چطور کبد سالمی داشته باشیم؟ راه های حفظ سلامت کبد

کبد مهمترین عضو بدن است و نباید از سلامت کبد غافل شد زیرا اگر کبد دچار مشکل شود، ممکن است سلامت شما در خطر باشد! اما برای داشتن کبد سالم چه باید کرد؟ اگر میخواهید بدانید برای داشتن کبد سالم و حفظ سلامت کبد چه باید کرد، در ادامه با زوم لایف همراه باشید.
نکات مهم در حفظ سلامت کبد
- مهمترین مسئله تغذیه مناسب و صحیح است. چربیهای جامد که در محصولات حیوانی وجود دارد، غذاهای کنسرو شده، مارگارین، قهوه و مشروبات الكلی باید از برنامه غذایی حذف شود و به جای آنها از بادام و پسته خام و به طورکلی دانههای گیاهی استفاده کرد زیرا روغن آنها برای بدن و کبد ضروری است.
- از خوردن شکر و تمام موادی که دارای شکر هستند خودداری کنید و سعی کنید که از غذاهای طبیعی استفاده نمائید.
- داشتن یک رژیم طبیعی که ویتامینها و مواد معدنی و الیاف را به بدن برساند ضامن سلامت کبد است. محصولات سویا (Soya) و غذاهایی که الیاف قابل حل دارند مانند: جو دوسر (Rolled Oat) و سیب چون ترشح صفرا را زیاد میکنند کبد را نیز تمیز مینمایند.
- سبزیجاتی که گوگرد دارند مانند: شلغم، پیاز و سیر تصفیه کننده کبد هستند.
- به طور مرتب ورزش کنید.
- آرتیشو (Arichoke) یا همان کنگر فرنگی بدیل داشتن آنتراكينون (Antrachinone) روی روده بزرگ اثر گذاشته و کبد را تمیز میکند.
- گیاه مهم دیگری که دوست کبد است و همه ما ایرانیها از آن در غذاهای مختلف استفاده میکنیم زردچوبه (Turmeric) است و البته به غلط بعضیها آن را برای کبد مضر میدانند. زردچوبه دارای مادهای به نام کورکومین (Curcumin) میباشد. تا میتوانید در غذاهای خود از زردچوبه استفاده کنید. حتی میتوان چای زردچوبه درست کرد و هر روز سه فنجان از آن نوشید.
- کسانی که کبد شان ضعیف است، ناراحتی کبد دارند و یا دچار کبد چرب هستند میتوانند با تهیه این نوشیدنی: یک قاشق چایخوری سرکه سیب و یا سرکه برنج همراه با یک قاشق عسل را در یک لیوان آب مخلوط کرده و چند بار در روز بنوشید. البته گریپ فروت و لیمو نیز بسیار مفید هستند.
این کارها برای سلامت کبد خطرناک است
مردم فکر میکنند آسیب به کبد بیشتر به خاطر استفاده از الکل است اما عوامل از قبیل عادات غذایی و مصرف داروها نیز در این امر نقش مهمی دارند.
- در مصرف استامینوفن زیاده روی نکنید.
- از نوشیدن الکل اجتناب کنید.
- سیگار نکشید زیرا سیگار میتواند خطر سرطان و سیروز کبد را با هم افزایش دهد.
- استفاده طولانی مدت از استروئیدهای آنابولیک (هورمونهای مردانه که برخی ورزشکاران برای افزایش عملکرد ورزشیشان استفاده میکنند) با افزایش خطر ابتلا به بیماری کبدی در ارتباط هستند. مواد غیرقانونی از جمله هروئین و کوکائین نیز میتوانند به کبد آسیب بزنند.
- چاقی در ایجاد بیماری کبد چرب غیرالکلی موثر است. سعی کنید با تغییر سبک زندگی و استفاده از رژیم غذایی سالم وزن خود را کاهش دهید.
- نوشابههای سرشار از قند، یکی از عوامل چاقی هستند و از این رو جای تعجب نیست که برای سلامت کبد نیز مناسب نباشند.
ویتامینها و مواد معدنی مفید برای کبد
- کولین و اینوسیتول (Choline & Inositol) که در ویتامین B-Complex وجود دارد، از رسوب چربی در کبد جلوگیری میکند.
- آمینواسید متیونین (Methionine) که برای سوخت و ساز چربی لازم است مواد چربی را شکسته و هضم میکند.
- کلروفیل که در سبزیجات سبز رنگ یافت میشود نسوج کبدی را تمیز کرده و سلولهای جدید میسازد.
- اسپیرولینا (Spironilna)، CO Q10 و سیستئین (Cysteine) به درمان بیماریهای کبدی کمک میکند.
گیاهان مفید برای کبد
این گیاهان ترشح صفرا را زیاد کرده، چربی را هضم میکنند و یبوست را از بین میبرند:
- مریم گلی (Sage)، یک فنجان چای مریم گلی قبل از هر نوبت غذا.
- گل قاصدک (Dandilion)، یک فنجان چای گل قاصدک قبل از هر نوبت غذا.
- خار مریم (Milk Thistle)، یک فنجان چای قبل از هر نوبت غذا.
- هر روز صبح بعد از بیدار شدن، آب نصف لیموترش را در یک لیوان آب نیمگرم ریخته و ناشتا بنوشید.
و بالاخره چند بار در روز آرام نشسته و سعی کنید که فکر خود را آزاد نمائید. سپس کف دستها، مخصوصا شصتها را محکم بهم مالش بدهید. ماساژ پشت کنار ستون فقرات نیز برای تمیز کردن کبد مهم است.

توجه: اطلاعات موجود در مجله اینترنتی زوم لایف، از منابع معتبر خارجی تهیه و ترجمه شده است اما جایگزین هیچیک از نسخههایی که پزشکان مینویسند، نیست. اگر فکر میکنید مشکل پزشکی دارید، لطفاً برای تشخیص و درمان به پزشک مراجعه کنید.