زوم لایف؛ کمک به زندگی بهتر

برای کبد چرب چی بخوریم؟ 17 غذای مناسب برای کبد چرب

مکمل منیزیم مگنی ول

برای کبد چرب چی بخوریم؟ 17 غذای مناسب برای کبد چرب

برای کبد چرب چی بخوریم؟ 17 غذای مناسب برای کبد چرب

برای اینکه کبد سالمی داشته باشید، باید غذاهای مفید بخورید و تحرک کافی داشته باشید. اما غذاهای مناسب برای کبد چرب چیست؟ افرادی که کبد چرب دارند چه غذاهایی باید بخورند؟ غذاهای زیادی وجود دارند که می‌توانند به سلامت کبد کمک کنند اما برخی غذاها تاثیر بسیار بیشتری روی سلامت کبد دارند.

در ادامه این مقاله از سایت زوم لایف به معرفی مواد غذایی مناسب و نامناسب برای کبد پرداختیم و در ادامه درباره 17 غذای مفید برای سلامت کبد و از بین بردن کبد چرب توضیح دادیم.

برای بیماری کبد چرب چی بخوریم؟

مصرف بعضی از مواد غذایی طبیعی، فعالیت کبد را در حد مطلوب حفظ می‌کند. داشتن یک کبد سالم باعث می‌شود انرژی بیشتر و حال بهتری داشته باشیم. ولی کبدی که بیمار است و به درستی کار نمی‌کند، باعث احساس خستگی، سردرد، اشکال در تنفس، حساسیت و عدم تحمل بعضی مواد غذایی، مشکلات پوستی و افزایش وزن می‌شود.

برخی از انواع چربی‌‌ها می‌توانند برای سلامتی مفید باشند. اسیدهای چرب امگا 3 چربی‌‌های اشباع نشده غیر اشباع هستند که درغذاهایی مانند ماهی روغنی و برخی آجیل‌‌ها و دانه‌‌ها یافت می‌شوند. به نظر می‌رسد که فوایدی برای سلامت قلب دارند و برای افرادی که دچار کبد چرب هستند توصیه می‌شود. بررسی مطالعات سال 2016 نشان می‌دهد که مصرف یک مکمل امگا 3 می‌تواند چربی کبد را کاهش داده و سطح کلسترول را بهبود بخشد. در این بررسی،‌ دوزهای روزانه امگا 3 از 830 تا 9000 میلی گرم در نظر گرفته شده است. با پزشک خود در مورد میزان مصرف خود صحبت کنید.

برای حفظ سلامت بدن و درمان کبد چرب، مصرف مواد غذایی زیر توصیه می‌شود:

  • تعداد وعده‌های غذایی خود را افزایش دهید ولی با حجم کم. یعنی سه وعده اصلی و سه میان وعده. زیرا حجم بالایی خوراکی در کبد به چربی خون تبدیل می‌شود.
  • کاهش چربی و کربوهیدراته.
  • استفاده ازامگا 3 موجود در ماهی‌های چرب مانند سالمون، ساردین و تن.
  • استفاده از امگا 3 موجود در منابع گیاهی شامل گردو، بذر کتان، شاهدانه و روغن زیتون، آجیل‌ها.
  • مصرف روزانه یک گرم مکمل روغن ماهی.
  • محدود کردن چربی‌ها و خودداری از چربی‌های اشباع شده.
  • بهترین پروتیین غذاهای دریایی ومرغ و  گوشت بدون چربی است. البته در نظر داشته باشید که پروتیین گیاهی بهتر از حیوانی است.
  • رژیم غنی از میوه و سبزیجات باشد. مصرف سبزیجات به علت داشتن فیبر زیاد و ویتامین توصیه می شود. میوه‌ها هم فیبر خوبی دارند ولی چون قند ساده دارد باید حداکثر 3 واحد در روز مصرف شود.
  • مصرف فیبر را با استفاده از غلات کامل، برنج قهوه‌ای افزایش دهید.
  • از مصرف شیرینی جات آماده خودداری کنید.
  • از خوردن نوشیدنی‌های قندی خودداری شود.
  • برای پخت و پز از روغن‌های مایع کانولا و زیتون استفاده کنید.

