گرم62٫3 گرم
پروتئین1٫9 گرم1٫6 گرم
چربی0٫5 گرم0٫4 گرم
فیبر3٫44٫6 گرم
ویتامین C27٫2 میلی‌گرم (45 درصد)21٫8 میلی‌گرم (36 درصد)
ویتامین A1 میلی‌گرم (33 درصد)1٫1 میلی‌گرم (36 درصد)
ویتامین B60٫4 میلی‌گرم (22 درصد)0٫5 میلی‌گرم (24 درصد)
پتاسیم739 میلی‌گرم (21 درصد)930 میلی‌گرم (27 درصد)
منیزیم55 میلی‌گرم (14 درصد)64 میلی‌گرم (16 درصد)
آهن0٫9 میلی‌گرم (5 درصد)1٫2 میلی‌گرم (6 درصد)

خواص پلانتین

پلانتین چه خواصی دارد؟

پلانتین دارای خواص درمانی بسیاری می‌باشد که در ادامه به آنها اشاره خواهد شد.

کاهش وزن و افزایش سوخت و ساز

یکی از مهم‌ترین خواص مصرف پلانتین کاهش وزن و افزایش سوخت و ساز می‌باشد چرا که فیبر و نشاسته موجود در پلانتین کربوهیدارت‌های پیچیده هستند که البته فیبر و کربوهیدارت‌های پیچیده نسبت به کربوهیدارت‌های موجود در غذاهای پردازش شده کمتر پردازش شده و آرام‌تر گوارش می‌شوند. آنها احساس‌پری و سیری را برای مدت زمان طولانی‌تری پس از وعده غذایی حفظ می‌کنند که می‌تواند به معنای پرهیز از پرخوری و مصرف مواد غذایی ناسالم باشد.

کمک به دستگاه گوارش

بهبود عملکرد دستگاه گوارش از دیگر مزایای استفاده از پلانتین است چرا که فیبر موجود در این میوه خود می‌تواند باعث بهبود عملکرد است و همچنین مانع ابتلا به یبوست نیز شود.

کمک به سلامت قلب

کاهش احتمال ابتلا به بیماری‌های قلبی را می‌توان یکی دیگر از مزایای استفاده از پلانتین نام برد چرا که این میوه سرشار از پتاسیم است که خود می‌تواند برای حفظ مایعات سلولی و بدن که ضربان قلب و فشار خون را کنترل می‌کنند تاثیرگذار باشد.

بدیهی است که فیبر موجود در پلانتین نیز به کاهش کلسترول کمک می‌کند که این خود برای عملکرد مناسب قلب نیز بسیار موثر خواهد بود. 

تقویت سیستم ایمنی بدن

پلانتین حاوی تقریبا 32 درصد از مقدار مصرف توصیه شده روزانه ویتامین C در هر فنجان است. این ویتامین به عنوان یک آنتی‌اکسیدان عمل می‌کند و در تقویت سیستم ایمنی بدن نقش دارد. به عنوان یک آنتی‌اکسیدان، ویتامین C ممکن است از بدن در برابر آسیب رادیکال‌های آزاد مرتبط با افزایش سن، بیماری قلبی، و حتی برخی انواع سرطان محافظت کند.

مطالعات رابطه‌ای معکوس بین مصرف ویتامین C و سرطان‌های مختلف مانند سرطان ریه، پستان، روده بزرگ، معده، و مری را نشان داده‌اند. همچنین، مشخص شده است که افراد مبتلا به سرطان دارای تراکم پایین‌تر ویتامین C در پلاسمای خون خود هستند.

درمان زخم معده با پلانتین

کسانی که به‌خاطر آرتروز روماتیسمی و دردهای مزمن مجبور به استفاده از داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی هستند، بیشتر از دیگران در معرض زخم معده قرار می‌گیرند. طبق نتایج تحقیق یادشده، با مصرف پودر پلانتین خشک‌شده می‌توان به رشد لایه داخلی معده و بهبود آن کمک کرد.

پیشگیری از پوکی استخوان

پلانتین منبعی غنی از منیزیم است و منیزیم به جذب بهتر و بیشتر کلسیم کمک می‌کند؛ به این سبب به تقویت استخوان کمک کرده و برای پیشگیری از پوکی استخوان مفید است.
به‌علاوه با بهبود سوخت‌وساز کربوهیدرات و تنظیم انسولین به کنترل میزان قند خون، و کاهش خطر بروز دیابت نوع 2 هم کمک می‌کند. سردردهای میگرنی، بی‌خوابی و افسردگی از دیگر اختلالاتی هستند که با مصرف منیزیم می‌توان به تخفیف علائم‌شان کمک کرد.

انواع پلانتین

انواع پلانتین

به‌طور کلی، پلانتین بسته به میزان رسیدگی به 3 نوع مختلف تقسیم‌بندی می‌شود:

  • پلانتین سبز: در این مرحله قسمت داخلی پلانتین تا حدودی سفت است و برای جداکردن پوست آن به چاقو نیاز است. پلانتین سبز، مثل سیب‌زمینی سرشار از نشاسته است و چندان شیرین نیست. این نوع برای درست‌کردن چیپس پلانتین ایدئال است.
  • پلانتین زرد: در این مرحله پلانتین نسبت‌به مرحله قبل کمی شیرین‌تر و رسیده‌تر می‌شود. بسیاری افراد از این نوع برای درست‌کردن پلانتین سرخ‌شده استفاده می‌کنند. پختن، گذاشتن در فر و کبابی‌کردن دیگر روش‌های مصرف پلانتین زرد هستند.
  • پلانتین سیاه: وقتی پوست پلانتین سیاه می‌شود، هنوز هم قابل‌خوردن است و نباید فکر کنید فاسد یا خراب شده است. پلانتین در این مرحله به شیرین‌ترین و رسیده‌ترین حالت می‌رسد. معمولا آن را کمی می‌پزند و برای تهیه دسر استفاده می‌کنند.

