آیا درمان بیماری دیابت امکانپذیر است؟

آیا دیابت درمان دارد؟ این سوال که آیا درمان بیماری دیابت وجود دارد یا خیر، متاسفانه سالهاست که سوال درمان دیابت بیپاسخ مانده است. شاید باید اینطور پرسید که آیا به زودی راهی برای درمان بیماری دیابت پیدا خواهد شد؟ این بسته به آن است که منظور شما از درمان دیابت چیست. در ادامه با زوم لایف همراه باشید.
دیابت در حقیقت بیماری مشخصی نیست. بیماری دیابت دلایل فراوان دارد، از این رو درمانهای فراوان هم دارد. در سال های اخیر ما شاهد پیشرفتهایی در امر جلوگیری و درمان دیابت بودهایم. این پیشرفتها تا زمانی که یک علاج قطعی کشف نشده، مهم هستند.
آیا راهی برای درمان بیماری دیابت وجود دارد؟
هنوز درمانی قطعی برای دیابت پیدا نشده ولی در عین حال تا حدود زیادی از شدت علایم بیماری میتوان کم کرد. اگر فرد برای بیست سال سطح قند خون نرمالی داشته باشد، میتوان گفت که تا حدودی علایم بیماری تحت کنترل قرار گرفته ولی این به معنای درمان دائمی و قطعی دیابت نیست. رسیدن قند خون به سطح مورد نظر مستلزم ایجاد تغییراتی در رژیم غذایی و انجام منظم حرکات ورزشی است.
کنترل دیابت نوع یک
درمان با انسولین
تزریق انسولین یکی از درمانهای اصلی برای نوع یک این بیماری است. فرد بیمار به راحتی و در خانه میتواند تزریق انسولین را انجام دهد. انواع مختلفی از انسولین برای تزریق وجود دارند که بر اساس نوع خاص خود دارای اثربخشیهای مختلفی هستند.
استفاده از وراپامیل
در سال 2018 پژوهشی انجام شد و بر اساس آن اعلام شد که احتمالاً داروی وراپامیل (verapamil) که برای درمان فشار خون از آن استفاده میشود، در درمان بیماری دیابت نوع یک هم اثر بخش خواهد بود. در این پژوهش افرادی که در مراحل اولیهی بیماری دیابت نوع یک قرار داشتند، دوزهای مختلف داروی وراپامیل را دریافت کردند. مشخص شد که میزان قند ناشتا در این افراد بسیار کمتر از افرادی است که این دارو را دریافت نکردهاند.
به نظر میرسد که این دارو تولید هورمون انسولین در پانکراس را افزایش داده و نیاز این افراد به تزریق انسولین کاهش یافته است. با این همه هنوز سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) استفاده از وراپامیل برای درمان دیابت نوع یک را تایید نکرده است.
دستگاههای قابل ایمپلنت
پزوهشگران سالها است که در مورد امکان استفاده از دستگاههای قابل ایمپلنت بر روی پوست برای کنترل بیماری دیابت نوع یک مطالعه میکنند. این دستگاهها نیاز فرد برای تزریق روزمرهی انسولین را مرتفع میکند. در سال 2016 نتایج تحقیقی منتشر شد که بر اساس آن گفته میشد این دستگاهها از سلولهای بتا در پانکراس در برابر حملات دستگاه ایمنی محافظت میکنند. در سال 2018 سازمان غذا و داروی آمریکا دستگاه قابل ایمپلنت مانیتورکنندهی سطح گلوکز خون را تایید کرد و هم اکنون میتوان از آن استفاده کرد.
کنترل دیابت نوع دو
غلبه بر بیماری دیابت نوع دو بسیار آسانتر از دیابت نوع یک است. این بیماری یک بیماری خود ایمنی نیست و تغییر سبک زندگی تا حدود زیادی علایم آن را کاهش خواهد داد. از طرفی این نوع از دیابت بسیار شایعتر است و فرد به راحتی و با رعایت نکاتی ساده دوباره میتواند به زندگی عادی خود بازگردد.
از آنجایی که داشتن رژیم غذایی نامناسب و چاقی نقشی اساسی در ابتلای افراد به این بیماری بازی میکنند، فرد به راحتی و با انجام کارهایی ساده میتواند بر این مشکلات غلبه کند. افراد مبتلا به دیابت نوع دو در ابتدای بیماری نیازی به دریافت روزانهی انسولین ندارند، تاکید اصلی داروهای مصرفی در این بیماران پایین نگه داشتن سطح گلوکز خون و بهبود فرایند جذب گلوکز است.
روش جراحی برای درمان دیابت
اگر تغییر رژیم غذایی و انجام حرکات ورزشی موثر واقع نشود، به کمک جراحی میتوان وزن فرد را کاهش داد. با این همه جراحی آخرین گزینهی درمانی است و برای افرادی که سایر روشهای درمانی در آنها جواب نداشته، مورد استفاده قرار میگیرد. در این نوع جراحیها اندازهی معده کاهش پیدا میکند و فرد بعد از غذا خوردن احساس سیری خواهد داشت. برخی از انواع این جراحیها آناتومی بدن را تغییر داده و برخی دیگر هورمونهای درگیر در فرایند افزایش وزن را تغییر میدهند.
جراحی حلقهگذاری قابل تنظیم معده یا گاستریک باندینگ (Gastric band) یکی از جراحیهای معمول برای کوچک کردن اندازهی معده است. با همهی اینها انواع جراحی دارای عوارض و عواقبی هستند و پزشکان معمولاً به آنها به عنوان روش اول درمانی نگاه نمیکنند. بیمههای درمانی هم معمولاً این نوع جراحیها را پوشش نداده و به این ترتیب این جراحیها جز روشهای درمانی گران قیمت و پر هزینه هستند
روشهای کنترل بیماری دیابت
تغییر سبک زندگی می تواند به درمان و کنترل دیابت کمک کند اما درمان قطعی دیابت هنوز کشف نشده است. اما کنترل دیابت با روشهای خانگی امکانپذیر است که می توانید در مطلب جداگانهای بخوانید. برای آشنایی با روشهایی خانگی کنترل دیابت اینجا کلیک کنید.
درمان نهایی دیابت احتمالاً این است که ما سلولهایی که در لوزالمعده عامل ایجاد انسولین هستند و از بین رفتهاند، جایگزین کنیم. این کار به صورت مصنوعی و توسط قرار دادن یک پمپ انسولین در بدن توسط دستگاه حساس گلوکز کنترل میشود، قابل انجام است.
چنین پمپ انسولینی اختراع شده و در بدن 400 بیمار مبتلا به دیابت در سراسر دنیا کار گذاشتهاند. دستگاه حساس گلوکز در حال ساخت است و به زودی به بازار خواهد آمد. امیدواریم که ساخت این دستگاه بزودی به پایان برسد و با استفاده از این دستگاه، کنترل بیماری دیابت آسانتر شود (1).
سخن پایانی
درمان کامل و قطعی برای درمان دیابت در دسترس نیست ولی برخی درمان های به ظاهر موثر برای این بیماری در دست توسعه قرار دارند. به بیماران دیابتی توصیه می شود که همواره تحت نظر پزشکان حاذق بوده و توصیه های آنها جهت کنترل بیماری را به خوبی و درستی عملی کنند.