مواد غذایی که بیماری کبد چرب را حادتر می‌کنند

افراد مبتلا به کبد چرب مواد غذایی زیر را مصرف نکنند:

  • گوشت چرب و غذاهای سرخ شده؛
  • نوشیدنی های شیرین؛
  • الکل؛
  • غذاهای فرآوری شده؛

17 مواد غذایی مفید برای کبد چرب

درمان کبد چرب یک فرآیند طولانی است که به صبر و تعهد بیشتری نسبت به روش‌های دیگر نیاز دارد. با این حال، با مصرف غذای مفید برای کبد و داشتن تحرک کافی می‌توانید به سلامت کمک کمک کنید.

سلامت کبد با مصرف قهوه

1. مصرف قهوه

مصرف قهوه به کاهش سطح آنزیم‌های غیر طبیعی کبد کمک می ‌کند. مطالعات نشان می‌دهد افراد دارای بیماری کبد چرب که در رژیم غذایی خود از نوشیدنی قهوه استفاده می‌کنند، آسیب کمتری نسبت به افراد دارای همین بیماری ولی بدون مصرف نوشیدنی‌های کافئین دار، به کبد خود وارد می‌کنند. به نظر می رسد مصرف کافئین سبب کاهش حجم آنزیم‌های کبدی غیر معمول در افراد در معرض خطر کبد چرب می‌شود.

سلامت کبد با مصرف سبزیجات

2. مصرف سبزیجات

مصرف سبزیجات جهت جلوگیری از ساخته شدن چربی توصیه شده است. به نظر می رسد کلم بروکلی مانع از ساخته شدن چربی در کبد موش می شود. مصرف دیگر سبزیجات مانند اسفناج، کلم بروکسل و کلم پیچ علاوه بر کمک به درمان کبد چرب می تواند جهت کاهش وزن نیز موثر باشد.

می توانید از دستورالعمل بنیاد کبد کانادا برای گیاهخواران استفاده کنید که به شما امکان می دهد بدون از دست رفتن طعم ها و چاشنی ها مقدار زیادی از کالری غذاها را کاهش دهید.

سلامت کبد با مصرف توفو

3. مصرف توفو - Tofu

توفو (Tofu) چیست؟ توفو یا پنیر لوبیا، غذایی است که از فرایند بستن شیر سویا به دست می‌آید. توفو جهت کاهش ساخته شدن چربی بسیار مفید است. مطالعات انجام گرفته در دانشگاه ایلینویز (Illinois) بر روی موش ها نشان داد، پروتئین سویا که از لحاظ مواد تشکیل دهنده مشابه توفو می باشد می تواند سبب کاهش ساخته شدن چربی در کبد شود. لازم به ذکر است که توفو کم چرب بوده ولی دارای پروتئین زیاد می باشد.

سلامت کبد با مصرف ماهی

4. مصرف ماهی

مصرف ماهی جهت کاهش تورم و تنظیم چربی مفید است. ماهی های چرب مانند ماهی سالمون، ساردین، تونا و قزل آلا منبع غنی از اسید های چرب امگا3 می باشند.اسیدهای چرب امگا3 سبب کاهش سطح چربی کبد و کاهش تورم می شوند.

حفظ سلامت کبد با بلغور جو دوسر

5. مصرف بلغور جو دوسر

جهت کسب انرژی بلغور جو دوسر استفاده کنید. کربوهیدرات های بدست آمده از دانه هایی همانند جودوسر سبب افزایش انرژی بدن می شوند. فیبر موجود در آن سبب احساس سیری در شما می شود که به حفظ وزن مطلوب شما کمک می کند.

سلامت کبد با مصرف گردو

6. مصرف گردو

مصرف گردو می تواند به بهبود وضع کبد کمک کند. دانه های گردو منبع غنی امگا3 محسوب می شوند. تحقیقات نشان داده است که افراد دارای بیماری کبد چرب که در رژیم غذایی خود گردو مصرف می کنند، عملکرد کبدی بهتری را در آزمایشات نشان می دهند.

سلامت کبد با مصرف آووکادو

7. مصرف آووکادو

برای حفاظت از کبد، آووکادو مصرف کنید. آووکادو حاوی چربی های خوب می باشد. تحقیقات نشان می دهد که این مواد شیمیایی سبب کاهش آسیب های کبدی می شوند. همچنین آووکادو حاوی مقدار زیادی فیبر است که به کنترل وزن بدن کمک شایانی می کند. پیشنهاد می کنیم سالاد آووکادو تازه و قارچ را حتما امتحان کنید.

