زوم لایف؛ کمک به زندگی بهتر

افسردگی چیست؟ علائم شایع و تشخیص افسردگی

افسردگی چیست؟ علائم شایع و تشخیص افسردگی

افسردگی چیست؟ علائم شایع و تشخیص افسردگی

افسردگی چیست و چه علائمی دارد؟ چطور افسردگی را تشخیص بدهیم؟ روش‌های درمان افسردگی چیست؟ اگر دچار افسردگی شدید یا در اطراف شما کسانی هستند که افسرده شده‌اند، پیشنهاد می‌کنیم در ادامه درباره افسردگی، علائم شایع افسردگی و روش‌های درمان آن مطالعه کنید.

فهرست مطالب

افسردگی چیست؟

افسردگی یک حالت خلقی شامل بی‌حوصلگی و گریز از فعالیت یا بی‌علاقگی و بی‌میلی است و می‌تواند بر روی افکار، رفتار، احساسات و خوشی و تندرستی یک فرد تأثیر بگذارد. از توانایی انجام فعالیت‌های روزانه گرفته تا کنترل روابط عاطفی.

افسردگی (Depression)، یک اختلال روحی جدی اما رایج است که می‌تواند کیفیت زندگی فرد را پایین آورده و در موارد شدید و یا مزمن حتی باعث عجز و ناتوانی گردد. اختلالات روحی و تغییرات خلق و خو می‌تواند بر هزاران جنبه از زندگی فرد تاثیر بگذارد. از توانایی انجام فعالیت‌های روزانه گرفته تا کنترل روابط عاطفی.

درطول سال‌ها بررسی تخمین زده شده است که هر 1 نفر از 15 فرد بزرگسال به افسردگی مبتلا خواهد شد و یا حداقل بخش‌هایی از یک حادثه افسرده کننده را تجربه خواهد کرد.

افسردگی چه علائمی دارد؟

نشانه‌های افسردگی

شایع‌ترین علائم افسردگی

از آنجایی که افسردگی هم در نوجوانان و هم در بزرگسالان دیده شده، نشان می‌دهد که این اختلال می‌واند در هر سنی رخ دهد. اما نشانه‌های این اختلال بجای ناراحتی‌های زودگذر باید حداقل به مدت دو هفته ادامه پیدا کند تا افسردگی درفرد تشخیص داده شود.

نشانه‌های افسردگی می‌تواند خفیف یا حاد باشد و شامل:

  • احساس ناراحتی، ناامیدی و یا دلسردی؛
  • از دست دادن علاقه و اشتیاق نسبت به چیزهایی که زمانی ازآنها لذت می‌بردید؛
  • اختلالات خواب (بی‌خوابی یا بیش از اندازه خوابیدن)؛
  • کمبود انرژی و خستگی مداوم؛
  • فکرکردن زیاد به مرگ یا خودکشی؛
  • احساس گناه یا احساس بی‌ارزش بودن؛
  • کاهش وزن در صورت عدم استفاده از رژیم‌های لاغری و یا افزایش قابل توجه اشتها؛
  • مشکل تمرکز کردن؛
  • آشفتگی،پریشانی یا بی‌قراری؛

چرا دچار افسردگی می‌شویم؟

علت افسردگی

علت ابتلا به افسردگی چیست؟

مطالعات نشان می‌دهند که بعضی ازعوامل ژنتیکی، بیولوژیکی، محیطی و روانشناسی خطر ابتلا به افسردگی را افزایش می‌دهند. این عوامل همچنین می‌تواند باعث افسردگی فردی و یا خانوادگی، تجربه تغییرات عمده زندگی، ضربه روحی و روانی، استرس و بعضی از بیماری‌های خاص فیزیکی و استفاده از داروها شود. البته نگران نباشید. این داروها برای همه چیز، ازکنترل فشارخون بالا گرفته تا درمان آسم، یا حتی کمک به ترک سیگار نیز نسخه می‌شوند.

بیماری‌های جدی و شدید و مزمن، همچون بیماری‌های قلبی یا دیابت، با میزان بالاتری از افسردگی همراه است. همینطور، مشکلات زودهنگام زندگی افراد همچون آسیب‌های روحی دوران کودکی در اثر آزار و اذیت جسمی و جنسی، نه تنها طی همان دوران بلکه در تمام طول زندگی فرد به مبتلا شدن به میزان بالایی از افسردگی ارتباط پیدا می‌کند.

