آیا رژیم غذایی کتوژنیک خطرناک است؟

رژیم کتو یکی از محبوب ترین رژیمهای غذایی است که می تواند به کاهش وزن کمک کند. اما برخی نگران خطرات احتمالی رژیم کتوژنیک هستند. اگر دوست دارید که این رژیم غذایی را شروع کنید اما نگران عوارض احتمالی آن هستید، این مطلب را بخوانید.
کتوژنیک چطور کار میکند؟
برای اینکه بدانیم رژیم کتوژنیک خطرناک است یا خیر، ابتدا باید با طرز کار این رژیم غذایی آشنا شوید. روش کار رژیم کتوژنیک اینطور است که شما کالری بیشتری را از پروتئین و چربی بدست آورید و کربوهیدرات کمتری را مصرف کنید. شما در رژیم کتو باید بیشتر کربوهیدراتی که هضم آنها آسان است مانند شکر، نوشابه، شیرینیها و نان سفید را حذف کنید.
در حالت طبیعی سوخت تامین کنندهی انرژی بدن از کربوهیدراتها (فرآوردههای قندی) بدست میآید. اما در این رژیم، سوخت بدن از ذخایر چربی و در صورت لزوم از پروتئین تامین میشود. در واقع استفاده از بافت چربی به عنوان سوخت، موجب کاهش وزن میشود. در رژیم کتو اساس رژیم بر کاهش مصرف کربوهیدراتها (فرآوردههای قندی، نشاسته، برنج، نان و… ) و افزایش مصرف پروتئین و چربی است.
در رژیم کتوژنیک باید روزانه کمتر از 50 گرم از کربوهیدراتها را مصرف کنید، در نهایت انرژی بدن شما (قند خون که بدن میتواند سریع مصرف کند) تمام میشود. این معمولا بین 3 تا 4 روز طول میکشد. سپس بدن برای انرژی شروع به شکستن پروتئین و چربی میکند که میتواند به کاهش وزن شما کمک کند.
شما اگر رژیم کتوژنیک را بدرستی انجام دهید در چند روز اول بدن شما شروع به تولید کتون میکند و سپس وارد فاز کتوزیس (تغییر منبع سوخت بدن از کربوهیدرات به چربی) میشوید.
آیا تولید کتونها در بدن میتواند بسیار زیاد شود؟ بله، آن کتواسیدوز نام دارد. آیا این چیز غیر عادی است؟ خیر. برای بیشتر مردم داشتن رعایت قوانین رژیم غذایی کتو دشوار است. احتمالا برای استفاده از این رژیم غذایی و پیروی از روش آن به راهنمایی پزشکی نیاز دارید.
نکته:
بیماری دیابت نوع 1 در کتواسیدوز استثناست. این ممکن است زمانی اتفاق بیافتد که سطح انسولین شدیدا پایین است. که البته در فردی با عملکرد صحیح لوزالمعده نادر است. بالا بودن خطرناک سطح کتون منجر به ترشح انسولین می شود.
اشتباهات زیادی دربارهی رژیم کم کربوهیدرات وجود دارد که سبب بدبینی نسبت به آن شده است. تحقیقات بسیاری در 30 سال گذشته انجام شده که نشان می دهد چربی زیاد و کربوهیدرات کم مفید است. گاهی مردم رژیم کتو را با رژیم های که چربی و کربوهیدرات بالای دارند و برای بدن مضر هستند، اشتباه می گیرند. البته که اگر شما غذای بسیار چرب بخورید، برایتان ضرر خواهد داشت.
آیا رژیم کتوژنیک خوب است؟
هدف اصلی رژیم کتوژنیک، لاغری سریع است و مانند هر برنامه غذایی ممکن است عوارض جانبی داشته باشد و برای هر شخصی نتایج متفاوتی داشته باشد. با توجه به اینکه رژیم کتوژنیک یک رژیم سرشار از چربی است، افرادی که مشکلات قلبی و چربی خون دارند نباید از این رژیم استفاده کنند.
با توجه به اینکه در رژیم کتوژنیک مصرف کربوهیدرات بسیار کم است و به عنوان یک رژیم کم کربوهیدرات شناخته میشود، میتواند برای کنترل قندخون و بیماری دیابت مناسب باشد. همچنین رژیم کتوژنیک برای درمان کبد چرب هم نتایج مثبتی نشان داده و میتواند برای از بین بردن چربی کبد مناسب باشد.
درباره فواید و عوارض جانبی رژیم کتوژنیک مطالبی منتشر شده است که در ادامه لینک آنها را اضافه کردهایم. برای آشنایی بیشتر با این رژیم غذایی میتوانید به لینکهای زیر مراجعه کنید.
رژیم پرچرب کتوژنیک یا رژیم کم چرب؟
آیا میخواهید رژیم غذایی کم چرب داشته باشید؟ نشان داده شده است که رژیم کتوژنیک سالمتر و هم موثرتر از رژیمهای کم چرب است. هنگامی که غذای چرب و با کربوهیدرات بالا میخورید، بدن شما معمولا گلوکز تولید میکند. برای بدن کربوهیدراتها آسانترین چیز برای تولید کردن هستند، از این رو اول از آن استفاده میکند. نتیجه اینکه چربی اضافی ذخیره میشود. به نوبه خود، این موضوع باعث افزایش وزن و بیماریهایی که همراه چربی و کربوهیدرات بالا است، میشود.
رژیمهای غذایی پرچرب مانند رژیم کتوژنیک، ممکن است سطح کلسترول را افزایش دهند و برخی مطالعات نشان میدهد که رژیم کتو خطر ابتلا به دیابت را نیز افزایش میدهند.
اگر شرایط خاصی دارید و برای شروع رژیم کتو نگران هستید، برای احتیاط با پزشک خود مشورت کنید. به خصوص اگر در حال حاضر داروهای خاصی مصرف میکنید، نیاز به نظارت بیشتری دارید. مادرانی که به کودک خود شیر میدهند، مراقب باشند که ممکن است به کربوهیدرات بیشتری نیاز داشته باشند.
حرف پایانی
اگر میخواهید رژیم کتوژنیک را برای کاهش وزن انتخاب کنید، پیشنهاد میکنیم مطلب کاهش وزن با کتوژنیک را بخوانید. در این مطلب توضیحات کاملی درباره لاغر شدن با این برنامه غذایی داده شده که میتواند برای شما مفید باشد.