سلامت کبد با مصرف شیر و لبنیات کم چرب

8. مصرف شیر و لبنیات کم چرب

مطابق با تحقیقات انجام گرفته در سال 2011 بر روی موش ها، لبنیات حاوی میزان بالای پروتئین می باشند که می توانند آسیب های وارده به کبد را کاهش دهند.

سلامت کبد با مصرف دانه آفتابگردان

9. مصرف دانه آفتابگردان

از دانه آفتابگردان بعنوان آنتی اکسیدان قوی استفاده کنید. این دانه های معطر حاوی مقدار زیای ویتامین E هستند. ویتامین E بعنوان یک آنتی اکسیدان جهت حفاظت از کبد در برابر آسیب های بیشتر عمل می کند.

سلامت کبد با مصرف روغن زیتون

10. مصرف روغن زیتون

یکی از روش های کنترل و درمان کبد چرب، کنترل و کاهش وزن است که با مصرف روغن زیتون می توانید وزن خود را کنترل کنید.

سالم ترین روغن، روغنی است که حاوی میزان بالایی از اسیدهای چرب امگا3 باشد. روغن زیتون برای پخت و پز سالم تر و بهتر از روغن های نباتی، کره و روغن ترد کننده شیرینی می باشد. تحقیقات نشان داده است که روغن زیتون به کاهش سطح آنزیم های کبدی و کنترل وزن کمک می کند.

سلامت کبد با مصرف سیر

11. مصرف سیر

سیر به عنوان چاشنی نه تنها به غذای شما عطر و طعم خوبی می دهد، بلکه تحقیقات صورت گرفته نشان می دهد مصرف پودر سیر در افراد دارای بیماری کبد چرب سبب کاهش وزن و چربی شده است.

سلامت کبد با مصرف چای سبز

12. مصرف چای سبز

چای سبز جهت کاهش جذب چربی بسیار مفید است و می تواند بیماری کبد چرب را بهبود ببخشد. اطلاعات نشان می دهند که مصرف چای سبز می تواند مانع جذب چربی توسط بدن شود اما این نتایج هنوز قطعی نشده اند. همچنین مطالعاتی در حال انجام است که نشان می دهد مصرف چای سبز سبب کاهش ذخیره چربی در کبد و بهبود عملکرد آن خواهد شد.

13. کلم

انواع مثل بروکلی، گل کلم، کلم قمری، کلم پیچ و کلم بروکسل به درمان کبد چرب کمک می کند. کلم ها دارای خاصیت سم زدایی قوی برای کبد هستند. این سبزیجات دارای موادی هستند که بعضی سموم را در بدن خنثی می‌کنند؛ مثل نیتروزامین‌های موجود در دود سیگار، و افلاتوکسین موجود در بادام زمینی.

14. لیمو ترش و آب داغ

مصرف آب لیمو ترش تازه همراه با آب داغ به رفع کبد چرب کمک می کند. آب لیمو ترش تازه را در یک لیوان آب داغ بریزید و اول صبح بطور ناشتا بنوشید (البته اگر ناراحتی معده ندارید). این کار باعث می شود کبد پاک شود و عمل سم زدایی و تصفیه آن افزایش یابد.

همچنین استفاده از آب لیمو ترش تازه همراه با آب داغ تولید صفرا را تحریک می کند، معده و روده را پاک کرده و حرکات روده ای را افزایش می دهد.

15. چغندر

مصرف چغندر به فرآیند تصفیه خون کمک می کند و همچنین فلزات سنگین را در بدن جذب می کند.

16. میوه های غنی از آنتی اکسیدان

بر اساس مطالعاتی مشخص شده که میوه های زیر بیشترین مقدار آنتی اکسیدان ها را دارند و می توانند به درمان کبد چرب کمک کنند که به ترتیب غنای آنتی اکسیدانی عبارتند از:

  • طالبی؛
  • پرتقال؛
  • توت فرنگی؛
  • زغال اخته؛
  • آلو؛
  • کشمش؛
  • شاتوت؛
  • تمشک؛
  • گریپ فورت سرخ؛
  • سیب و گلابی.

17. سیب

سیب دارای پکتین (Pectin) است که به دفع فلزات سنگین در بدن کمک می کند. دفع این فلزات توسط پکتین کار کبد را کاهش می دهد و ظرفیت سم زدایی کبد آن را بالا می برد.