استفاده از پلانتین

نحوه استفاده از پلانتین

برای استفاده از پلانتین می‌توانید مراحل زیر را انجام دهید:

  • میوه ها را بشویید؛
  • سر و ته آنها را با چاقو ببرید؛
  • روی پوست میوه شکاف‌های طولی ایجاد کنید (مراقب باشید خیلی عمیق نشوند)؛
  • با چاقو پوست را بگیرید، شبیه به موقعی که پوست هویج را می گیرید؛
  • باقی مانده‌های پوست را از روی میوه بگیرید؛
  • می‌توانید میوه را حلقه حلقه کنید یا هر جور دیگری که دوست دارید برش بزنید و استفاده کنید.
  • با بخارپزکردن یا قراردادن پلانتین در آب جوش هم می توانید پوست آن را به سادگی بلند کنید. اگر میوه کاملا رسیده باشد، شاید بتوانید پوست آن را مثل موز بلند کنید، اما در بیشتر مواقع این طور نیست و پوست برای این کار بیش از حد سفت است.

مصرف پلانتین

پلانتین را می‌توان به روش‌های مختلف مصرف کرد. در ادامه، تعدادی از این روش‌ها را معرفی می‌کنیم:

  • پختن، کباب کردن و سرخ کردن؛
  • تکه تکه کردن به قطعات کوچک یا تهیهٔ پوره از آن و استفاده در سوپ یا خورش؛
  • بخارپزکردن برای نوزادان و سالمندان؛
  • خشک کردن و تهیه آرد از آن؛ می‌توان این آرد را با شیر ترکیب کرد و به نوزادان داد؛
  • سرخ کردن پلانتین مثل سیب زمینی و مصرف آن به عنوان میان وعده؛
  • استفاده از پلانتین برای درست کردن ادویهٔ کاری هم رایج است.

تفاوت پلانتین و موز

تفاوت پلانتین و موز؛ کدام یک سالم‌تر است؟

موز و پلانتین هر دو ماده غذایی سالم هستند. زیرا هر دو غذای بسیار سالم و غنی از مواد مغذی هستند. با این حال، روش‌های پخت و پز می‌تواند بر ارزش غذایی این میوه‌ها تأثیر بگذارد و آنها را کم و بیش سالم کند. این ارتباط کمتری با خود میوه و ارتباط بیشتری با آنچه که به آن اضافه می‌کنید ندارد.

هر دوی این میوه‌ها در یک گروه طبقه‌بندی شده‌اند و ازلحاظ ظاهری هم بسیار شبیه‌به یکدیگرند. از این دو مسئله که بگذریم، ازلحاظ مواد مغذی موجود هم تا حدود زیادی با هم شباهت دارند. هم پلانتین و هم موز سرشار از تعدادی از مهم‌ترین مواد مغذی هستند مثل پتاسیم، منیزیم، ویتامین C، فیبر و ترکیبات آنتی‌اکسیدانی. در جدول زیر، این شباهت دقیق‌تر بررسی شده است:

میزان مواد مغذی موجود در 100 گرم پلانتین و موز (تقریبا نصف فنجان)

ماده مغذیموزپلانتین
کالری89116
کربوهیدرات23 گرم31 گرم
فیبر3 گرم2 گرم
پتاسیم358 میلی‌گرم465 میلی‌گرم
منیزیم27 میلی‌گرم32 میلی‌گرم
ویتامین C9 میلی‌گرم11 میلی‌گرم

 

اگر نگران بالا رفتن قند خون هستید، باید بدانید هر دو اینها بدلیل بالا بودن میزان کربروهیدارت قند خون شما را بالا می‌برند. البته به خاطر داشته باشید که پلانتین و موز، غذاهای کامل و حاوی فیبر هستند. که ممکن است به کاهش قند خون در برخی افراد کمک کند، به ویژه در مقایسه با غذاهای فرآوری شده.

سخن پایانی

پلانتین یا همان موز سبز یک میوه جدید در بازار ایران است و در کمترین فروشگاهی می‌توان پلانتین رسیده پیدا کرد. انتظار می‌رود که در ماه‌های آینده پلانتین در بازار ایران به فور یافت شود. اگر از پلانتین استفاده کردید، لطفاً تجربه خودتان را در نظرات ارسال کنید.

کانال تلگرام زوم لایف
توجه: اطلاعات موجود در سایت زوم لایف، از منابع معتبر خارجی تهیه و ترجمه شده است اما جایگزین هیچ‌یک از نسخه‌هایی که پزشکان می‌نویسند، نیست. اگر فکر می‌کنید مشکل پزشکی دارید، لطفاً برای تشخیص و درمان به پزشک مراجعه کنید.
ارسال نظر
عکس خوانده نمی شود
تعداد نظرات (7)
  1. جلال پارسافر در 23 بهمن 1399 - 01:36
    مثلا گلابی که در ایران به وفور وجود داره من قدرت خریدشو ندارم چه برسه به میوه های استوایی و وارداتی.تازگی ها خیار هم جزو میوه های لاکچری و گران قیمت شده مجبوریم بجای خوردن میوه،کاهو بخوریم
    پاسخ
  2. مجید گلستان درزونکی در 17 بهمن 1399 - 01:06
    سلام ها عرض میکنم.خواستم به خوانندگان بفرمایید در طب سنتی ایران به پلانتین بارهنگ یا بارهنگ میگویند.
    پاسخ
×

ما با محدودکردن حق استفاده از اینترنت مخالفیم، شما چطور؟ مخالفت می‌کنم