انواع اختلال افسردگی

در کنار افسردگی حاد یا اختلالات افسردگی و طول دوره و شدت آن، انواع دیگری از افسردگی نیز وجود دارد. سازمان ملی سلامت روان (NIMH) در این‌باره چند مثال آورده است:

اختلال افسردگی مزمن

اختلال افسردگی مزمن که دیستیمیوم (Dysthymia) نامیده می‌شود شامل آن دسته از نشانه‌های افسردگی است که حداقل به مدت دوسال به طول می‌انجامد. این نوع از افسردگی شدید نیست اما ماهیت ادامه‌دار این اختلال می‌تواند به صورت قابل توجهی در زندگی فرد و روابطش با وجود نشانه‌هایی همچون از دست دادن اشتیاق به فعالیت‌های روزانه و ناامیدی، مشکل ایجاد کند.

افسردگی پنهان

افسردگی پنهان، یکی از شایع‌ترین بیماری‌های روحی و روانی است که برخی افراد بنا به دلایل فرهنگی و ترس از انگ خوردن یا از دست دادن موقعیت شغلی، سعی در مخفی کردن آن از دیگران دارند. کسانی که به افسردگی پنهان دچارند، به‌راحتی می‌توانند افسردگی خود را از دیگران مخفی کنند به‌طوری که کسی متوجه وضعیت‌شان نشود.

افسردگی بعد از زایمان

پریناتال و یا افسردگی بعد از زایمان که بعضی از خانم‌ها را درطول دوره حاملگی و یا پس از فارغ شدن درگیر می‌کند و نشانه‌هایی همچون ناراحتی شدید، گریه کردن، اضطراب، اختلالات غذایی و خستگی دارد که می‌تواند چالش‌های دوران حاملگی یا مراقبت از نوزاد تازه متولد شده را برای مادر مشکل سازد.

افسردگی روانی

افسردگی روانی که از نوع حاد افسردگی می‌باشد و نشانه‌های روانی همچون تفکرات بیهوده و عقاید نادرست و یا حتی توهم (دیدن یا شنیدن چیزهایی که در واقع وجود ندارند) به همراه دارد. این توهمات و خیال‌پردازی‌ها غالبا با احساس افسردگی فرد مرتبط است. مثل شنیدن صدای فردی که به او می‌گوید که او شایسته زنده ماندن و زندگی کردن نیست!

اختلالات عاطفی فصلی

اختلالات عاطفی فصلی که به افسردگی زمستانه نیز شناخته شده است و غالبا با تغییر فصل مصادف است. نشانه‌های آن از احساس افسردگی گرفته تا کم انرژی بودن است که در یک برهه زمانی خاصی از سال شروع شده و مدتی بعد پایان می‌یابد. معمولا در اواخر پاییز و اوایل زمستان اتفاق افتاده و در بهار و تابستان اثری از آن دیده نمی‌شود.(تعداد بسیارکمی از افراد در طول تابستان آن را تجربه می‌کنند). درمان این نوع افسردگی‌ها با نوردرمانی  (Light theraphy)، و یا درمعرض نورمصنوعی قرار گرفتن انجام می‌شود.

اختلال دوقطبی

افسردگی‌ای که با اختلال دوقطبی همراه است. این اختلال شامل دوره‌های متناوبی از احساسات شدید غیرمعمولی می‌باشد. اما کسانی که از این اختلال رنج می‌برند قسمت‌هایی از افسردگی را نیز تجربه می‌کنند. افراد مبتلا به اختلال دوقطبی همچنین تغییراتی در الگوی خواب و فعالیت‌هایشان نیز تجربه خواهند کرد.

افسردگی را چطور تشخیص دهیم؟

افسردگی

تشخیص و درمان افسردگی

متخصصان توصیه می‌کنند که افرادی را که فکر می‌کنید به افسردگی مبتلا هستند و از آن رنج می‌برند را به مراکز حرفه‌ای کمک‌رسانی بفرستید، چرا که این کار باعث تشخیص و درمان زودهنگام افسردگی می‌شود. خصوصا هرکسی که به خودکشی فکر می‌کند یا حالتی از روان‌پریشی را تجربه کرده یا به هرطور دیگری ممکن است در معرض خطرات امنیتی باشد لازم است فورا از این مراکز کمک بگیرد.