چطور کبد چرا را درمان کنیم؟

یکی از اصلی ترین روش‌های درمان کبد چرب، بدون در نظر گرفتن نوع آن، رژیم غذایی کبد چرب است. همانطور که از اسم آن مشخص است، این بیماری نشان دهنده وجود چربی زیاد در رژیم غذایی افراد می باشد. در بدن افراد سالم، کبد به عمل سم زدایی و تولید صفرا بعنوان یک پروتئین گوارشی کمک می کند. بیماری کبد چرب سبب آسیب به کبد شده و کبد قادر به انجام فعالیت های خود نخواهد بود.

بطور معمول رژیم غذایی مناسب برای بیماری کبد چرب شامل موارد زیر می باشد:

  • مصرف میوه و سبزیجات به میزان زیاد؛
  • مصرف گیاهان دارای فیبر زیاد مانند حبوبات و غلات؛
  • کم کردن میزان مصرف شکر، نمک، چربی های اشباع، کربوهیدرات های تصفیه شده و عدم مصرف الکل؛
  • رژیم غذایی کم کالری و کم چرب؛

رژیم غذایی کم کالری و کم چرب به شما کمک می کند تا مقدار زیادی از وزن خود را کم کنید. این کار در نهایت خطر ابتلا به بیماری کبد چرب را کاهش می دهد. در حالت ایده آل، اگر دارای اضافه وزن هستید بهتر است حدود 10 درصد از وزن بدن خود را کاهش دهید.

حرف پایانی
به خاطر داشته باشید که خوردن مواد غذایی که در بالا ذکر شده است، نمی‌تواند جایگزین داروی تجویز شده توسط پزشک شود و می‌بایست همراه با مصرف این مواد غذایی، به توصیه‌ی پزشک خود نیز در درمان کبد چرب عمل کنید.

اگر می‌خواهید از یک رژیم غذایی برای درمان کبد چرب استفاده کنید، در یک مطلب جداگانه به معرفی رژیم غذایی کبد چرب و یک نمونه برنامه پرداخته‌ایم.

کانال تلگرام زوم لایف
توجه: مطالب موجود در مجله زوم لایف، جایگزین نسخه پزشکان نیست. اگر مشکل پزشکی دارید، برای تشخیص و درمان به پزشک مراجعه کنید.

شعار ما در مجله اینترنتی زوم لایف، کمک به زندگی بهتر با ارائه محتوای مفید درباره سلامتی است. برای این منظور از منابع معتبر خارجی که در حوزه سلامت و سبک زندگی است فعال هستند برای تولید محتوا و ارائه آن به شما کاربران محترم استفاده می‌کنیم.

ارسال نظر
عکس خوانده نمی‌شود
تعداد نظرات (41)
  1. محمود در 11 مهر 1402
    مصرف میوه کبدتون رو درمان میکنه از بقیه مواد غذایی دوری کنید معجزه رو خواهید دید
    پاسخ
  2. مهمان مرتضی در 2 مرداد 1402
    سلام مال من هم گرید ۳ هست اصلا نمیتونم رعایت کنم جدیدا پهلو هام هم درد میکنه قرص نداره مصرف کنیم
    پاسخ
    1. مجله زوم لایف
      مجله زوم لایف در 5 مرداد 1402

      سلام، توصیه میشه برای درمان تحت نظر پزشک متخصص باشید.

      پاسخ
  3. مرادی در 10 اسفند 1401
    سلام ببخشید خواستم بگم لغت تصویه اشتباه است لطفا اصلاح کنید تسویه به پول و حساب کتاب مربوطه( تسویه حساب ) ولی تصفیه یعنی صاف کردن برای متن شما تصفیه درسته 🙂
    پاسخ
    1. مجله زوم لایف
      مجله زوم لایف در 10 اسفند 1401

      سلام، بله ما در مطلب از تصفیه استفاده کردیم و فقط در یک مورد به اشتباهه تصویه نوشته شده بود که اصلاح کردیم.

      متشکرم از دقت نظرتون.

      پاسخ
  4. مهمان Morteza در 4 شهریور 1401
    کردم چرب هست،دیابتی هستم،آنسومین چهارده واحد صبح وشانزده واحد شب می زنم . درضمن فیبری اسکن هم شده ام.سن ۶۱ سال،
    قد۱۶۵،وزن۸۳
    پاسخ
    1. مجله زوم لایف
      مجله زوم لایف در 5 شهریور 1401

      سلام، فقط از طریق مراجعه حضوری به پزشک پیگیری کنید.

      پاسخ
  5. ...... در 3 خرداد 1401
    سلام خسته نباشید
    من ۱۴ سالم هست و چاق هستم.سنوگرافی انجام دادم و گفتن کبدم چربه. خیلی نگرانم.لطفا راهنماییم کنید
    پاسخ
    1. مجله زوم لایف
      مجله زوم لایف در 8 خرداد 1401

      سلام، قبلا در مطلب جداگانه‌ای روش‌های درمان خانگی کبد چرب رو توضیح دادیم:

      https://zoomlife.ir/health/diseases/221-treatment-fatty-liver.html

      پاسخ
  6. سمیه در 26 فروردین 1401
    سلام.ببخشید در متن سنو گرافی نوشته شده گرید3_2
    این یعنی گرید ۲ یا ۳؟؟
    پاسخ
    1. مجله زوم لایف
      مجله زوم لایف در 27 فروردین 1401

      سلام، معمولاً در نتایج آزمایش سونوگرافی یک عدد نوشته می‌شود. برای بررسی عدد 3_2 باید به متخصص داخلی مراجعه کنید تا آزمایش بررسی شود.

      پاسخ
  7. میم آ در 20 دی 1400
    سلام وقت بخیر همسر من گرید۳ هستش دکتر فقط یه قرص دادن و گفتن باید وزن کم کنه همسرم ۲۷سالشه و ما خیلی نگرانیم میشه یکم توضیح بدین و راهکار بدین ممنونم
    پاسخ
    1. مجله زوم لایف
      مجله زوم لایف در 21 دی 1400

      سلام، در این مرحله نیاز هست که تحت نظر پزشک باشید و با فاصله زمانی کم و چند هفته یکبار آزمایش انجام دهید تا شرایط کبد تحت کنترل باشد.

      درباره درمان کبد چرب گرید 3 در لینک زیر توضیح دادیم:

      https://zoomlife.ir/health/diseases/1208-treatment-of-fatty-liver-grade-2-and-3.html

      همچنین برای کاهش وزن نکات بسیار زیادی وجود دارد، ما در مطلب دیگری درباره رژیم کبد چرب توضیح دادیم:

      https://zoomlife.ir/health/diet/700-fatty-liver-diet.html

      پاسخ
  8. محمد در 14 آذر 1400
    سلام من چون وقته بدنم خارش دارم می‌تونه از کبد چرب باشه
    پاسخ
    1. مجله زوم لایف
      مجله زوم لایف در 14 آذر 1400

      سلام، درباره علائم کبد چرب در لینک زیر توضیح دادیم:

      https://zoomlife.ir/health/diseases/911-symptoms-of-fatty-liver.html

      برای بررسی شرایط کبد حتماً به پزشک مراجعه کنید.

      پاسخ
  9. ابراهیم در 27 مهر 1400
    سلام کبد گرید ۱ دارم صفرا و آپاندیس را برداشتم trcl 606 است لطفا راهنماییم کنید
    جهاندوست هستم
    پاسخ
    1. مجله زوم لایف
      مجله زوم لایف در 27 مهر 1400

      سلام، جناب جهاندوست همراه با آزمایشات به متخصص داخلی مراجعه کنید.

      پاسخ
  10. کاربر ناشناس در 25 اسفند 1399
    سلام من 12 سالمه یکی ، دوساله که صورتم لُپم سرخ میشه و بلا فاصله جوش میزنه . چند روز پیش به یک دارو خانه معتبر و خوب رفتم . بهم گفت که کبدت چربِ و این جوش ها به خاطر کبدته که چربِ .

    من الان باید چه کار کنم ؟
    باید چی بخورم که خوب بشم ؟
    پاسخ
    1. مجله زوم لایف
      مجله زوم لایف در 25 اسفند 1399

      سلام، هیچ متخصصی با چنین علائمی تشخیص نمی‌دهد و حتماً باید آزمایش خون و سونوگرافی انجام شود. توصیه می‌کنم ابتدا به یک متخصص داخلی مراجعه کنید تا علت دقیق مشخص شود.

      پاسخ
      1. شهریار در 27 اسفند 1401
        سلام خوردن شکلات کاکائو دار یا تلخ وکیک و.. بعداز شام نزدیک ساعت یازده دوازده شب میتونه واسه کبد مضر باشه ولی قهوه روزی دوبار هربار سه قاشق چایخوری مصرفم هست.
        پاسخ
    2. علی اصغر در 1 مهر 1400
      سلام منم مثل شما درمان چطورهست لطفاً به منم بگید
      پاسخ