روش‌های درمان افسردگی برپایه عوامل مختلفی از جمله نوع افسردگی، نشانه‌های آن، شدت آن و اخلاقیات فرد مبتلا شده می‌باشد. بیشتر افسردگی‌ها یا با روان درمانی و بحث درمانی درمان می‌شود (همچون درمان شناختی رفتاری) یا توسط داروها. گاهی هم درمان بصورت ترکیبی پیشنهاد می‌شود. درحالی که فرد، روش‌های درمانی و داروهای مختلفی را امتحان می‌کند، پیدا کردن بهترین و درست ترین روش درمان می‌تواند زمان زیادی به طول بینجامد و نتایج فوری وآنی حاصل نمی‌شود.

بعنوان مثال برای اینکه داروهای ضد افسردگی شروع به عمل کردن کنند حداقل حدود یک هفته زمان لازم است.

سخن پایانی

در کنار داروها و روش‌های درمانی مختلف، رویکردهای دیگری نیز متناسب با نوع و شدت افسردگی‌ها پیشنهاد می‌شود. مثلا برای افسردگی فصلی جایگزین کردن ورزش یوگا یا استفاده از مکمل‌های ویتامین D جزو موارد پیشنهاد شده هستند. البته برای این درمان‌های جایگزین تحقیق و پژوهش بیشتری نیاز است.

کانال تلگرام زوم لایف
توجه: محتوای مجله زوم لایف، جایگزین نسخه پزشکان نیست. اگر مشکل پزشکی دارید، برای تشخیص و درمان به پزشک مراجعه کنید.

شعار ما در مجله اینترنتی زوم لایف، کمک به زندگی بهتر با ارائه محتوای مفید درباره سلامتی است. برای این منظور از منابع معتبر خارجی که در حوزه سلامت و سبک زندگی است فعال هستند برای تولید محتوا و ارائه آن به شما کاربران محترم استفاده می‌کنیم.

ارسال نظر
عکس خوانده نمی‌شود
تعداد نظرات (12)
  1. اسم؟؟شاید در 3 تیر 1402
    اینکه به خودکشی فکر کنم و حتی انجامش داده باشم و ناموفق آمیز بوده باشه یعنی الان افسردگی دارم؟اگه واقعا افسردگی دارم پس چرا هیچی برام مهم نیس؟
    پاسخ
    1. نایریکا در 18 تیر 1402
      همین که چیزی برات مهم نیست یعنی بی انگیزی بی علاقگی یعنی افسرده ای
      پاسخ
  2. افتابگردون در 30 بهمن 1401
    سلام یه خواهر ۲۸ساله دارم با مدرک فوق رشته مهندسی ولی با این مدرک کار یه کارگر ساده رو انجام میده اصلا جایی نمیره حوصله هیچکس حتی حرف زدن با پدر و مادر رو هم نداره تنها تفریحش گوشی هستش خیلی تنبلی میکنه تو کارها زود عصبی میشه حتی نیم ساعت هم از کارش نمیخواد مرخصی بگیره خیلی زیاد استرس داره اعتماد به نفس پایین حاصر هم نیست پیش مشاور بره چه کمکی میتونم بهش کنم
    پاسخ
    1. داغون در 15 مرداد 1402
      منم عاشق یکی شدم که نمیدونم دوسم داره یا ن.
      خیلی اذاب میکشم خسته شدم دیگه نمیدونم چیکار کنم کاش درک میکرد باورم داشت بهم اعتماد میکرد داغونم دلم، قلبم، شکسته دیگه روحی تو وجودم نیس
      پاسخ
  3. اسمم مهم نی:) در 10 بهمن 1401
    من نمیدونم چیکار کنم هیچ کدوم از اینا جواب نمیده
    دوست عزیزم...اون خیلی خیلی افسردس و نمیتونه با احساساتش کنار بیاد و مشکل اینجاست که اون خیلی درونگرا و به هیچ کس مشکلاتشو نمیگه.اون همیشه از خودکشی و اینجور چیزا حرف میزنه بخدا یروزم میخواست رگشو بزنه من نذاشتم.
    هر لحظه ممکنه بمیره و من...من واقعا نگرانشم اون حتی پیش مشاورم میره اما هیچ چیزش تغییر نکرده
    میترسم بزاره بره و اون وقت من دلم براش خیلی تنگ میشه نمیخوام از دستش بدم.اون در ظاهر ادم بی احساس و خشنیه ولی خیلی مهربونه من واقعا دوسش دارم.اون بهترین دوست منه بگین چیکار کنممم
    پاسخ
    1. Sam در 5 اسفند 1401
      باید خودشو دوست داشته باشه، بهش بگو که اون خیلییی دوست خوبیه و خیلی آدم خوبیه بهش اعتماد به نفس بده و براش از آینده زیبا و شاد تعریف کن
      پاسخ
    2. مهمان هومن در 11 تیر 1402
      خوشبحال دوستت که دوستی مث شما داره
      پاسخ
  4. مهمان م ک در 29 آذر 1401
    سلام وقت بخیر من سالهاس افسردگی دارم از طرف پدر و مادرم خیلی مورد بی مهری واقع شدم از شانس بدم یه شوهر بد اخلاق و عصبانی نصیبم شد سوختم و ساختم ولی یه وقتایی حمله عصبی بهم دست میده انگار قلبم داره پرس میشه توان راه رفتن ندارم همش به مرگ فکر میکنم خیلی تنهایم میرفتم ورزش ولی دیگه حوصله ندارم دعا میکنم مرگم زود برسه نمیدونم گناهه کمکم کنید تو رو خدا
    پاسخ
  5. aylin در 19 آذر 1399
    سلام من یه دختر 14 ساله ایم دچار افسردگی شدید شدم ولی دلیلشو نمیدونم روانشناس نمیتونم برم چون نمیخوام افسردگیمو به مامان بابام بگم فقط یه دوستم میتونم بگم که اونم به خاطر کرونا نمیتونم حضوری ببینمش فقط چت میکنیم دلمون خالی میکنم ولی بازم چیزی از افسردگیم کم نمیشه من نمیدونم چرا افسردم تروخدا راهنمایی کنید😭😭😭
    پاسخ
    1. تمنا در 16 آبان 1400
      هیچوقت هیچیو به دوستاتون نگید
      پاسخ
  6. خوارزمی در 24 شهریور 1399
    سلام مادرم حدود بیست سال افسردگی پس از زایمان داره البته قبل از زایمان هم افسردگی فصلی داشته امکان داره خوب شه ؟
    پاسخ
    1. مجله زوم لایف
      مجله زوم لایف در 24 شهریور 1399

      سلام، امکان خوب شدن برای همه‌ی افرادی که دچار افسردگی هستند وجود دارد اما ممکن است مسیر درمان افسردگی متفاوت باشد. پیشنهاد می‌کنم از یک روانشناس کمک بگیرید.

      درباره افسردگی پس از زایمان می‌تونید در لینک زیر توضیح داده‌ایم:

      https://zoomlife.ir/health/psychology/728-postpartum-depression.html

      پاسخ
  7. محمدی در 10 شهریور 1399
    سلام من ۳۱ سالمه یه تولیدی دارم حدود ۲۰ تا نیرو.کار و مسعولیتم خیلی زیاده و برنامه های زیادی هم واسه اینده دارم.ولی گاهی افسردگی میاد سراغم در حدی که اصلا نمیتونم از جام پا شم و حس پوچی میکنم و اینکه دنیا ارزش اینقدر زحمت کشیدن نداره...لطفا راهنماییم کنید.
    پاسخ
    1. مجله زوم لایف
      مجله زوم لایف در 11 شهریور 1399

      سلام، جناب محمدی همیشه افراد متعهد فشار زیادی متحمل می‌شوند و با توجه به شرایط بد اقتصادی ممکن است این فشارها عوارض دیگری هم بر روح و روان آنها وارد کند. به شما پیشنهاد می‌کنم برای صحبت درباره این مشکلات، فشاری که تحمل می‌کنید، برنامه‌هایی که دارید و احساس می‌کنید از آنها فاصله گرفتید حتماً با یک مشاور هم صحبت شوید و مشورت کنید.

      پاسخ